Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag
 
Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 45
(#) Szammer hozzászólása Júl 17, 2013 /
 
Itt a készülék dobozolva (95% készenléti állapot).
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013

4.jpg

5.jpg
   
(#) erdgab válasza Szammer hozzászólására (») Júl 17, 2013 /
 
Jól néz ki,szép munkát végeztél,ráadásul,hegeszteni is lehet vele,amint a képeken láttam.Egyszer talán én is rászánom magam az építésre.
(#) Hangya Péter hozzászólása Júl 17, 2013 /
 
Szevasztok!
Temerinböl (Vajdaság) jelentkezem.Ahogy itt mondanák....nagy bajban vagyok és kisgatyában.
Röviden,mikrotrafo kb 1 KvA es..primer maradt ahogy volt,aszekunder 8mm es szigetelt kábel,12milis réz érintkezést használok (használnák) ha.......A kábel melegszik,de úgy igazábó 2x0.75 ös lemezen meg ott hagy két kis pöttyöt és enyi.Hogyan tovább?Valakinek ötlet? Köszi.
(#) Hangya Péter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 17, 2013 /
 
Szia!
Köszi,megprobálom.kb mijen vastagság lenne a megfelelö
(#) erbe válasza Hangya Péter hozzászólására (») Júl 17, 2013 /
 
50-es hegesztőkábel már használható (50 mm2). Ha több szálból tekersz össze, akkor annyit, amennyi belefér. Hely van bőven, akár 200 mm2-vel is belefér a 2 menet.
(#) Szammer válasza erdgab hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm, de azért hozzá kell tenni, hogy ez a mikrotrafós megoldás, kizárólag hobbi célra alkalmas. Anyagfüggően 6-10 pötty után pihi, még hűtés mellett is.
(#) Hangya Péter hozzászólása Júl 19, 2013 /
 
Köszi,ma sikerült befejeznem a tekercselést,sikerült is megpakolnom úgy rendesen. Nincs kép,késön fejeztem be de ha kell valakinek irjon,megoldom.
(#) Hangya Péter válasza Szammer hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Köszi az infot,az az igazság hogy kaptam egy trofót amit kb4-5 KvA ra saccolom,ezt amit most csinálok.....kisérletezés.Talán olcsobb lene megvenni,de Mi ijenek vagyunk.....hobbi+kitartás,a vége valami, vagy nagy semmi....fel a fejel és előre.
(#) Szammer válasza Hangya Péter hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Szia!
Hát a
Idézet:
„kb4-5 KvA”
szerintem, még ipari célra is alkalmas és biztos ocsóbban meúgszod, mint a gyárit.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) Hangya Péter válasza Szammer hozzászólására (») Júl 21, 2013 /
 
Szia!Sajna,közte semmi.legjobb lene 2-2.5KvA,az még men a frofi motyók küzé tartozik,dehát ajándék m..... ne nézd a szarvát.
(#) Hangya Péter hozzászólása Júl 26, 2013 /
 
Szevasztok.....Köszi mindenkinek aki segitett.Kéééész

IMG00076.jpg
    
(#) Fenkri hozzászólása Aug 14, 2013 /
 
Helo Mindenki!

A segítségeteket szeretném kérni egy kézi ponthegesztővel kapcsolatban. Legfőképpen egy kapcsolási rajzra lenne szükségem ami alapján elindulhatnék. Egy "KP2" típusú kézi ponthegesztőről van szó; más típus vagy márkajelzés nincs sajnos. A probléma abban nyilvánul meg, hogy egyszerűen nem hegeszt. Tettem fel pár képet ha esetleg valakinek van hasonló géphez kapcsolási rajza azért nagyon hálás lennék!
(#) staci123 válasza Fenkri hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Szevasztok,
kedves Fenkri, nem látom az energiatároló kondit (1-2Farad?), az nélkül nem
működik...
Ha megvan a kondi, ellenőrözni kell a soros ESR értékét, ha megnőt ki kell
cserélni a kondit...
(#) Fenkri válasza staci123 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Köszi! megnézem!
(#) doki1980 hozzászólása Szept 10, 2013 /
 
Üdv urak!

Egy kis segítség kéne. Van egy ilyen ponthegesztőm.

http://hegesztescentrum.hu/ponthegeszt/ponthegeszto.html

http://aprod.hu/hirdetes/ponthegeszto-230-400v-10-7kwa-hegesztheto-...7.html

Mikor megvettem, 220 hoz volt bekötve. Így is használtam, de most megpróbáltam , és átköttetem 380ra. Olyan bazi erős, hogy mindent átéget. Egyszer rég találtam egy olyan gépet/ugyanez a típus/, hogy volt hozzá egy külön "doboz", ahol az erejét lehetett szabályozni. Különben az időt különben a gépen magán lehet állítani.
Esetleg tud valaki ebben segíteni, hogy hol tudnék olyan szabályzót venni amivel lehet állogatni az erejét, mikor 380-ról használom? Esetleg van valakinek ilyen?
Vagy valami leírás, hogy valakivel tudjak csin. egy ilyet?
Előre is köszi a segítséget.
Üdv.
Dravecz
(#) granpa válasza doki1980 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /
 
Nézd meg 'Acces Denied' szabályzóját. HT. szab. topik.
(#) hunhorvath válasza doki1980 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /
 
Ez egy NDK-s ponthegesztő. Van olyan változata ami külön szabályzós és van aminek nincs kiegészítő doboza, de a kettőt nem lehet kombinálni. Amúgy a dobozon egy feszmérő van és az időzítő, a gépen meg az áramot lehet szabályozni 3 fokozatban. A külön doboz nélküli változatot nem ismerem, de csodálkoznék ha az áramot nem lehetne szabályozni. Fényképezd körbe a gépedet és megszakértjük! Amúgy gyárilag két fázisról kellene működnie, gyengíteni akartak rajta hogy 230V-ra kötötték, én is csináltam már ilyet.
(#) doki1980 válasza hunhorvath hozzászólására (») Szept 14, 2013 /
 
Köszi a segítséget.
A freemail-edre elküldtem a képeket.
(#) Vackor hozzászólása Szept 14, 2013 /
 
Sziasztok!

Ha valakit érdekel, itt írnak részletesen a felhasználható elektródák anyagairól:

http://www.prospot.hu/electrodes_hu.php

Egy ismerősnél régebbi (számomra ismretlen típusú) kereskedelmi hegesztőgép trafója lett átalakítva úgy, hogy a szekunder tekercset teljesen lebontották és a vízszerelésben használatos lágyított vörösréz csőből tekertek meg 3 menetet. A menetzárlatot üvegszálas kommutátor szigetelővel kerülték el. Az elektróda felfogáshoz akkumulátor kábelsarut használtak, a trafót pedig egy ventillátor hűtötte (mint a PC-tápokban van, de 220 V-ról működik).
A szorítás excenteres, a hegesztés ideje pedig OMRON időkapcsolóval állítható, ha jól emlékszem 0,1-5s között tudott az időrelé.

Remélem segítettem valakinek!

[off] Iparszerű felhasználásnál a vörösréz cső, mint szekunder tekercs akár még olajjal is hűthető egy kisebb radiátoron kersztül, de ez csak egy ötlet.
(#) hunhorvath válasza Vackor hozzászólására (») Okt 5, 2013 /
 
Én az NDK ponthegesztőt alakítottam át mert mindig baj volt az időzítővel. Én is OMRON órát vettem bele, prímán működik, jól szabályozható. Másik újítás hogy szilárdtestrelé került bele olyan ami nulla átmenetnél kapcsol, így kevésbé húzza meg a hálózatot, tovább fel tudom kapcsolni. A hűtés eddig nem nagyon kellett kicsiket hegesztek és alkalom szerűen de már kaptam hozzá egy autó utastér radiátorát és hozzá való ventilátort. Bár 12V-os ez utóbbi így lehet csere lesz. A kapcsolási rajzban meg ötletekben a szikrahegesztes.hu -nál segített a srác. A szilárdtest relé meg olasz gyártmány és azért került bele mert annyiba került a Mál-Ta Bt-nél mint a mágneskapcsoló lett volna.
Még a fázisjavításon gondolkodom de ez elég kemény tekintve a szerkezet működését.
(#) Szammer hozzászólása Okt 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Ez itt még a "Pontheggesztő készítése házilag" topic?
Kicsit eltértetek a témától.
(#) gubranjani hozzászólása Dec 3, 2013 /
 
Sziasztok!Csak 1-2 ötlet. Én a szekunder tekercset "bika" kábelből csináltam , /1 pár/ csak levettem a szigetelést és 1/3 ra összehajtva sodortam meg. Utána kicsit fizikai erőbehatással négyszögesítettem, újraszigetelés után simán be lehet óvatosan kalapálni a vasmagba, úgy,hogy teljesen kitöltse. Nem melegszik. 2 menet és a 40 es vasszeg fényénél olvasni lehet! Kábelvégnek ott a vörösréz fűtéscső,előtte bekenve FLUX CLEANER-rel és SATU,( majd ráforrad). Lágy indításnak ott a mikró eredeti tápja, kicsit megpatkolva. Először Én is elővettem az Uni műszeremet, de minden képletnél be kellet szoroznom az A.H faktorral. így később már csak útban volt.
Kicsit komolyabban.:
Ki gondolt már arra, hogy időzítőnek az eredeti mikró /digitális/ órajelét kicsit felgyorsítva 10X; 100X; 1000.; a primer oldalt szabályozza?
A teljesítményt sikerült 1 2.5KW .-os motorszabályzóval megoldanom. MűXik!
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
(#) pjg hozzászólása Jan 22, 2014 /
 
Érdekesség: "A ponthegesztés alkalmazási határai a fólia és a legfinomabb hajszálhuzal (átmérő 8 um), másrészt a 40mm-es össz lemezvastagság. A tompahegesztés alsó határát a 0.2 um átmérőjű huzal, felső határát a 90.000 mm2 keresztmetszet képezi."
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) ati0707 hozzászólása Jan 27, 2014 /
 
Üdv mindenkinek. Én is épeitettem egy mikró tápból ponthegesztőt de nem vagyok megelégedve vele, a wattot lemértem amit felvesz 1200w pedig ugyan ugy épeitettük meg mint ahogy a you tube videok-on ,igy nem is hegeszt :/ Ha valaki tudna esetleg ebben segiteni azt megköszönném.
(#) Szammer válasza ati0707 hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Tegyél fel fotót, talán úgy tudunk segíteni.
(#) pipi válasza ati0707 hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Több infó? Drót vastagság, hossz, menetszám, sárga/vörösréz, bronz stb használat...
(#) deeezs hozzászólása Jan 27, 2014 /
 
Sziasztok!
Pár éve készítettem egy "ponthegesztőt". Mikrosütő trafójából van, a szekunderre valami földkábel darabot tekertem (kb 10-15 szál 1mm-es tömör rézvezeték összesodorva). M3-as M4-es alátéteket összefogja, de igazából főleg thermopár hegesztésre használjuk. Az egész csak egy trafó, meg egy villa a dobozán. Még időzítő sem került bele. Bekapcsolása: kapcsolós elosztó....
Szóval nincsen befejezve.
Úgy láttam itt mindenki erős ponthegesztőt akar, nagy darab vasakhoz. Engem inkább az érdekelne, hogyan lehet apróságokat pont hegeszteni: például néhány tized mm-es platinaszálat (tömegspektrométer ionforrás, kb mint egy villanykörte, búra nélkül). Mi kellene ahoz, hogy vékony drótokat, fóliákat hegesszek vele? Elég egy gyors időzítő, vagy az áramot is csökkenteni kéne? Hogyan?
(#) pjg válasza deeezs hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Áramot csökkenteni. Primerszabályozással gondolnám megoldani. Van rá topic. (hegesztő transzformátor szabályozása)
(#) GPeti1977 válasza deeezs hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Rá lehet sütni egy kondenzátort.
(#) ati0707 hozzászólása Jan 28, 2014 /
 
Egy tekercselő szakemberrel beszélgettem tegnap azt javasolta hogy vastagabb munkakábellel probáljam meg háthogyha több ampert tudok belölle kicsikarni de azt is hozzátette korlátozottak a teljesitmények valoszinüleg többet nemtudok belölle kicsikarni max ha két trafót egyberakok párhuzamosan kötve ugy 2 x annyi lenne a teljesitmény.A képeknél azért van annyi vezeték mert egy nyomogombal kapcsolok egy relét, igy biztonságosabb .
Következő: »»   16 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem