Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Számítógép hűtési módozatok
Ha 80 fokon kapcsol le, akkor miért kellett leszorítani 50 fokra? Ha 30 fokos levegőt szív, és a borda 50 fokos (valójában kevesebb), akkor az 20 fok különbség. Ha 70 fokos a processzor, akkor feleannyi levegőt is elég átengedni időegység alatt, annak a zaja pedig jelentősen alacsonyabb. A 70 fok simán jó, az enyém most, hogy vihar után lehűlt a levegő, és kb. 3 perce megy a gép szinte terheletlenül, így 64 fokos. Ha terhelem és meleg is van, akkor simán felmegy 80 fok közelébe. Szóval felesleges zajkeltés az, hogy 50 fokra van leszorítva...
Nem a leszorítás volt a cél, hanem a tartós üzem lehetősége: amíg ezt a csövezett valamit össze nem kínlódtam, max. félóra, és lekapcsolt a gép. Ezzel meg megy, és biztosan menne 70 °C-on is jóval halkabban - csak nincs időm kikísérletezni, mit variáljak rajta...
Vedd lejjebb a ventilátor(ok) fordulatszámát...
Na, ezért leszedhettem a tápról a rácsot...
Ha odateszem, ha elveszem, semmi változás. Ha a többi tanács is ilyen, akkor könnyen tönkremehet az egész, mert semmi konkrétum nincs... Tudja valaki, hogy mennyivel nagyobb hűtőre lenne szükség, ha a 12V-os venti csak 8-ról menne? Gondolom, nem csak a felület, hanem a vastagság, és az anyag is számít.
Vagy lehet rá akkorát tenni, hogy egyáltalán ne legyen szükség ventilátorra?
A réz ugyan sokkal jobban vezeti a hőt, mint az aluminium, de itt nem mindegy a hűtendő elemre (processzor, RAM, stb.) felfekvő felületnek a milyensége sem.
Az úgynevezett rézmagos hűtő pedig többnyire egy réztömb belesajtolva valami aluminium bordázatba. Na persze jó reklámmal és még jobb áron eladva az arra hiszékeny közönségnek ... A homogén anyag viszont mindenképpen lehet jobb hővezető, mint a mechanikailag egymásba sajtolt (és vagy jól vezet vagy nem) tipusú kétféle fémdarab. Ha az egész hűtőborda rézből lenne (most nem beszélve a súlyáról) az minden bizonnyal a legjobb. De így - a fele-fele esetében - talán inkább a homogénnel kellene foglalkozni. A hővezetés mellett a másik kritérium a hatásos hőleadó felület. Ezt mindkét anyag esetében a mind sűrűbb bordázottsággal lehet elérni. Mivel pediglen az általában egyforma vagy nagyon hasonlatos, én nem csinálnék nagy ügyet a dologból. A túl sűrű bordázat hátránya - egy idő után eltömi a por ... Alapmottó: olyat kell használni, ami éppen van. Vagy beszerezni egy PIP csöveset ... ... esetleg a vízhűtés? A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
van egy ősöreg laptopom amiből kikötöttem a processzor hűtőt meg a hdd-t
USB-ről bootol. Egészen jól szuperál bár elég meleg a hátoldala. A kérdésem, hogy hogyan segítsem elő azt, hogy ne melegedjen túl a processzor. Teljesen szét is szedhetem, ha kell. Egyelőre a jó hideg vályog falra szereltem rá és gondoltam valamivel megpróbálom oda vezetni a hőt arról a réztömegről ami melegszik.
Amit elfelejtettem: 79-82 fokos most a processzor.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |