Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Proteus

Témaindító: sagal, idő: Nov 24, 2005
Lapozás: OK   34 / 45
(#) usane hozzászólása Feb 4, 2014 /

Új kérdés. Lehet valamit csinálni azzal, hogy a dióda normálisan működjön a simulációban?
Például az alábbi kapcsolás sehogy sem müködik a szimulációban, akármilyen diódát raktam.

sim.JPG

(#) progee válasza usane hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Ne csak képet tölts fel, hanem project fájlt is.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
(#) usane válasza progee hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Íme a project file.
8.0 verzió alatt készült.
Próbáltam analóg, meg digitális diódával is. Kicsit máshogy működött de nem jól.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
(#) progee válasza usane hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

A ledeknél 10k ellenállás az sok. 330 Ohm körüli is elég lesz.

Az rendben van, az ellenállás értékek még nem beállítottak, de a proteus szimulációnak anélkül is menni kell, max az áramértékek nem jók, de ez nem működik, és az oka a diódák és a latch körül van valahol, és szerintem a dióda logikája az ami rossz.

Miért kellene 10k ellenállással működnie egy tesztben, ha a valóságban nem működne?
Letöltöttem a projectedet. Kicseréltem az ellenállásokat és villogtak. Hogy az elképzelésnek megfelelően villogtak-e azt nem tudom. Nem használtam még ezeket az IC-ket.

Nem a villogással van a baj, hanem, hogy 1 gomb megnyomásra az összes villog, nem csak az adott led, ez a probléma. A 74HC574 egy 8 csatornás D flip flop, az ULN meg Darlington sor. Nézd meg, ha megnyomsz egy gombot az összes bemenet magas lesz, mintha a diódák vissza is engednék az áramot nemcsak előre.
(#) pjg válasza usane hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Így nem is fog működni. A TTL benet le van húzva egy diódával alacsony szintre. Ha ellenálláson keresztül adsz rá magas szintet, a diódán akkor is csak 0,6V lesz ami továbbra is alacsony szint. Tegyél egy V mérőt a bemenetre és látni fogod a szintet.

Itt másképp van bekötve: 74HC574
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Az R17 ellenállást cseréld kisebbre. 100-200 Ohm elegendő.
(#) usane válasza pjg hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Ott egy 10k a lehúzás előtt.
Ráadásul tettem rá voltmérőt, 4.9 V-ot mutat gomb megnyomásakor, a baj az, hogy a többi bemeneten is annyit mutat 0.5V eltéréssel, csak nem értem miért. Gyakorlatilag a dióda anódján megjelenik a katódfeszültség+0,5..0,6V, pedig nem kellene. A dióda csak egyirányba vezet.

A 4,9V az magas szint Jó magas. Már 2,7-től magas. Mondom azt a 10K-t cseréld kisebbre.

Igen, ez így tuti működőképes, csak kérdés, hogy így be tudom-e illeszteni a saját áramkörömbe. Valószínűleg, muszáj leszek így, csak lebegve akartam hagyni a bemeneteket a gomb nyitott állapotában, de majd kipróbálom breadboardon is.

Ezt nem neked akartam hanem progee-nek.
Ám kipróbáltam kisebbel is. Úgy meg túl alacsony a jel, hogy kapcsoljon. A baj az, hogy ha nem húzom le darabonként a bemeneteket akkor a program odateszi a dióda feszültségét. Kérdés, hogy ez valóságban működhet-e. Majd kipróbálom.

A lebegő bemenetek 100% hibaforrások. Garantáltan felszed minden zajt.

Igaz, csak csökkenteni akartam az alkatrészeket. Elméletileg így nézne ki a bemenet, zénerekkel biztosítva az 5V-ot. Nem akartam még lehúzogatni is. Vagy még azt tudom kitalálni, hogy zéner helyett leosztom, és az osztó egyik tagja egyben a lehúzó ellenállás is.

sim.JPG

(#) mrobi hozzászólása Feb 5, 2014 /

Sziasztok!
Megbolondít ez a proteus. Nagyon ritkán használom. Ha lerakok egy alkatrészt akkor hogy tudom azt mozgatni? Hiába fogom meg az egérrel, minden áron alkatrészt akar lerakni.
(#) Zsora válasza mrobi hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Üdv!
Bal gombbal rákattintasz az alkatrész testére. (Nem a közepébe, hanem ahol pad vagy rajzolat van! Ilyenkor fehér szaggatott vonallal jelzi hogy rajta vagy.) Ekkor megjelenik a mutatónyíl mellett egy négyirányú nyíl, ami a mozgatást jelenti. Ekkor az alkatrész felett (most a közepében is lehet) lenyomod és nyomva tartod a bal gombot, majd a kívánt helyre mozgatod az alkatrészt és felengeded a gombot. Ennyi.
(#) mrobi válasza Zsora hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Szia!
Köszönöm! Eagle-höz vagyok szokva. A proteust csak akkor használom, amikor néha szimulálni akarok. Ilyenkor mindig újra kell tanulnom.
(#) Kovabe hozzászólása Feb 11, 2014 /

Sziasztok
Proteusban hogy lehet szimulácio közben változtatni az állását, valoságban ugyebár tekergetem.
(#) Tas84 válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Minek az állását tekergeted?
(#) Kovabe válasza Tas84 hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

A potinak az állását szeretném változtatni hogy ne középállásba legyen.
(#) progee válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 11, 2014 / 1

Szimulálás közben ne változtass állást, valóságban pedig ne tekeregj
Proteusban kis piros nyilak karikában, vagy + - jelek szokták jelezni, ha tudsz valamelyik alkatrész értékén változtatni.
(#) Kovabe válasza progee hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Igy már vágom, köszönöm. Van olyan poti amit lehet szimulácioban "tekergetni"?
(#) Tas84 válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Progee leírta, de "megfogod" és húzod az is jó.

Ok de amit én betettem az nem csinál semmit.
(#) Tas84 válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 11, 2014 / 1

resistors/variable/POT-HG

Igen, pont most találtam rá de azért köszönöm.
(#) progee válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Van pár hiányos vagy bugos alkatrész. Némelyik animáltnak nevezett relé pl működik ugyan, de nem mutatja, hogy behúzott.
(#) Kovabe válasza progee hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Köszönöm, egyenlöre az alap alkatrészekkel foglalkozok.
(#) Kovabe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Köszönöm, már egész belejöttem, most az LM 324 izzasztott meg de összejött.
Következő: »»   34 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem