Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2247 / 3947
(#) uroff.koltoff válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
" .... A feszültségen kívül kellene tudni a terhelőáramot, kapacitást, és nem utolsósorban a mennyiséget.. Ezek ismerete nélkül nem lehet jó választ adni a kérdésedre. ..... "

Sajnos ezt nem tudom. Akkor meg szabadna közelítenem onnan a kérdést-kérést, hogy ha ilyen LED-et szeretne meghajtani: SMD3528 – 3.1-3.3V / 20mA akkor ahhoz tundtátok kérlek akkumulátort ajánlani?

Nem lényeg hogy szabvány (AA vagy AAA) legyen. Előny lenne a tartóság és az alacsony ár.

Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza Birs Alma hozzászólására (») Feb 18, 2014 / 1
 
Hello! A válasz, a tulajdonságaiban (paramétereiben) rejlik és ebből adódik a felhasználási terület .
- Az Elektrolit kondinak térfogatához képest nagy a kapacitása. Viszont polaritásfüggő, és a feszültség változásokat nem igazán viseli el. Mérhető élettartama van, mert ki tud száradni. Nem szereti a meleget. Van szivárgási árama, és jelentős a dielektrikum vesztesége. Kapacitás tűrése a gyártás során széles körben mozoghat, vagy is pontatlan.
Ezért általában tápegységekben vagy tápfeszültség körökben szűrésre valamint korlátozott pontosság mellett, időzítésre használható. Alapvetően ott, ahol a negatív tulajdonságai eltörpülnek.
- Kerámia kondinak gyártási kapacitása korlátozott, inkább a tied pF..1µF tartományban van. A lábak és a szórt induktivitásai kicsik. Kapacitásuk pontossága nemkiemelkedő, hőmérsékletre is változó. (De ennek mértéke és iránya típusonként eltérő lehet.) Így Elsősorban nagyfrekvenciás körökben és tápfeszültség nagyfrekvenciás szűrésére használják. Használható korlátozott mértékben szűrőfokozatokban, erősítők ki-be csatolására.
- A tantál kondi alapvetően elektrolit kondi, közel azonos tulajdonsággal rendelkezik, de szivárgási árama kisebb. Általában 0,1..100µF-os tartományban gyártják, és 10..50V feszültség tartományban. Relatíve elkóhoz mérten drága, így inkább időzítésekhez használják, vagy tápfesz szűréshez. SMD gyártás óta kissé fellendült az alkalmazása, ahol kisebb feszültség és kapacitás tartományban népszerű a használata.
- A fólia kondinak számtalan dielektrikumú és gyártási típusú fajtája létezik, így a használata is típusonként eltérő lehet. Kapacitás változása is eltérő, de általánosságban jó pontossággal, és stabil kapacitással gyárthatók. (Kivétel egyes gyártók váltófeszültségre készült típusait.) Ez a típus elviseli a gyors feszültségváltozásokat, a váltófeszültséget. De azért felhasználás szempontjából célzottan gyártanak típusokat, ahol az alkalmazás szerinti paraméter igényeket veszik figyelembe a paraméter igényeket. Használni számtalan helyre lehet, legszélesebb körben használható. Szűrőkben, hangfrekvenciás áramköröknél csatolásra-hidegítésre, hangolt körökben, időzítésre, impulzus átvitelre-formálásra, energia tárolásra. Kapacitás tartománya a 100pF..20µF-os tartományban terjed.

Kb. így lehet jellemezni a kondikat. Persze a teljesség igénye nélkül. Minden kondinak alkalmazása az alkalmazás igénye szerint és az adatlap paramétereinek figyelembevételével történik. Így, egy általánosítás, csak rossz eredményt adhat. üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
(#) nedudgi válasza uroff.koltoff hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Nem kerültünk sokkal közelebb a megoldáshoz. Az előnyként megadott tulajdonságok csak kompromisszumot tesznek lehetővé. Olcsó akkumulátorok tartóssága finoman fogalmazva kétséges. A tartós akkumulátorok nem az olcsó kategóriába tartoznak. Az akkumulátorok élettartamát csökkenti a gondatlan kezelés és használat,a gyorstöltés. Azt sem tudjuk, mi a cél: kis méret, vagy hosszú üzemidő, hány darab ilyen LED lenne kötve az akkumulátorra.
Olcsó megoldás lehet márkás laptopok leselejtezett, eredeti akkupakkjábol bontott cella. ( HP, Sony, Sanyo, Samsung, Dell, LG, Panasonic.) Kisebb teljesítményre mobiltelefonok leselejtezett akkumulátora is elég lehet. Ha telik új akkura, akkor a Li-Ion, Tripolar, Kontel boltjaiban nézzetek körül. A kirívóan olcsó, vagy hihetetlen paraméterekkel rendelkező (erre jó példa lehet a 4000mAh 18650) termékeket el kell felejteni, így a Vatera közelébe se menjetek.
(#) ribery7 hozzászólása Feb 18, 2014 /
 
Sziasztok!Nekem a kocsiba van egy SAL WRX 2090 2 csatornás 280 W-os erősítőm,és igazából nem tudom hogy mi lehet a baja,de lehet hogy nem is az erősítővel van gond ha nem a ládával.nem tudom!! :S Én meg annyira sajnos nem értek hozzá,meg nem is én kötöttem be ha nem az egyik haverom,de már 2 és fél éve benn van a kocsiba és semmi gond nem volt eddig vele!Na a lényeg hogy az a problémám hogy az utobbi 2-3 hétbe néha néha nem ugy adja a mélyet ahogy azt kellene,vagy ahogy szokta.vagy is néha mint ha kihagyna a mély!Ma is hallgattam a zenét ,de ma meg már szinte folyamatosan kihagyott a mély.és megfigyeltem ha kb 14-es hangerőn hallgatom akkor ritkán hagy ki,de ha feltekerem 20-asra vagy az fölé akkor szinte folyamatosan ki hagy a mély!! és az erősítő oldalán van egy kis lámpa ami ha szól rendesen a mély akkor zölden világít,amikor meg ki hagy a mély akkor pirosan ég...!! Szerintetek mivel lehet a gond,vagy mi lehet az oka ennek hogy szarul adja a mélyet,vagy rendszeresen ki hagy a mély??!!! :S :S :S :S
(#) kadarist válasza ribery7 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Szia!
Túlhajtod az erősítőt és a védelem miatt hagy ki a mély.
(#) ribery7 hozzászólása Feb 18, 2014 /
 
Köszi szépen a választ vagy "megoldást" de én eddig is olyan 22-es max 24-es hangerőn szoktam hallgatni és mondom eddig semmi gond nem volt!! de még egyszer kösz!! és amugy ezzel mit lehetne kezdeni???Most ez lehet hogy hülye kérdés volt,de nézd el nekem mert én tényleg nem értek hozzá....ha értenék hozzá akkor nem kérdeznék!
(#) NyariG válasza ribery7 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Madzagok nem rázodtak ki?
(#) kadarist válasza ribery7 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Ez a 24-es hangerő eléggé szubjektív. Ha a jelforrás nagyobb szinttel adja, a régi beállításhoz képest akkor a 24-es már lehet, hogy sok az erősítőnek.
(#) Luki250 hozzászólása Feb 18, 2014 /
 
Üdvözletem!

Mátrix kijelzőt építek, ami majd egy fényújság eleme lesz. A kérdés csak az lenne, hogy a 7x7 led milyen előtét ellenállást kell, hogy kapjon? Ugyebár soros bekötéssel működnek, de ha soros ellenállást számítok és nem ég az összes led, akkor nem megfelelő az értéke. Az én elképzelésem az, hogy minden led külön kell, hogy kapjon egy ellenállást de itt meg az értékben nem vagyok biztos!

A ledek nyitó fesze 2v, 25mA és a 7x7 led.
(#) bebeboy hozzászólása Feb 18, 2014 /
 
Köszönöm
(#) mrbis hozzászólása Feb 18, 2014 /
 
Sziasztok. Adott egy vasaló. Nem fűtött. Szétszedtem kimértem mindent és arra jutottam, hogy valószínűleg a hőkioldónál lehet a baj. Áthidaltam a hőkioldót és úgy működött, ki be kapcsolt ahogy kell. Kérdés: Mi van akkor ha kiiktatom ezt a hőkioldót? Érdemes e vele szórakozni?
(#) Mircsof hozzászólása Feb 18, 2014 /
 
Sziasztok!
Találtam itthon 1 ka7912 feszültség szabályzó ic-t. A kérdésem az lenne, hogy mi a különbség ez és a 7812-es között? Mert láttam kapcsolásokat róluk, de nem sikerült igazán megértenem, hogy mit jelent az, hogy egyiket pl. +12 voltra még a másikat -12 voltra lehet állítani. Tehát mi a különbség a + és a - között. Lehet gagyi kérdés, de eléggé belezavarodtam.
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Szia!
A 79-nél a negatív tápág megy az IC-re, a 78-nál a pozitív. Szimmetrikus tápegységeknél praktikus az ilyen stabilizátor-páros. Példák.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
(#) Csupasz válasza mrbis hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Érdemes, mert a bimetállos szabályzó egy idő után beég.Ha peched van, akkor úgy, hogy összezárva marad. Aztán lefolyik a vasaló az állványról....
(#) Birs Alma válasza proli007 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) sansrival hozzászólása Feb 19, 2014 /
 
Sziasztok!

Az alábbi kapcsoláson egy negatív segédfeszültség előállítására alkalmas kapcsolás látható. A kérdésem az lenne, hogy használhatom e egyenfeszültségű táplálás esetén. +12V-ról táplálnám. A terhelés nem kritikus. Néhány száz mA terhelésre kellene csak.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) reloop válasza sansrival hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Szia! Ez a kapcsolás csak váltakozó feszültséggel működik. Neked a "negative power supply from positive" keresőszót kell használni. Íme egy találat.
(#) sansrival válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Köszi a segítséget.
(#) mazsola hozzászólása Feb 19, 2014 /
 
Sziasztok!
A sok limlom közűl előkerűlt egy kondenzátormikrofonos (?) fejhallgató, csak így csupaszon, dugók nélkűl. Mílyen módon lehetne ezt egy PC-hez csatlakoztatni? Olvasgattam fantomtápról, meg ilyen-olyan erősítőkről, amik állítólag szükségeltetnek hozzá, őszintén szólva nekem kicsit zavaros az egész. Mindkét vezetéket kimértem, /-test+szigetelt ér-/ ezek szerint a hangszórók jók, szakadás nincs. Az a kérdésem, hogy fel lehet-e még ezt használni, és ha igen, melyik vezetéket hova kell kötni? Természetesen Jack dugókról lenne szó. Két fórumban már feltettem ezt a kérdést, de válasz még nem érkezett.
(#) granpa válasza mazsola hozzászólására (») Feb 19, 2014 / 1
 
Majd jól le leszel tolva: egy téma-egy helyen!Hány Ohmos a hallgató? Ettől is függ, mekkora erőlködő kell(het) hozzá. A PC kimeneted is számít; egy, -vagy két bemenetű. Én tennék rá egy sztereó Jacket, és passz.
(#) ha6qt válasza mazsola hozzászólására (») Feb 19, 2014 / 1
 
Ki kell mérni, anélkül csak a vezeték útjának végigkövetése járható. Ahol kis ellenállás van két helyen, az a két hangszóró. Ahol jelentős ellenállás mutatkozik, az a mikrofon. A PC mikrofonkimenete ad fantomtápot a kondér mikrofontoknak.
(#) Primary hozzászólása Feb 19, 2014 /
 
Egy ilyen KDR 16-os kódkapcsoló mennyire bírja a rendszeres tekergetést?
(#) qvasz2 válasza Primary hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Semennyire. Azért ilyen kivitelű, mert egyszeri beállításra tervezték.
(#) fox11 hozzászólása Feb 19, 2014 /
 
Sziasztok!! Ledek fényerejéről kérdeznék,hogy mit jelent az,hogy cd,mcd. Vagy egy mcd az hány cd?? Ilyen jelőléseket látok a ledeknél,és annyi rendben is van,hogy egy 10-15000 mcd-és led már elég frankó fényereje van. Előre is köszi a választ!!
(#) kendre256 válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Szerintem azért pár ezer kapcsolást kibír... Egyszer csináltam egy olyan távvezérlő kütyüt, amit kb. 10 évig használtak éjjel-nappal, de szerintem száznál kevesebb alkalommal kapcsolták át összesen a kb. 10 év alatt. Ebben a tengelyes változat volt.
(#) zohlih hozzászólása Feb 20, 2014 /
 
Sziasztok!

Az eddigi segítséget köszönöm, most újabb kérdéssel fordulnék hozzátok:
Csinálok egy polcot, gipszkartonból, vettem GU10-es led-es izzókat, hozzá 230V-os foglalatot, valamint egy kis fekete kapcsolót, amely 10A-es.
Most a problémám az, hogy valahonnan meg kellene táplálnom, de csak dugaljból tudom, amely viszont 16A.
Mivel a kapcsolón átmenő teljesítmény megáll kb 30-40W környékén használható a 10A-es kapcsoló?
Ha nem mit tudnátok ajánlani?

Köszönöm előre is.
(#) NyariG válasza zohlih hozzászólására (») Feb 20, 2014 /
 
Mivel az 1A sincs igy nyugottan használhatod.
(#) vladcepes hozzászólása Feb 20, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy apumnak van egy házilag épített 12V akkutöltője.
Benne volt egy ilyen Bővebben: Link ha jól emlékszem 5A- ig volt a skála rajta,valami hazavágta.
A kérdés az lenne hogy lehet egy ilyennel helyettesíteni?
Bővebben: Link
Vagy kell hozzá még valami más is?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) efraim válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 20, 2014 /
 
Lehetni lehet, de neked az még nem elég. Oda van írva:"Produino ST Master Chip 0.56" 3-Digital Ammeter Head - Black (DC 0~100A / Excluding Shunt)" Vagyis shönt kivételével.
Inkább fejeld meg még 4 dollárral és ezt rendeld.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 20, 2014 /
 
Ehhez nem kell sönt, 10A-t tud.
Következő: »»   2247 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem