Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   143 / 283
(#) at22 válasza tomipap hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Szia! Ahova be megy a táp csati ott van egy föld (Gnd) és az nem volt rendesen lefogatva a házra. A csőhöz vezető fehér zsinór az ahogy írtam meg éget, és azért sistergett áthúzott. Ahogy csavarhúzóval megpiszkáltam (kikapcsolt állapotba) le is jött a csőröl mert úgy szétéget. Annyit csináltam hogy, egy cin csomót forrasztottam a zsinór végére és úgy vissza nyomtam a cső végéhez de jól sikerült mert jó masszívan meg állt. Ez után le lakoztam meg leszigeteltem. Most már nem sistereg nem szaglik rendesen üzemel tápról is meg akkuról is.

A földelés volt a ludas.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
(#) tomipap válasza at22 hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Hat az biztos, hogy nem a foldeles volt a ludas hanem a CCFL csonek a tapvezeteke. Az sistergett es annak volt szaga is. A "foldeles" az masik hiba erzesem szerint....
(#) at22 válasza tomipap hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Ennek a kijelzőnek nem volt semmi baja még nem dugtam rá a tápot, ahogy rá dugtam akkor éget szét a zsinór a kijelzőnél. Én azért gondolom hogy, a föld volt a baj mert most már lehet tápról is üzemeltetni.
(#) tomipap válasza at22 hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Ok. Ertem. Ez a hiba nagyon is tipikus a CCFL csoveknel. Az, hogy akkor jott elo amikor radugtad a tapot az az is lehet, hogy az inverter magasabb feszultsegen dolgozik tapegysegrol mert mondjuk ugy volt beallitva a fenyero. Lenyegtelen nem akarom eroltetni mert amugy is mindegy lenyeg, hogy mukodik.
(#) arion hozzászólása Márc 1, 2014 /

Tomi.. találkoztál már olyan hibával hogy a cpu core feszültség zárlatban volt?
okozhatja ezt valamelyik kondi zárlata a kb 40-ből? vagy lehet egyébb oka is?
Tételezzük fel h a cpu feszültségét előállító áramkör hibátlan.
(#) didyman válasza arion hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

De miért tételezzük fel? Az az egyszerűbb és jellemzőbb hiba is, néhány FET-et kell csak lekapni és megmérni. A kondik is a CPU magfeszt előállító áramkör részei . Azokkal is lehet gond. Ha a FET-ek leszedésétől nagyon ódzkodsz, akkor talán a tekercsekkel könnyebb dolgod lehet, azzal elválasztod a FET-ekre és kondikra a gyanúsítottak körét.
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Hat ahogy didyman is irta. Nekem mar volt Core tapvonalom szakadt fojto (ez nem okoz nyilvan zarlatot), zarlatos FET-ek (majdnem 80%-ban itt a hiba), zarlatos kondik stb. De mar megint zarlat. Raadasul CPU core feszultseg zarlatos. Verd ki a fejedbol, hogy jo az aramkor ha zarlatos . Nagyon erdekes feltetelezes. Mivel zarlat van igy az aramkor tuti nem hibatlan.

Mint mar emlitettem en ilyenkor ha alapos atnezes utan nem latom meg a bunost, es ha par FET felemelese utan nem derul ki a hiba akkor adom neki az 1V-ot 2A-t aztan szepen emelem az aramot egy biztonsagos hatarig ha nem veszem eszre azonnal a melegedes targyat. De altalaban ez hamar megvan.

Nagyon rossz a megkozelitesed a javitashoz. Ki akarsz zarni minden olyan hibat ami "komolyabb" beavatkozast igenyel es rogton hinni akarod, hogy olcso lesz a megoldas. Ezzel lehet meg egy halom hibat "generalni" es orakat pocsolni egy apro FET zarlattal pl. Persze van, hogy kondi megy zarlatra.

En is azt mondanam, hogy emelj fel par fojtot abban a korben aztan meregess, hogy mire jutottal. Ez a zarlat dolog olyan amit vagy raerzel vagy szivat sokaig. De zarlat eseteben semmit sem zarhatsz ki amig nem gyozodtel meg rola hogy nem az adott alkatresz zarlatos.

Alaplap tipusa megint lemaradt. Ha nem is minden esetben fontos, de nagy segitseg neha egy kis informacio a hibas keszulekrol.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
(#) arion hozzászólása Márc 1, 2014 /

A lap: Acer travelmate 290 dcl56. (compal la 2231)

Elnézést de tegnap éjjel már hulla voltam ezért irtam hogy tételezzük fel mert nem akartam már részletezni.

Nos a lap története:

Zárlatosan került hozzám. Kiderült hogy a B+ totál zárlatban van valamint döglött az ALWAYS feszültséget előállító max 1631 és a fet pár is. Zárlatos még a PQ5 fet is ami a B+ irányába kapcsolja a feszültséget. Érdekes az is hogy a doksi szerint a max1631 15. lába földön van, és több hasonló lapot átnézve ez igy is igaz, de ebben az esetbe a 15. láb sehol sincs, nincs földön.

Alaposan átvizsgálva a lapot kiderült hogy a zárlat a cpu feszültséget előállító részben van, teljes zárlatban van mindkét fet ami a B+ és a cpu core között van. Ezeket kivettem ki is dobtam.
A cpu core és a föld között lévő feteket is kivettem, azok jók. Tegnap még nem volt világos hogy az áramkör a rossz, vagy a kb 40 kondi közül valamelyik. Ezt ma kideritettem mert kivettem a 2db 2milliohmos ellenállást ezzel szétválasztottam az áramkört. Igy már nincs zárlat a cpu core feszültséget előállító áramkörben sehol, persze kérdéses hogy a fet párosokat meghajtó két ic valamint a vezérlő épségben maradt e. Ezért irtam hogy tételezzük fel mert tegnap még nem volt biztos ez. MOst viszont a cpu core továbbra is zárlatban van, viszont mivel kétfelé van bontva az áramkör igy már csak a 40 kondi közül valamelyik lehet a ludas... gondolom én... jól gondolom? Kapcs rajz 39. oldal. Van még pár alkatrész ugyan de azokon végigmegyek műszerrel amik a vezérlőhöz csatlakoznak. A B+ ágban most már nincs zárlat. A max 1631 kérdéses egyenlőre.... túlélhette? és csak a fet párosa ment tönkre? vagy esélyes hogy a max1631 is döglött?

Nem akarom kizárni a komolyabb javításokat, eléggé módszeresen megyek végig mindene, csak tegnap éjjel már olyan fáradt voltam h nem akartam kisregényt irni erről, egyszerűbb volt a "tételezzük fel..."
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
(#) fiesta14 hozzászólása Márc 1, 2014 /

Üdv! lehet nem ide kellene írnom de ezt találtam és hasonló problémám van .
van 2db laptop alaplap és szeretném megtalálni rajtuk a biztosítékokat de sajnos nem találom.
ugyan is gyanítom hogy csak az a hiba rajtuk.
ime az első? asus A6V /n:08-26av0022w rev:2.2 aksiról megy tökéletesen de tápról nem . nem reagál és nem tölti az aksit sem. szerintem bizti lesz valahol.
a másik egy HP la 1701 rev:2.0(pavilion zt 3000 néven fut a laptop) ennek egyetlen hibája nem látja a hdd-t fel sem pörgeti szerintem ennek is biztosíték baja van.
olvastam ebben a rovatban hogy a biztosítékokat "f"el jelölik de ijet a HP-n nem láttam kiírva (az asus-on pedig szinte semmi nincs kiríva) kerestem a Google-ban képeket az smd biztosítékokról de sajnos olyanokat sem találok rajtuk. lehet hogy valami spéci álcázást alkalmaznak?
megköszönném a legkisebb segítséget is.
(#) arion válasza fiesta14 hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Biztos lehetsz benne hogy nem biztositék hiba mivel alig egy vagy egy sincs a laptopokban... többnyire figyelőellenállások vannak. Amit irsz az inkább a táp/töltőáramkör hibája.
Másik laptop, itt az illesztőchip a rossz majdnem biztos, rá kellene mérni hogy kap e 5V-ot a hdd... Biztositék itt sincs.
(#) fiesta14 válasza arion hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

rendben . az asusnak a töltő áramkörében mit keressek-? vagy minek a hibáját?
ha kell küldök képet.
(#) didyman válasza arion hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Akkor még nem javítottál Dell, vagy IBM laptopot. Az utóbbiban főleg, minden kanyart biztosítóval védenek. A többi gépnél is biztos lehetsz benne, hogy van túláramvédelem, még ha nem is tűnik annak: Vékony fólia, tekercs, vagy 0 ohmos ellenállás, illetve a pártíz milliohmos ellenállások is tipikusan úgy vannak kitalálva, hogy gond esetén bajuk lehessen. A lítium akkuk rövidzárási áramát nem szabad egy alaplapon "hagyni", meg az AC táp felől is illik lennie valaminek, ami előbb ég el a táp meghibásodása és ettől rövidzárba vonuló szupresszordióda előtt, mint az aljzat, vagy a kábel.
(#) didyman válasza fiesta14 hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Asusnál lesz biztosító- de ha az is lenne a baj, akkor ott más is elég, nem csak a biztosító. Annak feladata sosem a félvezető védelme. Akku töltésvezérlője, illetve bejövő tápfesz tartományát ellenőrző komparátor gyanús ilyenkor, meg a kettő, áteresztő FET-es engedélyezés.
HP-nál én rögtön a déli hidat tenném gyanúsítottá, de a tápot ki tudod mérni könnyen-ott sem lesz biztosító.
(#) arion válasza didyman hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Ez igy igaz, sem Dell, sem IBM gépet nem javítottam. Kizárólag Gericom, Acer lapikkal foglalkozok, azt is hobbiból.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Nos odáig eljutottam, hogy a gép már működik, már csak azt kell megtalálnom miért nem ad képet.
(#) didyman válasza arion hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Túl hamar kidobtad a régi FET-eket. Kellett volna nézni zárlatot a D-G lábak között. Ha ott nincs zárlat, akkor az előtte lévő dolgokkal nem nagyon kell foglalkozni. Viszont, mivel mindkettő elment, feltehető, hogy a vezérlőnek is van baja, valamint a proci sem biztos, hogy túlélte a dolgot. A MAX1631 jó eséllyel döglött, nem is próbálnám indítani vele a gépet, nehogy kapjon az az ág egy 19 V-os ajándékot. A 15-ös lába nem feltétlenül kell földön legyen, revíziótól függően lehet eltérés. Szerintem ennek itt most nincs jelentősége.
(#) didyman válasza fiesta14 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

..Meg a HDD-t azért megnézném kívül is, USB-s átalakítóra dugva, mert az döglött a legnagyobb eséllyel.
(#) arion válasza didyman hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

A feteket átnéztem kidobás előtt, mindkettő zárlatos volt ami az ALWASY áramkörben volt, valamint a proci feszültségét előállító áramkörben lévő két fet ami a B+ és a cpu core között van az is zárlatos volt, valamint a PQ5 is ami a B+ irányába kapcsolja a feszültséget. A MAX1631-et nem tettem vissza, kivettem inkább egy másik lapból a kellő alkatrészeket.
Utóbb kiderült hogy egy 220Uf-s kondi volt zárlatos még a proci mellett.
Az eredeti proci döglött volt azt egy másik lapba átrakva kideritettem, a gépet egy tuti jó procival próbáltam elinditani.
A lap minden feszültsége rendben van, indul is, a proci fesz is a helyén van
de sajna képet azt nem ad. Az akié volt nem tudni miért átforrasztotta a HDD csatlakozó lábait, a BIOS chip két oldalán lévő lábakat, valamint a vga kártya két csatlakozósorát is. (a kártyán is) Funkcionálisan a lap működik, de képet nem ad, és itt már nem tudom merre induljak... gyanítom hogy az ICH4 a ludas itt is, mivel másik ugyanilyen va kártyám van ami hibátlan, de azzal sem ad képet. Amit pákával gányoltak a lapon azt forrólevegővel kikorrigáltam, valamint átmelegítettem a ram foglalat lábait is. Sajna eredmény nincs.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) pcb12 hozzászólása Márc 3, 2014 /

Egy korábbi hozzászólásomban egy Acer Aspire5349 BD82hm65 csere megoldotta a problémát.

Más

tomipap: Szerinted mennyire gyakoriak a (KBC) ITExxx ic-k hibája?
Illetve még egy olyat szeretnék megtudni, hogy mely alkatrészeket célszerű raktáron tartani. FET-eken kívül.

Tamás
(#) didyman válasza pcb12 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

8510, 12, 02 elég gyakran döglik. Inkább sok alkatrészdonort tarts raktáron, mert rendszeresen hibásodó áramkörből is sok van, meg amúgy is ha beesik egy-egy új jövevény, tuti az nem lesz raktáron, ami kell. Ha rendelsz valamit, abból érdemes többet, olcsóbb is, meg akkor lesz raktárkészlet.
(#) didyman válasza arion hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

POST hibakódot kellene olvasni, van POST kártyád? A CPU a GMCH-val van összeköttetésben, azt tudja rögtön elrontani, az alw ág meg aztán sokmindent.. LAN phy nem forrósodik? Jó lenne tudni, mi történt a lappal.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) pcb12 válasza didyman hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Köszönöm, de sajnos eddig nem sikerült donor gépet vásárolnom.
Hol tudnák donor gépet venni?
Több apró hirdetési portálon is próbálkozok nem sok sikerrel.
(#) arion válasza didyman hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Az sajnos nincs. Melegedést sehol sem tapasztalok, egy hibás elkot találtam a cpu core áramkörben, zárlatos volt, kidobtam. Érdekes h az uj kondi ugyanabban a pozicióban másnap ismét zárlatos lett. Kicseréltem megint, most minden ok, csak épp képet nem ad a szerencsétlen. Az előélete sajnos ismeretlen.
Más.
Acer Travelmate 630 széria. 3 lapom is van, kettőtn a 2,5V-os ág zárlatos + a cpu core. a harmadik az jónak tűnik bár a cpu core körben a földhöz képest 46 ohmot mérek de ettől a lap elindul a proci fesz 1,2V stabilan. Viszont az Ali aladdin chip durván forrósodik. Feltételezem zárlatos lehet.... Wistron A7 a lap neve. Esélyes h a másik két lap is az Ali Aladdin zárlata miatt rossz? Pont ő kapja a 2,5V-ot.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Egy érdekes kérdésem lenne, mielőtt szétszedem a laptopot.
Acer Aspire 5100 (3100) tipusu laptop. Beletéve az akkut a gép tökéletesen működik de azt jelzi ki (a batterybar is) hogy nincs a laptopban akku, hálózatról megy, ami kissé furcsa.
Ha bedugom a töltőt akkr a batteryba máris jelzi h milyen szinten áll az akku, és hogy töltődik. Ha viszont kihúzom a töltőt a lapi azonnal leáll mint ha az akku ott sem lenne pedig félig fel van töltve.
Az eredeti akkuja nincs meg, egy travelmate 290 akkuját tettem bele, fizikailag passzol hozzá.
A gép eredeti akkuja: BATBL50L 11,1V 4000mAh
Amit beletettem: BATCL50L 14,8V 4300mAh

A gépkönyv szerint 4-6-8 cellás aksikkal kompatibilis.

Elvileg csere kompatibilis több laptop akku oldalán szereplő info szerint.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Elnézést, nem tölti az akkut mégsem. Sajnos a leírás nem egyértelmű mert ott csak az szerepel a töltés jelzésére, hogy sárgán világít. A gépen viszont sárgán villog. 1/1 sec szünetekkel. A lemerülést valamilyen szinten kijelzi mert használat közben egy idő után a töltésjelző lassu villogásba kezdett sárgán 1/3 sec aránnyal.
Mégsem lenne kompatibilis az akku? Vagy a töltőáramkör a rossz?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) vizor hozzászólása Márc 4, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Van egy kettős szigetelésű (vagyis földeletlen) univerzális laptoptöltőm. Van egy Fujitsu Lifebook E7010-es laptopom ami ezzel a töltővel furcsán viselkedik. Ha töltőn van, akkor nem működik a touchpad, de akkuról jó. Ha viszont az egyik ujjam a touchon van a másik meg a gép valamelyik fémrészén akkor viszont jó. Lehet ezzel kezdeni valamit a töltőcserén kívül? Ugyanez a töltő egy HP 6710b-n semmilyen problémát nem okoz.
(#) pgabor2 válasza vizor hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Szia! Fujitsu laptopok egy része figyeli, hogy a hozzá való töltőre van-e csatlakoztatva, ezeknél van egy harmadik ér is a tápcsatlakozóban. Hasonló jelenség volt egyik-másik céges gépen, amikor a névlegesnél kisebb teljesítményű töltőről járattuk.
(#) vizor válasza pgabor2 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Üdv! Ez a Fujitsu nem figyeli, sima kétpólusú csatlakozó van az alaplapon. Az univerzális töltő 120 wattos a gyári 90-hez képest. Sajna nem tudom, az eredeti töltő földelt volt-e. Viszont gondolom, hogy a gyári töltő földeltségét hiányolhatja, mert mint említettem, ha "leföldelem" magam a gép fémborításához (levettem a fedlapot), akkor működik a touchpad. Csak elég kényelmetlen így. Ezért gondoltam, hogy hátha lenne valami házi bütykölés a dologra.

A HP töltőcsatlakozója viszont 3 eres és figyeli a töltő eredetiségét, az szokott is szólni, de legalább tölt. Viszont ott nem okoz gondot a földeletlen töltő a touchpadon. Pedig annak az eredeti töltője egyértelműen földelt euro-csatlakozós volt, nem kettős szigetelésű. A HP meg tudta oldani ezt a kérdést, vagy nem tudom mi van.
(#) didyman válasza vizor hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

A Fujitsu is meg tudja oldani, hidd el-gondolod, hogy az összes gépük így viselkedik? Ha ez egy régebbi, Pentium M-es Lifebook, akkor ez egy ismert hibája..Ja, most nézem, E7010. Szedd le a felső borítást és pucold meg a testelési pontokat a töcspad környezetében, ez rendszerint megoldja a baját. Úgy rémlik, a padtól balra esik az érintett pont, de látni fogod, lesz alatta érintkező-jó régen csináltam utoljára ilyen gépet.
Azt mondjuk még mindig nem értem, hogy a Fujitsu csatlakozóját miként dugtad bele a 6710 aljzatába...Ja, látom, univerzális. Megiszom a kávém.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) vizor válasza didyman hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Akkor remélem a kávé megvolt.

Szóval szereztem egy Fujitsu-t aminek sose volt töltője, meg egy HP-t aminek elpukkanva volt a töltője. Gondoltam ha veszek egy 120 wattos univerzális töltőt, akkor két töltőt egy csapásra, úgyse mennek egyszerre. A HP nem foglalkozik a töltő minőségével, minden tökéletes, a Fujitsu meg ezt csinálja a touchpaddal. A Fujitsu-ba cseréltem touchpadot mert van pár alkatrészem hozzá, a hiba ugyanaz, töltővel nem jó. Erre értettem, hogy a HP meg tudta oldani, hogy működik más töltővel, a Fujitsu nem. Ha a Fujitsu-hoz külön vennem kell egy töltőt, akkor elveszett a két legyet egy csapásra előnyöm, többe kerül mint a gép.

Az ajánlott tisztításokat elvégzem újra, hátha. Arra gondolsz, hogy az a fémlap nem jól érintkezik az alaplappal, amin a touchpad elektronikája elhelyezkedik?

Hogy minek vacakolok két géppel? A HP erős, köznapi használatra jó, a Fujitsu-ban meg van soros/párhuzamos port, menne a műhelyasztalra PIC-et égetni.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
Következő: »»   143 / 283
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem