Fórum témák
» Több friss téma |
Az itt megépített áramkörre gondoltam!?
Szerintetek ez 15v-vel? Annyi különbséggel hogy a led helyére egy tranyó és arra a ledpanel! de vajon fogom tudni ezzel 0-ra vagy nagyon közel hozzá a kitöltést? mert akalkulátor szerint nem! A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Én lusta ember vagyok és nincs kedvem forrasztgatni, számolgatni, ezért PIC-el csináltam meg...
![]() 1db 7805, 1db pic (12f683) 1db 15Ohm, 1db IRL540N, 1db 10-50K poti és 2 perc programozás PWM-el megy 0-100% között, 1024-es felbontásban. De persze ennyire pontosan felesleges, csak így volt a legegyszerűbb a program ![]() Az inicializáláson kívül 3 sor a program. 1, A/D beolvas 2, PWM beállít 3, néhány ms szünet (majd ismét 1-es pont) Ez kb 7-8V-tól 35V-ig mehet néhány A-es terhelésig. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Szia!
Ez tetszetős csak sajnos nem mindegy hogy 500 forintos PIC vagy 50 Forintos 555 :/ De alternatívának nagyon jó! Az áramot mivel szabályozod?
A led szalagon van korlátozó ellenállás, ezzel nem kellett külön foglalkoznom.
Amúgy ez a kérdés 555 esetében is aktuális lenne ![]() Ha a te megoldásod tápja áramgenerátoros, akkor egyik megoldás sem jó! Akkor kell építeni olyan áramgenerátort, ami pwm-el szabályozható. Vagy veszel az ebay-en lm2596-os dc/dc konvertert ami áramgenerátorosra van megcsinálva (nem az IC) pl ilyet. Ez kb 15W-ig jó. A rajta lévő 10k-s potit leveszed és sorba kötsz vele egy másikat is, amivel majd a fényerőt tudod szabályozni. A 10k-s helivel beállítod a maximum áramot (külső poti "rövidzárban")
Nem áramgenerátoros a tápom.. saját magam fogom a tápot hozzá ütni mert nekem csak a paneljaim vannak!
De szerintem tuti hogy ezen is van vagy korlátozó elenállás vagy pedig áramgenerátor mert tul sok smd van rajta 3 csoport led működtetéséhet ![]() Hát Szívem szerint a PIC-est csinálnám.... de mivel kapásból 3 kell az alaphangon 2000 ft mindennel együtt 555-el pedig csak 500 saccra! Szerinted a linkelt áramkör akkor jó lenne?
Hello! Ere így nem lehet válaszolni. Mert alapvetően a táp terhelhetőségétől, és a Led(ek) fogyasztásától függ. Számolni általában pld. úgy lehet, hogy "mezei" 20mA-es Led-ből 12V tápfesz mellet 3db van sorba kötve, akkor egy ilyen 3db-os ág fogyasztása 20mA. Ha a táp mondjuk 12V-os, és 2A terhelhetőségű, akkor arra 100 ilyen ág köthető, ami így 300db Led-et jelent.
Természetesen a Led-ek névleges árama és nyitófeszültsége lehet teljesen más értékű is. üdv!
Sziasztok!
Szeretnék kiépíteni a 12 m2-es szobámban világítást 10-15 méternyi, 5050-es típusú, 60 LED/m sűrűségű LED szalagból de nem szeretnék még 5000-ért tápegységet is venni ezért arra gondoltam hogy egyenirányítom a 230-at, feldarabolom a ledszalagokat egyenlő méretűekre (nyilván megfelelő mennyiségben hogy 12V essen minden darabon) és sorba kötöm őket. Tudom, érintésvédelmi szempontból nem a legjobb de így olcsó lenne. Mit gondoltok?
Ha a szemed látja az 50 Hz-es vibrálást, akkor ezt is fogod látni, lehet, hogy zavaró lesz. Mivel a szalag csak az egyik irányban vezet, minden második periódusban fog csak világítani, szinte biztos a hatás.
Szeretnélek lebeszélni róla. A hálózati feszültség egyenirányítva 1,41*240V, de még több is lehet. Ahhoz, hogy ne vibráljon 1000-2000 µF kondenzátor kellene 1A áramhoz. A szalagod áramfelvételét nem ismerem, de abban a kondenzátorban tekintélyes mennyiségű energia tárolódna. Érintésvédelmi szempontból komoly, kockázatos feladat egy ilyen tápegység összeállítása. Nem jönnél ki sokkal jobban, mintha vennél egy biztonságos tápegységet.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Igen mondjuk ez igaz. Csak az a bajom hogy egy 20A-es 12V-os táp elég drága. Gondolkoztam ATX tápegységen de az nem tudom meddig bírná, plusz nem ennyiből állna a világítás, mert szabályozható lenne meg félautomata (Arduinoval "okosítanám").
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
A szabályozhatóság is szép feladat, de az Arduinó már hab a tortán 350V környékén... Most ne is beszéljünk a LED-szalag hatásfokáról.
Már ki van találva
![]() De akkor ezek szerint nincs más hátra, irány előre A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Ne érts félre, én nem a szabályozás megoldása, hanem a 350V egyenfeszültség szabályozása miatt aggódom...
Megértem, csak én meg olcsóságra törekedtem volna, de abban igazad van hogy a biztonság előrébb való
A LED-szalag előnye, hogy könnyen fel lehet szerelni, mert nem kell hozzá szakértelem, egy leválasztó tápegységgel biztonságos, és akkumulátoros üzemben is használható.
Ha világítani akarsz, akkor valószínűleg sokat akarod használni. A COB LED, vagy power LED sokkal alkalmasabb (gazdaságosabb) a célra, ha megfelelő Lumen/Watt paraméterekkel rendelkező típust választasz. A LED-szalag kapásból bukja a felvett energia negyedét az ellenállás miatt.
Igen ez is igaz, gondolkodtam is már rajta hogy lehet azzal jobb lenne mert van itthon pár darab 5W-os power LEDem, de a LED szalagra azért esett a választásom mert dizájnosan szeretném megcsinálni ugyanis ha csak felcsapok a 4 sarokba 4 power LED-et anyám tutira kigyilkol a világból
![]()
Ideje megnősülni, hogy Te legyél az Úr a háznál!
![]()
Sok esetben ez sajnos visszafelé sül el...
Psszt! Le akarsz kerülni az étkezési listáról?
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
Szeretnék a világításomhoz hozzácsapni pár funkciót mint azt már mondtam és az egyik az automata világítás lenne. Mozgásérzékelő szenzorral oldanám meg a dolgot de van egy kis problémám:
Kellene még egy szenzor ami az arduinoval tudatosítja ha már este az ágyamban fekszem mert azt nem szeretném ha az éjszaka közepén felkapcsolná a villanyt csak mert megfordultam a tengelyem körül. Van valami ötletetek? Atomstabil megoldás kellene ami nem téved..
A legjobb megoldás, ha a szenzor nem látja az ágyat. (Nem tartozik rá, hogy ott mit csinálsz...
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
![]()
Megoldás lehet még egy szenzor, ami csak az ágyat látja, és letiltja az eredeti szenzort.
Igen csak milyen szenzor legyen? Ugyanis mozgásérzékelős nem lehet mert akkor álmomban kellene futkossak az ágyamon
![]()
Ha a második jelez, akkor az eredeti hatását hagyd figyelmen kívül.
Másképpen: ha az első érzékel, a második meg nem, akkor jöhet a fotonágyú.
Ez sem rossz elgondolás... De lehet inkább maradok a kapcsolásnál
![]() ![]()
Szia!
Idézet: Ezután a mozgásérzékelőt már ki is lőheted...„Atomstabil megoldás kellene” Gondolj bele, ha olyan tevékenységet végzel a szobában ami hosszabb ideig kevés, vagy semmi mozgással jár, a mozgásérzékelő nem érzékel mozgást, így a proci kikapcsolja a világítást. Az én tervem, ami jelenleg még tesztelés alatt áll.: Az ajtóra teszek egy irányérzékeny fénysorompót, s mivel processzor hát tanuljon meg számolni is. Tehát, hány személy ment be? Így csak az utolsó kilépése után kapcsolja ki a világítást. ![]() ![]() Bocs ha kicsit hosszú lett. Üdv.: Péter!
Egyébként az automata felkapcsolást én is csak emiatt akarom, hogy ha este vaksötétben be kell mennem valamiért a szobámba csak egy pillanatra akkor halványan felkapcsol kb 10 s-ra és ennyi idő általában elég hogy megtaláljam amit keresek (adott esetben a villanykapcsolót ha tovább leszek bent)
Kísérletképpen telepítettem az előszobába egy kb 1 m hosszú LED-szalagot (99 db LED). Az eladó tanácsa szerint "akassz rá 12 voltot azt jólvan...", kapott egy 1500 éves akkutöltőt ( műszerem szerint 12V).
Érdekesség ( amit kérdeznék miért van ): 1, lekapcsolás (230 szakítva) után elhalványodik, majd órákig dereng* ... 2, a forrpont nem a szalag végére esett, hanem kb 1/3 ára, így ott tápláltam meg. Múlt éjjel csak a megtáp melleti LEDek derengtek, a többi nem .. ? - Lehetséges, hogy a tápegység (egy régi műszer töltője) pufferkondija okozza a derengést ? - Esetleg a kisfeszültségű vezeték(~5m) szed össze annyi delejt, hogy a LED világolni kezd ? * A szalag nem látszik az ajtótok tetején, de a felette lévő ~5 cm sávon falat megvilágítja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |