Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van egy HP CQ61-es laptop. Akkut nem tölt, nem lehet bekapcsolni. Feszültségek megvannak bekapcs gombon is megvan 3.3V Lehet hibás a KB3926? Kitudom valahogy mérni? Köszönöm Tamás A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Bios-t próbáltad már? Üdv, Gabi
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Még nem, nincs írom ami a bios ic-t írná.
MX25L1605DM2I-12G ez a ic van benne. Milyen író tudja ezt írni? A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Nekem willem van, az viszi az ilyesmiket, meg mást is persze. Eddig még mindet megírtam vele. Főleg Hp-ra jellmző ez a hiba. Álatlában elindul bios csere után.
Egész ic-t vagy csak a tartalmát kell cserélni?
Én csak a tartalmát szoktam ha szükséges, de ha nem vagy biztos a hibában akkor inkább az eredeti flash-t tedd el és egy új üres flash-t programozz be és azt tedd a gépbe.
Igazság szerint egyáltalán nem vagyok biztos a BIOS hibában. Inkább a KBC ic-re gyanakszok, de momentán nincs ilyen ic-m.
Már megjavítottam egy jó pár gépet de BIOS hibával még nem találkoztam.
Nezd meg ad e az a nyavajas KBC start jelet a gomb nyomasara. A KBC szinte 100%-osan vizsgalhato IC.
Azt sajnos nem tudom melyik lábán kéne mérnem.
Hat fejbol en sem. De rajz szerint nezd vegig a ki es bemeno signal-okat. Nezd meg a power sequence-t. Milyen lap van benne?
Sziasztok. Segítségeteket szeretném kérni.Hozzám került a fent említett laptop. Tulajdonos arra panaszkodott hogy nincs kép ,ha megmozgatja a kijelzőt akkor néha vissza jön de csak fehér a kijelző ( csak háttér világítás van ) . Szétszedtem a lcd inverter szalagkábel zárlatos volt több ponton is(piros,fekete,zöld,fehér,kék,) kábelek össze voltak égve , a szalagkábelt feljavítottam,és beszereztem egy másik szalagkábelt is. most már háttér világítás van rendesen, de kép még mindig nincs. Arra gyanakodtam hogy biztos a zárlat miatt kiment az alaplapon vagy tcon panelon a biztosíték . Sajnos az összes biztit kimértem de mindegyik jó volt. Valaki tudna segíteni hogy mi lehet a probléma? Elöre is köszönöm
Az LVDS zarlat akar a GPU-t is hazavaghatta. Indulaskor labortapon nezd az aramfelvetelt. Abbol mar mondhatni latszik, hogy indul e a GPU...
Amugy mit jelent a "a fent említett laptop"? ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
külső monitorral indul ,bár attól még lehet GPU . fujitsu siemens amilo pi3525 a laptop . 910 mA vesz fel induláskor mikor a ccfl is begyujtott
Es a kulso monitoron van megjelenites es minden OK? Hmm. Az intel 4500 integralt video LVDS kimenete mondjuk meg akkor is lehet hibas. Merjel ra szkoppal az LVDS jelekre rajz szerint es kiderul majd mi hianyzik. Az LVDS kabelen elvileg csak akkor lesz jel 100% ha nincs radugva kulso monitor.
Külső monitoron minden ok,elsőként én azért tippeltem csak biztire ,kijelzőt is cseréltem hátha abba szált el valami de az is jó. Sajnos szkoppal nem rendelkezem , csak itthon hobbi szinten űzöm az ilyen javítást ezért is kértem segítséget
![]()
Persze ertem, hogy hobbi szinten csinalod. Nincs is ezzel gond. Sajnos hirtelen nincs otletem, hogy szkop nelkul hogyan nezzuk meg, hogy az LVDS kabelen mi az a szukseges jel ami hianyzik a megjeleniteshez.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Nem 100%-os megoldás, de annyit azért kéziműszerrel is el lehet követni, hogy rámérsz az lvds adatvonalakra dc-ben és megnézed, van-e ott egyáltalán valami kommuiáció-féleség. Ha 2.5V körül mérsz, akkor sanszos, hogy van. Emlékeim szerint 5x2 db vezeték-pár. A kijelzőn jól körbenéztél? Lehet, hogy 5V és 3.3V is kell a kijelzőre, esetleg találtál valahol 5V-ot és megnyugodtál, közbe 3.3V is kéne, nem lehet?
a következőket mértem : 2,64 v, 3,30 v , 1,82 v, 0,14 v 0,52 v , 0,91 v ,1,28 v . itt nekem gyanúsak azok a mili voltok :/
Ez csak 7db. V. hol mérted ezeket? A mV-ok nekem is. A DIP SW-et ha lenyomod, kialszik a háttérfény? Csak mert eszembe jutott közben, hogy PA1538-as FuSi-nál volt csont ugyanilyen hibám és ott az egyik DIP által vezérelt tranyó volt elszállva. Elég hülyén kezeli, több tranyó is van (talán 3db) amik egymást kapcsolgatják és az egyik a GPU vmelyik lábát húzzák le testre v. tápra, egy másik meg az invertert, ugyanígy. Lehet, hogy nálad is ez van és csak a GPU nem tud róla, hogy nyitva van a fedél...
2,64 voltot a piros és barna kábelen, 3,30 narancs ,citrom, zöld , 1,82 v fehér , 0,14 v fekete rózsaszín , 0,52v piros, 0,91 v fehér , 1,28 v narancs vezetéken mértem volt 3 vagy 4 darab vezeték amin 0 voltot mértem az lehet akár test is. hát én DIP SW-t nem találok. 3 db fetet találtam a proci felett apm3006n tipusut. küldök képeket az alaplapról
Szerintem igy vezetek szin szerint nem lesz egyszeru. Egy alaplap tipus jol jonne. Es akkor tudok rajzot kuldeni ha boldogulsz vele. Akkor mar rajz szerint tudod nezni es merni. Ugy mar tudunk relative gyorsan segiteni. Bar ennek ellenere a multimeteres meresre nem tennem ra a lelkem.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Ezeknel az alaplapoknal kifejezetten az a hiba, hogy egyes BGA labak nem erintkeznek. Te most kifogtal egy olyat, aminel az LVDS nem erintkezik.
Maga az LVDS egyebkent egy tomoritett TTL RGB, differencialjellel dolgozik es kb 80MHz-n, szoval kezimuszerrel nem sok mindent lehet rajta merni. A tap es a fold megletet latod rajta, kb ennyi. De az adatforgalmat nem lehet igy merni. Egy akarmilyen masik, ugyanolyan pinkiosztasu kijelzo (felbontastol fuggetlenul) VALAMIT fog mutatni rajta, persze fut a kep es csikos, de VAN valami kep, ha az LVDS ad. A hattervilagitas ettol teljesen fuggetlen.
Jah, gyárból, selejtsorról lehullott, ez-az hiányzik róla, vagy ferde, garancia nincs, mert amennyiért visszaküldi, annyiért inkább másikat vesz. Meg 100 dodóból bőven megvan egy korrekt BGA is.
Szerintem nem erdemes megint belemenni az elhiresult BGA golyo hibaba mert az esetek 99%-ban sajnos hulyesegnek bizonyul... Nem golyo hiba szinte soha, hanem maga a DIE.
Ennek ellenere nem hiszem azt, hogy egy LVDS kabel zarlat miatt forrasztasi hiba keletkezett volna. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
Ezt most nem egeszen ertem miert linkelted be. Az alaplapra van irva a tipusa. Ebbol sem rev-et nem tudok meg sem semmi mast. Egy halom kinai altal osszegyujtott szamon kivul
![]()
Első blikkre ott nincs kommunikácó, a 2.64V körüli lenne a hihető, de minden adatvonalon emlékeim szerint. Egy rajz tényleg jó lenne, legalább hogy megtaláld a DIP-et. Annak a körét egyszerű multiméterrel is le lehet ellenőrizni és ha ott minden ok, akkor valószínűleg elment vadászni a chip
![]() DIP: lehet, hogy ennél mágneses érzékelés van, szóval vmi reed relét keress a panelen ott, ahová a kijelző keret alsó szélei érkeznek lecsukáskor. Ha mágneses a DIP, akkor a mágnest valahová a zsanérok mellé szokták tenni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |