Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Titok doboz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Tamisu hozzászólása Márc 23, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy titok dobozt, de elakadtam.
A következőképpen nézne ki a doboz: a tetején több (kapcsolókból álló) 'feladvány' lenne, és a doboz csak a megfelelő állásban nyílna ki. Itt a feladványok nem jelentenek gondot, csak kapcsolók, mágneskapcsolók variálása. A probléma a doboz nyitása. Azaz olyan eszközre volna szükségem, amely alapállásban gátolja a kinyitást, de áram alatt engedélyezi. Viszont elemről kellene működnie. Erre nincs ötletem.
Az alábbi linken található egy ilyesmi puzzle box. Viszont nem találtam az elektronikai boltok honlapján ilyen tekercses nyitószerkezetet. Hogyan lehetne megvalósítani?
Puzzle Box

Köszönöm a segítséget!
(#) Syn7h37ic válasza Tamisu hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Autó központi zár mozgató motor pl.
(#) maszek0005 válasza Tamisu hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Lépcsöház ajtónyító mágneszár is megteszi, 8V.ról müködik, kb 0.5A az áramfelvétele. és elemról is mükszik.
(#) vicsys válasza Tamisu hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Bővebben: Link
Vagy ha csinálsz egy mikrokontrolleres vezérlés, akár servo motort is tehetsz a helyére.
(#) Sebi válasza Tamisu hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Ha pontos a doboz, akkor két L alakú lemezen lévő lyuk "fedésben" van csukott állapotban. A lyukakban egy csap(szeg) nyugszik, gátolva a nyitást. Egy szétszedett relé érintkező-pogácsára forrasztva a szeget, a relé kihúzza és nyitható.
(#) Tamisu válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Megnéztem vaterán, hogy egy ilyen két érintkezős motor 16A-t igényel. Egy elem tudná működtetni?
(#) Tamisu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Sajnos nincs videóm. De azért köszönöm!
(#) Tamisu válasza maszek0005 hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Igen, ez jónak tűnik, csak azon gondolkodtam, hogy a visszazárás problémás lehet, mert az ajtónál a zárás a nyelv behúzásával működik, itt meg nem terveztem, hogy zárnyelv legyen. Vagy félre értettem valamit?
(#) kisedison válasza Tamisu hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Nekem van régi merevlemezből fejrögzítőm. 9-12V-ról fordítja el a kis kallantyút ami rajta van, alaphelyzetben rugó tartja. Ha érdekel, írj privátot, odaadom ha kell.
(#) Tamisu válasza kisedison hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Nagyon kedves vagy! Ez minden merevlemezben van (gondolom). Van itthon egy régi haszontalan merevlemezem, megpróbálom azt szétszedni. Hátha szerencsém lesz. Hogyan néz ki ez az alkatrész?
(#) Massawa hozzászólása Márc 23, 2014 /
 
A 11 éves fiam eszkabált ilyesmit , s ráadásul pofon egyszerüen. A zár egy nyelv volt egy lyukkal, amit ha bezár, belülröl egy szög esik a zár lyukába.
Nektek is ilyen kell. A szöget egy primitiv elektromágnes ( egy ivocsöre tekert 100 menet 0,1-0,3 mm-s drotbol) is felhuzza, ha áramot kap. Ennyi a tudomány - alig 3 ora alatt összerakta.
(#) Tamisu válasza vicsys hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Köszönöm! Megnéztem a linket. Innen tudnék választani, de rémes postaköltséggel jön csak haza a cucc.
(#) Tamisu válasza Massawa hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Nahát! Okos srác! Még elektromágnest nem csináltam, de mindent el kell kezdeni valamikor.
(#) kisedison válasza Tamisu hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Ez még egy ős régi seagate vinyóból van, és akkora mint egy kisebbfajta magnómotor.
(#) Massawa válasza Tamisu hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Lehet, hogy találsz is valamelyik bolhapiacon vagy boltban ( sok helyen elöfordul), ha máskép csinálod, akkor egy relé is segithet, ami ha meghuz eltávolitja az akadályt a zárbol.
(#) proba válasza Tamisu hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Rászerelsz egy játékmotort csigahajtással. Így a kód eltalálása esetén magától felnyílik, egyébként meg önzáró.
(#) vicsys válasza proba hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Csigahajtás helyett egy sima M3-M4 csavar+anya is megteszi. Ilyen nyitószerkezetet használtam az üvegház modellemnél. A bibi, hogy a megfelelő mértékű nyitáshoz hosszú szár kell, ami nem biztos, hogy elfér. Bővebben: Link
(#) Massawa válasza Tamisu hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Nem tudom milyen nagy a dobozod, de ha belefér egy elektromos zár (kapukon szokott lenni - barkácsboltban kaphato), az megold minden feldatot a legkisebb energia igénnyel meg munkával.
(#) Orbán József válasza Tamisu hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Nekem volt egyszer kalandom ilyen titok dobozzal. Idejött egy ismerősöm vele - annyira tetszett neki, mindenkit végigjárt.
Azt mondta, te értesz ehhez? Volt két gomb, az egyik kijjebb állt a másik beljebb. Megnyomtam a kivülebb állót és egy beépített tű belement 1 cm-re az ujjamba a gomb közepén. Nem annyira élveztem. Az ismerős meg jót röhögött. Te valami másmilyet találj azért ki.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) nagy.bese válasza Tamisu hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
egy mágneszár, esetleg ha nagyobb feszültségre lenne szüksége a nyitogatónak, +1db tranzformátor, de én a kapcsolási rajzára is kíváncsi vagyok.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Van ilyen, a szőke nőknek fejlesztve:
Bővebben: Link
(#) Tamisu hozzászólása Ápr 21, 2014 /
 
Lerajzolom. Egy 10 perc.
(#) Tamisu hozzászólása Ápr 21, 2014 /
 
Na szóval. Az én dobozom három feladványból áll. Mindegyik feladvány egy pár sorba kötött kapcsolóból áll. Így csak a megfelelő kapcsolóállás esetén folyik át rajta az áram. Ha jól állítják be a kapcsolókat, akkor egy kis zöld színű led kigyullad. A led melletti ellenállás csak azért szerepel, hogy a lednek ne legyen túl sok a laposelem. Ezzel párhuzamosan a mágneskapcsoló meghúz, azaz zárja a fenti/lenti érintkezőket az ábrán. A zárnyitást az elektromágnes intézi, amelyet (azért, hogy ez elem le ne merüljön hamar bekapcsolva felejtett esetben) egy nyomógomb működtet. Tehát nyilván csak akkor jut el az áram az elektromágneshez, ha mind a három rejtvény meg van oldva, és a nyomógomb is be van nyomva.

A kapcsolók esetébe sok lehetőség van. A kicsi kétállású kapcsolóktól a 12 állású fogató kapcsolókig sokféle van. Továbbá lehet más ilyesmit is kitalálni. A dobozra pedig a nyitáshoz szükséges infókat fel tudod írni.

Az elektromágnes saját készítés, egy 50mm hosszú metrikus 10-es csavarra tekertem rá 16 méter tömör réz vezetéket szigeteléssel együtt (egy 2 m-es utp vezetéket szedtem szét).

A zárnyitó eszköz pedig egy facsavar volt, amely egy McDonalds-os szívószálban csúszkál. A facsavar fejének tövébe szigetelőszalaggal rögzítettem egy darab befőttes gumit. Így ha az elektromágnes meghúz, akkor a csavart a befőttes gumi ellenében magához vonzza, így az ajtó kinyitható. Ha a nyomógombot elengedjük, akkor a gumi visszarántja a csavart a helyére, a csavar hegye pedig kibújik a szívószálszeletből, és akadályozza az ajtó kinyitását.

doboz.png
    
(#) szamóca válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
(#) zsolt58 hozzászólása Okt 28, 2014 /
 
Szerintem egyszeru es a kinyito rendszert is csak egy motorl ki-be huzgal egy kis szoget Pl
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem