Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok! Elromlott a PC-m kapcsolóüzemű tápja, nagyfrekin sípol, gondolom a stab körben hibás valamelyik elkó. Hogy tudnám kimérni multival, hogy hol a hiba úgy, hogy ne csapjon agyon az áram?
![]()
Sziasztok, valaki tudna ajánlani magyar nyelvű oldalt, amin le van írva a passzív hangváltó működése?
Közönöm!
Pl,: "Csabai: Hangtechnika amatőröknek"- ben vannak receptek. Ha akarod, írj privátot, e-mail-ban(ben) elküldöm(darabolva, mert 4Mb).
Heló.
Valahol itt a fórumon olvastam hogy egy energia takarékos égő elektronikájára ha rákötünk egy kapcsoló üzemű táp tekercset kész van egy kapcsoló üzemű tápunk , hova lehet azt rácsatlakozni ? Esetleg ha valaki tudja hogy hol van ez a hozzászólás , de emlékeim szerint egy hirdetésben volt mind hozzászólás.
Igen, kösd le nyugodtan. Semmi köze a működéséhez, csak jelző funkció.
Holnap lekötöm.
De közben meg kiderült, hogy miért is dobták ki. Nem tölt. Az invertere tökéletes, de tölteni nem akar. ![]() Még egy kérdés: a zselés akkumulátort fel lehet tölteni egy 15V körüli trafó + 12V 5W izzó segítségével? A trafó természetesen kap graetz-et. Puffer kell akkumulátortöltéshez? A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
Szia, köszönöm, de nem kell, ez a könyv megvan nekem. Magozok majd belőle
![]()
Néhány szünetmentest már megvizsgáltam folyamatos üzem kérdéskörében, és a kvázi színuszosak, mint amilyen neked is van, lazán tudják a folyamatos üzemet hűtőfelület megnövelés nélkül, hiszen kisfrekvenciás kapcsolóüzemben használja a FET-eket, elhanyagolható disszipáció van ilyenkor.
A hűtőt nem javaslom. Az olyan motorok ami a hűtőszekrény kompresszorát is hajtja, ugyan átmenetileg elműködnek az ilyen tápról, de hosszú távon szinte biztosan károsodnak, ezért a táplálásukat ilyen inverterről nem javaslom. Fel lehet tölteni ilyen tápról amit írsz, de ilyenkor neked kell vigyáznod, nehogy túltölts. Jobban jársz, ha vagy veszel (5-6ezer pénzért) automata töltőt, vagy építesz egyet az itteni akkutöltő témában található kapcsolások közül egyet.
Akkor inkább építek normális töltőt, mert már robbant fel nálam telefonakku.
![]()
A váltakozóáramú villanymotorok úgy vannak kitalálva, hogy szinuszos táplálásról működnek, így alakul ki bennük a szép egyenletes forgó mágneses mező. A kvázi színuszos inverter által előállított jel kb. 30-40% jelalak torzítású színusz. A motorban a mágneses forgómező nem lesz olyan szép egyenletes, mintha tiszta színusszal lenne táplálva, így kevesebb energiát tud mechanikai energiává alakítani. Ha az egyszerűság kedvéért feltesszük, hogy a betáplált elektromos energia ugyanannyi a két esetben, akkor a nagy jelalak torzítású jellel táplált esetben a veszteség nagyobb lesz, ez a különbség pl. tekercs melegedés formájában jelenik meg. A tekercs rendszer túlmelegedése leégeti a tekercset, a motor tönkremegy.
Várjál, akkor most 12/230V, vagy 24/230V ez az inverter? A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
Valaki tudna nekem segíteni hogyan kel bekötni ezt a kocsierőssítőt? Lényegében a + és a - az világos, de így nem indul el, van egy harmadik is, ami ugy van feltüntetve hogy REMOVE ott a bekötési rajz, de én csak egy táppal akarom beindítani. miért nem indul el? azt a harmadikat is be kel kötni?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
![]()
Ha így nem működik az erősítő, akkor el van romolva. A kis kék biztosíték jó?
Oké már működik.
![]()
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy 5x5-ös LED áramkört milyen logika alapján tudnék vezérelni? Alakzatokat szeretnék kirajzolni, pl: + vagy - jelet. Köszönöm!
Sziasztok. Van egy USB-s routerem aminek tudom ki/be kapcsolgatni az USB portját ami 5V-os..és szeretnék ezzel egy 12V-os eszközt bekapcsolni relé segítségével. LMR 1-5D relé és egy 1N4148-as dióda megfelelő lenne erre a célra? A diódát hogyan kell bekötni?
Előre is köszi.
24/230V-os. Két db. 12V-os akkumulátor van benne sorbakötve. Nincs ráírva, hány Ah-sak. Majd mutatok képet a cuccról. A lényeg, hogy 24V-ból tudok csinálni 230-at, és akár kinn a mezőn is be lehet táplálni egy csöves rádiót. (Persze ez csak egy példa.
![]()
Így. A tranzisztor valószínűleg nem kell.
Szia!
Itt olvashatsz róla: Bővebben: Link
Bár lehet, hogy a cikk folytatásában esik szó az elektronikus fénycsőelőtét felhasználásával készült kapcsolásról: Bővebben: Link
Itt a fórumon meg a digitális forrasztóállomás topicjában találsz konkrét, megvalósított kapcsolást. Egy-két hozzászólás, amiben ismertetve van: Bővebben: Link , Bővebben: Link , Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
Itt vannak a képek a cuccról. Természetesen új dobozt kap, és a kimenete sima konnektor lesz, a bemenet meg 24V. Az akkumulátor kb. hány Ah-s lehet?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
Én a töltőáram maximumából olyan ~10Ah-snak tippelném.
Sziasztok!
Sajnos nem akaródzik működni a LED driver IC http://www.kepfeltoltes.hu/140328/kapcs_www.kepfeltoltes.hu_.. Nézzétek el a beültetési rajz-szerű alkotásomat, számomra így jobban áttekinthető. ![]() Ha valaki tudja a megoldást, annak előre is köszi! PR4402 adatlapja: http://www.hestore.hu/files/pr4401.pdf A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
Szia!
Nem jó a linked! A mellékelt rajz mit ábrázol?
Szia!
Ez egy nimh akkut töltő napelemes áramkör, melynek sötétedéskor magától be kéne kapcsolnia. Nálam jó a link, de akkor itt a teljes adatlap: http://www.hestore.hu/prod_10028783.html Az elrontott képfeltöltéses linkem az véletlenül maradt bent. A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
Nem az a link, hanem a képfeltöltéses a rossz. Furcsállottam, hogy hogy ez az akkumulátoros kép miért van a LED-drájveres kérdéshez mellékelve, ezért kérdeztem rá.
A LED drivert csak azért linkeltem, mert bepasszintva az áramkörbe nem működik és hátha ki lehet venni belőle valamit, hogy mi lehet az oka.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |