Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   171 / 289
(#) granpa válasza nik6868 hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /
 
Helló Nik!
Írj bátran románul, sokan tudnak itt, és hamarabb kapsz választ. Köszönjük az igyekezetedet, hogy magyarul írsz, fog ez menni. A mellékleteket tedd a link gomb alá, úgy rögtön látjuk, mi az.
(#) nik6868 hozzászólása Ápr 20, 2014 /
 
Multumesc frumos pt intelegere si permisiunea de a scrie in romana!Nu inteleg deloc limba magyara si pt a putea posta dorintele mele,apelez cateodata la un coleg care cunoaste limba dvs.sau la google translator care din pacate traduce foarte prost si mi-e teama ca nu sunt inteles .Deci iata ce as vrea de la dumneavoastra.As avea nevoie de fisiesele pcb-urilor din imaginile atasate,in format pdf,layout,pentru a putea executa montajele prin metoda "toner transfer".Daca ma poate ajuta cineva dintre dumneavoastra,va multumesc anticipat si va sunt recunoscator.
Pentru ca astazi e cea mai mare sarbatoare crestina,va doresc tuturor un Paste luminos.Hristos A Inviat!
(#) vador73 hozzászólása Ápr 20, 2014 /
 
helló!
Érdeklődnék olyan kapcsolásról, amely patkánycsapdában van elvileg 4 "c"-s elemmel működik és pillanatok alatt végez a jószággal, erre van valami ötlet? Választ előre is köszönöm.
(#) llaczo hozzászólása Ápr 21, 2014 /
 
Sziasztok.
A kollégákkal kifejlesztettünk egy egyszerű kapcsolást aminek akkuról kellett működnie és természetesen keveset fogyasztania.
Annyira egyszerű lett hogy sokáig el se hittük hogy működőképes a terepen, de már sok helyen ki lett rakva (disznóknak, lovaknak, kutyáknak) és bevált.
Ami még fontos hogy nem kell hozzá nagyfeszültségű trafó hanem elég egy szinte akármilyen méretű 12 voltos transzformátor. És persze egy táp ami vagy aksi, vagy bármilyen 12 voltos hálózati tápegység. Mi a szinte legkisebb most kapható táppal próbáltuk ami 500mA-os és bőven elég volt.
Látván az itt bemutatott bonyolult kapcsolásokat, gondoltam megosztom veletek a tervet néhány fényképpel. Sajnos az össze rakott példányokról nem készült kép, de szerintem ez is elég lesz.
A szikra mérete kb. fél centi. A trimmerrel az impulzusok sűrűségét lehet állítani
(#) erdgab válasza llaczo hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Szervusz!
Ez valóban nagyon egyszerű,nem kétlem,hogy működik.Csak egy kérdésem lenne,mekkora a hatótávolsága a készüléknek és hány szál dróttal lehet terhelni?
Válaszodat köszönöm!
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Sziasztok! Közben én is elkezdtem összetenni egy hasonlót.
http://youtu.be/0VyUCpHwmQU
25mm a szikraköz. Egy Attiny85 AVR fogja vezérelni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
(#) erdgab válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Néznénk a videót,de csak néznénk...
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
(#) erdgab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Közben (bocsánat a fórumtól) küldtem nik6868 kollégának rajzokat layout formátumban,remélem tudja használni.
(#) Koncsar válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Linkre kattintva nem jön be semmi?
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
http://youtu.be/0VyUCpHwmQU
Na mégegyszer a link. talán jó lesz így.
(#) erdgab válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Szép az ív,de én azért vigyáznék vele,közel van (vagy az is) az életveszélyes nagysághoz.
(#) niedziela válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Nem az iv nagysága határozza meg az életveszélyes határt
Sorkimenő még nem ölt meg senkit.
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Mindjárt összedobom a vezérlését, majd meglátjuk, hogy milyen lesz.
(#) Koncsar válasza niedziela hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Ez egy autó trafó.
(#) niedziela válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Ja... akkor főleg
(#) Koncsar válasza niedziela hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Mire írtad, a főleget?
(#) nik6868 hozzászólása Ápr 21, 2014 /
 
Buna ziua prieteni!Va multumesc tuturor pentru ajutor,si vreau sa-i multumesc in mod deosebit domnului Erdgab pentru fisierele Lay trimise in mail si pentru ajutorul acordat si alta data.Este exact ce am vrut!Respectele mele,domnilor si va sunt recunoscator.Am sa postez si eu cateva fotografii cu generatoarele realizate de mine,daca imi veti permite.
Cu stima, pentru tot ce realizati pe acest forum,Nic.
(#) Koncsar válasza niedziela hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
http://youtu.be/Ix9mzCsVUe4
Beállítottam a proginak, hogy 0.5mp ént szikrázzon. Egy optót is beiktattam. De van mit finomítani rajta.
(#) llaczo válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Szia.
A leghosszabb táv eddig 200m volt lovakhoz. Három szál lett kihúzva párhuzamosan. A fűre vigyázni kell ne érjen hozzá. Ez kb. 1 éve működik.
Ez épp akkumlátoros verzió. Annyira nem méregettük a fogyasztást de a 7 Ah-ás aksival simán kibírta az éjszakát. Ez volt a követelmémy
(#) erdgab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Szia Zoli!
Az elküldött 3 layout fájl megtalálható a fórumon és a képek között is,feleslegesnek tartottam újra ide linkelni.
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Zolibá kéne egy kis segítség és infó. 3 órája megy az 1.2Ah akkuról a szerkezet. Másodpercenként 2 szikrázik. Elég kevés áramot eszik. Remélem nem magam kápráztatom, hogy ez így jó? Az inverteres pásztorok, hogy működnek? Az bármikor hozzáérsz ráz, esetleg ott is vannak benne szünetek, Légyszives segíts ki. A témában a 181 oldalt nem olvastam végig, de ötösével tízesével végig futottam pár évet. Köszönöm.
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Zolibá! Máshogy kérlek! Szeretnélek megkérni, hogy segíts a pásztor témában nekem. Köszönöm.
(#) erdgab válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Ha megengeded és Zolinak sincs ellenvetése,nagy vonalakban leírnám az inverteres működését.
A bemenő 12V DC feszültséget kb. 3kHz frekvenciával kapcsolgatja a 9/230V kis trafóra egy tranzisztor,melyet egy 555 IC-ből felépített multivibrátor hajt meg.A trafó túloldalán létrejövő feszültséget egyenirányítva tölt egy X µF értékű kondenzátort és a tirisztor gyújtóköre is töltődik, amikor eléri a diak átvezető feszültségét nyitja a tirisztort,ez rákapcsolja a kondenzátor feszültségét az autó gyújtó trafóra melynek kimenetén megjelenik a nagyfeszültség,ez kerül a karámra.Az inverteres is másodpercenként + - 20% ad egy "szikrát",legalábbis így kellene beállítani.A kimeneti feszültség produkálhat akár 5-6cm szikrákat is (amíg testet nem talál),érdemes szikraközzel korlátozni kb. 8mm nagyságban.Áramfelvétele változó,annak függvényében,hogy mekkora feszültségre kell feltölteni az X µF értékű kondenzátort.Csak példaképpen,nem pontos mérések,számítások alapján,feltételezzünk egy 16µF/450V kondenzátort,melyet 280-300V-ra töltünk fel,ekkor kb. 160mA árammal beéri,de ha már 400-420V-ra töltjük akkor elérheti az áramfelvétel átlaga a 250-320mA áramot is.Ezzel már elég nagy területet be lehet keríteni akár 5 szál karámvezetékkel is.Jó terep és kiválóan megépített kerítéssel körbefogható 6-8 hektár.
Ha van kiegészítés illetve rossz megközelítésem,akkor a T. fórumtársak ki fognak javítani.
(#) Koncsar válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Gábor, köszönöm, talán meg is értettem. Amit összeállítottam ketyerét ez mennyire lehet használható szerinted? Illetve mi lehet a buktatója? Köszi.
(#) dbase válasza nik6868 hozzászólására (») Ápr 21, 2014 / 1
 
Mellékelve a kért terv.
(#) erdgab válasza Koncsar hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
A pontos kapcsolásodat nem ismerem,nehéz bármit is mondani.Egy próbát megérne,mondjuk egy gazdával megbeszélve valami kisebb terület kerítésén kipróbálni (Ne legyen rajt másik pásztor,kinyírhatják egymást!),melynek kábé kerülete-hossza ismert,mennyi drót van rajt és hogyan van kötve.A kerítés legvégén (jobb ötlet hiányában) végezni egy szikra próbát,hány mm távolságból lehet előcsikarni,ezekből már lehet saccolni a pásztor erejét,vagy "megfogatni valami vállalkozó szellemű egyénnel",vannak ilyenek,esetleg mérőműszer,na ez nagyon ritka.Buktatók?,azok is vannak sajnos.A kapcsolást úgy kell megépíteni,hogy a nagyfeszültség ne juthasson vissza a vezérlőkörbe,lehetőleg kerüljön ki a karámra.Ha kicsi a pásztor teljesítménye az hamar elvész a kerítésen,csak kis távokra lesz alkalmas esetleg,ha kicsi a kimenő feszültsége az is hamar lecsökkenhet és nem fogja megállítani a vadat vagy házi jószágot.A tartósság is nagyon fontos,meddig képes működni meghibásodás és legyengülés nélkül.Nem érdemes össze szórni,meg kell építeni normálisan.Nem tudom még milyen buktatókra gondolsz?
(#) dbase válasza dbase hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
(#) Koncsar válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Köszi! Kielégítő választ kaptam és iránymutatást. Megfogadom a tanácsodat. A szikraközt is majd jó lenne normálisan kiépíteni, hogy ne zavarja meg az elektronikát. Jó lenne látni valami videót ezeknek a szerkezetnek a működéséről, erejéről. Még olvasgatok tovább. Elég érdekes a villanypásztor topik.
(#) nik6868 hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Köszönöm Mr.dBASE,Erdgab&admin forum.Respect,all!
(#) Koncsar válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Szia! A legyengülést, hogy érted? Olyan kondi nincs az áramkörben ami a kapacitás veszteségéből, miatt gyengítené az áramkört, illetve a hatásfokot rontaná. Talán ennél az áramkörnél még a szikra hézagot sem kéne beépíteni, mert a gyújtás modulra küldött impulzus szélességével modulálható a kimeneti teljesítmény. Ezt még tsztelni kell, csak ötletként merült fel. A trafó száraz tekercselésű. Köszi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
Következő: »»   171 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem