Fórum témák
» Több friss téma |
Ez is függ az adott típustól, hogy belül ezt hogy oldották meg a tervezők, általában egy kapcsoló elegendő szokott lenni. De lehet, hogy csak mono kábel kell...
Írtam a gyártónak, de még nem kaptam választ sajnos...
Sziasztok! Kis hibaelhárítási segítséget szeretnék kérni.
![]() Annak ellenére, hogy a műveleti erősítős fokozat kiválóan működik (a kimenetén 2-2,5V P-P jel van) a kapcsolás nem torzít, holott a megfelelő diódák vannak betéve, amik biztosan működnek is. Kipróbáltam Schottky-val meg germániummal is, mondván, hogy azoknak alacsonyabb a nyitófeszültségük, de ugyanúgy nem klippelnek semmit a jelen. Semmi kontakthiba nincs. Nem igazán értem, hogy miért nem klippelnek a diódák... nektek van bármi ötletetek? Köszi! ![]() MXR Distortion +
Szia.Kicsi az erősítése a műv.erősítőnek.A rajznak megfelelő értékű ellenállások kellenek.Lehet, hogy kicsi a bemenő jel.Még egy erősítő fokozat ez elé.STB...STB...
Ha elhagyod az r6-ot a helyét rövidre kell zárni.
2-2,5Vcs-cs jelre ha kicsi, ha nagy az erősítés, egy schottky diódának azért illene vágnia...Nekem semmi ötletem, ha rajz szerint van megépítve, akkor vágnia kell. Az r6 -ot meg nem célszerű elhagyni ,mert maxon túl nagy lenne az a nyílt hurkú erősítés azért.
Az igaz, hogy nem 741, hanem TL071 van benne.. (Ezt elfelejtettem hozzátenni, talán mert úgy tudtam/tudom, hogy az erősítési tényezőt beállító képlet minden műveleti erősítőnél ~ugyanaz.
Teljesen midnegy, hogy a nyílthurkú erősítésed mondjuk 100.000x-es vagy 120.000x-es ,ahhoz a visszacsatolt párszáz szoros erősítéshez képest, szóval a képlet valóban ugyanaz, legalábbis az így beállított erősítés nagyon kcisit változik csak. A TL071 nek nagyobb a slew rate-je, gyorsabb, modernebb kapcsolás, mint a jó öreg uA741...Ebben a kapcsolásban pl hangzásilag a 741 a nyerőbb szerintem. De ízlés kérdése. Anno az első torzítóm volt idestova vagy 15 éve, nekem ment pöccre. Mondjuk saját nyákot csináltunk hozzá,de ez lényegtelen...Ha jól van összerakva, akkor elméletileg mennie kell.
Köszönöm a tegnapi segítséget, igazából arról volt szó, hogy szkópon néztem csak a jelet, és ott nem volt túl látványos a négyszögesedés.
![]() Csak érdeklődés szintjén, az OPA sorozatú műveleti erősítőknek van létjogosultságuk ebben az ügyben, vagy úgy általában gitárerősítő-fronton?
Igazából az 500k-s gain poti elég érdekes oda, szóval egyik állásban gyakolratilag alig 2-3x os az erősítés a másik álásban meg a maximum. Ha linearáisat teszel oda, akkor elég egy kicsit megmozdítani és már alig harap, ha logaritmikusat, akkor ellenkező irányba kell bekötni, tehát teljesen balra csavarva lesz a legnagyobb gain, ilyenkor szabályoz rendesen, emlékeim szerint a gyári kapcsolásban reverz log poti van, nem nagyon kapható, kis ügyességgel és yakolrattal egyes logos sztereó potméterekből lehet kinyerni pályát, és egy monó házba való kis transzplantációval meg lehet oldani. Vagy az R8 helyére is köthetsz egy 1M-s potit mondjuk, mint gain poti és akkor R7 helye maradhat átkötve... Ha meg nem szabályoz semmit ,akkor baj lesz ott, lehet a poti szakadt vagy ilyesmi...A hangja...naigen, kis karcos- harapós, ennyi. Ezzel is igazából egy jó karcos csöves csatornát illik meglökni és akkro tud szólni. Önmagában egy mondjuk tranyós kombó tiszta csatornáján elég silány élményt tud nyújtani. Ezen az opamp csere sem segít. Szerintem minden műveleti erősítőnek van létjogosultsága (bár én nem szeretem használni őket hangszerhez való készülékekben), kísérletezéssel és élményekkel lehetsz gazdagabb. Ajánlom még a kis TLC2274-et. Gyakorlatilag mosfetes kapcsolás, moderáltabb slew rate-el, rail to rail-es, tehát majdnem a teljes tápig kivezérelhető, így nagyobb lehet a dinamika, erősítés érzet, jobban meg tudja lökni a vágó diódáidat. Kísérletezhetsz még a C4 növelésével is, hogy ne annyira a közepet forszírozza a kapcsolás, hanem egy kis "töke" is legyen. C6 változtatása is izgalmas tud lenni akár nagyobb - akár kisebb irányban. Én megragadnám az alkalmat, ha ilyen egyszerű a kapcsolás, ezzel a pár alkatrésszel, opamp cserékkel sokat lehet tanulni pár pillanat alatt. Zs.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy digital reverb kapcsolása esetleg van valakinek? Ha van, azt nagyon megköszönném!
![]()
Nézz utána a PT2399 IC-nek, viszonylag könnyen hozzáférhető, és megfelelő órajellel egész elfogadható zengetőt lehet építeni belőle.
A Chorus és reverb közt igazából csak késleltetési idő és modulációbéli különbségek vannak, tehát a lehetőség benne rejlik. Anno mikor még nem voltak ilyen cél-IC-k, eléggé bonyolult analóg-digitális áramkörökből építettem alkatrésztemető szerű visszhangosítókat. Ma már ez nem akkora gond ilyenekkel. Vagy nézz utána a BBD (bucket brigade delay) IC megoldásoknak, azokkal is megoldható az effekt. PT2399 variáció...
Köszi a választ!
![]() ![]()
Szia!
Én ha csinálnék, akkor a "Box of hall" -t csinálnám. A btdr-t külföldről kell rendelni kb. 15eur, de cserébe kicsi és egyszerű.
Ez a box of hall miféle dolog? És a btdr? :hide: Egyenlőre nem értek még ezeken a szaknyelveken, meg nem is nekem lesz, én csak elkészítem majd az áramkört.
Elárulom hogy abban a jóval drágább modulban is 3 darab pt2399 van a körítéssel egybe gyantázva
![]()
,,Villám kérdés: Hughes And Kettner ats100 erősítőben ki akartuk próbálni a digital delay effekt pedált, de sajnos mintha ott sem lett volna, pedig elviekben jól volt bekötve, de ha a bekötést felcseréltem, akkor sem változott semmi. Valakinek esetleg ötlete van rá, mi lehet a gond? Potikat is néztük, elviekben minden jól állt, csatornákat is nézegettük, de egyiken sem ment... Vissza kötve a gitárral sorba, úgy működött rendesen. Másik kérdés: ehhez az erősítőhöz való footswitch kapcsolása van valakinek esetleg? Előre is köszönöm a segítségeteket!
Szia!
Sajnos az ATS100 ról nem sok értékelhetőt találtam, de a 120-as kombó rajzát megtaláltam. Gondolom sok különbség nem lehet, nem hiszem, hogy teljesen új erősítőt terveztek volna. 3 csatornás, ezt lehet kapcsolóval meg lábkapcsolóval váltani. Mellékelem a kapcsolási rajzot, ha a lábkapcsoló aljzata olyan, mint a rajzon, gyanítom ilyen pc soros csatlakozó szerű 9 tűs, akkor nagy valószínűséggel ez kell bele. FuBschalter néven bekeretezve, 3 csatorna plussz az effekt loop meg a belső reverb kapcsolására van lehetőség. Persze, ha utánépíted és valamelyik nem kell ,max kihagyod. A loopos kérdésre (ha hasonló a cucc ehhez), akkor ahogy nézem ezen kapcsolható egy plussz loop erősítés és van még egy "fx mix" poti is, ezzel tudod keverni az erősítő saját hangját a loopos hanggal. Azt tekergettétek? Nem lehet, hogy teljesen szárazra volt állítva?Valószínűsíti ezt az, hogy írtad, mintha ott sem lett volna, tehát a száraz jel átment... Mellékelem a rajzot, hátha segít! Zs.
Tekergettük a potikat is, a mix potit maxra tekerve sem reagált semmit. A belső zengetőre sem reagált semmit, az két mono 3,5mm jackre volt kivezetve, és bedugva SEMMI hangzás beli változás nem volt. A footswitch-nek meg 6,3mm jack aljzat volt, volt a hátlapon valami DB9 csatlakozó, de azt nem tudom mire lehet, de nagy valószínűséggel nem az kell nekünk. A csatornákat is kapcsolgattuk, tiszta, meg nem tiszta között, de semmi nem volt, mintha ott sem lett volna a delay pedál...
Akkor csak egy egyszerű hibakeresési metodust javasolnék.
Mindenek előtt tisztázzuk, jó helyre dugtátok-e a hurok ki/bemenetét? A send/return csatik közül a send a küldő, tehát a H&K előerősítőjéből itt jön ki a jel. Ezt küldöd egy vezetékkel a pedál bemenetre. A return a visszatérő, tehát a pedálod kimenetét ide kell visszaküldeni. Ezt pedál nélkül is le tudod csekkolni, melyik felén van a bibi. Ha az előerősítőből normálisan kijön a jel, ide a send kimenetre ha rádugsz egy másik erősítőt, akkor annak a H&K beállításaitól függően szólnia kell (de tán még egy fejhallgatónak is meg kéne szólalnia onnan). Ha nem szól, akkor tekergetés vagy kábel vizsgálat. Ugyanakkor lepróbálhatjátok a return oldalt is, oda ha egy külső mp3 játszó, vagy bármilyen 1-200 mV körüli jelet adó hangforrást csatlakoztattok, akkor a H&K-nak szólnia kell. Ha nem szól, ismét tekerés, kapcsolás, vezeték csekkolás.
A vezetékek jók, mert használtuk őket a gitárhoz, és nem volt probléma. Az erősítőt legközelebb vasárnap tudom megnézni, mert nem sajátunk az erősítő, hanem a helyé ahol próbálunk. Meg ha a pedál kábeleit felcseréltem, akkor sem volt semmi eredmény, hiába kapcsoltuk be vagy ki az effektet. A gitárral sorba kötve pedig működött rendesen(ugyan azokat a kábeleket használtuk az effekt loophoz, mint a gitárhoz. A másik érdekes dolog pedig a reverb volt, a gyári beépített zengetőjét bedugva sem történt semmi változás, a reverb poti tekergetésének hatására sem...
![]()
Ja hogy nem a Tiétek! Ha a próbahelyen közösen többen is használják, akkor bármi megtörténhetett.
Ismered a mondást: Közös lónak túros a háta...
Ismerem a mondást, de egyenlőre nem tartunk ott anyagilag hogy saját hangcuccot vegyünk, majd talán nyár eleje-közepe táján lesznek saját erősítőink. És az már nem lesz közös. Ha a miénk lenne az erősítő, fel sem tettem volna az előző két kérdésemet. Persze nem mindenki tudja kapásból hogy nem sajátunk az erősítő(mármint itt az oldalon) meg én sem tettem hozzá. Szóval ez a nagy helyzet. A footswitch-hez van ötlet, hogy milyen megoldás lehet?
![]()
A footswitch a legtöbb esetben egy egyszerű rövidzárat tesz a bemenetre.
Dugdj be egy szimpla gitár kábelt és zárd rövidre a szabadon fityegő végén a dugó 2 pólusát. Ennél egyszerűbben nem tudod kipróbálni, meg elmodnani sem tudom már egyszerűbben.
![]()
A hátuljáról képet nem találok sehol egyszerűen ,de van egy lejárt hirdetés ugyan:
Erről beszélünk? .Itt a lábkapcsoló olyan csatlakozóval, mint mondtam. A kombó változat a 120-as, kezelőszervileg detto ugyanez az eleje, manuált csatolom. Szintén a 9 tűst mutatja, 6 ik oldal: "stageboard" felirattal. A loopba nlehetőség van egy -10dB es pad alkalmazására, ileltve mellette DIP kapcsolóval belőhető, hogy melyik csatornán éljen. Ha midnegyik OFF, akkor semmelyiken nem aktív a loop, hiába dugsz be oda bármit is, nem szól. Jack dugója hátul a hangszórónak ,fejhallgatónak, végfok bemenetnek, line kimenetnek, loopnak van. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2014
A Footswitchnek is van egy 6,3-as aljzat. A cuccosról elölről van kép, csak még nincs a birtokomban. Ha megkapom a tegnapi próbáról készült képeket, akkor tudok majd feltenni az elejéről képet. A hátuljáról nincs kép, de lehet hétközben ha lesz bérletem ,,arra járok" és megkérem a hely tulaját hogy hagy csináljak képeket az erősítőkről elöl-hátul.
Persze, értem én, nem akarok erőlködni vele, csak érdekel a kérdés!
![]() ![]() ![]()
A zengetőtank nem valószínű hogy megtetszett valakinek, mert akkor valószínű nem lógna ki két mono 3,5 jack.(bár fene tudja) A hátuljáról nincs képem, de majd megpróbálok vasárnapig keríteni valami megoldást. Amit mi használunk az full félvezetősnek tűnik, csőnek nem sok ,,nyomát" látom. Van viszont egy másik erősítő, ami meg csöves, de csak 2 cső van benne(holott 4 csőnek van foglalat benne)
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |