Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   249 / 317
(#) rockersrac válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Megmondom őszintén nem tudom hogy mennyire szól jól a kicsike, de úgyis tervben van saját erősítő készítése, és akkor az viszont úgy fog működni ahogy kell. A hátulján ott a DB9 csatlakozó is, meg a 6,3 jack is. Nem tudom mire jó ez, mindenesetre ha másnem az effekteket használjuk a gitár és az erősítő közé kötve, míg nem telik saját erősítőt csinálni...
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Most nézem, hogy ez 120-as, nem 100-as ami benne van... Mindegy. Semmi baj.
(#) ZSozsóó válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 1, 2014 /

120-as kombó...aminek mellékeltem a manuálját meg a kapcsolási rajzát is. Ha effektezni akarsz loopból, első körben hátul keresd meg a DIP kapcsolót (manuál 6ik oldal, kép, (22)-essel jelölve), és körömmel vagy pengetővel told fel azt, amelyik csatornán szeretnéd, hogy éljen a loop. Példa: beteszel egy zengetőt a loopba és csak a tisztán szeretnéd használni. DIP kapcsolón az elsőt (balról) feltolod (CLEAN felirattal), a többi maradjon lenn. Beteszed a loopba zengetőt, bekapcsolod, kikevered az FX MIX potival, mikor az erősítőn a tiszta csatornára váltasz, akkor szól a zengető, mikor a torzra, akkor átugorja. Ennek az a lényege, hogy ne kelljen már szetpptáncot is járni, hogy "na, átkapcsolok tisztára, akkor egy lépés a footswitch-re, meg egy másik a zengetőre a loopban...". Ez csak egy példa volt, innen szerintem már világos, mint a nap. Ha mindhárom csatornán kell az effekt, akkor mindhárom kis kapcsoló fel...stb stb. A lábkapcsoló, meg a 9 tűsön megy, a kapcsolási rajzon láthatod, hogy kell elkészíteni, nem nagy vaszisztdasz. Cső meg van benne 2 darab ecc83 vagy 12ax7, valószínű a sassziban rejtették el, feleslegesnek érezhették kitenni a sasszi tetejére, végülis igaz, csak megsérül...A zengető tankot is fel lehet ismerni, egy hosszú, téglatest alakú "ízé", szép fényes dobozban, 2 vezeték jön ki belőle és megy a sasszéba, szerintem a kombó alján lesz, ha lesz. Szép napot! Zs.
(#) rockersrac válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 1, 2014 /

Köszi a választ!
(#) Gab04 hozzászólása Máj 2, 2014 /

Üdv!

Wah pedálomban elszállt a Poti, nem tudjátok honnan érdemes ilyet beszerezni? 100K lin 2W volt benne.
(#) Phile80 válasza Gab04 hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

(#) rockersrac válasza Gab04 hozzászólására (») Máj 2, 2014 /

Van képed esetleg a potiról? Mert szerintem megérne egy próbát az, hogy fogaskerék leszed(már ha le tudod róla) és beszerezni másik ugyan ilyen értékű potmétert, aminek rámegy a tengelyére a fogaskerék. Ha szerencséd van, és sikerül leapplikálni a potiról a fogaskereket, akkor bemehetsz kb bármely elektronikai boltba, és mondhatod hogy egy ilyen értékű teljesítményű potit kérsz. Azt hogy WAH pedálba kell, nem kell mondani. Így ha minden jól megy, olyan max 1500ft körüli áron megúszod.
(#) ZSozsóó válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Az a baj, a keredkedelemben elég hitvány potikat tartanak az a tapasztaatom, legalábbis bolti szinten. Ha rendes potit akarsz, akkor netről kell rendelni, az meg megint nem olcsó tétel, mert itt azért olyan poti kell ,ami bírja a mechanikai igénybevételt. Én pl maximálisan elégedett vagyok a lomex 70-100.- forintos potijaival (bár ezek nem 2W osak), teljesen megrökönyödtem, hogy mennyit bírnak. Műszerekbe építettem jópárat (10-20 darab között), amit tekergetnek alaposan (napi 70-80 egyik végállástól másikig), lekopogom, eddig egy ment az örök mágneses mezőkre 2év alatt, azt is mindjárt szétpatologizálom, lehet itthonra kísérletező potinak jó lesz. De ezt a fajta mechanikai igénybevételt szerintem nem bírná, meg a tengelye is ilyen ricnis...szóval nem egyszerű, de persze meg lehet próbálni, arra akarok kilukadni, hogy ki lehet fogni jó potit olcsón is, nem attól lesz valami jó, hogy drága. Azt a fogaskereket biztos le lehet applikálni, maximum csinálni kell egy ilyen egyszerű "csapágylehúzó" szerű szerkezetet pár csavarból meg lemezből, nyákból, akármi, ha nem jönne le, de nem hinném, hogy olyan bitangul oda lenne gyógyítva...csak kreatívan!
(#) Gab04 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Köszönöm a sok választ

A potiról a "fogaskerék" lejön- le is szedtem egy zéger fogja, viszont a tengely "D" amit nem találtam sehol, megnéztem pár webshopot. Itthon nálunk minden boltba a (drága de cserébe műanyag) pihereket tartják. Igazán a potival nincs gond, hanem a menete kb a felénél félbetört... szerintem anyaghibás volt mert mikor leszedtem az anyacsavart morzsolódott....
De így már nem tudom felfogatni se. Erről a pedálról van szó amúgy Nem egy nagy szám, de szerintem használható. És nem műanyag
(#) Massawa válasza Gab04 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

D tengelyüt manapság már csak megrendelésre gyártanak. De bármelyik poti tengelyét le lehet marni, vagy ha más nincs reszelni
(#) akos70 válasza Gab04 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Ha nem színpadon használod a cuccot, hanem otthoni fotelrockerkedésre, nyugodtan vegyél ebből pár darabot (a hosszú tengelyes legyen), két Voodoo Chile között kicserélheted. Én építettem korábban egy wah pedált, abba is ilyet raktam, és meglepően jól bírta. Később vettem egy 30 dolláros kínait, abban dettó ugyanilyen, ricnis, hosszú tengelyes 100k-s poti van. Ha majd tönkremegy, ilyen megy a helyére. Persze ha nem hobbizenész vagy, nem javaslom, akkor venni kell egy kimondottan ilyen célra készültet, de annak az ára se ennyi.
(#) Gab04 válasza akos70 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

AKkor nem úszom meg a poti vételt

Melyik az ajánlott? Gondoltam, valami jobb minőség kellene bele nem szeretném így félévente cserélgetni
(#) Gránátalma válasza akos70 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Én ilyeneket szoktam venni a teszt pedálokba. Amíg nem alakul ki véglegesre a dolog, addig ezek vannak benne.
Sajnos a legtöbb attól sercegőssé válik, hogy a hátára felforrasztom a testet.
(#) Gránátalma hozzászólása Máj 3, 2014 /

Másik:
Sziasztok!
Kérdésem lenne egy kapcsolással kapcsolatban:
Dallas arbiter fuzz face

MEgépítettem tegnap. Bányásztam hozzá MP40-es Ge tranyókat.
Viszont, nem értem ez hogy szólhat így:
Bővebben: Link

Ugyanis nézem a rajzot:
Az első tranzisztor megkapja a szinusz jelet, le is csapja egyből az alját ugye, mivel az emittere testen van.
Tovább megy mondjuk egy pozitív négyszögjel. A második tranyó ennek megfordítja a fázisát és ennyi. ez van a kimeneten.
Egy lefelé mutató négyszögjel. A fuzz potim pedig nem szabályoz semmit.
Mi van ilyenkor?
Összeraktam szimulátorban is (ltspice) ugyan ez történik abban is.
(#) Hx-2 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Probald ki ezt.
A hangzas sokat szamit a gitartol es az erositotol is.
(#) Gránátalma válasza Hx-2 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Tudom, hogy sokat számít az erősítő, meg a gitár, nade ha ugyan az a pedál nekem csak egy fél négyszögjelet ad ki, ami ugye erősítőn csak egy gyorsan lefulladó szörcsenést jelent, akkor az neki miért szól brutál jól?
Ezt a négyszögjelet hiába kötöm egy kihajtott csövesre, nem fog jól szólni, ellenben neki jólszól valamiért.

A jimmi hendrix* es tegnap előtti projekt. De nem az igazi...
Olyan csörgős csattogós éleseket, és öblös mélyeket szeretnék, mint a videón.

Mod: Jimi Hendrix
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
(#) akos70 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Én ezt a lentit építettem meg AC128 tranzisztorokkal, működik szépen.

Szia!
Ez egy az egyben a dallas arbiter, csak van benne egy 2M"-es ellenállás a bemeneten. Beleteszem, hátha javít rajta.

Milyen erősítővel és hangszedővel használod?

Most nézem, lentebb írja, hogy Si-tranzisztoros. Olyat viszont még nem csináltam.

Igen, szinte ugyanaz. Nem tudom, a tranzisztorok tipusa mennyiben változtat a hangon.
3Xsingle coil strat kopi, és házi csöves (EL84, EF86)

A tranzisztorok típusa nagyon sokat változtat.
Van olyan pedálom ami csakis egy fajtatranyóval megy.

Most is valami ilyesmi lehet a gond.
Kipróbáltam stratocaster single coillal is (eddig gibson PAF-al próbálkoztam vezérelni) ez megszólaltatja, amennyiben mind a kettő poti ki van tekerve teljesen. Ha valamit lentebb tekerek elkezd fulladni és egy pillanat alatt el is hallgat.
Gondolom az MP40 és az eredeti AC128 között ennyi eltérés van, az bírja, ez nem
(#) Massawa válasza akos70 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Ezt is lehet akár profi cuccba is használni - valamikor a 80-s években ugy javitittuk fel az akkori profi ( és nagyon drága) pedálokat, hogy a potik tengelyét mindkét oldalon csapágyoztuk, kezdetben müanyagcsapágyokkal késöbb szinterbronz csapágyokkal ( volt egy szerszámkészitö barátunk az csinálta a mechanikai munkát). Igy a poti saját csapágya már mechanikusan nem volt terhelve ( a csavaranya sem). Az ilyen pedálok általában 1-2 szezont is kibirtak a Tesla potikkal is amik fö elönye a nyugati tucattal szemben, hogy a kis szén/grafitrudacska érintkezett az ellenállás réteggel igy nem szántotta fel az ellenállásréteget ( a potik többségében fém csuszka volt). A gyári ( amerikai, angol pedálok) általában 3-5 honap alatt haltak meg, föleg a volume ( hangerö ) pedálok voltak igen rövid életüek. Akkortályban kezdtek elökerülni a fénykapus pedálok, amik a kezdetben vagy nagyon zajosak voltak vagy nem volt elég a dinamikájuk.
(#) akos70 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Ez a grafitcsúszkás poti jó ötletnek tűnik, és tényleg, talán régi Jolanák Tesla potijában találkoztam ilyennel. Szerintem az utólagos átalakítás se kivitelezhetetlen.

A nemzetközi konkurencia már tönkre tette a Tesla gyárt.
Nem tudom, hogy még egyáltalán gyártják-e a maguk potijait, vagy bedolgoznak valamelyik világnagynak és produkálják azok "minöségét".
(#) rockersrac hozzászólása Máj 3, 2014 /

Köszönöm az eddigi segítséget, mai nappal bezárólag kiszálltam a zenekarból, személyi ellentétek miatt, így a továbbiakban egyenlőre nem sok kérdés várható tőlem, de olvasni azért még olvasom a topicot...
(#) akos70 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Valószínűleg az utóbbi. (a 60-as évekbeli Alexandrámban még az eredeti potik vannak, és nem sercegnek)
Az átalakítást arra értettem, hogy egy mai (pl. a lentebb linkelt) potit szétszedni, a fém csúszóérintkezőt lefúrni, és a helyére egy kis grafit csúszkát faragni.
(#) Hx-2 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Szkoppal megtudod nezni a kimeno jelet? Lehet emelni kellene a bemeno jelszintet a fulladas miatt. Ha negyszog jelet produkal akkor nem is lesz olyan hangja, legalabb is nekem nem. Ha megnezed a videon raadasul meg kulon ki is hangositjak az erositot egy mikrofonnal ami meg ratesz a hangzasra.

Ma már elég körülményes ( kétséges kimenetel) lenne egy ilyen átalakitás. Az ellenállás réteget felváltották a modern kompozit anyagok, nem hiszem, hogy nagyon kompatibilisek a grafit csuszkával. A potik fém csuszkáját sem igen lehet felfurni ( nagyon vékonyak ezen a részen) és ilyen kis grafitcsuszkát sem olyan egyszerü a konyhaasztalon csinálni. Persze meprobálni lehetne.
(#) Gránátalma válasza Hx-2 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Persze, szkóppal szemlélem folyamatosan.

Ha a jelgenerátorral adok neki szinuszjelet az kimegy belőle hiba nélkül, négyszögben. De a gitár hangszedő attól még nem fog magából nagyobb jelet kipréselni sajna
Valami olyan megoldás kellene, amivel a gitár jele is kimegy belőle.

A hendrixes kapcsolást összeraktam mégegyszer, próbapanelra, IC tokot forrasztottam a tranzisztornak, hogy lehessen cserélgetni.

Fordított tápot adtam neki és 2 db PNP tranyót tettem bele.
Az első egy Germánium MP40 a második egy bc 560C. Sajnos így is csak fulladós kis jel jön ki belőle.
Következő: »»   249 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem