Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1553 / 2558
(#) 13_Balu50 válasza reloop hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Kivettem az IC-t lecsipogtattam, nincs átvezetés a 2-3 láb között. A panel felőli oldalon se látszik, hogy összeérne a vezető sáv. Sajnos IC vel csak ott van az a közel negatív 15 V, dehogy honnan kerül oda az rejtély, már az össze IC beleraktam nem hinném , hogy az összes ÍC rossz lenne.
(#) tomi1990120 hozzászólása Jún 3, 2014 /

Te puffernek mennyit ajánlanál?

Igen a jó oldalon annyi is a feszültség.
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Jún 3, 2014 / 1

Az R3 (22k) ellenállás észlehető a 2-es láb és a test között?
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Tápoldalanként 2200µF 8 ohm hangszóróhoz. Nagyobb nem okoz problémát.
Az a baj, hogy nem alkalmas témában beszélgetünk erről, vonuljuk át ide az alapozóba.

Az instrukciód alapján csak meg lett a hiba egy 22 R ellenállás volt szakadt, ami a jelföldet köti össze a GND vel , gyakorlatilag az R3 , 22K ellenállás amire hivatkoztál feljebb ,nekem a 22 R ellenálláson keresztül ment le a GND-re csak az általad belinkelt rajzon ez nem látszik. Mi útán kicseréltem igaz csak 15 R es volt de ezzel is jó lett, nem tiltott a védelem és nincs DC a kimeneten.
Köszönöm a segítségedet, behatároltad, hogy hol lehet a gond, nélküled nehezen ment volna, sőt nem is ment eddig. Azt gondoltam hogy nem a tranzisztorokkal lehet gond mert előtte ment, és terhelést azóta nem kapott. A panel ki- be szerelgetés közben valószínűleg elpattanhatott az ellenállás.
(#) voodoo válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Hát a panelon nem 470 mF hanem 470uF.
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

A NYÁK-on látszik a jelföld leválasztó ellenállás, azt nem is néztem eddig.
(#) 13_Balu50 válasza voodoo hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Ugyan az de én nem tudok olyan betű írni.
Azok, +- tápágban vannak .

Az a lényeg hogy jó lett.
(#) Szabi1 hozzászólása Jún 3, 2014 /

Sziasztok! Van nállam javítani egy AKAI erősítő, megvan a kapcsolási rajza. Bekapcsoláskor semmi életjele nemvolt, mértem feszültségeket és kiderült, hogy a +15V -ot nem tudja előállítani. Némi keresés után kiderűlt melyik ellenállás szakadt meg: FR3 Kicserélés után hírtelen az előlap már működött is, de a kimeneti relé nem húzott be, na gndoltam biztos végfok hibás.
A protect ic (UPC...) 6-os lábára GND-t kapcsoltam ezáltal aktiváltam a relét, hogy tudjak a kimeneten DC-t méricskélni. A kimeneten nincs DC feszültség, az L oldal hibátlanul működik, az R oldal megsem mukkan.
Gondolom csak végfok hiba van, de nem tudom meghatározni hogy akkor melyik STK val van baj?
A STK 1050-el vagy STK 3042III ? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) martin66789 válasza reloop hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Szia
Nagy haladás történt az elmúlt pár napban, szereztem hővezető pasztát, az erősítő hűtőbordájáról a kiálló pöcköket lecsiszoltam kb szintben van a rendes lappal,A bemenő hálózatot megszakítottam egy izzóval vagyis még csak foglalat ( nem tudom hogy 40 vagy 60W-os izzó legyen benne?)a bemenő hálózati kábellel sorba kötve tettem be az izzót az erősítővel.

Még holnapra hátra van 2 lyuk kifúrása az erősítő IC-nek, az IC-t bekenni hővezető pasztával ( valami Cool Master E1 IC Essential Termal Compound hővezető pasztát tudtam szerezni informatikai boltban 450-ért gondolom az jó lesz processzorhoz kértem de másra is jó 1,5ml a 3 tranzisztorra is elég lesz), beforrasztani az erősítő IC-t, és a 3 tranzisztort újrapasztázni és végezetül leellenőrizni a panelt hogy a forrasztások nem-e vannak megszakadva, és mehet az élesztés.
Holnap már végre választ kapok hogy megérte-e a beruházás és a sok idő amit ráfordítottam, remélem minden rendben lesz és működni is fog.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) reloop válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Az izzó mindkét teljesítményben megfelelő. Lássuk mi lesz belőle
(#) kanocos válasza reloop hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Sikerült találnod valamilyen információt erről az auto-on kapcsolásról? Nem igazán tudtam kisilabizálni mi alapján is működik. A kapcsolót néztem nem-e kontakthibás.
(#) reloop válasza kanocos hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Az auto-on kapcsoló a beérkező jelet figyeli, hosszabb kimaradás után készenléti állapotba kapcsolja az erősítőt, ez most a nagy trafó lekapcsolását jelenti. A direkt állásnál folyamatosan, jeltől függetlenül működnie kéne.
Sajnos az áramkör visszafejtése túl hosszadalmas számomra, ezért nem tudok eredménnyel szolgálni.
(#) Szpisti válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Már mindent kipróbáltatok, de ha abból indulunk ki, hogy eredetileg működött, és csak a hűtőbordák megszerelése óta van gond - nem lehetséges hogy valamelyik tranzi rosszul lett szigetelve, és letesteli magát?
Bocsi hogy ezt feltétezem, de nem említetted hogy ezt átnézted volna.
(#) martin66789 válasza reloop hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

És kérem szépen az élesztés 60W-os izzóval.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2014

Bekapcsolom és szépen szól egy picit izzik az izzóban a wolfrán szál.

Olyan 18-as hangerő körül újraindul gondolom az izzó miatt is meg már akkor nagyobb teljesítményt vesz fel.
(#) reloop válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Az izzó maradjon egyelőre, figyeld van-e szokatlan melegedés. Természetesen csak korlátozott hangerőn működik, de a hibák kijönnek azért.

Kb 20 perce szól és a hűtőborda jég hideg.
Igaz egy számítógép ventilátorral hűtöm egy kicsit, de attól lennie kellene egy pici melegedésnek.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2014
(#) reloop válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Az égőt kiveheted. Fokozatosan növeld a hangerőt és figyeld a készülék viselkedését.
(#) 13_Balu50 válasza Szpisti hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Köszi akár az is lehetett volna , de nem az volt, mindig lecsipogtatom amikor beforrasztok egy tranzisztort hogy valamelyik lába( főleg a kollektora) és a hütőborda nem érintkezik e. A hiba meglett, fentebb le is írtam. j
.

Kivettem az égőt szépen szól,rendesen működik. Semmi hangváltozást nem vettem észre szerintem ugyan olyan mint az előző ami benne volt. 18-as hangerőig próbáltam azt hittem hogy a gyári ventije meg sem akar mocanni , de 20 után már picit forgott. Holnap tovább tesztelem az erősítőt (ma már így este nem akarom terrorizálni a szomszédokat )18-as hangerőig szépen tisztán szól semmi bajom vele a mélyeket is szépen adja.
Azt furcsálom hogy egy picit sem melegszik, pedig tettem alá hővezető pasztát rendesen, és ez a hővezető paszta valami új cucc, jobb hővezetés az elektromos áramot nem vezeti meg ilyesmi. De én azt hittem hogy most új kicsit erősebb lesz és majd jobban fog melegedni, de semmi.
(#) Szpisti válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Úgy látszik nem frissítettem az oldalt, mert mikor írtam a választ a megoldás még nem látszott. De lényeg hogy sikerült!
(#) martin66789 válasza reloop hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Ha letesztelem az erősítőt még mondjuk 25-ös hangerőig és minden rendben lesz vele, akkor meg kell még néznem rajta valamit vagy lehet összerakni a szerkezetet ?
(#) reloop válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

A hangerő potenciométer számozása nem információ értékű, mert a bemenő jel nagyságán is múlik hol lép be a torzítás. Úgy néz ki bátran dobozolhatsz
(#) .colin hozzászólása Jún 5, 2014 /

Üdv Minenkinek!

Lenne egy kérdésem. Stk460-at lehet hellyetesiteni stk465-el?
(#) reloop válasza .colin hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Üdv! Nyugodtan: Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) .colin válasza reloop hozzászólására (») Jún 5, 2014 /

Köszönöm a segitséget!
Következő: »»   1553 / 2558
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem