Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromágnes
 
Témaindító: alex.25, idő: Jan 21, 2007
Lapozás: OK   12 / 19
(#) zsoltkis100 válasza erbe hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Tehát akkor a belső csöves rész nem lehet mágneses anyagból, ez miért fontos? mert ha mágnesezhető akkor az csak akadályozza az álló maghoz való mozgást? illetve akkor a huzal választásnál azt kell kiszámolnom hogy milyen vastagságú huzal az amely a feltekert hossz ellenállása pont megfelel a max A számnak, ugye? és ha kicserélem a belső csövet rozsdamentesre meg a huzalt is, van valamilyen képlet ami alapján ki lehet számítani hány N erővel húzhatja be? vagy ez kísérletezés kérdése. Illetve a vasmag átmérője akkor jobb ha vastagabb az is dob az erőn?
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
1. Ha vascsőre tekered a tekercset, bolond lenne a horgonyt húzogatni, inkább elmegy az erővonal a vascsőben, ott van kéznél.
2. Ismered a betekercselhető keresztmetszetet, a feszültséget. Vannak táblázatok, milyen huzalból hány menet fér el abba a keresztmetszetbe. Attól függően, hogy folyamatos vagy alkalmi (csak behúz - elenged) használatra tervezed, meghatározol egy áramsűrűséget. Pl. 3 vagy 10 A/mm2. Innen már csak ki kell számolni, milyen átmérőjű huzalból fér el az a menetszám ( *átlagos menethossz), ami a kívánt ellenállást adja. Néhányszor végig kell számolnod.
3. Nem árt, ha minél nagyobb a vas keresztmetszete, de azért maradjon hely a tekercsnek is!
4. Van rá képlet. Matematikus vagy, vagy mazohista?
Elektromágnesek számítása
(#) zsoltkis100 válasza erbe hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Igazad van hogy erre nem gondoltam akkor marad a rozsdamentes belső.
Igen számolgatok egy kicsit és meglátom mi az a max amit rátekerhetek, amúgy a behúzás változó lenne van amikor 1 behúzás/sec van amikor 5 behúzás/sec.
A vasmag átmérőjét meg lehet hogy felviszem 25 mm-re, megnézem hogy úgy milyen.
Írok ahogy kész és le sikerült mérnem. Addig is köszi a segítséget.
Ja és még egy kérdés hogy hogy lenne erősebb a behúzás ha minél rövidebb az álló mag vagy ha minél hosszabb???
(#) zsoltkis100 hozzászólása Jún 6, 2014 /
 
Így jó lenne szerinted?
(#) mex válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Az álló vasmagfelet is lásd el ugyanolyan tárcsával mint amilyen a mozgó félen látható.
(#) zsoltkis100 válasza mex hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Így valahogy?
(#) mex válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Igen.
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Idézet:
„van amikor 5 behúzás/sec.”

Miért kell a mozgó részre tárcsa? Másodpercenként 5 behúzást nehéz produkálni ekkora mágnessel, plusz teherrel meg lehetetlen. Ilyen gyors üzemhez nagy áram = nagy áramsűrűség kell, de ha behúzva kell tartani, gondoskodni kell a tartóáram csökkentéséről.
A behúzó erő elsősorban a felület és a légrés függvénye, nem hinném, hogy a vasmag hossza lényegesen befolyásolná. Vasmagos tekercsnél a hosszot azért növelik, hogy több menet férjen el rövidebb átlagos menethosszal. Ezért a húzómágnesek inkább hosszúkásak, mint tárcsa alakúak. A mozgó mag majdnem a tekercs teljes hosszát ki szokta tölteni.
(#) zsoltkis100 hozzászólása Jún 6, 2014 /
 
A mozgó részre csak azért tettem tárcsát hátha úgy nagyobb felületen vonzza és nagyobb erővel húzza, ez így hü..eség?? a 5 behúzás/sec egy nagyon nagyon eltúlzott max szám átlagban max 1 behúzás kellene 1-2 sec-ként vagy még több sec-ként. nem kell behúzva tartani csak kb egy pillanatra kell hogy behúzza, csak az lenne a lényeg hogy ezekből a méretekből a max-ot kihozzam. Jó lenne ha kb egy 50 kg erővel tudna húzni. Gondolkoztam még azon is hogy ha esetleg két elektromágnest egymásba kötök és sorba kötöm őket (úgy hogy a mozgó vasmagra is rá építek egy elektromágnest) akkor az Amper számot is megnövelhetem a max-ig, meg lehet hogy hü..séget mondok de nem úgy hatnának egymásra mint a rendes mágnesek, hogy két különböző pólus vonzza egymást, így talán növelve az erejét. Ahogy a rajzon is látható.
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Minél jobban bonyolítod, annál rosszabb lesz az eredmény.
20-25-ös átmérőjű rúd és minél vékonyabb hosszú tekercs. Akkor ugyanakkora huzalmennyiségből sokkal több menetet tudsz feltekerni. Légmagos tekercsnél számít az átmérő-hossz viszony, a vasmag miatt ez nem lényeges. Ott az a fontos, hogy azonos ellenállású (teljesítményfelvétel) huzalból minél több menetet tudjál kihozni.
(#) zsoltkis100 válasza erbe hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Igen néha már túlbonyolítom a dolgokat egyszerűbb ha dupla akkora a hossz akkor marad a méretezés meg a számolgatás a legjobb eredmény érdekében. Amúgy csak kíváncsiságból az előző rajznál hogy viselkednének az elektromágnesek szerinted?
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
A hossz lehetne háromszoros. A külső átmérő ~fele.
Egyéb változások a rajzon. A tok hosszát nem írtam, az lehet egyforma, 90-100 mm.
Idézet:
„...hogy viselkednének az elektromágnesek szerinted?”

Amiben elmozdulhat a mag, tenné a dolgát, mint eddig. A másikban a mágneses tér a magon belül záródna, így elmozdulás vagy bármi változás, külső hatás nem észlelhető.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2014
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
A második mágnesnél 25 mm maggal elég a 3 mm-es falvastagság. Először 40 mm átmérőhöz megnöveltem a falvastagságot, de túl szűk lett volna a hely a tekercsnek, aztán ahogy megnöveltem a külső átmérőt, nem korrigáltam a falvastagságot.
(#) zsoltkis100 válasza erbe hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Értem, hát jelenleg még számolgatok hogy milyen vastagságú huzal lenne a legmegfelelőbb a célra, most beszereztem egy autó behúzótekercset is azt is szétszedve próbálom nagyobb sikerre vinni a dolgot, na meg keresem a megfelelő anyagokat is hozzá, ilyen méretben ilyen falvastagságú csövet eddig még nem találtam. Lemértem az autó behúzó tekercset is, az 12V-on 23 kg erőt ad le, ennek a méretei 55 mm magas és 50 mm átmérő a mag átmérője 22 mm a mag hossza 40 mm és van a végén egy 5 mm kúp mélyedés, és a ház falvastagsága 4 mm. Gondolom számít az is hogy ne legyen túl vékony vagy túl vastag a falvastagság is ugye? Most nem tudom hogy ha ez 50x55-ös akkor ha készítek egy 50X100-at akkor közel a dupláját fogja erőben hozni? vagy ezt nem lehet így venni?
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Csak számolni kell!
Van egy magátmérőd, pl. 20 mm. Ennek a keresztmetszete 314 mm2 (nagyon egyszerű kiszámítani, ill. nem kell számolni ).
Minden további keresztmetszetet ehhez kell igazítani. A köpeny falvastagsága = A(314)/Pi*D. Azaz 1 mm falvastagságnál 100 mm átmérő, 2 mm falvastagságnál 50 mm átmérő,...
Lezáró tárcsák vastagsága ki kell adja a mag külső átmérőjénél az érintkező felületet. 20+légrés (hézag, mert anélkül nem tud elmozdulni) * Pi * x. 314/3.14/(20+y) = ~5 mm.
Attól, hogy egy elektromágnes valamelyik méretét növeled, vagy akár az áramerősséget, attól az erő nem nő X-szeresére. Ha már az előző méretnél telítődött a vas, a további változások már csak a levegő (vákuum) gerjesztésének megfelelően növekednek a vas 600-2000-szeres lehetőségeivel szemben. A növeléssel arányosan növelni kell a falvastagságot, a zárólemezek vastagságát és a magátmérőt is.
Vastelepeken lehet eltérő falvastagságú csöveket is kapni, van ahol furcsán néznek rád, van, ahol szó nélkül levágják a kívánt 100 mm-es darabot. Ha ugyanott belenézel a hulladékos konténerbe, talán még a lezáráshoz alkalmas korongokat is találsz, jó esetben súlyban kifizeted, a lézervágást már kifizette más.
(#) zsoltkis100 hozzászólása Jún 10, 2014 /
 
Na már egyre jobban tisztul a kép már csak a megfelelő anyagokat kell megtalálnom hozzá. Nézegettem elég sok oldalt és most tényleg nem a túlbonyolítás miatt csak kíváncsiságból, mi lenne akkor ha a belső mozgó vasmagot kicserélném egy bazi erős mágnesre? lenne valami észlelhető változás vagy ugyan úgy viselkedne mint a sima vasmag?
(#) zsoltkis100 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Szia! Igen tudom hogy a gk behúzómágnes ha már be van húzva akkor megtart annyit viszont neked a 100 kg-t ha függőlegesen van az egész, akkor meg tudja emelni 10 mm-t és úgy zárni? mert a megtartással nincs gondom, nekem az a lényeg hogy a megadott méreteken belül vagy annál kisebb méretbe ha függőlegesen felfogatom mondjuk akkor legalább 50 kg súlyt meg tudjon emelni 10 mm hosszan, ehhez szeretnék készítenem egyet. Viszont az E I vasmagos megoldásod is tetszik. Elgondolkozom ezen is.
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Ilyen nagy erőkre és viszonylag gyakori kapcsolásra ott vannak a mágneskapcsoló szerkezetek. E-E vagy E-I kialakítás, megvezetés, rugóvisszatérítés, gyári tekercsek. Vásárolhatsz hozzá tetszőleges feszültségre és áramnemre készen. Éppen nemrég romboltam szét VMK 63 és 100-ast. A 100-as talán meg is felelne neked. Egyébként a korábbi rajzokon szereplő "vasdobozos" megoldás egyenáramra jobb és tetszőleges méretben elkészíthető házilag is. Darukon, liftmotorokon még vizesvödör méretű fékmágnesek is akadtak egykor. Na meg aktatáska méretű 3fázisúak. Nem is beszélve a harangozó mágnesekről.
Ha mágnest teszel bele, igaz, hogy bikaerős, meg 1,4 T,... Egy jobb vasat 2 T-ig gerjeszthetsz, ezzel erősebb lesz, mint a bika mágnesed. Annak az anyagát meg talán nem is tudod sokkal feljebb gerjeszteni.
(#) zsoltkis100 válasza erbe hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Most nézegettem ezeket a mágnes kapcsolókat, találtam pár 24 v-at, és ezeknek 10 mm a mozgásuk? azt hittem ezek csak max 2-3 mm mozognak... ilyenre gondoltál? http://www.jofogas.hu/budapest/Magneskapcsolo_16650531.htm#xtor=AL-2696-1[olcsohasznalt]#xtor=AL-2696-1[olcsohasznalt]
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Ezek picurkák.
(#) zsoltkis100 hozzászólása Jún 10, 2014 /
 
Igen de a nagyobbak viszont már 220 vagy 380-ak, nem?
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Biztos, hogy kiadnál 15-20 000.-Ft-ot, hogy szétbarmolj egy mágneskapcsolót?
A nagyobbaknál is vannak kisebb tekercsfeszültségű változatok.
(#) zsoltkis100 hozzászólása Jún 11, 2014 /
 
Akkor marad a saját készítésű behúzó mágnes mert szeretném hogy kb 36V-al működjön...
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
36 V DC az biztos ritka példány, rendelésre biztos szállítanák ahhoz is a tekercset. Az árát ne kérdezd!
(#) zsoltkis100 válasza erbe hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Mire gondolsz a mágnes kapcsolóra vagy behúzómágnesre???
Azokkal a segítségekkel amiket te is adtál már, remélem össze tudok rakni egy működő darabot, holnap megyek is az esztergályos ismerősömhöz hogy csinálja meg nekem a házhoz valót... nagyobb lesz és keskenyebb meglátjuk milyen lesz majd...
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Itt van viszonyítási alapnak egy mágnesecske.
Lineáris mágnes keretes kivitelben
Induló húzóerő 8N (~0,8 kg), végerő (tartóerő) 75 N. Igaz, ehhez 35 mm út tartozik.
Ha nem találsz megfelelő falvastagságú csövet, nem tart semeddig levágni egy darab lemezt, meghengeríteni és összehegeszteni. De ahogy látod, működik a dolog egyszerű lemez kerettel is.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
(#) zsoltkis100 válasza erbe hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Nézegettem hát nekem az induló erő jó lenne ha egy 500 N meglenne, anyagot ma sikerült találnom 4mm vastagfalú vascső és 3 mm vastagfalú rozsdamentes a belsőre. Plusz 4 mm vastag vaslap a felső és alsó zárásra. Na meg a mag...
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
500 N induló erő? Akkor kezdd a számolást 40 mm átmérőjű maggal! A belső rozsdamentes cső csak megvezető, hogy a csúszkáló mag ne kezdje ki a tekercset. Ennek megfelelően 0,5-0,8 mm falvastagság bőven elegendő. Kisebb mágneseknél 0,1-0,2 mm-es csupán. Minek foglalja a helyet a rézhuzal elől!
Fedő vaslapoknak ennél a méretnél inkább 6 mm-est keress! Úgy számolj, hogy a vasmagkeresztmetszet sehol se legyen kisebb, mint a mag keresztmetszete! Ha nagyobb, nem baj. Úgyis lesz szóródásod több helyen is. Még a tekercs belsejében is.
(#) zsoltkis100 válasza erbe hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Akkor valami ilyesmit kell csinálnom?
"Úgy számolj, hogy a vasmagkeresztmetszet sehol se legyen kisebb, mint a mag keresztmetszete! Ha nagyobb, nem baj. "
Ezt nem igazán értem a vasmag az a mozgó vasmag de mit értesz a másik mag alatt?
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
A vasmagnak van álló és mozgó része. A rajzodon a fedelek (tárcsák) nagyon vékonyak. Összeszerelés után két légrésed van. Az egyik a két kúpos kialakítású rész között. A másik ahol a mozgó mag az álló vasmagban elcsúszik. Adatok a rajzon.:
Amit módosíthatsz, ha nem akarsz ilyen vastag és nehéz vastárcsákat.: Több egyre csökkenő átmérőjű alátétet raksz (hegesztesz) egymásra, úgy, hogy az átmeneteknél meglegyen a számolt keresztmetszet. Vagy: Kúposra esztergálod a 10 mm-es korongot, hogy kívül és belül a vastagság azonos keresztmetszetet adjon ki.
A gyártók nem szoktak ilyennel szórakozni. Eddig egy ilyen "spéci" elektromágnest láttam.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014

tárcsa.JPG
    
Következő: »»   12 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem