Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1625 / 2208
(#) Gafly válasza marone hozzászólására (») Máj 26, 2014
Idézet:
„Az lenne a kérdésem, hogy egy kimenőtrafó méretezésénél ha az átvinni kívánt mély hangokat nézzük, akkor számít-e hogy mekkora teljesítmény kell nekem.”

Igen. Nagyobb teljesítmény, nagyobb vas...
Idézet:
„Szóval, kisebb teljesítménynél elegendő a kisebb induktivitás is ?”

Nem, ugyanakkora induktivitás kell...
(#) geri199440 válasza wadember hozzászólására (») Máj 26, 2014
Az a Cső valóban kuka. Nemsokára érkezik az új, és a hangfalak és készülgetnek hozzá.
Mindkét oldal hibátlanul torzítás mentesen csinálja a dolgát.

csigusz.png

(#) daneg86 válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 26, 2014
Köszi a linket! erre nem sikerült ráfutnom googlezgatás közben
(#) varttina válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 26, 2014
Többször alkalmaztam már a módszert de csak kísérleti összeállításoknál. A végleges verzióhoz mindig beszerzem a foglalatot.
(#) Gery78 válasza geri199440 hozzászólására (») Máj 26, 2014
Nahát egy Nautilus utánzat. Hogy csináltad? Miből készítetted? Igazán elmesélhetnéd a Hangsugárzó építés topicban. Mi is készítünk egy hasonlót, csak fából.
(#) szili83 válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 26, 2014
GU-50 800V-os anódfesznél 120mA-es anódárammal ~100-120W-ot tud. De az a teljesítmény a szobát rommá dönti, és azt ember ki nem bírja...
(#) Lázár Péter válasza daneg86 hozzászólására (») Máj 26, 2014
Csak tipp de keress hozzá TV vagy monitor képcsőfoglalatot, ha szerencséd van akkor passzolhat.
(#) crapgame hozzászólása Máj 26, 2014
Sziasztok.
Összeférceltem egy 6N6P - EL84 se-t, egyenlőre monóban. Egész tűrhető így elsőre.
(#) geri199440 válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 27, 2014
Hétvégre összeszedem a gondolataim és ott leírok mindent ami érdekes lehet.
(#) crapgame válasza crapgame hozzászólására (») Máj 27, 2014
De nem is kiemelkedő. Elbontom.
Van pár e80cc-m meg ecc40-em, azokkal is teszek egy próbát hátha jobbak. Még tavaly előtt vettem használtan pár telefunken el84-et (200 ft/db áron). Az egyiknek nem akar fixen beállni a nyugalmija, 49 és 53 mA között ingadozik. Az gázosodás, ugye?
(#) mofesa válasza crapgame hozzászólására (») Máj 27, 2014
Feszültséget mértél, vagy áramot?
(#) crapgame válasza mofesa hozzászólására (») Máj 27, 2014
Feszültséget, abból számoltam.
(#) bta válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 27, 2014
Idézet:
„Egyébként ezt a magyar szakirodalom munkapontbeállítási osztályoknak hívja, tehát "A" oszt. "AB"”

Az angol is
Class A, Class B, Class AB... legalábbis mostanában. A régi szakirodalomban néhány dolgot másképpen fogalmaztak meg.
(#) bta válasza sct51hegyko hozzászólására (») Máj 27, 2014
Idézet:
„Próbáltam az ellenállást fénycső fojtóra cserélni, ugyan a feszültség csökkent, de 315V- körül van így is.”
A fojtót ne a 2x50 µF közé kösd, hanem eléjük. A biztonság kedvéért kellene 0.5-1uF* a fojtó elé is. (Anélkül a fojtó akár kilovoltot is visszarúghat, mikor lezárnak előtte a diódák!) Csöves egyenirányítással további 40-50 Voltot levehetsz. És ne üresjáratban mérd az anódtápot, mert azzal nem sokra mész)))

* Egy bizonyos (pár µF-os) tartományban erősen függ a tápfeszültség ettől a kapacitástól.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) bta válasza szili83 hozzászólására (») Máj 27, 2014
Idézet:
„Ti ha dobozoljátok a csöves erősítőt, akkor a PE vezetőt be szoktátok kötni (és ha igen, akkor gondolom minden fémrész összeköttök vele)”
A védőföldet az érintésvédelmi szabványnak megfelelően a fémdobozra kötöm. A fémdoboz és a kettős szigetelés nem igazán kompatibilis fogalmak)))
Idézet:
„mert az RT ÉK-ban közölt cikkek szerint minden GND-t a fém részekhez hozzá kell kötni.”

.. és ebből lesz a jó kis földhurok ›› brumm ››› brumm brumm
A jelföldet az egész audio láncban egyetlen ponton korrekt a védőfölddel összekötni. De nem kötelező.
Idézet:
„És a NYÁK tervezés része, ott valamire különösen oda kell figyelni? Brumm és egyéb okok miatt”

A fűtőáramot ne a NYÁK-on vezesd, hanem szorosan összecsavart vezetékpárokon. Az anódhoz és rácshoz vezető fóliacsíkok ne kerüljenek közel egymáshoz ... ... ...
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) küzmös Gergely hozzászólása Jún 3, 2014
Sziasztok! Egy mobiltelefonnak mekkora lehet a (jack fejhallgató) kimenő jelszintje? Egy laptopnak 1V-nál is több, egy CD játékos, vagy egy akármilyen magnó/fejhallgató kimenet olyan 600mV, de a mobiltelefon sokkal kevesebb lehet, mert nem hajtja ki a PL500PP vége. A mobilt rátettem a pacsirta rádió PU kimenetére is, és ott is csak harmad hangerőt produkált. Ezek az erősítők kb (300mV) -os bemenetűek. Ha elé teszek egy triódát (PCF, ECH, ECC, EF.. szóval bármit.) No akkor már jó. Én olyan 200mV-ra vagy kevesebbre tippelnék.
(#) mofesa válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 3, 2014
Szia. Van, amelyiknek 500mV a kimenőjele, de ez a plafon.
(#) küzmös Gergely válasza mofesa hozzászólására (») Jún 3, 2014
Köszi. Akkor ez is nagyon változó.. jó tudni.. Ez sem egy olyan adat amit szeretnek feltüntetni. Az enyémnek (alap alcatel okostelefon) tuti kisebb.
(#) mofesa válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jún 3, 2014
Lehet rá letölteni jelgenerátort, és ugyan úgy mérni is tudod, akár egy multival. Változónak igen csak változó, de a fülnek nem kell sok közelről.
(#) küzmös Gergely válasza mofesa hozzászólására (») Jún 3, 2014
No ez egy nagyon jó ötlet. Meg is nézem majd.
(#) pisti89 hozzászólása Jún 8, 2014
Sziasztok.
A napokban elkezdtem a csöves erősítőm építését.
Csőfűtés tápja egyenáramú lenne, de sajnos nem igazán sikeredik a dolog.
A trafóm 6,3V és 25V AC-t ad fűtés céljából.
Próbáltam 7805 2db diódával megemelve és egy áteresztő tranzisztoros megoldást, de sajnos nem ment.
A 7805 adatlapja szerint 2V a minimális feszültség különbség ki-és bemenete közt, nálam ez kb 3,5V de így sem megy.
Kicsit hosszú ez a fórum ahhoz, hogy végigolvassam ezért gondoltam rákérdek, van-e valakinek bevált AC 6,3V--->DC6,3V kapcsolása ami működik.
Minden segítségnek tudok örülni.
Előre is köszönöm
(#) FordPrefect válasza pisti89 hozzászólására (») Jún 8, 2014
1. GU50 12,6 V fűtést kíván. AC. 2. Többi cső 6,3 V, szintén AC. Első csőnek jót tesz egyenfesz, de szerintem felejtsd el a stabilizátorokat. Jobb megoldás: Graetz - 4.700 µF - pár ohmos méretezett ellenállás - 100 mikró
(#) elektrorudi válasza pisti89 hozzászólására (») Jún 8, 2014
Szia!
FordPrefekt megoldása egyszerű, és kézenfekvő. Szerintem tökéletesen megfelel egy csőfűtéshez. Ha mégis akarsz még rajta spilázni, akkor a következőket kellene tenni:
- Az egyenirányító dióda miilyen? Ha nem Scottky, cseréld arra.
- Ha most Greatz hidat használsz, megfontolandó az egyutas (1db dióda) egyenirányítás.
- Lehet próbálkozni "low drop voltage" stab. kockákkal, de ezek is minimum 1V (1,25V) feszültség különbséget igényelnek a be- és Kimenetek között.
- Én készítettem (más célból) egy 24V névleges kimeneti feszültségű tápot. A be- és kimenet közötti feszültség szükséglet 0,2-0,3V között van, de ez jelentősen függ a felhasznált FET típusától. Természetetsen a mellékelt formában neked nem jó, de ha e mellett döntesz, segítek átterveni, hogy a 6,3V legyen a kimenő feszültség.

LED-24V.pdf

(#) szili83 válasza pisti89 hozzászólására (») Jún 8, 2014
Miért erőlteted az egyenáramú fűtést?
Sokan feleslegesnek ítélik meg!

A 7805 előtt mekkora ELKO van?
Használj 7806-ot! Annak is minimum 8V DC kell!
A 6.3V ha a csúcsokat nézzük 8,88V.

Az áteresztő tranzisztorosnak is elégnek kellene lennie ott kb 0.6V esik.
(#) Orbán József válasza szili83 hozzászólására (») Jún 8, 2014
Ahogy a régiek is tanácsolják, biztosan inkább hátrány végfok csöveknél az egyenáramú fűtés.
A diódák nagy töltőárama a nagy kapacitás miatt inkább hátrány lehet.
Valószínű még gondosabb huzalozás is szükséges.
Korrektorok, előerősítők, fejhallgató erősítők az egyenáramú fűtések ajánlott terepe.
(#) CIROKL válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 8, 2014
Csak azok akarnak egyenárammal csövet füteni akik azt hiszik az megold mindent , pedig nem!
(#) Orbán József válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 8, 2014
így igaz. Aztán egy félrekezelt probléma megtöbbszöröződik.
(#) belaradio hozzászólása Jún 9, 2014
Üdv Mindenkinek ! Tervbe vettem egy sztereó EBL21 SE erősítő készítését. Az lenne a kérdésem , hogy egy darab AZ21 egyenirányító cső elbírja e a két oldalt. A kimenők 7000 ohmra lettek tekerve és 40 mA lesz beállítva. Anód feszültség 250 Volt lesz. Az AZ21 cső adatlapja szerint 2 x 500 Voltnál 70 mA , 2 x 300 Voltnál 120 mA-t tud a cső.
(#) gkari válasza belaradio hozzászólására (») Jún 9, 2014
Bírnia kell. Arra ügyelj, hogy a szűrőlánc 1. elkója max. 60µF lehet.
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Jún 9, 2014
Idézet:
„a szűrőlánc 1. elkója”

A becsületes neve: puffer elkója. Nem igazán része a szűrőláncnak, bár valóban szűr, de az utána következő LC, vagy RC tag az aluláteresztő szűrő.
Következő: »»   1625 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem