Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   56 / 142
(#) djsms válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Pont ezt tettem... (telepátia??)
A szélesebb panelon 112db van, a hosszúkáson meg 88.
A 30W-os COB ledemen pedig 60db
Tehát megállapíthatjuk, hogy a panelekre integrált led chipek más áramigényűek...
(#) nedudgi válasza djsms hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Józan ésszel ez a legegyszerűbb megoldás.
Valószínűleg a teljesítménymegadással is van egy kis gond. Egy kis kerekítés fel/le...
A pontos típusszám melyik képen igaz? DPD, vagy JR az eleje?
(#) 187BodyGuard hozzászólása Jún 15, 2014 /

Azoknak írom most ezt a kis szösszenetet akik kis feszről szeretnének LED-et hajtani.

Találtam a neten egy kapcsolást ami alapján megépítettem én is az én variációmat, és tökéletesen üzemel!

Nekem 1-2.5V-ról kell hajtanom egy 1W-os csillag LED-et egy orosz elemlámpában az eredeti aksijairól.

A kapcsolás meghajtja a kisebb LED-eket is de boldogul az 1, 5 sőőt a 10W-os LED-el is!

Azon a képen ahol a 10W-os LED látható is ott 1.25V-ról járattam.

Én a tekercset AS szabvány (Ahogy sikerül) szerint készítettem egy ferritgyűrűből + némi UTP vezetékből ami 2X 15 menet a 2X 20 helyett. Tranzisztornak 2SC3692-őt használtam (Ez akadt a kezembe). De bármilyen NPN típussal működik!

Ami nagyon fontos!!!
A LED-re ügyeljünk mert ha elpukkan akkor a feszültség megnövekedésével pukkanhat a tranzisztorunk is ha nem bírja a keletkező feszültséget!
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
(#) joshua123 hozzászólása Jún 20, 2014 /

Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni ! Van egy li-ion aksim ami 7.4 V -os ,de a multiméter szerint 8.3 V, ha teljesen fel van töltve . Ere az akkumulátora szeretnék rákötni egy power ledet!
Eről a ledről van szó : Bővebben: Link
kettőt rendeltem belőle ,az egyiket rákötöttem az aksira direktbe , Kiéget! Elkezdtem olvasgatni !
A másikat már csak úgy mertem hogy szereztem hozzá ellenállást , itt a hobi elektronikai programokkal kiszámoltam mindent !

trafóval 7,5 V -el már sárgult a led fénye ,szerintem sok neki .Ezért 6V -el számoltam

LED előtét ellenállás:
Tápfeszültség:8,3 V
LED nyitófeszültsége:6 V
LED-ek száma: 1 db
LED-en átfolyó áram:700 mA

Számított ellenállás:
3.29 Ohm
Szabvány ellenállás:
3.3 Ohm
Ellenállás min. teljesítmény:
1.62 W

Na most rá tettem egy 3.3 Ohm -es ellenállást ,de úgy melegszik hogy nem bírtam fogni !

Horgászlámpát szeretnék csinálni belőle ! Nem értek hozzá ! Segítségeteket szeretném !

tudom 12V -el könnyebb lenne dolgozni meg ilyesmi ,de ez volt ingyen !

köszi előre is
(#) Tardief válasza joshua123 hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Az ellenállás azért melegedett,mivel 1,6 watott disszipált. (ahogy írtad) Az ellenállásod valószínűleg 0,4 vagy 0,6 wattot visel el tartósan. Ez megoldhatod úgy hogy több ellenállást kötsz párhuzamosan. Pl.: 3 darab 10 ohmosat.
Viszont mivel akkuról fog menni, így ez nem túl célszerű, mert sok áramot zabálna meg az ellenállás, így csökken az üzemidő. Hogy ezt elkerüld építhetsz vagy vehetsz egy led meghajtót.

Szerk.:
Az akkumulátor megadott feszültségétől a balós eltér. Amikor fel van töltve akkor több,mint 7,2V amikor pedig le van merülve kevesebb. A kettő között pedig folyamatosan csökken. Ez is az egyik hátránya az ellenállás használatának, mivel így az akku merülésével a fényerő is folyamatosan csökken.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
(#) joshua123 válasza Tardief hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

linkelnél egy ilyet ! Amit erre az aksimra tudok kötni ! 7,4 V az aksim és hogy írtam 8,3 V a maximum feltöltve
(#) nedudgi válasza joshua123 hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Mielőtt tovább kísérleteznél, tisztázzunk pár dolgot.
A melegedés természetes jelenség. Törekedni kell a csökkentésre, de megszüntetni nem lehet. Az 5W már szép teljesítmény, de biztosan ennyire van szükséged? Ez a LED 300 Lument produkál ennyiből, ami megfelel egy 25-40W izzólámpa teljesítményének. Hűtőborda mindenképpen kell, egy jó tenyérnyi darab legalább.
Az adatlapon szerepel egy 700 mA áram, ami maximum. A LED kisebb árammal is fog működni, legfeljebb hosszabb lesz az élete. Optimális esetben legfeljebb 60-70o engedhető meg, efölött drasztikusan csökken az élettartam.
Azt is jó tudni, hogy LED esetén a feszültségnek nincs sok jelentősége, a rajta átfolyó áramot kell korlátozni. Az adatlapon megadott 7,5V egy körülbelüli érték, 6,0 és 8,0 között bármilyen értéket felvehet, a LED hőmérsékletétől, és az átfolyó áramtól függően.
(#) joshua123 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Szia! Igen a ledre szüségem hisz egy horgász lámpa lesz.Amit koràban olvashatàl is. Tudom hogy a led melegedni fog .Lesz is hütés! De az ellenállás problémába segítsetek mert az nagyon melegedet, de ha azt mondod kibirja az ellenállás is akko no problem. Ez az ellenállásom amit használok . Elméletileg 3.3 Ohm. Köszi
(#) nedudgi válasza joshua123 hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Mint írtam, a melegedéssel nem lehet mit csinálni, a LED, és az ellenállás is melegedni fog. Jobb a békesség alapon javaslom, köss sorba a 3,3 ohm ellenállással egy 1,5 ohm ellenállást, így az eredőjük 4,8 ohm lesz. ez is legyen legalább 2W terhelhetőségű. Egy kapcsolóval, amikor az akkumulátor már kezd kimerülni, rövidrezárhatod, és akkor már csak 3,3 Ohm lesz.
Azt ugye tudod, hogy a lítium akkumulátorokat nem szabad cellánként 3V alá meríteni, mert károsodnak? Ha észrevehetően csökken a fényerő, sürgősen fel kell tölteni az akkupakkot. A lítium akkumulátor, ha megfelelő töltő van hozzá bármikor tölthető, sőt ajánlott a rátöltés, amikor lehetőséged van rá.
(#) 187BodyGuard válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Én inkább azt ajánlanám hogy nagyobb ellenállást tégy be oda, pl. 5-10W-osat, és akkor nem fog annyira fűteni.
(#) nedudgi válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Pontosan ugyanannyira fog fűteni a 10W ellenállás is, de talán könnyebben hűl egy picivel.
(#) 187BodyGuard válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 20, 2014 / 2

ŐŐŐ igen, erre akartam konkrétan kilukadni.
Nekem is volt ilyen jellegű probléma a melegedéssel, de nagyobb ellenállás nagyobb felületen adja le a hőt szóval jobban is hűl, ezáltal nem fűt annyira.

Mondjuk nekem a Ruszki lámpa amit átalakítottam az 2.54V-ról megy (Eredeti lúgos aksijával) és a Boost converter feltolja a LED-nek a feszültséget. Nagyon erős fénye van, sokáig világít róla, bár ha leesik az aksi feszültség 1.2V alá akkor már hallhatóan sípol a konverter, de 0.8V-ig stabilan világít róla a LED.

Nekem a LED egy 1W-os LED kb. 2/3-ad teljesítményen járatva és nem igazán melegszik, mondjuk van neki hűtés is rendesen.
Itt is van ellenállás a LED előtt 3.3ohm de nem fűt jelentősen.
(#) nedudgi válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Tetszik a rácsos megoldás a LED rögzítésére.
Ezt próbálom sugallni a kollégának, hogy nem kéne padlógázzal járatni szegény LEDet.
(#) 187BodyGuard válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Köszi szépen!

Igen, én például ebben a felállásban 200mA-re lőttem be a LED áramát, a max egyébként 350mA lenne, míg a nyitófeszültsége 3.2-3.6V.

Jók ezek a csillag LED-ek, még anno itt a HE Apróhirdetések közt találtam darabját 80Ft-ért aztán 40Ft-ért és végül 20-ért és vettem belőle temérdek darabot, lehet kísérletezni velük! Eddig még egyet sem főztem meg, figyelek azért rájuk!
(#) joshua123 hozzászólása Jún 21, 2014 /

És ha beteszek egy potmétert ? Eről a led converteről szeretnék még iformációkat ! Köszi
(#) qvasz2 válasza joshua123 hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Itt egy magyar oldalról egy egy fix 600mA-es meghajtó: 600 mA LED driver

De ha beszélsz picit angolul akkor dimmelhető LED meghajtóra keress rá.
(#) joshua123 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Szia !

Egy ilyen megoldaná a problémámat ? Bővebben: Link

Itt akkor mutatná a akkumulátorom töltéségi szintjét is! válaszod előre is köszi !
(#) qvasz2 válasza joshua123 hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Nem, ez nem fix árammal operál, ezért nem való power ledhez. Neked áramgenerátoros meghajtó kell.
(#) Kovidivi válasza joshua123 hozzászólására (») Jún 23, 2014 / 1

Bővebben: Link Ez már inkább megoldás. Lehetséges, hogy a normál, 12V-ra tervezett kapcsolás is működik 7.4V-ról. Ki kell próbálni. Bővebben: Link Azért választottam 1W-os meghajtót, mert horgászásnál szerintem nem az a lényeg, hogy óriási legyen a fényerő, hanem az, hogy egész éjszaka világítson. De ha neked kell az 5W-nyi fény, akkor inkább vegyél egy 10-20W-os LED-et, és azt hajtsd 5W-on, meg fogja a LED is köszönni!
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2014
(#) qvasz2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 24, 2014 /

Az első linken hálózati meghajtó van: " input: 85V - 260V 50/60Hz"
Ez ide pont nem jó.
A második linkeden 12V-ról működő meghajtó van, az sem biztos, hogy megy 7V-ról.
Ráadásul a kimenő fesz is csak 3,6V lehet, az biztos nem jó!
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) nedudgi válasza joshua123 hozzászólására (») Jún 24, 2014 /

Ilyesmit vegyél. Az akkupakkodat ehhez a meghajóhoz jobb lenne átszerelni, a két cellát párhuzamosan kötve.
(#) Kovidivi válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 24, 2014 /

Ha lenyitod a listát, ott van: 1-3W 3-14V. Talán Nedudgi ötlete lenne a legjobb. Ekkor a töltéssel sem kell szórakozni, elég 1db töltőáramkor a két párhuzamos cellának. Én is ezt ajánlom!
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) qvasz2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 24, 2014 /

A lenyíló listából kimenő fesz. választható. A bemenő fesz az amit írtam: 85-260V
(#) Kovidivi válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 24, 2014 /

Már értem. Akkor félrenéztem.
(#) clyde hozzászólása Jún 27, 2014 /

Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy a ventilátoros led hűtőborda ventilátora honnan veszi az áramot? Használhatom a led meghajtóját, vagy külön áramforrás kell neki?
Led: 1050 mA 9-11V
Meghajtó: 7-12V 900mA
A ventilátor 12V igényel.
Válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2014
(#) bbalazs_ válasza clyde hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Ahogy latod, a ket teljesitmeny elegge kozel van egymashoz, tehat a meghajtoban mar nem sok tartalek van. Szoval ebben az esetben en kivulrol adnam neki...
(#) nedudgi válasza clyde hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Elképzelhető, hogy működni fog így is. A ventillátor által a LED nyitófeszültségén felvett árammal csökken a LED árama. Ha így elegendő levegőt szállít, akkor jó. A LED nem lesz teljesen kihajtva, ami éllettartam szempontjából előnyös, de kevesebb fényt ad.
Jobb lenne külön áramforrás a ventillátornak.
(#) clyde válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Köszönöm!
(#) clyde válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Köszönöm!
(#) 187BodyGuard válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Én úgy szoktam, hogy inkább nagyobb teljesítményű LED-et veszek amit kisebb áramon hajtok így nem melegszik, el tudja a környezetébe disszipálni a bordájával a termelt hőt. Igaz így nem annyira hatékony a mutatvány, de be lehet lőni a megfelelő pontot ahol épp nem fűt sokat de már fényereje is van. Ezért Használom a 100W-os LED-et is csak 75-80W-on, mert úgy is van bitang fénye, és nem is melegszik annyira.

A mellékelt képeken egy sokak által ismert a Tungsram Schréder Z1-es típusú lámpatestet láthatjátok amiből az egyiket meghagytam eredetinek 100W nátrium, míg a másikba 100W LED költözött, közel azonos fényerő, a LED-es változat 80W-ot eszik, míg a 100W-os nátriumos a fojtó miatt 120-130W-ot kér.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2014
Következő: »»   56 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem