Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ha szakadásvizsgálatra sem mutat semmit, akkor elképzelhető. EZ80 nélkül, a közepéhez viszonyítva mérj feszültséget a két tekercsvégen.
Ez terheletlen feszültség? Az EZ után valószínűleg van egy 2x50µF és közte egy valamekkora (talán 1k) ellenállás. A 194V elég kevéske, ennél többnek kéne lenni. Hol mérted pontosan ezt az értéket?
EZ80 nélkül a közepétől csak az eggyik irányban van ellenálás,a másik irányba még a szakadásmérés sem mutat semmit. Az EZ80 hátánál van 2 630V-os 100nF-os kondenzátor. Innét úgy rémlik hogy csak egy kondenzátorra ment tovább és úgy rá egyenesen a csövekre.
Váltóáram mérésnél a műszer arra az egy irányra ami még jó a trafón 315V-ot mutat. Ezt ha egyenriányítom 1N4007-el akkor megfelel vagy pedig ki kell cserélnem a transzformátoromat?
Idézet: „Az EZ80 hátánál van 2 630V-os 100nF-os kondenzátor.” Ennek a két kondenzátornak a találkozásánál találod a trafó tekercsének közepét. Erre rárakod a műszered egyik végét, a másikat meg felváltva a két kondenzátor másik végeire, és megméred a váltófeszültséget. Így ki fog derülni, mennyi is az annyi.
Úgy mértem ahogy leírtad. Az egyik oldalról a feszültség 315V , a másik oldalon 0V (szakadást jelez). Akkor így 1 tekercsel nem is használható ez a transzformátor?
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
Én utána néznék, mi valójában az ok. Lehet, hogy jó, csak valamelyik vezeték tört, szakadt meg.
Úgy ahogyan mofesa mondja. Amúgy azt tudod hogy pontosan milyen típusú rádióból való az a hálózati? Csak azért kérdem, mert egy rajz róla sokat segít ám.
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
A transzformátorból a rézszálak azonnal az EZ80 foglalatára csatlakoznak. Nemhinném hogy javítható volna a dolog,esetleg ha megbontanám a transzformátort,de az szinte lehetetlen úgy össze van állva.
Vadásztölténygyár R646-ból való a trafó.
A közepén, a két tekercs találkozásánál sincs érintkezési hiba?
Középen furcsa módon csak 1 szál jön fel a trafóból. Én úgy gondolom hogy a trafóban csak levették a középmegcsapolást,és azt 1 szál rezen felhozták. Bár lehet tévesen gondolom.
![]()
A csőlábak felöli oldalán a csévetesten nem forrpontos véletlenül? Én úgy emlékszem, erre van mindkét tekercsvég ráforrasztva.
Nem forrpontos. Egyszerűen feljönnek a szálak a transzformátorból és rá egyenesen az EZ80 foglalatára.
Sajnos előfordulhat, hogy szakadt. Vékony huzal van az anódtekercsnek. Egy rövidzár, és rögtön elolvad a leggyengébb ponton.
Szerk.: ha van szkópod és hanggenerátorod, meg tudod állapítani, hogy a kivezetésnél szakadt, vagy a trafóban. Valamelyik 70-es évekbeli könyvben láttam ezt a módszert. Azt ugye tudod, hogy a huzalról le kell szedni a zománcot? A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
Akkor másik hálózati transzformátort kell keresnem. Rendben majd jelentkezem ha meglessz. Azért köszönöm a segítségeteket.
![]()
Igen tudom hogy le kell szedni róla a zománcot,csak ott a probléma hogy ezek már be vannak forrasztva,és szemmel nem látok szakadást rajta. Esetleg egy olyan kérdésem volna hogy van itthon egy 220V-ról 380V-ra (63VA) transzformátorom. Ez nem felelne meg az anódtápegységnek?
Ha áttekered, akkor jó.
Vagy használ valami stabilizátort.
Hát a saját hálózati transzformátora 315V-ot ad váltón,egyenirányítva 192-197V közt ingadozik. Ha a 380V-ot egyenirányítom akkor nem esik le kb. 215-235V-ra a feszültség?
Mérj és megtudod. Csak akkor csináld, ha a puffer legalább 450V-os.
Ha fogsz 2db 25W -os izzót, és a trafó primer tekercsének egyik végével sorba kötöd őket, akkor kb. megkapod mennyi lesz a terhelt feszültség a tápegységen.
Ha szekundert terhelem meg, akkor áll be a feszültség.
![]()
Erre csak annyit tudok mondani, hogy próbáld ki.
Kedves Fórumtársak!
Lenne egy érdekes problémám ami valószínű abból adódik, hogy elnézhettem valamit. PCL86 SE erősítőhöz csöves tápot akartam építeni EZ81 csővel. Össze is raktam a mellékelt kapcsolás alapján de tapasztaltam egy kis problémát, ahol rajz szerint a pozitív kivezetés van ott nálam a mínusz és ahol a pozitívnak kellene lenni ott a negatív jelenik meg a multiméter szerint. Valakinek valami ötlete van e, hogy mi lehet a gond? A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
Szia! Multiméterben a csatlakozás rendben?
Igen! Többször is megnéztem azt is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |