Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1633 / 2208
(#) mofesa válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 3, 2014
Ha szakadásvizsgálatra sem mutat semmit, akkor elképzelhető. EZ80 nélkül, a közepéhez viszonyítva mérj feszültséget a két tekercsvégen.
(#) küzmös Gergely válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 3, 2014
Ez terheletlen feszültség? Az EZ után valószínűleg van egy 2x50µF és közte egy valamekkora (talán 1k) ellenállás. A 194V elég kevéske, ennél többnek kéne lenni. Hol mérted pontosan ezt az értéket?
(#) szikorapéter válasza mofesa hozzászólására (») Júl 3, 2014
EZ80 nélkül a közepétől csak az eggyik irányban van ellenálás,a másik irányba még a szakadásmérés sem mutat semmit. Az EZ80 hátánál van 2 630V-os 100nF-os kondenzátor. Innét úgy rémlik hogy csak egy kondenzátorra ment tovább és úgy rá egyenesen a csövekre.
(#) szikorapéter válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Júl 3, 2014
Váltóáram mérésnél a műszer arra az egy irányra ami még jó a trafón 315V-ot mutat. Ezt ha egyenriányítom 1N4007-el akkor megfelel vagy pedig ki kell cserélnem a transzformátoromat?
Idézet:
„Az EZ80 hátánál van 2 630V-os 100nF-os kondenzátor.”

Ennek a két kondenzátornak a találkozásánál találod a trafó tekercsének közepét. Erre rárakod a műszered egyik végét, a másikat meg felváltva a két kondenzátor másik végeire, és megméred a váltófeszültséget. Így ki fog derülni, mennyi is az annyi.
Úgy mértem ahogy leírtad. Az egyik oldalról a feszültség 315V , a másik oldalon 0V (szakadást jelez). Akkor így 1 tekercsel nem is használható ez a transzformátor?
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
Én utána néznék, mi valójában az ok. Lehet, hogy jó, csak valamelyik vezeték tört, szakadt meg.
(#) küzmös Gergely válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 3, 2014
Úgy ahogyan mofesa mondja. Amúgy azt tudod hogy pontosan milyen típusú rádióból való az a hálózati? Csak azért kérdem, mert egy rajz róla sokat segít ám. Vagy egy fényképet illesz be róla ide.
A transzformátorból a rézszálak azonnal az EZ80 foglalatára csatlakoznak. Nemhinném hogy javítható volna a dolog,esetleg ha megbontanám a transzformátort,de az szinte lehetetlen úgy össze van állva.
(#) szikorapéter válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Júl 3, 2014
Vadásztölténygyár R646-ból való a trafó.
A közepén, a két tekercs találkozásánál sincs érintkezési hiba?
Középen furcsa módon csak 1 szál jön fel a trafóból. Én úgy gondolom hogy a trafóban csak levették a középmegcsapolást,és azt 1 szál rezen felhozták. Bár lehet tévesen gondolom.
A csőlábak felöli oldalán a csévetesten nem forrpontos véletlenül? Én úgy emlékszem, erre van mindkét tekercsvég ráforrasztva.
Nem forrpontos. Egyszerűen feljönnek a szálak a transzformátorból és rá egyenesen az EZ80 foglalatára.
(#) kristikoma válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 3, 2014
Sajnos előfordulhat, hogy szakadt. Vékony huzal van az anódtekercsnek. Egy rövidzár, és rögtön elolvad a leggyengébb ponton.
Szerk.: ha van szkópod és hanggenerátorod, meg tudod állapítani, hogy a kivezetésnél szakadt, vagy a trafóban. Valamelyik 70-es évekbeli könyvben láttam ezt a módszert. Azt ugye tudod, hogy a huzalról le kell szedni a zománcot?
(#) szikorapéter válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 3, 2014
Akkor másik hálózati transzformátort kell keresnem. Rendben majd jelentkezem ha meglessz. Azért köszönöm a segítségeteket.
Igen tudom hogy le kell szedni róla a zománcot,csak ott a probléma hogy ezek már be vannak forrasztva,és szemmel nem látok szakadást rajta. Esetleg egy olyan kérdésem volna hogy van itthon egy 220V-ról 380V-ra (63VA) transzformátorom. Ez nem felelne meg az anódtápegységnek?
Ha áttekered, akkor jó.
(#) daneg86 válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 3, 2014
Vagy használ valami stabilizátort.
Hát a saját hálózati transzformátora 315V-ot ad váltón,egyenirányítva 192-197V közt ingadozik. Ha a 380V-ot egyenirányítom akkor nem esik le kb. 215-235V-ra a feszültség?
Mérj és megtudod. Csak akkor csináld, ha a puffer legalább 450V-os.
Ha fogsz 2db 25W -os izzót, és a trafó primer tekercsének egyik végével sorba kötöd őket, akkor kb. megkapod mennyi lesz a terhelt feszültség a tápegységen.
(#) granpa válasza mofesa hozzászólására (») Júl 5, 2014
Khm, izé... Ezt akartad írni?
(#) mofesa válasza granpa hozzászólására (») Júl 5, 2014
Mi baj vele?
Ha szekundert terhelem meg, akkor áll be a feszültség.
(#) mofesa válasza granpa hozzászólására (») Júl 5, 2014
Erre csak annyit tudok mondani, hogy próbáld ki.
Oké.
(#) mmajka hozzászólása Júl 5, 2014
Kedves Fórumtársak!
Lenne egy érdekes problémám ami valószínű abból adódik, hogy elnézhettem valamit.
PCL86 SE erősítőhöz csöves tápot akartam építeni EZ81 csővel. Össze is raktam a mellékelt kapcsolás alapján de tapasztaltam egy kis problémát, ahol rajz szerint a pozitív kivezetés van ott nálam a mínusz és ahol a pozitívnak kellene lenni ott a negatív jelenik meg a multiméter szerint. Valakinek valami ötlete van e, hogy mi lehet a gond?
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014

EZ81.gif

(#) Orbán József válasza mmajka hozzászólására (») Júl 5, 2014
Szia! Multiméterben a csatlakozás rendben?
(#) mmajka válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 5, 2014
Igen! Többször is megnéztem azt is.
Következő: »»   1633 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem