Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Notebook akkumulátor - cella csere
Lapozás: OK   1 / 3
(#) phelyx hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
Üdvözlök mindenkit!

A következőkben szeretném a segítségeteket kérni. Van nekem egy Acer aspire 3100 laptopom és az aksija már az utolsókat járja. Az akku kb 15percig bírja, egy 4000 mAh, 6 cellás Li-ion, 1 cella 4,1 V.
Sokat gondolkoztam, hogy vegyek-e új aksit a laposba, de hamar lemondtam róla mert 25ezer forint környékén vannak. Ezért szeretném saját magam "feljavítan".
Következők az elképzeléseim:
-Nos, én 10db 3000mAh 1,2 V akura cserélném le, ami elvileg jó lenne és még éphogy beleférne a régi aksi burkolatába. Mint kiderítettem a Li-ion akku a feltöltött és a kisütött állapotban eltérő belső ellenállással rendelkezik, hogy a Li-ion tökéletesen működjön rendelkezni kell egy töltés vezérlő elektronikának. Végülis azt szeretném megtudni, hogy az a megoldás jónak bizonyul-e, amit a fentiekben említettem, mert nem szeretnék fölöslegesen kidobni 10ezer forintot. Egy kicsit hülyén fogalmaztam, de ezt nézzétek el
(#) Peti.Janka válasza phelyx hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Hali! Ha már szétszeded mért nem veszel bele való cellákat, Amikor én nézegettem akkor 12böl lett volna meg a 6 cella. Én biztos nem állnék neki így más akkut belefaragni.
(#) tungsram hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
A cellacsere nem megoldás hiszen annak a belsőellenállása töltéskor problémákat okozhat. Én régebben cseréltem egy kollegának a készülékében de nem volt a mutatvány hosszú életű plussz a rengeteg tökölés. Mincs mit tenni újat kell venni. Ő is ezt tette..
(#) Peti.Janka válasza phelyx hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Itt elég barátságos áron felújítják, ha a régi akkut beviszed.
(#) Ricsi89 válasza phelyx hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Ceruza akkuval meg se próbáld, mert nem fog menni. Csakis ugyanolyan fajtát lehet bele tenni. Ha ceruza aksit raknál bele, akkor hogy hoznád össze a mostani töltő elektronikával ,ami a géppel is kommunikál? Töltöttséget hogy jelezné ki? Ha ugyanolyanra cseréled ki, akkor sem biztos, hogy jó lesz. Ha az elektronika képes megtanulni az új aksi kapacitását, akkor szerencséd van, ha nem akkor viszont szívás, mert kidobtál sok pénzt az ablakon és nem is használható az aksi. Én egy ilyennel befürödtem már, de nemrég cseréltem a gépemben cellákat, ott viszont az elektronika pár merítés-töltés után újrakalibrálta magát és tökéletesen működik. Szóval elég bizonytalan dolog ez, csak akkor érdemes belevágni, ha találsz elektronikahibás jó cellával rendelkező olcsó aksit, amiből átpakolhatod a cellákat és nem sok a ráfordított összeg. (Max egy ezrest adnák ilyen aksiért)
(#) phelyx hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat. Még jó hogy nem fogtam bele. Ilyen Li-ion cellát holtudok beszerezni? Nem sok oldalt találtam ahol előszeretettel kínálgatják. Amit a furógépekben is használnak akksit az szerintem megfelel mert az is Li-ion csak nem tudom a cellák feszültségét.
(#) berenyipilu válasza phelyx hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Szia.

Szerintem nezz korul kicsit ebay-en...
keress ra erre..
Acer aspire 3100 battery

nekem 30 eurotol kezdve dobta ki az arakat.

Udv.

Pilu
(#) llaci56 válasza berenyipilu hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Az én arámért nem kellett ennyit fizetni...
(#) dil válasza phelyx hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Szia!
Nekem a Bosch ipari akkus fúrógépben múlt ki az akksi, a gyártói 40eFt lett volna. A csatolt cégnél 10 alatt megcsináltatták. Be kellett vinni a hibésat, ez alapján arra az alakzatra ponthegesztéssel összerakták, tokjába nekem kellett berakni.
(#) phelyx válasza dil hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Köszi, megnézem, de valószínűl, hogy új aksit veszek mert találtam 15ezer környékén egy utángyártottat.
(#) Peti.Janka válasza phelyx hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Szia ha még nem bontottad szét nézz körül először a cellák tipusa: MH12210 CGR18650AF
(#) abcdabcd válasza phelyx hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
A Voltaker is árul cellákat, meg elvileg vállal felújítást Bővebben: Link
(#) Zotykoresz válasza phelyx hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Üdv!

Én anno itt vettem utángyártott akkumulátor Dell Laptopomhoz.

GP Batteries

Korrektek voltak mert kb. fél év után megadta magát az elektronika ami benne van az aksiban és újat adtak, +1 év garanciával.

Igaz az említett laptop aksi akcióban van! Elég nagy az akkumulátor választékuk.
Lehet hogy felújítással foglalkoznak, ezt nem tudom, egy e-mailt, vagy egy telefont megér.
(#) bazsi84 hozzászólása Máj 9, 2010 /
 
Sziasztok! Hasonló cipőben járok én is. Nekem 1 asus f3m laptopom van amiben az akku teljesen megdöglött. Szétszedtem és megnéztem mijen cellák vannak benne.... 6db 66mmx18mm-es 3.7v-os és 2400mAh. Találtam ebay-en ugyanilyet csak 3000mAh-sat. (6db 15$). Az lenne a kérdésem hogy ha kicserélem a cellákat nagyobb mAh-sra akkor az elektronika ami az akkuba van lekezeli-e? Vagy mindenképpen ugyanolyan mAh-sat kell beleraknom? Jah és van nekem a BIOS-ban egy olyan opció hogy Battery Calibration. Szerintetek?
(#) szucsip hozzászólása Nov 15, 2010 /
 
Üdv!

Bocsánat az offolásért, de:
Ha 12V-os akkumulátort csatlakoztatnánk egy laptophoz a töltő csatlakozóján keresztül, és a laptop akkuja nincs bent, akkor az működhet úgy? Mert 12V/9Ah akkut kb 6ezer Ft -ért lehet venni...
(#) gammabuta hozzászólása Aug 1, 2014 /
 
Sziasztok,

MSI Wind U100-ashoz való akkupakkban pár 18650-es cellám megfáradt mert nem a legjobb a balancere és elég gyengus a töltőáramköre a pakknak.

Már több laptop aksit szereltem szét de eddig még nem tettem a régi cellák helyére újat.

Most ezt próbálnám meg.

Rendeltem 6db spéci jófajta 18650 cellát meg is érkeztek, ezek annyira jófajta sanyo cellák:

Sanyo 3.7V 2600MAH UR18650ZY (Link)

hogy ezeket akár 4.35Voltig is lehetne tölteni és bírják a nagy áramos merítést is igen stabilan.

Most 2 nagy kérdés előtt állok:

1) Nincsennek tabok a cellákon így a forrasztásnál közvetlen a cellára kell forrasztanom majd vezető kis lemezt, nemtudom erre van-e valami jó módszer mert egyesek szerint a forrasztást nem szeretik annyira a litium polimer cellák?
(Én már megfáradt 18650es cellákat forrasztottam párhuzamosításkor és utána is működtek, de nem tudom mennyire rontja el az új cellákat a rövid hevítés, vagy mennyire csapja le a PTC-jüket.)
2) Sokan azt javasolják, hogy cellacsere közben párhuzamosan kössem be az új cellát hasonló feszültségszinten a régivel és így az elektronika nem veszi észre aa cserét.
Ebbe belegondoltam és iszonyat macerás és hibaforrás 6 cella cseréjénél plusz 2 vezetéket folyton odaforraszgatni.
Nem lehet valahol kinyomozni, hogy ez a típusú akkupakk figyeli-e a cellacserét, vagy lekapcsol-e örökre ha kiforrasztom elsőnek a cellákat? (Valami fórum vagy gyűjtőhely esetleg ilyen infokkal?)

Persze marad az a módszer, hogy leforrasztom az egyik szélső vezetéket aztán visszaforrasztom és kipróbálom eredeti akkupakk még mindig működik-e a netbookban és ha nem akkor nem is állok neki a 6 cella cseréjének, csak akkor meg eleve elrontom a pakkot.
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 1, 2014 / 1
 
Nem az akku miatt felejti el hanem amikor az akku pakk ban lévő töltőelektronikának megszűnik az áramellátással azzal , hogy egy cellát is ki akarsz forrasztani cserére , akkor bizony elvész a gyári cucc a elektronikából , és onnantól már nem fogja felismerni az akut. Azért nem olyan vészes az akkupakkban lévő cellák cseréje nekem is van U100as bookom .Tudom , hogy néz ki , és megoldható szerintem.
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Köszi a választ. Kis pontosítást kérnék.

Azt értem, hogy az áramellátás megszűnik, de van olyan akkupakk ami aztán az újcellákkal működik akkor is ha nem párhuzamosítva volt a csere hanem megszűnt az áramellátása.

Az U100 nem ilyen?

Hogy érted amit írtál, az U100-asnál akkor nemszabad leforrasztanom és be a friss cellákat mert nemfog többé működni?
Én már szétszedtem viszonylag könyű volt szétkapni de nem forrasztottam még ki a cellákat csak méregettem merítés közben a feszültségeket.

Video a merítés közbeni cellafeszültségekről
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 1, 2014 / 1
 
Úgy értem , ha mondjuk egy cellát le forrasztól az akkupakkról onnantól kezdve az elektronika nem fogja felismerni az akkumulátort magát , és a töltés nem fog megindulni a bookban
Általában ezt úgy kell csinálni , hogy ne szakadjon meg a kör , és úgy cserélni azt at akkut ami éppen rossz.
Ez teljesen kivitelezhető , csak az nem , hogy kiderítsd melyik cella is a rossz valójában.Mert a feszültség mérése nem ad ideális helyzetet egy celláról az amper állaga már inkább.A cella mérése magában töltés nélkül műszerrel mérve kell történjen .A névleges feszültség alá történő cella feszültség esésből lehet következtetni , hogy a cella milyen állapotban van, illetve amper mérést követően lehet kideríteni melyik is lehet a ludas. Legegyszerűbb , ha a cellákat egymáshoz mérve viszonyítva méred , és talán , akkor könnyebben kideríthető , hogy melyik gyengélkedik.
A másik dolog ami lényeges ,hogy csakis egyforma paraméterű cellákat lehet össze rakni , tehát különböző mA/h értékűt nem , mert vagy töltés kiegyenlítés fog bekövetkezni aminek következtében a kisebbek melegedni fognak , illetve tönkre fognak menni , vagy pedig a magasabb mA/h akku nem fog arra az értékre feltöltődni mint amit tud.
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Bizony úgy tervezem, hogy egyforma cellákra cserélem ezértis 6db egyforma sanyo cellát vettem a cseréhez, de azt nem tudom ez az elektronika olyan-e hogy ha megszűnik az áram egyszer akkor már halott lesz, mert van sok olyan akku elektronika ami simán kibírja ha megszűnik az áramellátás és újra feléled.

Ezt szerettem volna tudni mert nekem a biztos módszer, hogy párhuzamosítom az új cellákkal majd lassanként kicserélem igen macerás válalkozás és könnyen összekavarhatom a kábeleket ami veszélyes.

Ezek szerint te sem tudod pontosan, hogy a gyári U100 akku feléled-e ha megszűnik az áram egy időre, vagy hogy hol lehetne ezt kinyomozni.

Általában egyes Dell akkuknál írják hogy ha megszakad a kör akkor már nem lesz használható újra, viszont több olyan cellacsere leírást is találtam ahol símán kiforrasztották a cellákat és be az újakat majd újrakalibrálódott az akku és működött vígan és még jobb is lett mert bizonyos számlálokat kinullázott a megszakadás.

Még olyat is olvastam ami dell akkupakkot úgy javított meg, hogy kiforrasztotta majd vissza és ettől megjavult mert resetelte az áramkört ami egy melegedés miatt letiltotta a használatot, mások Lenovo számlálókról beszélnek amik zárolják az aksit bizonyos számú ciklus elérésekor.

Sanos az én akkupakkom nem utángyártott így nem tudni mennyire fogadja el ha megszakad az áram.

Itt például nem vesződnek vele, hogy párhuzamosan bekössék az új cellákat csere közben, csak egyszerűen ki a régit és később be az újat:
Bővebben: Link

Igaz volt olyan hozzászóló aki szintén arra panaszkodott, hogy amikor leforrasztotta a smart része törlődött az aksinak és EEPROM reprogram kellene neki.

Rákerestem, hogy bty-s12 eprom, de nem nagyon volt találat, akkor ezek szerint vagy senkinek nincs rá szüksége vagy beszerezhetetlen.

Találtam érdekes cikket is ahol az aksi meghalt teljesen feltötve és a srác kiakarta ütni ezt a bitet, aztán végül csak kiforrasztotta a celláit és vissza majd resetelődteka számlálók és ment gond nélkül az aksija:
Bővebben: Link

Persze ez típus függő.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2014
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 1, 2014 / 1
 
Idézet:
„Ezek szerint te sem tudod pontosan, hogy a gyári U100 akku feléled-e ha megszűnik az áram egy időre”

De tudom nem fog többé működni ez biztos.Össze kell rakni azt a hat db akkut ugyan úg ahogy az eredeti pakk .Amikor megvan , akkor pár darab vezetékkel ugyan oda ahová az elektronika is van kötve lepárhuzamosítani az új akku pakkra a kötéseket persze úgy , hogy az elektronikán az eredeti vezetékek mellé , de kicsit odébb forrasztani a párhuzamosítani szánt vezetékeket.Aztán rá az új pakkra .Majd az eredeti vezetékeket leforrasztani a régi pakkról , és azt rá forrasztani az új pakkra , majd a te általad először felforrasztott vezetékeket leszedni , és ennyi.Ha már úgy is 6 db újat vettél , akkor nem érdemes egyenkénti méréssel bajlódni.Egy az egyben cserél ki , így ahogy leírtam , és nem lesz semmi gond.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2014
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Ha biztosan tudod akkor a macerásság ellenére megpróbálom így, de ha jól nézem nem csak a 2 szélső vezetéket kell párhuzamosítani, a "balance"-nak szánt vezetékeket is tehát 4*2 vezetéket kell párhuzamosítanom ami plusz 4 kábel forrasztás átmenetileg.

Megpróbáltam kasonló feszültségszintekre meríteni a cellákat, az újakat lemerítettem 3 voltra és 3.34 Volt lett a nyugalmi feszültségük, ami a pakkban van azok 3.49Volton vannak épp azért kicsit meredek lesz párhuzamosan csatolni meg aztán sorosan is az egész b pakkot.

Úgy terveztem elsőnek, hogy csak cella blokkonként párhuzamosítom amíg az új cellák nincsenek sorba is kötve, de most az lesz, hogy előbb sorba is kell kötnöm az új cellákat mert akkor egyszerűbb a csere, nem kell azzal bajlódni hogy kötöm sorba forrasztás meg csere közben.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2014
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Ahogy könnyebb , de az eredeti vezetékeket csak akkor kösd le a régi pakkról , ha már az új egyben van , és a párhuzamosítások is meg vannak mindenhol.
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
El is készítettem a 6 új cellából a pakkot, persze 2millivel hoszabb lett mert így a cella forrasztások kicsit vastagabbak lettek mint az eredeti rápontheggetsztett tabok pedig nagyon vékony napelem cellához használatos kis lapos vezetőt használtam (az előrecinezett).

Most éppen töltögetem a cellákat, hogy 3.5-3.6Volton legyenek és a párhuzamosításnál ne nagyon legyen feszültségkülönbség.

Vágtam ugyanolyan színű és 1-2 centivel az eredeti vezetékeknék hoszabb vezetékeket, mivel annyira kivan számolva itt a hely, hogy az eredeti vezetékek kétoldalról tartják az elektronikát a helyén, lehetetlen átforraztani majd a másik pakkra az eredetit ha már lesz pót vezeték mert nem lehet olyan közel tenni és útban lesznek a régi cellák.

Most azt tudom csinálni, hogy az eredeti vezetékek mellé forrasztom az én vezetékeimet majd sorban az új pakkra ráforrasztom.

Aztán a régi pakkról meg sorban leforrasztom a régi kábeleket, de az elektronikán otthagyom őket mivel nemtudom ráforrasztani az új pakkra az új kábelek mellé mert nem lesz hely, lehet az eredeti vezetékeket majd elkell dolgoznom hátha beleférnek a pakkba a cellák mellé és nem okoznak rövidzárt amíg ki nem próbálom a pakkot.

Aztán elég trükkös lenne ráforrasztanom valahogy az eredeti kábeleket majd az újakat leforrasztani. Érzek itt rizikót, lehet mégse annyira kifizetődő egy cella csere ha az utángyártott pakkok ilyen olcsók manapság.
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Tudom nem sok hely van , és még össze is kell hogy menjen a akkupakkot tartó műanyag tok is.
Különben egyet tehetsz ha az új akku pakkot ugyan olyan vastagságú vezetékekkel tudod párhuzamosítani , akkor a régit csak le kell forrasztani , és kész , vagy egy oldalcsípővel kicsípni
nehogy a már újonnan ráforrasztott vezetékek véletlenül lejöjjenek a forrasztás következtében.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2014
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Sikerült beforrasztani az új hosszabb kábeleim, majd még az is sikerült, hogy mellé forrasszam az eredeti kábeleket, majd még az is sikerült, hogy leforrasszam az én kábeleimet a cellákról és az elektronikáról is, közben
végig ügyeltem és nem szakítottam meg az áramkört.

Most az eredeti kábelekkel az új cellák vannak bent és be is fért a pakkba, már csak felkell töltenem, de csak reggel tudom kipróbálni mert a netbookot másik lakásban hagytam, délelőtt kiderül feltölt-e.

Mivel az új cellákat a biztonság kedvéért teljesen lemerítettem majd csak kb 100mA töltést hagytam most kicsit izgulok, hogy az elektronika reggelig ne merítse le teljesen őket.
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Nem fogja lemeríteni.Tulajdonképpen erre azért volt szükség , hogy , így cseréld a cellákat , mert ha az elektronikának megszakad az áramköre , akkor a book onnantól már nem ismeri fel az akkut , és nem indul meg a töltés , de így jó lesz.
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 3, 2014 /
 
Sajnos valami más probléma lehet a pakkomal és a cellacsere se oldotta meg.


Most betettem az új cellákkal a wind-be kikapcsolt állapotban és elkezdett tölteni.

Aztán amikor már egy ideje nem világított a töltő led kivettem a pakkot és megmértem a cellafeszültségeket, az összes cella csak 3.84Volton volt, egyiket sem töltötte fel teljesen.

Kivettem az akkut és kihúztam a töltőből a netbookot, újra vissza pakkot, bele a netbookb a tápkábelt, de nem akarja folytatnia töltést, csak 3.84Voltra tölti fel őket

3.8Volt az csak 36%-a a kapacitásnak

Lehet végül ez volt az eredeti problémám is és nem a cellák, hanem az elektronika lehet rosz vagy netbook?

A kiforrasztott cellákat most tesztelem egy imax B6 töltővel, és eddig jónak bizonyultak

Mi lehet a baja az elektronikának, hogy nem tölti 4.2Voltig a cellákat?

Lehet valamit tenni ez ellen?

Töltsem kívülről balanceres töltővel mindig?

Úgy nemnagyon fognak vele átengedni a reptéri ellenőrzésen ha vezetékek lógnak ki belőle
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
(#) atus1981 válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 3, 2014 /
 
Üdv!
Ebbe már én is beleszaladtam, ahogy abba is, hogy a mostani gépem aksi figyelő progija szerint 2 merítés/töltésen esett át az aksi és 10 percig nem bírta üzemeltetni a gépet. Az volt a probléma, hogy kb 3 órát használták a gépet és utána 4 évet állt. A cellák nem mentek tönkre, mert most is használom lámpába őket. A 4 év alatt lejárt az elektronika ketyegője...
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
(#) gammabuta válasza atus1981 hozzászólására (») Aug 3, 2014 /
 
Ez is 4éves netbook lassan, első pár ciklusban 4és félórát ment akkuról, majd 3évig csak benehagytam a netbooba az aksit és néha elfelejtettem kivenni amikor hálózatról néztem a filmeket rajata.

Most pedig 40percig bírta aztán lacsapta rtendszert, mintha kikaptam volna az akkupakkot, akkor mértem rá és az egyik cellarész 2.8Volt köré merült, ezért cseréltem most a cellákat, gondoltam megfáradtaka csepptöltésben de azt eddig egyszer se mértem meg hogy csak 3.85Voltig tölt az elektronika és ezért nem bírja 40percnél tovább.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem