Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   64 / 169
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Nekem is hasonlo gondom van mostanában. Egy berendezés displayén dögledezik a ledes háttérvilagitás. Még gariban van, felhivom a boltot ahol vettem, a hang nem tud válaszolni, de megigéri, hogy e-mailben válaszolnak.
Kaptam is ma 5-t, mondanom sem kell, hogy mind az 5 mást mond. Az egyik visszakéri az egész berendezést minden tartozékával, ami persze már be van szerelve, igy lehetetlen megtenni.
A másik azt mondja, hogy nem javithato.
A 3. kéri, hogy csak a központi részt küldjem vissza, söt állják a postaköltséget is.
A 4. azt irja, hogy a gép nem javithato, de kicserélik egy ujabbra,
Az i-re az 5. mail teszi fel, ami leirja, hogy a készüléket 15 honapja vettem igy a 24 honapos garancia erre nem vonatkozik ( hogy erre hogyan jött rá, azt talán csak a megboldogult Hofi tudná).
Most visszakérdeztem, hogy akkor most mi tevö is legyek.

Közben kideritettem,,hogy a ledet egy 5 alkatrészböl állo dc-dc konverter látja el szusszal.
(#) Chipmunk1960 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Legjobban akkor jársz, ha megcsinálod Magad! Lehet csak egy gatya forrasztás, egyúttal átnézed a többit is, így megkíméled magad a következő hasonló esettől.
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Közben már javuloban van, tegnapelött hidegsprayjel megprobáltam kideritreni, hogy mi a kinja, de attol nem lett jobb. Tegnap meg ujra elindult és azota megy......
AMugy én is arra gondoltam, hogy egyszerübb lesz megjavitani mint összevissza küldözgetni....
(#) Collider hozzászólása Aug 12, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!
Pár hónapja vettem egy Hantek DSO5072P-t, nagyon meg vagyok vele elégedve, de kéne még két csatorna. 4 csatornás szkópra nem szeretném cserélni ezt, inkább vennék még egy kétcsatornást, ami ezt kiegészíthetné. Olyasvalaki véleményének örülnék, akinek van ilyen szkópja, és jobban ért az elektronikához, mint én. (ami nem nehéz) Tudtok ilyet cakkpakk 70.000 Ft környékén? (Az OWON pl. nem szimpi 100e-ért.)

A másik kérdésem, hogy a Hanteknél miért kell eltávolítani azt a két SMD kondit? Bővebben: Link
Olvastam ennek a front-end hackjéről részletesen, de konkrétan ezzel a két kondival mi a probléma?
(#) nagym6 válasza Collider hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Ha 2 db. 2 csatornás szkóppal akarunk 4 csatornát, akkor célszerű ha egyik szkóp olyan, hogy ki van vezetve a belső trigger jele kimenetként. És ezzel triggerelve a második szkóp. Hogy szinkronban legyenek a jelalakok a 2 szkópon. Tehát a jelek időben hogy állnak egymáshoz képest, a 4 csatornán. Így kapunk olyat, mintha 1 db. 4 csatornás szkópunk lenne, a 4 csatorna 1 triggerről indulna.
Ha nem így van, akkor nem tudjuk, hogy az egyik szkópon lévő jelek időben hol vannak a másik szkópon lévő jelekhez képest. Vagy esetleg ez nem is fontos.
(#) Ge Lee válasza Collider hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Mihez kell 4 csatorna? Nekem 3 kellett volna gyakran, és most van egy ilyen öreg csövesem ami valamilyen szinten tudja, persze ez nem 3 teljes értékű csatorna de nekem elég.

Ha a Hantek bemenő fokozatában vannak valahol azok a kondik, akkor sejthető hogy miért kell eltávolítani őket a nagyobb sávszélességhez. Lehet hogy a szoftver hekkelése önmagában nem elég, mert mondjuk azzal a két kondival hardveresen is butítva van.

topward.jpg
    
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Igazán barátságos képe van. Egy DSO-t sosem tudnék megszeretni... hiába, múlik az idő, én meg nem haladok a korral...
(#) Collider válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Nem is fontos, de igazad van!
(#) Collider válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Bemeneti és kimeneti fesz és áram nézegetéséhez kéne. Bedini SSG meg hasonló dolgokkal szórakozok, azoknál nagyon jó lenne a 4 csatorna.

Igen, a front-end hacknél írják, hogy nagyobb sávszélhez kicsit át kell szabni a bemenetet, ellenállások és kondik cseréjét írják. Bár még 10 megánál nem hajtottam gyorsabb jellel a szkópot.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Az Owon nekem is megvolt pár hónapig, közösen vettük egy haverral egy induló projekthez amiből persze semmi nem lett, így el lett adva. Sok dolog tetszett benne, sok meg nem. Sokkal többet tud egy analógnál, nem kell számolgatni mert mindent kiír, kiszámol, stb, de valahogy nekem sem sikerült beleszeretni. Mondjuk a pwm-et ezek a DSO-k kifejezetten nem szeretik, hogy a mintavételezés vagy a saját kapcsitápjuk miatt arra nem jöttem rá. Régebben elég sokat mértem közvetlenül a hálózaton (pl. kapcsitáp primer kör), ezzel azt sem mertem volna megcsinálni.
(#) Ge Lee válasza Collider hozzászólására (») Aug 12, 2014 1 /
 
Érdemes megnézni egy szignállal a bemenő körét mert lehet hogy az alapból többet tud mint amit a szoftver enged.
(#) Collider válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Nincs még szignálom, de bölcs gondolat.
(#) Chipmunk1960 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 13, 2014 /
 
Pont így jártam tegnap az autómmal. A lényeg, hogy 'baj, nem jár egyedül'. Előszőr az akksi töltése kezdett lassan csökkenni, míg egyszer nem indult. Kimértem, fesz-szabályzó, nem szabályoz, szétszed, összeépítve a szénkefével.... Persze az is csak csutka 220e fölött. Az USA ban lett volna úgy 50$/ért. Kínában találtam 10€, szállítással, szénkefével, komplett elektronikával. Szóval, most nincsen töltés, szerencsére jó nagy az akksi, 2 nap járok vele, utánna töltő. Tegnap szikrázott egyet az aksi-saru, eltört... réz, nemrég cseréltem. Próbálom indítani, semmi, csak némi füst a kormányoszlop alól. Immobilizer, szétszedem, pár zárlatos alkatrész, csere, továbbra sem indul, bármit teszek. Nagynehezen kerítek egy kocsit mára, irány a bontó egy másikért. Reggel még azért beraktam, "egy próbát megér" s láss csodát ! beindult. Igaz le nem áll, hiába húzom ki a kulcsot, de az már a legkevesebb.. Egyszóval, tud az elektronika csodás dolgokat művelni! Remélhetőleg Neked is csak a szállítás közbeni rázkódás okozott problémát, és nincsen komolyabb baj a géppel. Én annál is valami kontakthiba félére gondolok, mert nem-nagyon használtak aranyozott érintkezőket anno. Inkább kadmiumot, ami idővel hajlamos a korrozióra.
(#) Chipmunk1960 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 13, 2014 /
 
Mi az amit nem szeretnek bennük? /Mármint a PWM-ben/ Én 100KHz-ig próbáltam kapcsi-táppal, de láttam rendesen mindent. Mondjuk sok funkciót, még nem ismerek, nekem is új!
(#) Chipmunk1960 válasza Collider hozzászólására (») Aug 13, 2014 /
 
Ezt a linket én találtam a neten, sajnos a Firefox/s/ miatt még nem találtam vissza , de szerintem le van butítva a bemenet, a kondi/k/ leszabályozzák a max frekvenciát. De keresem, s felteszem, ha visszatalálok.
(#) pluto válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 13, 2014 /
 
Egy hasonló link, ha valakinek kedve van bogarászni.
EEVblg forum 163 oldal.
Meg egy kis olvasni való.
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 13, 2014 /
 
Ma ismét villog igy becsomagoltam, s holnap megy vissza. Miután manapság a szerviz ismeretlen dologgá kezd válni, valoszinü, higy kicserélik.

(#) Chipmunk1960 válasza pluto hozzászólására (») Aug 13, 2014 /
 
Ó THX!
(#) Chipmunk1960 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 13, 2014 /
 
Arra gondolsz, akitől vetted? Szerintem így fair/play/, ha időszakos hibája van, mikor fényképezte pont nem jött elő, / érdekes mód/ akkor return! Csinálja/tassa/ meg utánna lehet megint tárgyalni.
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Aug 13, 2014 /
 
Nem egy nagy e-áruházban vettem, garanciával, mindennel. Csak a minap derült ki, hogy ök bizony nem tartanak fennt semilyen szervizt, söt nem is igen terveznek ilyesmit, pedig vagy 10000 müszaki cuccuk van rendszeresen a katalogusban.
(#) nagym6 válasza pluto hozzászólására (») Aug 13, 2014 /
 
Nekem sántít az ilyen házilagos szkóp bemenet átalakítás 200MHz-re. Ennek kontrollálásához tökéletes jelalakú és megfelelően gyors négyszögjel generátor, és nagyon stabil amplitúdójú szignálgenerátor kell. Probe meg akármilyen koaxkábel és csatlakozók kizárva. A generátor közvetlenül a bemenetre vagy 50Ohm lezárással, vagy a szkópban van bekapcsolható -most bekapcsolt- 50Ohm bemenet.
Egy gyárilag 200MHz szkóp bemenetének csak a beállítása (nem pedig átalakítása) körülményes, csodálkoznék, ha itt ilyen egyszerű módon tökéletes lenne.
Arról nincs is szó, hogy milyen mértékben hat vissza a mérendő elektronikára a módosított bemenet.
Kíváncsi lennék egy megfelelő szervíz bemérésére ilyen átalakított szkópnál.
(#) MocisPisti hozzászólása Aug 13, 2014 /
 
El kellene màr dönteni ki mire használ egy szkópot. Kapcsitápokat és 100Khz nagysàgrendű mérésekre màr túlzàssal is bőven elég a 100Mhz műszer. Teljesen felesleges hekkelgetni mivel kiderültek nem csak szoftveres különbségek vannak 100-200Mhz között. Ha meg belenyúlsz cserélgetsz par ellenallast megvaltoznak a munkapontok homerseklettures minden szal aki magas frekiket akar merni az nyúljon a zsebebe és vegyen egy hiteles draga masinat ami tuti azt tudja ami ra van írva. En mar csak a magyar gariban bizok sajnos a kulfoldi rendelegetesbe es 3 ev garikba bele lehet bukni. Bocs. a helyesirasert mobilrol irtam.
(#) Collider válasza MocisPisti hozzászólására (») Aug 13, 2014 /
 
Vannak emberek, akik csak azért hackelnek, mert meg tudják csinálni. Én programozó vagyok és nem úgy gondolkodok, mint egy elektrós, de biztos vagyok, hogy köztetek is van ilyen gondolkodású ember. Néha csak azért csinálunk valamit, mert izgalmas. A Hantek DSO hack pont ilyen. Persze egy igazi nagy szakit ez nem tüzel fel, de nem is ők a célcsoport ennek a kínai, bugos szkópnak az esetében. Egy alap Tektronix fele ennyit se tud, de 4x ennyibe kerül, gondolom ennek jó oka van. Hadd ne legyen már baj, hogy egy szoftveresen és néhány alkatrésszel lebutított szkópot vissza szeretnénk állítani "eredetibe". Ennek hatalmas irodalma van már és több százan vagy ezren ezzel szórakoznak. Legrosszabb esetben tanul belőle valamit az ember. Végezetül mondok valami még meredekebbet: 500MHz-re is felhúzták már ezt a szkópot, dokumentálva van mérésekkel és képekkel, és gyönyörűen mér.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2014
(#) nagym6 válasza Collider hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Bocs hogy én is válaszolok. Nyilván nem baj a kísérletezés, csak erősen félrevezető lehet a kapott eredmény. Talán senki nem tudja kontrollálni. 500MHz-re átalakítva biztosan nem lesz normális házilag.
Másik, még nem volt szó arról, hogy ilyen frekvenciákon -200-500MHz- gyakorlatilag csak aktív mérőfejjel lehet dolgozni. (vagy 50Ohm illesztett rendszerben fej nélkül). Méregdrága, ha nincs, kár a szkópot elbabrálni. Hiába van 500MHz passzív fej, sokszor terhel, korlátozott a használata.
(#) Collider válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 14, 2014 / 1
 
Valami előtétet csinált hozzá kb. 10 alkatrészből. Nagy frekin próbálta vele a négyszögjelet és teljesen négyszög volt, mármint amit nagyfrekin el lehet várni. Nem tudom, milyen fejjel dolgozott, de nem a gyárival, azt láttam. Gondolom, ő pontosan értette, mit csinál, nem egy kezdő sufni-suhanc volt.
(#) kpbendi válasza Collider hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
A Hantek 5072p-nél igazából nem szükséges hozzányúlni a hardverhez. Ami a szoftver hackelésén túl minden példánynál szükséges, az a mérőfejek lecserélése, mert az 5072p-t 150MHz-es mérőfejjel szállítják. Kb. 10 ezer forint körül lehet megfelelő mérőfejet szerezni ebayről.
Kb. 150Mhz fölötti jeleknél jelezték, hogy egyes példányoknál (tehát ez mindenkinél más lehet) javítani lehet a jel minőségén néhány ellenállás kicserélésével és/vagy az említett kondik eltávolításával. Ez azonban csak akkor szükséges, ha a meghackelt szkóp nagy frekvencián nem működik megfelelően a "bolti" verzióhoz képest. Illetve néhányan a gyárilag 200MHz-es verzióban is matatnak, hogy javítsanak a pontosságán. Ez azonban már tényleg a sportteljesítmény kategória.
A 200Mhz hack-et amúgy általában nem azért végzik el az emberek az 5072p-n, mert nem elég nekik az alap 70Mhz, hanem mert a hackeléssel más korlátozásokat is feloldanak a szkópban, pl. az 5072p esetén az időalap 5ns-ről 2ns-ra csökken, a memória 20k-ról 40k-ra nő, stb.
(#) Massawa válasza Collider hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Hadd szoljak én is hozzá, mert sajnos nem igaz amit irsz.
Soha egy gyárto sem butit le hardwareileg egy berendezést, müszert még kevésbé (örül, hogy annyi pénzért ki tud belöle ennyit hozni). Mi lenne annak az értelme? Extra munka egy olcsobb müszerért? Ilyen még a mesében sincs.
Ha valamit olcsobban kell adni, akkor nem raknak bele némi szoftwaret, vagy esetleg némi hardwaret ( már az sem divat, hogy ugyanarra a feladatra 2 minöségü hardware legyen - Teknél volt valaha szokás). Szoval a szoftwaret elvben lehet "javitani", de a hardwaren ennek nincs értelme, mert az ugy, ahogy van, amugy is maximumra van járatva. Sokszor örülni kell föleg ilyen árkritikus müszereknél, hogy az adott budget megoldás éppenhogy teljesiti a felállitott követelményeket (Nemhogy azt butitani kellene).
Ahogy már többen irták az ilyen nagy frekvencia nem játék, és itt azért müszerröl van szo, amire ha valaki ráir egy jellemzöt, azért garanciát is illik vállalni. Olyan müszer meg teljesen felesleges, ami csak valamit mutat, de ahányszor mérsz, annyi értéket kapsz. ( sajnos tele van a piac amugy is ilyen meg hasonlo konstrukciokkal, igy szvsz teljesen felesleges ujjabbakat hackelni, még akkor sem, ha ez egyeseknek örömet okoz - lásd a mezei digi voltmétereket).
Ez már nem az a világ, amikor sporolni kellett az alkatrészeken és teret adott az amatöröknek, hogy jobb ( ujabb) alkatrészekkel feljavitsanak egy készüléket. Ma az van, hogy a konstruktör választ egy platformot (chipset) és abbol kihozza a maximumot. Vannak jobb ( drágább) platformok meg rosszabbak, de az adott hardware mindig a maximumra van járatva - legfeljebb szoftware csomagokkal fokozatosan kihasználva. ( ismerek olyan müszert amibe 10 szoftware csomagot lehet venni, ha valaki teljesen ki akarja használni a tudását, de a hardware már alapjáraton is a maximumot tudja.)
(#) killbill válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Idézet:
„Soha egy gyárto sem butit le hardwareileg egy berendezést, müszert még kevésbé”

Nos, a 16 eves LeCroy (nem kinai) szkopomban negy darab jumpert kellett atforrasztanom, hogy a csatornankenti 50k-bol 250k legyen a memoria. Szoval de.

A masik HW-es butitas a savszelesseg csokkentes egyetlen kondival. A legtobb szkopban eleve van kapcsolhato savhatarolo, ami, ha egy rajzot megnezel legtobbszor egy FET vagy tranzisztor plusz egy kondi. Ha ilyenbol tobb fokozat is van benne, akkor az pl. jo arra, hogy sw-esen butitsa le a muszert, azaz egy savhatarolo mindig be van kapcsolva. Es ha van meg benne egy sw-bol sem kikapcsolhato ilyen savhatarolo, akkor az a hw-es butitas. Ha ezt kiforrasztod, mar fel is emelted a hatarfrekvenciat. Persze ezt, ahogy te es nagym6 kollega is mondja, hitelesiteni szokas. De a lenyeg: miert fejlesztenenek ki egy 100 es egy 200 megas elofokot, amikor eleg egy 200-ast, es azt egy R-C elemmel korlatozzak az olcsobban (ertsed "csak" 50% nyereseggel) eladott muszerekben. Eppen attol olcsobb az eloallitas, ha minden tipusba ugyanazt az front-end chip-et teszik.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014
(#) dollerakos hozzászólása Aug 22, 2014 /
 
Üdvözletem!

Szeretnék egy nem túl extra, de nem is gagyi szkópot venni, legyen kétsugaras, nem kell nagyon magas határfreki és legyen tároló funkciója is. Továbbá szeretnék egy függvénygenerátort is (színusz, négyszög, háromszög + ofszet). A kérdéseim, mivel rengeteget látok itt-ott a neten: melyek a legnépszerűbb ilyen holmik, amelyeknek az ár/érték arányuk a legjobb; merre nézzek, kutatkodjak?

Köszi!
(#) eSDi válasza dollerakos hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Üdv!

Ha PC szkópban gondolkodsz, akkor én a sainsmart DDS-140-et ajánlom. Kezdésnek, otthonra egész jó. Nekem is ez van. Rendelhető hozzá kiegészítőként jel generátor és logikai analizátor is. A 100 dolláros ár is egész baráti és az ügyfélszolgálatuk is szívesen válaszol bármilyen kérdésed is akad a termékekkel, szállítással kapcsolatban. Bővebben: Link
Következő: »»   64 / 169
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem