Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   472 / 786
(#) ferci válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Hát az a pontos méréshez nudli.
(#) scooby_ válasza ferci hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Ráadásul az Én szkópom hozzá csak hab a tortán.
(#) lorylaci válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Növelheted a menetszámokat is (primert-szekundert arányosan), akkor is nőni fog a szórt induktivitás. Cseréb a vasveszteség is csökken (kisebb lesz a gerjesztés)
Azonban 100uH fölé nehezen fogsz menni. Szóval lehet külsön tekercs, csak figyelni kell, hogy az a rezonáns áram kétszeresénél se telítsen! (ne csökkenjen az induktivitása 10%-nál többet)
(#) (Felhasználó 46585) válasza ferci hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Pont annyira lesz pontos, amennyire pontos a szkóp időalapja. Ha ez 5 %. akkor az bőven elég.

scooby!

Én a Lacinak többet adnék a véleményére... szerintem, ennek ő az igazi tudora...
(#) ferci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Ja, hát akinek ki is írja az időt vagy bármit...
Bátorkodtam kicsit hozzátenni a témához, bocs.
(#) scooby_ válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Értem! No akkor holnap letekerem, aztán feltekerek 6 menetenként annyi sor primert amennyi ráfér. Eddig 30 menet volt, de szerinte még ugyanennyi is ráférne oda simán. Vagy amit ferci kolléga mondott, azzal is megpróbálkozzak mellette, kicsit nagyobb rés a primer és a szekunder között? Életvédelmi szempontból sem elítélendő az ötlet szerintem.
(#) scooby_ válasza ferci hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Igyekszem mindig a lehető legnagyobb periódusidőt választani a pontos leolvasáshoz, sajnos mást egyenlőre nem tudok csinálni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ferci hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Egy analóg szkópon is le lehet olvasni... pont neked magyarázzam, hogy ezelőtt 30 évvel nem volt csak képernyőraszter?
(#) scooby_ válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Kérlek szépen titeket, csak vitát ne meg offoka, mert a moderátorok nem szeretik. Leolvasom a raszterhálóról, aztán annyira lesz pontos amennyire. Ezért lenne fontos az áramváltó jósága. A cikk szerint azon lehet belőni egy adott terhelés mellett a legszinuszosabb áramot, akkor a rezonancia, a szórt induktivitás, a kondik is klappolnak egymással és nincs probléma.
(#) ferci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Azt tudom.. de volt pontos frekimérő ..
(#) solti_imre hozzászólása Aug 22, 2014 /

A lorylaci féle táblázatot használva méretezni próbáltam egy ~600W -osra tervezett tápot - de a beállítandó légrést 1,49 mm-re adta meg. Ez normális? (Laci írta valahol fentebb, hogy pár tized mm az ajánlott)
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
(#) ferci válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Excel képlet, B37, "magadatok" fülön K1, K2 érték miatt.. de ezt neked kell tudnod.
(#) solti_imre válasza ferci hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Köszönöm, azt én is láttam, hogy hogyan és miből "keletkezik" az adott érték - csak azt nem tudom, hogy ez a számított érték reálisnak tekinthető-e annak a fényében, amit lorylaci írt a légrés ajánlott méretéről?
(#) lorylaci válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Nagyon alacsony tervezett dB-t írtál be, így nagyon nagy menetszám jött ki, emiatt az alacsony induktivitás eléréséhez nagy légrés kell.
Pontosan milyen magot tervezel használni? ETD39 N97 anyagból? Ha igen, akkor 100kHz minimális freki környékén majdnem 0,2Tesláig felmehetsz, de már 0,15 Teslánál is csak kb 26C a mag melegedése, és akkor csak 23 menet kell, és 0,51mm légrés jön ki, ami reális. B-t nyugodtan viheted feljebb: 300V-on 100kHz környékén egy 20 menet is tuti.

Ha csak nem szipi-szupi TDK PC95-öt sikerült beszerezned (ha igen, akkor meg GIMME!), akkor tök felesleges 10-20C-os melegedésekre számolni, mert a mag optimális működési hőmérésklete 90-100C környékén megy, szóval oda fog melegedni. Tegyük fel egy dT=50C melegedés egy 50C környezetben tökéletes.

Másik dolog: bemeneti minimális feszültséget ne vidd 300V fölé. Nagy terheléseken (ilyen a 600W) esik bőven a primer fesz, így jobb ha van tartaléka a konverternek.
(#) mark.budai hozzászólása Aug 22, 2014 /

Működik az önrezgő rezonáns tápom, köszönöm mindenkinek a bárminemű segítséget, Ge Lee-nek főleg, az üzenetben nyújtott támogatást. Itt találtok képeket a tápról, talán lassan a forrasztóállomás vezérlője is kész lesz, és beépíthetem végleges helyére a tápot.
(#) sector99 válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Ez akkor a Skori féle kacsolás, aminek a rajza a fotóid között is megtalálható ?
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
(#) solti_imre válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Most csak N87-esem van, de remélem sikerül 97-est beszereznem. Átszámoltam a tanácsaid alapján (300V Vmin, dB=0,17T) - így mindjárt emberibb (0,44 mm) a légrés! A dT N97-essel 38, N87-essel pedig 44 fokra adódott, de akkor e miatt nem aggódom! (FET-nek pedig SPP20N60S5 -öt választottam) Köszönöm szépen a segítséget!!
(#) lorylaci válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Normális körülmények között 0,5mm alatti légrések jönnek ki. Jól sejtetted, hogyha efeletti légrés van, akkor gyankodni kell (hiszen a cikkben is az szerepel, hogy kicsi légrések kellenek).

Azonban a választott FET így ránézésre nem biztos, hogy jó lesz. Mekkora feszesés jön ki rajta a max terhelésnél? Az IRS27951 2V-nál már kapcsol, az IRS27952 pedig 3V-nál. Célszerű úgy tervezni, hogy az előbbi 2/3V-ot csakis nagyon meleg állapotban, és túlterhelésnél érje el a MOSFET!
Figyelembe kell azt is venni, hogy a táp indulásánál a számolt áramnál nagyobb is kialakulhat, mivel az IRSxxxx IC-k hiábja, hogy az első kiadott impulzús (alsó FET) 2-3x hoszabb a szükségesnél, így amikor a felső FET nyit, akkor fura áramformák tudnak kialakulni.
Ez a hiba megtalálható az ST L6598, L9699x, és a Fairchild FAN76xx rezonáns családnál is. Eddig csak az L6699-ről tudok, ami kiküszöbölné ezt a hibát.
(#) mark.budai válasza sector99 hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Igen, de akkor az a "kísérlet" elmaradt, nem foglalkoztam vele. Most meg csak nyormálisan megépítettem, és működik.
(#) sector99 válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Köszi ! Megvan esetleg publikus lay vagy valamilyen formátumban Neked ? (én is megépíteném...)
(#) solti_imre válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 22, 2014 /

Max terhelésnél a csúcsáram 5,72A - vegyünk 6A ampert. Az adatlapja szerint kb. 120 foknál éri el az Rdson a 0.33 ohm-ot, így kb. ekkor fog 2V fellépni rajta. Bekapcsoláskor nagyobb áram is kialakul ugyan, de akkor még hideg a MOSFET, így az Rdson-ja 0,16 ohm (tipikusan - szórás persze van), tehát amíg az áram ~13A alatt marad (ami több mint duplája az üzemi csúcsáramnak!) addig nincs gond...
A bekapcsolási "hosszú" impulzus kivédésére sajnos az AN-1160 is csak annyit ír (amit Te is idéztél), hogy növeljük meg több tíz msec-ra a soft-start időt - remélem így nem lép működésbe a védelem. Ha nem, akkor marad ez - aranyárban... - vagy valami hasonló, kis Rdson-nal rendelkező tipus.
(#) mark.budai válasza sector99 hozzászólására (») Aug 23, 2014 /

Küldöm a csatolmányban.
A nyákterv emmzolee és CHZ műve.
(#) sector99 válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 23, 2014 /

Nagyon szépen köszönöm !
(#) lorylaci válasza solti_imre hozzászólására (») Aug 23, 2014 /

Sajnos a bekapcsolási hosszú impzulsura a soft-start nem igazán van hatással. Az első impuzlus akkor is elég hosszú lesz, a második már rövid lesz, de ez nem akadályozza meg a tranziens áramot az elején.

Ráadásul azzal nem számoltál, hogy mi van, ha egy meleg tápot kikapcsolsz, majd újra bekapcsolod (és közben a kondik lemerülnek...).
Hidd el tapasztalatból mondom, mert én is szívtam ezzel nagyobb tápoknál. Én azzal trükköztem, hogy amikor már tegyük fel a primer puffer 100-200V-on van, akkor kapcosljon be a táp, így a kisebb feszütlésg miatt kisebb rezonáns áramok alakulnak ki, és a soft start a szekudner kondiket a primer töltődése alatt töltse fel (ehhez kell a hosszú 100ms soft-start idő).

Ha tényleg tudsz garantálni <100C alatti die hőmrésékelteket, akor nem lesz problémád. Sok sikert!

Nem kell aranyárú FET. Több gyengébb FETet is leht párhuzamba kötni. Meg nézelődni kell, most például a TME-nél csíptem el akciós FDA50N50 MOSFETeket (Rdsonmax = 0,105 Ohm), igaz az >1kW-ra, és PFC után.
(#) solti_imre válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 23, 2014 /

Köszi az infókat - egyelőre megnézem, mit produkál az SPP20N60S5. A meleg tápra való "ráindítást" egyszerűen ki lehet küszöbölni - ha pedig egy külön kis trafóról táplálom meg az IRS-t és a kis táp bekapcsolása után pár tized mp-cel adok csak 230-at a Graetz-nek, akkor a hosszú indítóimpulzus is megoldva... Tudom, ez minden, csak nem elegáns megoldás - úgyhogy példádon felbátorodva gyorsan rendeltem én is pár darab FDA50N50 -est) - ha nem válnának be az SPP20N60S5-ösök.
Mire megjönnek, remélhetőleg készen leszek a leválasztó trafóm tekercselésével - a mai napom egy tekercselő"gép" összekalapálásával telt - úgyhogy a gyakorlati próbák még jócskán odébb vannak!

Idézet:
„külön kis trafóról”

Jó ötlete, de kisebb és olcsóbb, ha egy 12V-os kis kapcsotápot raksz be, amit kb 500 forintért lehet szerezni.

Az FDA50N50 az ágyúval verébre, a probléma az, hogy az IRS2795x direktben nem fogja meghajtani,v agy meghajta de túlmelegszik satöbbi... Én csak példának hoztam fel, hogy érdemes nézelődni, itt-ott mindi akad pár olcsó megoldás.

Az FDA50N50 jó lesz esetleg másra is! (Ha mégis itt kellene használnom, akkor valami plusz driver a IRS és a MOSFET-ek közé megoldaná a gondot, nem? - FAN7390A vagy valami hasonlóra gondolok)
A kapcsolótáp valóban jobb, de a megoldás attól még csúf marad!
Én általában az ebay-ről szoktam beszerezni viszonylag olcsón dolgokat - nemrég pl. (átszámítva) kb. 185 Ft-ért vettem STP12NM50FP -ket

Egy dióda (4148) és egy FMMT549A vagy más nagyon gyors PNP tranyó már megoldja.

STP12NM50FP-t én itthon szoktam venni, egy fórumtárstól, hasonló áron.

Köszönöm! (Mindazonáltal reménykedem, hogy az SPP20N60S5-ök elégségesnek bizonyulnak.)
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 24, 2014 /

Sikeresen megépült egy félhidas rezonáns inverter, most tervben van egy másik is, itt több szekunder tekercs lenne mindegyiken terhelés is, ebben az esetben hogy alakul a trafó szórása? Egy szekunder esetén egyértelmű hogy a szekundert kell rövidre zárni a szórási induktivitás mérésekor, de több tekercsnél?
Szerintem ilyen esetben kell használni külön induktivitást sorba kötve a primer tekerccsel vagy tévedek.
Következő: »»   472 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem