Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   626 / 1190
(#) zosza18 válasza attti hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Szívesen!
(#) hzsolee hozzászólása Dec 13, 2014 /

Üdv!
Egy master/slave kapcsolásról lenne szó egy porszívóban. A mellékelt képen, a pirossal jelölt trafónak milyen típus felelne meg? (gondolom a primer tekercs nem ártana ha elég vastag vezetékből lenne, mert azon folyik a csatlakoztatott gép árama) A különbség annyi, hogy az említett trafó után csak egy relét kellene meghúzni (mondjuk legyen 12V) Vagy esetleg valami más megoldás lehetséges? Köszönettel: Zs

ma_sl.jpg

(#) Sebi válasza hzsolee hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Az ábrán a triac gyújtásához elég egy kis gyűrűre tekert pár menetes trafó - ilyet csak magad tekerhetsz. Ugyanígy, ha relét akarsz húzatni. Kapásból több megoldás is felmerül:
1) váltakozóáramú üzemre készült kis 12V-os relé tekercsét áttekered "áramrelé"-nek - nem kell sokat tekerni, de ki kell kísérletezni a menetszámot.
2) ugyanígy tekerheted át az egyenfeszre készült relét is, de egy 10A-es graetz egyen-oldalára kötöd, a váltó részét sorbakötöd a fogyasztóval.
3) 1,5V feszültségesést hozol létre egy soros ellenálláson, amivel meghajtasz egy optotriac-ot, melynek kimenetére köthetsz egy 230V váltóra készült kisrelét.
4) graetz-híd egyen oldalon táplálsz egy pár menetes tekercset, ami egy reed csőre van tekerve, a váltórész sorosan a fogyasztóval.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
(#) hzsolee válasza Sebi hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Köszönöm a gyors választ.
Az első jól hangzik. Tehát ha jól értem fogok mondjuk egy ilyet.... aztán? Kicsit még segítenél ebben az áramrelés dologban?

Igen, ilyet, mert ez könnyen szerelhető. Legyen 6, vagy 12v váltófesz a tekercse., amit úgyis letekersz teljesen. Aztán 0,5..0,75-ös CuZZ tekercselőhuzalból tele tekercseled.

Értem, köszi. A 0,5/0,75 elég lesz egy 1500W-os kisgép áramához? (ha jól sejtem olyasmi lesz mint a hűtőgép indító reléje)

Igen, tulajdonképpen ugyanaz. 1500W az durván 6A, 0,75-ösnek ez határadat. Választhatsz vastagabbat is, mondjuk 1-est, lényeg, hogy beférjen annyi menet a régi tekercs helyére, amivel biztosan húz. Igazából az eredeti tekercs adataiból ki lehet ám számolni a menetszámot, de nincs előttem a képlet...
Aztán, ha megszorul az ember a hellyel, akkor lehet bifilárisan (két szállal párhuzamosan) is tekerni, meglesz a keresztmetszet, de jobb a térkitöltési tényező.

Az a képlet valahogy előttem sincs meg... De majd kísérletezem, meg rákeresek.
Akkor inkább lesz vastagabb és kicsit "döncibb" relé, hogy legyen hely a vezetéknek.
Hálás köszönetem, további szép estét!
UI: jó ötlet a két szál is

Ilyeneket keress: ampermenet (én még erre emlékszem), magnetomotoros erő, elektromágnes ereje.
Kiidulás paraszti logikával: van egy jól működőrelé, ami 12V-on 30mA-rel húz (kb, ami a képen). Leszámolod az eredeti menetszámot, ez 3 adat. Az újnál 6A-rel akarjuk meghűzatni (kb ugyanolyan gerjesztéssel).
(#) kocsgab002 hozzászólása Dec 14, 2014 /

Sziasztok.
Szerintetek ez mi? Kaptam ilyet vagy 200 darabot..
(#) zosza18 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Szia!
Én a 250. feliratból kiindulva kondira tippelnék. 12nF-os, vagy valami hasonló. Mérj rá multival, hátha eltaláltuk.
(#) kocsgab002 válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Az már megtörtént..Se kondi, se ellenállás, se dióda...
(#) zosza18 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Esetleg biztosíték, vagy hőkioldó... ?
(#) kocsgab002 válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Ohm mérő szakadást mutat, nem folyik rajta sem egyen, sem váltó áram..egyenlőre passz...
(#) kadarist válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Kondenzátor lesz, a kapacitását kapacitásméréssel határozhatod meg egyértelműen. Bővebben: Link.
Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
(#) Sebi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Szovjet gyártmányú - jó minőségű - 12pF-es kondi. A másik oldalán ott van MP0 (nulla) a hőfoktényezője. Ilyen kis kapacitást csak profibb multiméterrel, vagy híddal lehet mérni.
(#) kocsgab002 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Ahha....köszönöm szépen.
(#) pucuka válasza Sebi hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Csak kiegészítésül, csillám kondi. A legjobb minőség.
(#) rallyy hozzászólása Dec 15, 2014 /

Sziasztok! Segítene beazonosítani valaki ezt a trafót mérni nem tudom mert nem működik. Erősítőbe volt benn az erősítő típusa: schneider team 6041A (160W) Köszönöm a segítséget!
(#) bundibacsi válasza rallyy hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

100% hogy egy Schneider Team 6041A transzformátorárol van szó.
(#) rallyy válasza bundibacsi hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Azt gondoltam engem az érdekelne hogy hány voltot ad le mert kapcsolási rajzot nem találok hozzá
(#) pucuka válasza rallyy hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Esetleg egy mérés segíthetne, ha nem sikerül előbányásznod a donor berendezés kapcsolási rajzát.
(#) Chipmunk1960 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Szia, ahogy elnézem orosz Lehet csak Szibériában működik.... Mondom én tudnak valamit az oroszok!
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
(#) kameleon2 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Lehet rossz kondenzátor is . Nekem is van egy pár száz db 100nF-os kerámia- igaz nem ez a kivitel. Mind meghalt álltában. Én is kaptam. Kimértem, de használhatatlanok.
(#) Glitter válasza rallyy hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Hali!
Esetleg itt : Bővebben: Link

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
(#) rallyy válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

A mérés sajna nem megy mert nem ad le semmit nulla, rajzot meg nem találtam még
(#) pucuka válasza rallyy hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Ellenállás mérésre csak van lehetőséged. Ezzel megtalálhatod az összetartozó tekercsvégeket. Ha jól látom hálózati trafóról van szó, ha a legnagyobb ellenállású tekercsre ráadod a hálózati feszültséget természetesen jól elszigetelve, a többin mérheted a feszültségeket. Ha nem, akkor valami hiba van.
(#) Sebi válasza rallyy hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Nem néz ki rosszul, tehát majdnem kizárt, hogy leégett. Lehet a primerrel sorosan egy hőbiztosíték, ami megszakadt.
(#) lukovicsek hozzászólása Dec 17, 2014 /

Sziasztok.

Van egy ic amire ez van irva GJ20A. Valaki tud helyette ajánlani valamit?
(#) kadarist válasza lukovicsek hozzászólására (») Dec 17, 2014 /

Szia!
Miben van ez vagy mit csinál?
Következő: »»   626 / 1190
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem