Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Egy master/slave kapcsolásról lenne szó egy porszívóban. A mellékelt képen, a pirossal jelölt trafónak milyen típus felelne meg? (gondolom a primer tekercs nem ártana ha elég vastag vezetékből lenne, mert azon folyik a csatlakoztatott gép árama) A különbség annyi, hogy az említett trafó után csak egy relét kellene meghúzni (mondjuk legyen 12V) Vagy esetleg valami más megoldás lehetséges? Köszönettel: Zs
Az ábrán a triac gyújtásához elég egy kis gyűrűre tekert pár menetes trafó - ilyet csak magad tekerhetsz. Ugyanígy, ha relét akarsz húzatni. Kapásból több megoldás is felmerül:
1) váltakozóáramú üzemre készült kis 12V-os relé tekercsét áttekered "áramrelé"-nek - nem kell sokat tekerni, de ki kell kísérletezni a menetszámot. 2) ugyanígy tekerheted át az egyenfeszre készült relét is, de egy 10A-es graetz egyen-oldalára kötöd, a váltó részét sorbakötöd a fogyasztóval. 3) 1,5V feszültségesést hozol létre egy soros ellenálláson, amivel meghajtasz egy optotriac-ot, melynek kimenetére köthetsz egy 230V váltóra készült kisrelét. 4) graetz-híd egyen oldalon táplálsz egy pár menetes tekercset, ami egy reed csőre van tekerve, a váltórész sorosan a fogyasztóval. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Köszönöm a gyors választ.
Az első jól hangzik. Tehát ha jól értem fogok mondjuk egy ilyet.... aztán? Kicsit még segítenél ebben az áramrelés dologban?
Igen, ilyet, mert ez könnyen szerelhető. Legyen 6, vagy 12v váltófesz a tekercse., amit úgyis letekersz teljesen. Aztán 0,5..0,75-ös CuZZ tekercselőhuzalból tele tekercseled.
Értem, köszi. A 0,5/0,75 elég lesz egy 1500W-os kisgép áramához? (ha jól sejtem olyasmi lesz mint a hűtőgép indító reléje)
Igen, tulajdonképpen ugyanaz. 1500W az durván 6A, 0,75-ösnek ez határadat. Választhatsz vastagabbat is, mondjuk 1-est, lényeg, hogy beférjen annyi menet a régi tekercs helyére, amivel biztosan húz. Igazából az eredeti tekercs adataiból ki lehet ám számolni a menetszámot, de nincs előttem a képlet...
Aztán, ha megszorul az ember a hellyel, akkor lehet bifilárisan (két szállal párhuzamosan) is tekerni, meglesz a keresztmetszet, de jobb a térkitöltési tényező. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Az a képlet valahogy előttem sincs meg...
![]() Akkor inkább lesz vastagabb és kicsit "döncibb" relé, hogy legyen hely a vezetéknek. Hálás köszönetem, további szép estét! UI: jó ötlet a két szál is A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Ilyeneket keress: ampermenet (én még erre emlékszem), magnetomotoros erő, elektromágnes ereje.
Kiidulás paraszti logikával: van egy jól működőrelé, ami 12V-on 30mA-rel húz (kb, ami a képen). Leszámolod az eredeti menetszámot, ez 3 adat. Az újnál 6A-rel akarjuk meghűzatni (kb ugyanolyan gerjesztéssel).
Sziasztok.
Szerintetek ez mi? Kaptam ilyet vagy 200 darabot..
Szia!
Én a 250. feliratból kiindulva kondira tippelnék. 12nF-os, vagy valami hasonló. Mérj rá multival, hátha eltaláltuk.
Az már megtörtént..Se kondi, se ellenállás, se dióda...
Esetleg biztosíték, vagy hőkioldó... ?
Ohm mérő szakadást mutat, nem folyik rajta sem egyen, sem váltó áram..egyenlőre passz...
Kondenzátor lesz, a kapacitását kapacitásméréssel határozhatod meg egyértelműen. Bővebben: Link.
Bővebben: Link. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
Szovjet gyártmányú - jó minőségű - 12pF-es kondi. A másik oldalán ott van MP0 (nulla) a hőfoktényezője. Ilyen kis kapacitást csak profibb multiméterrel, vagy híddal lehet mérni.
Ahha....köszönöm szépen.
Csak kiegészítésül, csillám kondi. A legjobb minőség.
Sziasztok! Segítene beazonosítani valaki ezt a trafót mérni nem tudom mert nem működik. Erősítőbe volt benn az erősítő típusa: schneider team 6041A (160W) Köszönöm a segítséget!
100% hogy egy Schneider Team 6041A transzformátorárol van szó.
![]()
Azt gondoltam
![]()
Esetleg egy mérés segíthetne, ha nem sikerül előbányásznod a donor berendezés kapcsolási rajzát.
Szia, ahogy elnézem orosz
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
Lehet rossz kondenzátor is . Nekem is van egy pár száz db 100nF-os kerámia- igaz nem ez a kivitel. Mind meghalt álltában. Én is kaptam. Kimértem, de használhatatlanok.
Hali!
Esetleg itt : Bővebben: Link Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
A mérés sajna nem megy mert nem ad le semmit nulla, rajzot meg nem találtam még
Ellenállás mérésre csak van lehetőséged. Ezzel megtalálhatod az összetartozó tekercsvégeket. Ha jól látom hálózati trafóról van szó, ha a legnagyobb ellenállású tekercsre ráadod a hálózati feszültséget természetesen jól elszigetelve, a többin mérheted a feszültségeket. Ha nem, akkor valami hiba van.
Nem néz ki rosszul, tehát majdnem kizárt, hogy leégett. Lehet a primerrel sorosan egy hőbiztosíték, ami megszakadt.
Sziasztok.
Van egy ic amire ez van irva GJ20A. Valaki tud helyette ajánlani valamit?
Szia!
Miben van ez vagy mit csinál? |
Bejelentkezés
Hirdetés |