Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   258 / 317
(#) fecameca válasza Gab04 hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Szia. Éppen azért merészeltem ide feltenni ebbe a topikba, mert a GGG-n van, és eredetileg gitárhoz tervezték. Gitárral még nem hallottam a hangját, de szeretném, a szintetizátor viszont nagyságrendekkel több jelet ad ki, mint egy gitár pick-up, és nem torzít, nem recseg. Ha nagyon ráadom az effektet, akkor kopog egy kicsit, de gondolom a többi vibrátót és tremolót sem használják fullra 100 % felett ráadva. Csupán azért mertem ajánlani, mert nekem a fiókból kikerült, ami benne van. Gondolom, amire százezreket kell költeni, az már nem a hobbi kategória. Nem szeretnék összeveszni senkivel de nekem többre nem telik.
Idézet:
„Azért annyit engedj megjegyezni, hogy a linkelt rajznak a Leslie szimulációhoz nagyon kevés köze van.”
Szó sem esett Leslie-ről, amikor feltettem, de a hangszerem gyári vibrátó-jánál többet csinál. De nem is tremoló. Valahol a kettő közötti átmenet. Nem is Leslie. Csak imitátor. Ha már torzítón és tremolón kívül úgysem találni sehol semmit ebben az árfekvésben, akkor érdemes egyszer ezt is kipróbálni. Torzítót nekem nem érdemes építenem, a hangszerem "saxophone" állásban négyszög, "clarinet" állásban meg színuszt ad ki, az "oboa" meg fűrészjel. Már túl is adtam volna rajta, ha ez a kütyü nem lenne benne már 2 éve.
(#) fecameca válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Sziasztok! Azért egy kis hangmintát szeretnék róla feltenni, hogy mennyire "rontja" ??? el a hangzást ez a dolog. Egyébként azon a GGG gitáros oldalon is átnevezték Leslie-ről Weslie-re. Biztosan rájuk szólt valaki. A játékomra ne nagyon figyeljetek, nincsen gyakorlatom a hangfelvétel készítésben, és hely is nagyon szűken van itt a gép mellett, ezért rövid az ízelítő:
(#) Massawa válasza fecameca hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Tul mélyre modulálod a hangot, ez a legnagyobb baja.
(#) fecameca válasza Massawa hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Azért van benne potenciométer, hogy tudjam állítani. Pisti szerint kis nyávogást tud csak előállítani, azért adtam rá jobban a szokottnál, így már majdnem olyan, mint a multivibrátoros tremoló. Egyébként a többi potenciométerrel, amit nem hoztam ki, hanem trimmer maradt, úgy lett beállítva, hogy ez legyen a maximum. Azt akartam csak bemutatni, mindegy, hogy minek hívjuk, szebb vele a hangzás.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
(#) Szpisti válasza fecameca hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Nem kell mindig megsértődnöd ha hozzászólok kedves Fecameca. Most is csak a linkelt effekt félreérthető elnevezése miatt szóltam, nehogy valaki Leslie effekt gyanánt azzal próbálkozzon - ez nem a Te hibád hogy anno azt a kis effekt kezdeményt ílymódon nevezték el.
Nagyobb hiba hogy kevered a vibratót a tremolóval.
Zenei körökben egyértelműen megkülönböztetendő a két fogalom már csak a közös nyelvezet szükségessége miatt is.
A vibrató a kitartott hang frekvencia modulációját jelenti, tehát hangmagasság modulációt jelent.
Ilyesmit csinál az a bizonyos lezli modulátor, meg ami hanganyagot linkeltél is.
A tremoló viszont amplitudó modulációt jelent, azaz a hangerő modulációját.
Tehát nem olyan mint egy multivibrátoros tremoló, esetleg mint egy szinusz modulált vibrató.
Mert ha multivibrátorral modulálunk bármit is, az gyakorlatilag a jel négyszöggel való ki-bekapcsolását vagy ugyanazzal való durva hangmagasság kapcsolgatását jelenti.
Egy effekt topicban illene ilyesmiket a helyén kezelni , és korrekt kifejezésekkel illetni.

Ja és ha már szóbakerült, itt egy elektronikus Leslie sound...
(#) fecameca válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Szerintem itt az AM és FM együtt van, tehát nem keverem. Sőt szerintem nem létezik olyan modulátor sem FM, sem AM, amelyiknél a másik valamilyen kis mértékben ne lenne jelen. Bizony az a kis fázis moduláció amit csinál nem hallatszana annyira, ha nem változna vele együtt a hangerő (amplitúdó) is. Jó szokásotok szerint ti ketten már megint belőlem akartok csúfot űzni..
(#) Massawa válasza fecameca hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Azért ne tulozz, mert nagyon is léteznek olyan modulátorok amik nem keverik az FM-t meg az AM-t. A sima fényellenállásos modulátor csakis AM-t csinál, a kiblis brigádok (BBD) meg csak FM-t, a fázis modulátor meg csak a fázist piszkálja. Az meg egy másik lapra tartozik, hogy zeneileg néha jobb a keverék, illetve vannak olyan hangok ( ilyen a Leslie is ) ami kevert modulácionak hangzik, holott a gépi Leslie nem csinált semmi mást, mint a hangszoro elött forgatta a tölcsért....
(#) fecameca válasza Massawa hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

De ez keveri. Én tudom, hogy melyik az AM. Tessék: Ezt csinálja a WeslieÁl-Leslie)
Nekem meg még oszcilloszkópom sincs, sőt azt se tudom, mire jó?Mindig is mondtam, hogy ennél mind a kettő jelen van.Az alacsony frekvencia miatt egy fél hullámnál több nem fért bele, de így is látszik, hogy AM.
(#) Szpisti válasza Massawa hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Idézet:
„kevert modulácionak hangzik, holott a gépi Leslie nem csinált semmi mást, mint a hangszoro elött forgatta a tölcsért....”

No akkor elemezzük azt a Lesliet...
Alul felül forgó terelő ugye...
Felső:
Balról jobbra elforduló tölcsér, ami
0-180 fokig fázistolást csinál mint mikor egy mentőautó elsuhan melletted és mélyebb hangból magasabbat hallasz a doppler effektus révén.
Ezt állítja elő a fázismodulátor áramkör.
Ugyanakkor ha balról jobbra elfordul az a bizonyos tölcsér, 0-90-0 fázissal csinál egy amplitudó modulációt, mert mikor feléd fordul ugye akkor a leghangosabb.
Azonkívül csinál egy térbeli balansz modulációt is, mert a hang ugye térben a forgással egyidejűleg balról jobbra elmozdul, ezért kell a szimulációhoz egy 0-90-180(0) fokos bal-jobb irányú hangerőváltozás szimuláció is.
Ez eddig ugye a felső rotor volt.
A fentiek ugyanígy igazak az alsó rotorra is, csak random elrérő sebességgel.
Tehát az eredeti élethű szimulációjához kell legalább 6 különálló modulátor áramkör kettő duplán eltolt fázisú modulátorral.
A dolgot cifrázza, hogy a Hammond Leslie háromféle "motionnal" azaz mozgásfajtával rendelkezik, ami a drasztikus hatását okozza: van egy lassú , egy gyors és egy álló forgórészes állapota.
No ezek az áramkörök már léteznek , de nagyjából 120-180ezer forintos árfekvésben.
Nálam van itthon egy eredeti mechanikus kivitel, meg terveztem egy elektronikus verziót, ami egyenlőre takarékon van, de ha leesik az első hó, folytatom majd.
(#) Szpisti válasza fecameca hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

A lényeg a mennyiségben van.
Mikor egy FM (vagy inkább fázis) modulációt csinálsz, akkor az eredetivel kevert modulált jel a virtuális hangmagasság moduláció mellé ( vibrato mellé) csinál egy kismértékű AM modulációt is természetesen, mivel a +/- fázisban eltolt jel az eredetivel keverve azonos fázis esetén egy pillanatra kioltja az eredőt, így mikor azonos fázisban találkoznak, a jel kissé elhalkul.
Ezért nem szabad túlzásba vinni a keverés arányát, mert átcsap durva nyekergésbe az egész..
(#) Massawa válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

Azért egyet ne keverjünk, a doppler effektus nem amplitudo modulácio, mégha az is okozza - a hangforrás közeledik vagy távolodik ( igy erösodik vagy elhalkul).
Ezért irtam, hogy a Leslie egy kevert moduláciot jelent, hiszen a hangszoro egy helyen van, a hangerö is mindig ugyanaz, mégis változonak halljuk.
(#) Szpisti válasza Massawa hozzászólására (») Szept 27, 2014 /

0-180 fokig fázistolást csinál mint mikor egy mentőautó elsuhan melletted és mélyebb hangból magasabbat hallasz a doppler effektus révén.
Kevertem ?
(#) Gab04 hozzászólása Okt 11, 2014 /

Üdv!

Gondoltam építek egy hangfal szimuláció kapcsolást... Csinált már valaki ilyet? Sokfélét találtam az interneten, de nem tudom melyiket érdemes megcsinálni. Tudnátok ajánlani egyet?
(#) davix95 hozzászólása Okt 19, 2014 /

Üdv.
szeretnék egy 4-5w os tra zisztoros gitár erősítőt csinálni egy 4 ohmos hagszóhoz valaki tudna segíteni ezügyben?
Egy végfok kapcsolásra lenne szükségem vagy egy kis segítség, hogy hogyan kell méretezni a többi részével nincs gond .
(#) fecameca válasza davix95 hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Esetleg TDA2003? Egyszerű,és olcsó.
(#) ZSozsóó válasza davix95 hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Szia!
Az ilyen kis teljesítményű erősítőknél az a jó, hogy nem nagyon kell kompromisszumot kötni, lehet nagyon ksi többlettel igazán jó cuccot csinálni. Mindenképpen egy klasszikus kapcsolást ajánlok (differenciál erősítő pnp tranzisztorral - munkaellenállással ,nem kell fázis összegző ,minél egyszerűbb legyen - megfelelően degenerálva, emitterkövetővel hajtott főerősítő npn tranzisztoprral, megfelelően méretezett miller kapacitással, áramgenerátorral, majd a végére minimum 2, de inkább 3 fokozatú emitter követő). Ennél egyszrűbbet nem tudok elképzelni, a tápfeszt is jó nagyra hagyni, hogy csúcsokban a többszörösét tudja a 4-5W oknak leadni, legyen tartalék- headroom. Megfelelően robosztus tápegység a kis táp belső ellenállás miatt, robosztus hűtéssel, megfelelően méretezett visszacsatolással, ami a kompenzációhoz van állítva, nem amolyan ad hoc módon, meg a végére az elmaradhatatlan "FDD" funkció, ami gitárhoz szerintem kell, hangszóró árammal arányos feszültség beinjektálása a visszacsatolási pontba. Ez az én receptem, általában be szokott válni, elég meggyőző hangú dolgokat lehet vele csinálni. Ebben tudok segíteni,ha érdekel. Ha első cucc lenne, akkor tényleg egyszerűbb lenne valami TDA2030 szerű dolog, ismerkedni a dolgokkal úgy általában...
(#) davix95 hozzászólása Okt 21, 2014 /

TDA2030 al már készìtettem erősítőt nem is egyet azért szeretnék tovább lépni a trazisztorosokra a hangszóró pedig egy nagyon szép állapotban lévő videoton hangszóró és ehez lenne , de van egy ecc 83 és egy el 84 es elektroncsövem ami tungsram esetleg ebböl is ki lehetne hozni valamit legalább teljsen magyar alatrészekből készülne az ellenellás és a kodi is magyar gyártmányú
(#) granpa válasza davix95 hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Nézz körül a téma képei közt; van bőven.
(#) fecameca válasza davix95 hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Ezekkel a csövekkel már nagyon jó hangút lehet építeni, (A rádióamatőrök kézikönyvében volt egy kapcsolás, amit megépítettem, állítólag hi-fi.) csak a trafók kellenének hozzá(Hálózati, és kimenő). A gitárosok valamiért nagyon szeretik a csöves dolgokat, mert minden további következméy nélkül túl lehet vezérelni őket, és sokkal hangosabbnak tűnik, mint ahány Wattos ténylegesen.
(#) davix95 válasza fecameca hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Volt szerencsém élőben meghalgatni csöves erősítőt és nagyon jó hangja van . Ezért akarok egyet építeni ami teljes egészében csöves .
(#) konyak6 válasza davix95 hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Én ezt építettem meg. Régi Videoton rádió hálózati trafóját használtam. 6n2p csövekkel (300 Ft/db) + Ez 80 egyenirányító, így meg van oldva a késleltetés. Egy kapcsolóval át lehet kapcsolni a Plexit (párhuzamosból sorosba) Randy Rhoads. Így 3 in 1.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2014
(#) davix95 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Nagyon jól néz ki !
(#) fecameca válasza davix95 hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

A trafó tekerés nem erősségem, akkor még voltak csöves rádió roncsaim. Éppen ezért a 10 Wattos "A" osztályút építettem meg, mert csak olyan trafóm volt. Itthon megnéztem: Magyari Béla: Rádióamatőrök kézikönyvében található EL84-el és EF86-tal. Már nem tudom, miért emlékszem úgy, hogy volt benne egy ECC is. Én csak lemezjátszóról hajtottam, de mivel csak monó volt, odaadtam egy gitáros barátnak, mert ő annyira kérte.
(#) Gránátalma hozzászólása Okt 26, 2014 /

Sziasztok!
Mai termés egy 5 wattos full csöves kis erősítő, alapvetően zenét hallgatni készült, de inkább gitároztam vele ma egész délután

Az alkotóelemeiről annyit kell tudni, hogy Budapesten dübörögtek a tankok '56-ban, amikor utoljára ezeken megszólalt valami, de ennek ellenére olyan, mintha vadi újak lennének. Kicsit zajos, de ennek gondolom van egy kis köze a kondikhoz, amiknek nem tett jót 50év.

Ugyan csak telefonnal tudtam felvenni, nem olyan, mint élőben, de azért meg lehet hallgatni, akit érdekel.

Hangszín köre egyelőre nincs, sőt, hangerő potmétere sincs... ami a csövön kijön(szó szerint).
A torzításért egy ibanez tube screamer felelt, maxra kitekerve. A drót legelején pedig 1 vintage low level és egy medium level gibson paf burstbucker szedi a hangot.
Akárcsak Slashnek annó.

A csövek:
1db EBL21, és 1 db AZ1

Hangja:
http://mediacrush.net/_ZmtU_SWM0IB
(#) Kapagerenda hozzászólása Okt 27, 2014 /

Üdv!
Gitár torzító áramkörét, hogy lehetne fejleszteni? Szóval mitől lehet jobb a hangzás, mik a befolyásoló tényezők? A gitár torzító alap működését áramköri szinten értem, csak szeretnék valami egyedit létrehozni, az alap kapcsolást kicsit bővíteni.
Kösz a segítséget előre is
(#) konyak6 válasza konyak6 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Sziasztok!
Van egy kis problémám. RR módban teljes hangerőn, halkan szól a Kossuth rádió. Ezt hogyan tudnám megszüntetni?

IMG00043.jpg

(#) peti333 válasza konyak6 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Tegyél bele egy előerősítőt, és akkor hangosan szól.
Mindjárt jön ZSozsóó és elmagyarázza, ahogy már párszor megtette a témában.
(#) konyak6 válasza peti333 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

A Kossuth rádió nem az a műsorszolgáltató, amit csöves erősítőn kellene hallgatni(déli krónika).
(#) kadarist válasza konyak6 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Szia!
500pF a bemenettel paralel.
(#) Szpisti válasza kadarist hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Lehet elég lesz a 100 pF is, az 500 már a gitárhangba is beleszólhat.
Persze próbálgatni kell a két érték közt ahol még marad a magas, de már nincs déli krónika...
Következő: »»   258 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem