Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   610 / 1191
(#) szili83 válasza zoli75 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

zavarszűrés
(#) zoli75 válasza szili83 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Ez egy laptop töltő, túláramot kapott és elszállt az egyenirányító híd meg a 250V-os biztosíték, ezért gondoltam, hogy ellenőrzöm a többi alkatrészt is, de erről nem tudom eldönteni, hogy jó-e.
(#) szili83 válasza zoli75 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Fényképezd le, hogy hol volt.
(#) zoli75 válasza szili83 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Nem tudom, mert elég zsúfolt semmi sem látszik belőle, de az egyik lába tranzisztorra megy a másik pedig mc 29 jelű smd alkatrészre.
(#) elektroncso válasza zoli75 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Ha 0 ohmot mértél akkor jó. Ez ahogy írták is egy egyszerű drót, csak van rá húzva egy ferritcső. Zavarszűrőként alkalmazzák kapcsolóüzemű tápokban.
(#) zoli75 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Köszönöm mindenkinek a gyors választ.
(#) kameleon2 válasza zoli75 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

De lehet tokozott biztosíték, vagy 0 Ohm-os átkötés is.
(#) jdani hozzászólása Szept 29, 2014 /

Hali. Az Xbox tápjában tönkrement egy 1.5KE440A dióda. Miféle dióda ez, nem hallottam még ilyneről. Sima mezei diódával nem helyettesíthető mi?
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Nem lehet mezei diódával helyettesíteni.
Nem dióda, hanem TVS, szupresszor. Túlfeszültség ellen véd, működése hasonlít egy Zener diódára. A hozzászólásodban van egy link...
(#) zosza18 válasza jdani hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Szia!
Ott van minden benne a mellékelt adatlapban a kérdésedre! Nem helyettesíthető általános diódával. Lehet itt nézelődni
(#) jdani válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Épp ez a gond, túlfeszültség miatt ment ki, egyebek mellett. A többit cseréltem, de ilyen szupresszor nincs itthon.. Anélkül gondolom nem is működik nem? (gondolok itt a varisztorra)
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Működik, de nem valószínű, hogy ok nélkül ment tönkre az a szupresszor. Már, ha tönkrement. Ha szimmetrikus, akkor mindkét irányban szakadást mutat, az egyirányú egyik irányban vezet, a másikban szakadás.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014
(#) jdani válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Ez mindkét irányban vezetett, 0R Meg is volt repedve picit a burkolat. Fázis nulla helyett fázis fázis került bele, vagy mit mondott a gazdája... Kiment a biztosíték, az egyenirányító, meg ez a szupresszor eddig. De a dióda hiányában nem tudom kipróbálni, jó-e, vagy más is hibás még.
(#) granpa válasza jdani hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Enélkül is működik (remélhetőleg fázist-nullát fogsz rákötni), és talán a többi alkatrészt megvédte (ez a dolga). A hibás alkatrészek kimérését nem befolyásolja. Izzó elé, és hadd menjen.Aztán, ha már jó pótolod ezt is.
(#) jdani válasza granpa hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Izzó elé, ezt hogy érted?..

A hálózati forrás és az áramkör betápja közé beiktatol sorosan egy izzót( 40-100W kb.) és ez megvédi az áramkört a végső haláltól. Ha kialszik a fénye akkor nyertél, de ha világít, akkor még gond van az áramkörrel!
(#) elektroncso válasza zosza18 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

De vigyázat, nagyobb de természetes áramfelvétel is izzásba hozhatja az izzót. Az ilyenkor korlátolt áram miatt az áramkör rendellenes működésbe kezdhet. Nekem például javítás után először így áram alá helyezett LCD monitorom ki-be kapcsolgatott, mert tiltott a táp a nem megfelelő tápellátásért. Viszont arra jó, hogy egy esetleges zárlatkor ne égjen szénné a táp, illetve ne verje le a kismegszakítót. Hasznos eszköz, de tudni kell használni.
(#) zosza18 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Igen, nekem egy frekiváltó élesztésekor volt ilyen jelenség, hogy kiírta a hálózatot hibakódba. Nyilván arra voltam kíváncsi, hogy van e még zárlat, így nem foglalkoztam a hibakóddal. Az izzó csak parázslott egy picit, utána direktbe kapcsolva ment a váltó. Próbákra tökéletes és itt is alkalmazható erre a célra.
(#) jdani válasza zosza18 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Kipróbáltam. Az elején picit felvillant, aztán kialudt, és a táp visszajelző LEDje világít.
Akkor gondolom ráköthetem egyenesen is az áram kábelt nem?
Inkább rendeljek bele egy diódát, vagy így is ugyanúgy fog működni, csak a legközelebbi túláramnál úszik az egész táp?

Akkor nyertél! Viszont pótolni kell a védelmi alkatrészeket, mert akkor a következő alkalomnál gyönyörű indiánjelek lesznek!
(#) elektroncso válasza jdani hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

A felvillanást a pufferkondenzátorok feltöltése okozta. Szerintem rákötheted. Működik nélküle is, viszont nem túláramkor hanem túlfeszültségkor fog úszni a táp az elektrontöbbletben. Ajánlatos a védelmet beleépíteni, lehet hogy a készülék is elrepül nélküle.
(#) zoszka válasza zoli75 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Lehet biztosíték is.... Sok helyen alkalmazzák átkötés gyanánt és/vagy azért, hogy ne tudd javítani rajz nélkül...
(#) kadarist válasza zoli75 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Zavarszűrő ferrit egy vezetékre húzva: Bővebben: Link.
(#) kameleon2 válasza jdani hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Ha működik - ugyanúgy működik, de védelem nélkül lehetőleg ne add ki a kezedből - hiszen ha ismét előfordul egy ilyen eset, nem mindegy, hogy ugyanezt a szupresszort, vagy éppen a teljes alaplapot kell cserélni... Ez ugyanolyan eset mint egy túláramvédő üvegbiztosíték. Működik nélküle minden - de nincs további védelem ha nem pótlod.
(#) enree hozzászólása Szept 30, 2014 /

Sziasztok!
Ő mi lehet? "MR" jelölése van a nyákon. Az alkatrészteszter ismeretlen, vagy hibás alkatrészt ír rá. Egy öreg szkópban van, az egyik felére a trafóról jön egy vékony kábel nagyon vastag szigeteléssel, a másik egy 500V-os elkóra megy (többek közt).
(#) elektroncso válasza enree hozzászólására (») Szept 30, 2014 / 1

Szelén nagyfeszültség egyenirányító. Illetve sokszorozó. TV-k nagyfeszültségű tápjában alkalmazták előszeretettel.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014
(#) enree válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Köszönöm a gyors választ! Mit kell mondani a Lomexben a bácsinak, hogy ilyet adjon? Vagy csak vigyem be ezt és nyomjam a kezébe?
(#) elektroncso válasza enree hozzászólására (») Szept 30, 2014 / 1

Ezt szerintem minimum 20-30 éve nem gyártják. Esetleg rádiós börzéken találhatsz. Nagyon régi (80-as és azelőtti évek) tévékben alkalmazták, főleg a Szovjet kis-, közepes tévékre volt jellemző.
(#) vargaf válasza enree hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Szia!
Ilyen alkatrészt boltban már nem kapsz. A régi Junoszty TV-ből bontva talán még előfordul valakinél. Igaz találtam olyan helyet is ahol hirdetik:
5GE200AF
Üdv.: Feri
(#) enree válasza vargaf hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Értem. Helyettesíteni lehet valamivel?
Következő: »»   610 / 1191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem