Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Egyszóval neked is gyanús
![]()
Veszel egy PT4107-es ic-t + pár aprólék, és egy 5x5cm-es panelra megépíted, és akkor mehet egyből a 230-ra. Még trafó sem kell, és fényerőt is lehet szabályozni!
![]() Én is most rendeltem 5 ilyen ic-t, jó móka lesz.
Nem építgetek 1-2 dollárért veszek vezérlőt
![]() ![]()
Bármekkora kapacitású, 12V akkuról tudod használni. Inkább az alsó határ a lényeg, mert 1A körül van a fogyasztása. 7 Ah felett Amperóránként körülbelül 1 óra üzemidővel számolj, azalatt az akkumulátorok tárolóképessége ekkora áramnál már észrevehetően csökken.
Az ic adatlapján ott a rajz!
Én inkább építgetek, mert tudom, hogy nem spórolok ki semmit belőle. Hosszabb ideig működik az amit én rakok össze, mint amit olcsóért vennék. És nem mellesleg, mivel a lakásvezérlőmet is csinálgatom, így ezt is tudom integrálni a rendszerbe. ![]()
Köszönöm!
Ha teljesen fel van töltve, akkor lehet 14V is. Az sem gond? Egyébként ha lesz időm, akkor meg akarom csinálni majd az 1W-osokkal is, hogy össze lehessen majd hasonlítani a kettőt. ![]() Bár azt kétlem, hogy ez egy 95W-os izzót helyettesítene, így kettőt veszek.
A 12V tápegységek általában fel vannak készítve akkumulátoros üzemre.
Sziasztok!
Vásároltam egy 100Wattos powerledet, 33-36V kell neki, nincs hozzá külön meghajtó áramköröm, egy labortápegységen (mps-3005l-3) teszteltem, 33V-on 0,8 ampert vesz föl, a labortápos meghajtás a nem jó, vagy a led lehet a hibás?
A labortápos meghajtás teszt erejéig jó.
A lednek hűtés kell tesztnél is. A lednek mennyi az üzemi áramfelvétele? Mert nem feszültség a fontos, hanem a áramerősség. Az áramot beállítod a led maximális áramától kicsit kevesebbre, és a feszültséget feltekered. Ahogy látom a te labortápod csak 30V-os, ez lehet gond. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
datasheet
A hűtést egy régi processzor hűtőborda szolgáltatja ventilátorral. A táp hivatalosan 30V-ot ad le, de rámérve 33V jött ki, a beállítás pedig úgy történt, hogy a feszültséget feltekertem maximumra, és az áramerősséget kezdtem el állítani szépen lassan, de maximumra tekerve is csak 0,8A volt, holott többet kellene bírnia.
Lehet, hogy egesz egyszeruen 33V-on meg nem eri el a 3A-t a LED. Mivel a tapod tobbkimenetes, tudsz nagyobb feszultseget is adni a LED-nek. Ha 36V LED feszultseg mellett is csak 800mA folyik, akkor tenyleg gond van.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
3.5A az nektek nem mond semmit? 10X10 1w led van , 33V legalább nyitófeszültség , és 3.5A kell neki .....800mA csak vicc neki.
Hogy erted azt, hogy nektek nem mond semmit? Eppen arrol beszelunk, hogy miert nem folyik rajta 3A. Egyebkent nem 3.5A kell neki, hanem max. 3.5 mehet, de a javasolt uzemi arama 3A. 0.8A meg nem vicc, csak nem teljes teljesitmeny.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
Közben ki tudtam próbálni 36V-ról, ott már két ampert felvett, de akkor már a táp adott ki furcsa hangokat, a fent említett labortáp meg suliban van, úgyhogy csak hétfőn tudom tesztelni
Ebay-ről vettem ilyen ledeket. Leírásnak megfelelően 24db led van rajta, de természetesen meg sem közelíti a 9W-ot
![]() 22ohm-os ellenállat van sorba kötve a ledekkel, amin 3V esik, tehát kb 130-140mA-t vesz fel az egész. Ez pedig alig több, mint 1.6W Arról nem is beszélve, hogy az ellenállás ennek a negyedég fűti el, kb 400mW-ot. A led egyébként elég jól melegszik így is, de azért kézzel még megfogható. Normális hűtéssel vajon mekkora teljesítményt tudhat? 24 led -> 12-24W? Közben találtam egy nagyon hasonlót itt ez alapján ez a led nem valami világmegváltó cucc...
Sziasztok. Van egy 10W-os rgb ledem ,és hozzá egy kis elektronika, ami távirányítóval vezérelhető. A színeket lehet vele váltogatni.A ledeket áramgenerátorral kell hajtani, de mivel itt előtte van az elektronika, rakhatok rá sima 12V-os tápot is? Vagy vegyek gyárit amit a ledekhez gyártanak?
Az a bizonyos elektronika milyen kimenettel rendelkezik?
Üdv mindenkinek ! Egy olyan kérdésem lenne,hogy télen van egy sarkom ahova a virágokat berakom és 2 db 40 Wattos pot lámpa világit rá kb 2-2,5 méterről de ez 80 Watt,meg tudom e oldani meleg fényű ledekkel hogy ugyan ezt a meleget adja ,és mennyivel fogyasztana kevesebbet mert novembertől márciusig nem kevés áramot fogyaszt.
Hello! Igen rossz kérdés. Mert maximum "ugyan azt a fényt adja"? lehetne a kérdés.
Mert a 40W melegét, 40W teljesítménnyel lehet pótolni. (HA elhanyagoljuk azt a pár %-ot amit "fényként" ad le a lámpa.) A Led meg pont nem erről szól, hanem maximum kisebb hőtermelés mellett, ugyan azt a fényt..
Köszönöm az infót akkor marad a pot lámpa.
De a növénynek a 40W meleg, vagy a pár % fény kell? Úgy gondolom a fény a lényeg.
Legalábbis a közvetlen természetes fénytől elzárt akváriumomat sikerült túlvilágítani egy 10W-os hideg fehér leddel, ami 0-24-ben ment. Az akváriumot ellepte a zöld alga. Napi 12 órára korlátozva a világítási időt helyreállt az egyensúly. Szóval szerintem a szobanövényeknek is megfelelhet a led fénye, ha a hőmérséklet amúgy megvan. 80W fűtésre amúgy sem ér semmit egy szobában ![]() De nem vagyok biológus, ez csak tapasztalati érv, ami alapján azt mondom, hogy 2x 40W helyett egy 20W-os led elég kell legyen.
Hello. Ez az elektronika vezérli a ledet. Ezen van a felprogramozott chip is ami váltogatja a szineket. Annyit írnak róla,hogy 12V kell a panelra.
Nos, én sem vagyok biológus. Meg nem is én szeretnék növényeket világítani. De nem tudhatod, mi a célja. Meglehet, hogy télen a fagy ellen szeretné megvédeni a virágokat és egyben pótolni a kiesett világosság óráit. És akkor azonnal más a gyermek fekvése.
Persze ez is csak fikció. Döntse el Ő, hogy mi a megfelelő számára. Én csak a kérdésében fellehető ellentmondásra próbáltam rávilágítani. (Hogy stílusos legyek..)
Szerintem két méterről már nem érzékelhető egyszerű eszközökkel a két darab 40W izzólámpa által sugárzott hő. Valószínűleg egy növény sem veszi észre, hacsak nem infralámpa, reflektorban. A kérdező biztosan nem olvasta el a művét, különben javította volna.
Ha az elektronika kimenete aramgeneratoros, akkor rakotheted a LED-et, ha nem az, akkor nem. Ha az elektronika direkt ehhez a LED-hez valo, akkor rakotheted. De ha ez csak valami altalanos celu, PWM feszultsegkimenetu vezerlo, akkor nem kotheted ra. Szoval biztos valaszt csak akkor kapsz, ha megmondod pontosan, hogy milyen az elektronika. Fenykep, tipus, kapcsolasi rajz, valami.
Szia!
Négy napja megérkezett a 12V-os Power Led /10W/ Egy rossz traktor akkumulátort szereztem, ami feltöltés után 2-3 nap múlva már nem bírja az önindítót. Kellemesen csalódtam a ledben, nagyon erős fénye van, elég lesz a 100W-os halogén helyett. ![]() Már abban gondolkodok, hogy a szobámba is LED-re váltok. ![]() Köszi ![]()
Nagyon köszönöm a kollégáknak akik hozzászóltak a pot lámpa kiváltása ledre kérdésemre de meg kérem azt a kollégát aki az Emailemre irt.irjon ide ha gondja van,de nyomatékosan kijelentem,hogy nem Maruánához kell a led és ne tőlem kérjen ha kell neki hanem attól aki pici gyerek korába mosott rá. Tisztelettel Oszkár és bocs a Moderátortól.hogy leirtam ide
Hegy ne legyen semmi félreértés rákérdezek arra, hogy mit takar az a "pot lámpa" ?
Szpot (spot) - irányított fényű lámpáról van szó? Ilyesmi?
Hát valahol irányitott mert nem szórja nagyon szét a fényt de ha alá teszem a kezem abszolút keveset mint ha melegitené a kezem hátulját,de nem jellemzően melegit ,és közvetlen 230 voltos.de megkereshetem az izzó dobozát mi van ráirva,ja és úgy csatlakozik mint a fénycső gyujtó,
|
Bejelentkezés
Hirdetés |