Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC-modellautó elektronika

Témaindító: Robi82, idő: Jan 27, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   30 / 39
(#) kormika válasza vasti86 hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Ez sokmidentől függ (mármint az áttételezés). Én úgy szoktam csinálni, hogy kezdek a gyári kerékkel, elkezdem próbálni az autót, rendszeresen mérem a motor hőfokot, és az a jó áátétel, amikor nem megy 50-55 fok fölé a motor semmilyen körülmények között. A brushless motorok általában többet pörögnek mint kefés társaik, szóval a mostaninál valószínűleg kisebb pinon-ra lessz szükséged.
(#) vasti86 válasza kormika hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Koszi sracok!
Akkor csak pinonnal jatszadozhatom es nezzem a hofokot oksa!
Neztem most egy 15 15T brusshless motort esetleg mar tudod hogy mi a tuning vege?
Mekkora a fogaskerekpar meret amit meg a motor kinyirasanak nelkul hasznalhatok?
Vagy itt is jatszadozzak vele?
Csapagycsere kesz lengokatok rendeles alatt es uj olajos lenges csillapitokat is rendeltem!
A fogaskereket azert kerdem mert meg vacilalok es akkor mar olyat veszek ami mar tesztelt alltalatok es jo!
Es aztan jon az uj sxabalyzo
Remeem osszejon es menni fog
(#) Meistro hozzászólása Szept 28, 2014 /

Sziasztok!

Van nekem egy STM32F4 Discovery panelem, hozzá egy motorvezérlőm (motorvezérlő).

A motorvezérlővel gond nélkül meg tudom hajtani a kefés DC motoromat, amennyiben a szervoteszterrel teszem (szervo teszter).

Erről egy videó is készült. (Szervo teszter teszt)

Azonban, ha a panellel előállítok egy PWM jelet, akkor az sajnos nem hajtja meg a motorokat. A ledeken monitorozva a PWM jel szépen működik, ugyanakkor ez nem megfelelő a motorvezérlőknek.
A probléma az, hogy a PWM jel nem jó a motorvezérlőknek, azonban nem tudom, hogy milyen típusú jeleket kéne kiadnom, hogy az a motorvezérlőknek is jó legyen. Sajnos oszcilloszkópom nincs, hogy kimérjem a szervo teszter jeleit, de gyanítom, hogy valamilyen RC szabvány alapján kéne a PWM jelet előállítani.

Nem tudnátok tippet adni, hogy mit ronthattam el, mire kéne odafigyelnem?

Válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!
(#) GPeti1977 válasza Meistro hozzászólására (») Szept 28, 2014 / 1

50Hz pwm jel kell a H szint 1ms és 2ms között változzon.
(#) Meistro válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 28, 2014 /

Tökéletes, nagyon szépen köszönöm!
(#) vasti86 hozzászólása Okt 13, 2014 /

Sziasztok!
Termekemy volt a car bot ismet es sikerult egy zsir jo allapotu lego race dirti cruisert beszereznem!
Kemeny 3£ ert!
A bibi ott kezdodik hogy 3 sebessegu es taviranyito nelkul kaptam
Ennel a modellnel a taviranyiton van egy ugynevezett triptonic valtoja!
3 csatornas de sehol nem tudok hozza szerezni egy komplett gep 400-600$ szerezheto be!
Csinaltam egy kepet a nyakrol esetleg valahova egy kristalyt beforeasztani vagy mas lehetoseg?
Van ket kristalyparom
E tovabbi 2 darab 40 mhz es egy mukodo 27mhz es taviranyitom vevovel!
Valamint egy doubble horse heli let motoros rcm is!
Segitenetek hogy tudjam eletre kelteni a kis szornyem?
Kepet mellekelem
Koszonom

image.jpg

(#) gankonamix hozzászólása Okt 18, 2014 /

Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy elektromos járművet amiben egy rollerből kiszerelt villanymotor dolgozna, a vezérlése Arduino-ról vagy RasBerry-ről valósulna meg. A problémám ott adódott, hogy nem tudom, hogyan lehetne a legkönnyebben és leghatékonyabban megoldani a villanymotor vezérlését (feszültségszabályozás is kell).
Ti sokkal tapasztaltabbak vagytok mint én, mit tudnátok javasolni, hogyan tudnám az Arduino-ról vezérelni ezt a villanymotort aminek egy autós aksi legalább kell?

Hálás köszönet,
Dávid
(#) kaqkk válasza gankonamix hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Van 3 téma is erről a dologról : elektromos roller- elektromos kerékpár -elektromos robogó Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2014
(#) Lucifer válasza gankonamix hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Nem tudom milyen motor és mekkora áramot vesz fel, de lehet találsz olyan RC szabályzót ami elbírja.
(#) vasti86 hozzászólása Okt 19, 2014 /

Sziasztok!
Erdekelne mert regota bennem a gondolat hogy 1:5 rc autot epitenek furo motor meghajtassal!
Minden adott de erdekelne hogy hogyan tudnam szabalyozni es iranyitani a monmdtrumot?
Servo adott!
Az elore hatra menet kapcsoloval egy nagyobb feszultsegu potmetert mozgatnek es az adna a kakaot a motornak?
Jo iranyba keresgelek vagy hadjam az egesszet a francba?
Azert akarok furos akkut mert strapabiro csak cserelem az akkut es nem 10 perces a motor!
Tudom adott mar a vilagban kis meretu nagy telljesitmenyu motorok de abban nincs epitesi elvezet!
Valaszokat koszonom
Szep napot!
(#) vasti86 válasza gankonamix hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Szia nekem is van egy esscorter roller motorom vegyel bele ket eredeti lithimos akkut 2*6v
Konnyebb es kissebb el fer kis hellyen az auto akku meg telljesen felesleges!
En az eredeti szabalyzoval probaltam de halott a dolog
Probald meg ugyan azon az elven mint amit en szeretnek a furo motorral potmetert tegyel bele szabvany motort rakotsz es ahogy valtod az allast ugy no a feszultseg es mar kesz is lenne a szabalyzod!
Tudod mi a baj a roller motorokkal?
Egy iranyba tudod forgatni magyarul ha elore akarod nem tudod hatramenetet biztositani
Cafoljatok de az en esscorter motorom ilyen volt!
Nem szakerto hozzasxolas de az en hivaimbol tanulhatsz es otletet merithetsz
(#) kisedison válasza vasti86 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

A roller motor simán megy hátrafelé is csak vezérlés kérdése az egész. Nem ismerek minden fajta motort, de szerintem az összes villanymotor képes mindkét irányba menni.
Ez a potméteres szabályzás pedig egy eszement gondolat. Indoklom, az első, hogy hol találsz akkora potit ami elbír ekkora terhelést? Egy roller motorja átlagban 150-350W névleges teljesítményű, állóhelyzetból max gázas startnál ez felmehet a 3-szorosára is. A másik ok, hogy ez egy baromira veszteséges megoldás, az akkuk alig bírnának valamennyit hacsak nincsenek 500Ah-s munkaaksik (de azt meg az életbe nem visz el egy ekkora motor, 2km=h-nál gyorsabban). Ide egy mezei PWM szabályzó kell, vagy a gyári szabályzója a rollernek egy polaritás váltóval a motor meg a szabályzó között. Előre-hátra menet, voilá. És a PWM miatt a hatásfok is jó, kis gáznál alig eszik.
(#) gerenk válasza vasti86 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Akkus fúró csavarbehajtó PWM szabályzója megfelelhet. A motor áramot kapcsoló FET-et
esetleg nagyobb áramúra és kisebb csatorna ellenállásúra célszerű cserélni.
A beépített szabályzó potenciométert ki kell iktatni és csalakozó pontjait kivezetve
a vezérlés külső /szervóval vezérelt/ potméterrel megoldható.
A FET jó hűtésére figyelni kell.
(#) vasti86 válasza kisedison hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Szia
Koszi a valaszod mar utanna olvastam hogy nem talalok akkora potmetert de ha letezne ami elbirja egesz egyszeru lenne
PWM szabajzot ajanlottak a masik topicban es ez iranyba gondolkodom mar!
Ha mind ezt tudttam volna ez a beszelgetes sosem jon letre!
Ezert letezik a forum
Gondolom te sem tudsz telefon szoftwert fejleszteni es teszt alatt lefuttatni!
Latod ez meg nekem megy
Mivel ez a munkam
En egy lelkes hobbi epito vagyok kinek kitolti a barkacsolas a kis szabad idejet
A roller motorom buvos egy jargany lehet mert valtottam polaritast es megdoglott az akkum pedig eleg kis valoszinusege hogy veletlen egybeeses lenne!
Es masik iranyba meg sem nyikkant!
De mondtad is nem ismersz minden motort!
Szoval koszonom az epito hozzaszolast es az iranymutatast
(#) vasti86 válasza gerenk hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Koszi szepen okosabb lettem
(#) kisedison válasza vasti86 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Köszönjük a provokatív választ. Olvass utána a dolgoknak, meg nézd meg pontosan milyen motor, keresd meg hogy működik, és akkor tudni fogod hogyan megy visszafelé is. Mert minden motor megy visszafelé. (utánanéztem). (Androidra fejlesztek házautomatizálási szoftvert.)
(#) pucuka válasza kisedison hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Elviekben igen, gyakorlatban konstrukció függő. Az árnyékolt pólusú asszinkron motort nem tudod visszafelé forgatni, csak ha szétszeded, és fordítva rakod össze. Már ha egyáltalán meg lehet csinálni ezt a procedúrát. Az is igaz, hogy ezt a fajta motort modellekben nemigen használják.
(#) kisedison válasza pucuka hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Valóban, igazad van. De ahogy említetted is nem igen használják ilyen alkalmazásban. Meg járművet se hajtanak velük.
(#) gabesz9920 hozzászólása Nov 1, 2014 /

Sziasztok!
RC autót szeretnék építeni, ahhoz motort keresek.
Bővebben: Link
Aki már használt ilyen motort vagy bárki más, meg tudna hajtani ez egy kb. 1Kg-os autót? (Az is lehet hogy Tank stílusú meghajtás lesz 2 motorral)

Ha nem, akkor tudnátok ajánlani olyat ami megfelelő lenne?

Köszi előre is.
(#) Massawa válasza gabesz9920 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Ez tul lassu lesz, azaz nem az auto tömegével lesz a gond hanem a sebességével.
(#) gabesz9920 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

160 RPM kevés lenne? Az 2 fordulat másodpercenként, ami egy 3 cm átmérőjű kerékkel számolva majdnem 20 cm másodpercenként.... jó lehet hogy nem egy versenyautó.

Akkor esetleg tudnál olyat ajánlani, ami szerinted minden tekintetben megfelelne?

Szerk: mondjuk ez is meg tudná hajtani a fent említett autót? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014
(#) gerenk válasza gabesz9920 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Szia !
Ezt ajánlom, úgy variálhatod ahogy Neked tetszik.
Akár lánctalpas hajtáshoz is alkalmas.
(#) Massawa válasza gabesz9920 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Egy kicsit rosszul szamolsz, a 160 RPM mindösste 2x3,14x1,5x160=1507 cm/min, azaz percenként 1,5 méter teligázon.
(#) zolika60 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Te számolsz rosszul. DxPi a kerület.
(#) Massawa válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

3x3,14x160=1507 cm

Vagy nálatok nem ennyi???

Bocs, igen a tizedes vesszöt elöbb elirtam, azaz 15 m / perc
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014
(#) artiny hozzászólása Nov 25, 2014 /

Sziasztok
Egy kis segitsegre lenne szuksegem, beneveztem [Freescale Cup modell autó] vesernyre, es ehhez szeretnek keri Töletek valami féle anyagot,olvasmányt a megvalositasrol. Johetne bármi féle pdf,link ami segitene benne egy nagyon kezdonek. /azt ne kerdezzetek inkabb hogy miert is neveztem be ) /

https://www.youtube.com/watch?v=Iu_3ckfp9ec
(#) gammabuta hozzászólása Dec 21, 2014 /

Sziasztok,

szeretnék venni egy gimbalt (2 motoros/tengelyes stabilizáló giroszkóp), amit kvadrokopterhez terveztek.
Szeretném adó/vevő egység nélkül vezérelni a motorjait, kézzel gombokat nyomogatva vagy potmétert csavargatva.

A vezérlőjén van motoronként 3 pin, +, - és 'signal'.

A pin kiosztása elvileg megegyezik az RC autokban használt servo-kéval, mert servo teszterrel lehet pl. vezérelni/kipróbálni.

Ilyenem nekem nincs, csak videon láttam ahogy servo teszterrel vezérlik.
Bővebben: Video (8:40-től látható a servo tester-es vezérlés)

Nekem egy ilyen egyszerű kis kapcsolás kellene, hogy hogy adjak jelet egy potméter segítségével a pinekre amivel vezérlem a motort kézzel.

Tehát olyan jelet szeretnék összehozni, amit egy RC modell rádiós vevője adna a servo-ra, ehhez kellene egy egyszerű kapcsolási rajz ha tudtok ilyennel szolgálni.
Ha ennél egyszerűbben is meg lehetne oldani.

A gimbalhoz tartoznak beállító programok és kézikönyv ami innen tölthető le:
Gimbal PDF, program ZIP-ben.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
(#) Massawa válasza gammabuta hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Minden RC adovevö ezt teszi, s már olyan olcsok, hogy felesleges épiteni. Ha ado vevö nélkül akarod akkor épits két szervotesztert ( a HE keresöje többet is talál). Ennyi az egész.
(#) Andras0 hozzászólása Jan 25, 2015 /

Sziaztok!

Beszereztem egy régi nikko rc autót aminek nincs meg a távirányítója ezért úgy döntöttem hogy újra építem.

Nem tudom sajnos hogy milyen dc motor van benne, elvileg elég gyorsan tud menni vele. (A kerekét nem tudom leszerelni ezért a motor verzióját se tudtam megnézni) Az autó 9,6V-os akkuval rendelkezett.

Ezt a motort és a kormány tekercsét szeretném meghajtnai arduinóval csak nem tudom hogy milyen motor vezérlőt használjak. Az L298N-t elég jónak tartom csak rendelni kellene, sok idő stb... Tudnátok valamit jó motor vezérlőt ajánlani ami olcsó és könnyen hozzáférhető?
(#) pika75 hozzászólása Feb 28, 2015 /

Sziasztok. Szuksegem van egy kis segitsegre. Beszereztem egy Taiyo gyartmanyu Lamborghini Countach LP500s taviranyitos modellautot (kb 30 eves). 27MHz-t ir rajta, es bar kiprobaltam a hazban fellelheto osszes 27MHz-es tavval, meg sem mukkant. Elkonyveltem, hogy halott a vevoje, igy egy masik vevot akartam beletenni. Van egy Bigfoot monster truck, amit a kissebbik fiam tologatosra degradalt, ebbol akartam attenni a vevot. A szervonal viszont mar felmerult az elso problema - a modellauto eredeti szervojabol a motor 2 vezeteken kivul meg 4 vezetek jott ki, a Bigfoot szervojabol meg +5, raadasul nem tudtam egy az egyben attenni, mert egy kicsit nagyobb volt. (zarojelben jegyzem meg, hogy fogalmam sincs mire valo a szervoban a 4/5 vezetekes forgokapcsolo). Vegul szetszedtem mindket szervot, a nagyobbik szervo forgokapcsolojanak nyak-jat pedig szepen lecsiszoltam, ugy hogy pontosan beletalalt a modellauto eredeti szervojanak hazaba. Az erintkezoket voszont nem tudtam attenni, mert mas tipusu tengelyre voltak fogva, szemre viszont az eredetinek is talalni kellett. Ma vegre sikerult megtalalni a Bigfoot taviranyitojat, igy eletre kelt a masina, az a legnagyobb baja, hogy az elso kerekeket nem huzza vissza alapallasba. Mivel nagyon nagy az attetel, az egyenes futast beallito rugo nem is tudna, gondolom ebben lenne szerepe a forgokapcsolonak - ezek szerint ez nem mukodik? Nagyon szeretnem pontra tenni a kis verdat, a nagyobbik fiam hetfon suliszinten autoversenyen venne reszt, es szegeny nagyon ki van, mert minden remenyet ebbe az autoba tette. Nem akarmilyen verdfa ez am, 2 meghajto motorja van. kis video
Következő: »»   30 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem