Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   87 / 256
(#) elektroncso válasza pucuka hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Egyenlőre marad a BNC. Minél olcsóbban kell kijönnöm. Minél több a csatlakozó annál drágább a rendszer. Szerinted a BNC-C 50 V típusú csatlakozóba bele tudom kötni a RG-58-ast? Mármint a végének milyen lehet az átmérője? Ezért utálom az internetes rendelést, nem látom a méreteket, méretarányokat.
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Valóban annál drágább minél több csatlakozó van beiktatva és annál nagyobb a csatlakozási kontaktokon a hasznos jel veszteség is. Ez a krimpelős BNC ugyan jó az RG-58 kábelre de a hozzá való krimpelő fogó van vagy 20 ezer Ft. Enélkül pedig nem tudod üzembiztosan felkrimpelni. Szerintem szerelhetőt vegyél mert azt bármikor újra tudod szelni. Én is RG-58C/U-t haználok kitelepülős antenna vezetéknek is.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Mérőkábelnek mindenképp szerelhetőt vegyél, mert ha elhasználódik, egyszerűen újraszerelheted. A krimpelőst csak gányolással tudod felhasználni.
Ha odaírták, hogy 50 ohmos, akkor biztos jó, a 75 ohmos koaxra való BNC -nek nagyobb a kábelbefogó rész átmérője pár tizeddel.
(#) JaniK válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Szia Máté.
Igen, úgy ahogy a tisztelt fórumtársak is ajánlották, inkább a csavarozható BNC-S/M 50R konektor dugót használd az RG-58 kábelhez. Igaz drágább, de sokkal konnyebb felszerelni.
Még annyit tennék hozzá, hogy ha majd személyesen vásárolsz BNC konnektort, akkor inkább a hófehér szigetelésut válaszd, az tiszta PTFE=polytetrafluoretylen=teflon anyag, forrasztáskor sokkal ellenállóbb, mint az olcsó típusok.
A Didaktik-Skalica egy prima uzlet, én is rendeltem már onnan, becsuletesen csomagolnak.
(#) elektroncso válasza pucuka hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Igen 50 ohm-os. Veszek akkor a mérőkábelre szerelhetőt. Amúgy ismerősnek talán van krimpelő fogója. Majd megkérdezem.
(#) xule hozzászólása Nov 30, 2014 /

Hogyan tudnék 139(146)Mhz alatti szűrőt meredek levágással 75ohmra egyszerü eszközökkel csinálni? És szintén 75 ohm-ra kellene kb. 320(330)-470Mhz közötti áteresztő hasonló feltételekkel. Csak bemenetre kellene. Mérni nem nagyon tudom. Vagy van hasonlo 50ohmra már tervezetten (?) és illesszem 2/3-3/3-os bemeti trafóval? És a 2 bemenet közösitve lenne.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
(#) elektroncso hozzászólása Dec 1, 2014 /

Sziasztok.
Hamarosan antennázok. Idén még szeretnék kijutni terepre is rádiózni. Erre az antennára gondoltam:80m/40m antenna. A maga 26 méterével rövidebb mint egy félhullámú dipól. Pont jó lenne kitelepüléskor. Itthon is még elférne valahogy talán az udvarban. Csak nem tudom, hogy hogyan készítsem el az illesztő balunt. Tudnátok segíteni? Vételhez kellene. Erre menne rá a RG-58-as koax.
(#) szendi001 válasza ha1drp hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Olvasom a cikket. Nagyon érdekes kérdéseket feszeget. Már meg is van milyen front-endet tervezek a leírás felhasználásával.
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Szia !
Nos ennek az antennának a tesztelésére rászántunk egy délelőttöt a fenti linken lévő cikk írójával HA7VY Józsival, sőt több példányt is kipróbáltunk azon a napon. Jól működik mind két sávon de igen keskeny sávú tehát a rezonancia frekvenciától +- kb. 20 KHz után meredeken romlik ez még hallható is. Teljesen felesleges beiktatni az 1:1-es balunt csak hosszabbítja az antennát és veszteséget is okoz. De ha ki akarod próbálni akkor egy kis ferrit gyűrűre meg tudod csinálni pl. N100 -as (lila pettyes) 20mm átmérőjűre 9 menet trifilárisan. Bekötési rajzot ad a Google csak be kell írni, hogy 1:1 balun. Ugyan ezt a megoldást meg csináltam 80/20m-re is 14m hosszal amellyel egy hajóról 5W-al forgalmaztam a Dunáról. Ez még keskenyebben működött , a rezonanciától +- 4-5 KHz volt viszont nagyon jól szóltam vele még DL2JTE Laci is meghallott Drezda mellől. 3 cm-es PVC csövön 90menet volt a tekercs 0,8mm-es huzalból.
Jó kísérletezést! Gábor HA8LKM
(#) Antennaman hozzászólása Dec 2, 2014 /

Az 1:1 Balun bekötése toroid kivitelben.
(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Rendben, fogok kísérletezni. Csak az idő javuljon egy kicsit. Mert ez a nyálkás izé...brrr. Remélhetőleg a koax és a csatlakozók is megérkeznek még az ünnepek előtt. Köszönöm.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 2, 2014 /

Sziasztok! Van valakinek tapasztalata gyerekek morse oktatásában? 7 éves a lányom, tegnap megtanult két betűt a Koch metódussal. Mondtam ma neki, ha megmondja melyik kettő, kap egy zacsi gumicukrot. Fütyültem a k-t és az m-et. Ma mind a két betűt levette.... A hogyan tovább a kérdés.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Ennek az antennának mennyi a talpponti impedanciája? 300 ohm? Persze balun nélkül.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

~ 80 - 40 ohm közt ami függ a telepítés magasságától , környezeti elemek hatásaitól , huzalátmérőtől, a belerakott trappoktól ... stb.
Lásd huzal dipól impedanciájának leírása elméletileg 73 ohm végtelen távol és végtelen kis átmérő esetén .
Rot Hammel antennakönyv
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Köszönöm.
(#) elektroncso hozzászólása Dec 7, 2014 /

Sziasztok.
Fojtattam a kísérleteket a kis rádióval. Beépítettem a preszelektort. A zavaró állomás most már nem hallható a fejhallgatóban. Ha áthidalom a preszelektort (a tetőn lévő kis kapcsolóval lehetőség van rá) akkor újra hallani a zavaró állomást. Ha a VFO-t lekapcsolom akkor a preszelektor nélkül erősen jön az MR1. Még nincs beállítva a preszelektor, amint sikerül a GDO-val zöld ágra vergődni beállítom. Most egyenlőre csak úgy fülre tekergetem, próbálgatom. Hol jobb, hol rosszabb. Lassan de biztosan alakul.
Egyre vadabbul mutat ez a rádió, tűzszerészek rémálma.
(#) Hetope hozzászólása Dec 9, 2014 /

Hát próbának jó (vagy még annak se) de a forgót nem szabad így bekötni. A panelt úgy kell tervezni hogy direkt rá tudd forrasztani a forgó füleire. Ha jó előerősítőt akarsz akkor ne használj fett vagy moszfett tranzisztorokat hanem inkább 2n5109-es tranzisztort de azt is csak A osztályban ! Keress a netten ilyen kapcsolásokat pl w0btu cikje vagy hasonló van a HANDBOOK-ban is . A lényeg abban van hogy ha nagyobb előfeszítésben van a tranzisztor akkor az antennáról érkező jelek nem tudják kibillenteni a működéséből . Magyarán ha egy erősítő elem (tranzisztor) úgy van beállítva hogy elég nagy áram folyik át rajta ( sokszorosa az antennáénak) akkor azt nem lehet kibillenteni a munkapontjából . Az A osztályú erősítők lineárisabbak mint a többiek és nem okoznak téves jeleket amelyeket a keverőte vezetünk. Na most ha már van egy ilyen előerősítőd akkor rájössz hogy semmilyen IC-és keverő nem tudja felvenni a harcot egy DBM-el.! Sőt ha kerítesz gyári keverőt ( mondjuk IE500) akkor a VFO jelének nagyságának álligatásával el tudsz érni olyan érzékenységet ami után nincs is szükség elő erősírőre főleg QRP készülékeben mert a kis teljesítménnyel nem fogod tudni meghívni az összes állomást akiket venni tudsz ! Na ez régebben nem így volt de most amikor a cifra modern rádiókban sokfajta szűrők vannak berakva (és az gond hogy be is kapcsolják őket!) igen csak macerás rátalálni az ellen állomás pontos frekvenciájára. Viszont kitartással és gyakorlással még az ilyen QSO is össze jöhet és akkor meg van az öröm !
(#) elektroncso válasza Hetope hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Már összébb szereltem. Rövidítettem a drótokon, bár a forgó még mindig drótozva van. De megfogadom a tanácsod, a következőt már úgy tervezem. Vannak már összegyűjtve különféle kapcsolások, szeretnék sokat kísérletezni (ezért még nem szereltem össze még szépen) különféle modulokkal, beállításokkal. Most ezen az oldalon turkálok és szemezgetek egyszerű kis kísérletezésekhez ideális kapcsolásokat.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Na időközben eszembe jutott hogy lehet fettel is készíteni előerősítőt A osztályban de oda is kell a teljesítmény. Valamikor régen találkoztam extrém karakterisztikájú előerősítővel ahol VMP4-es POWER FETT volt alkalmazva ! Csak úgy megjegyzem (de ha kíváncsi vagy a részletes adataira akkor keress rá a netten) ez a fett adó ként tudott 25 Wattot 150 Mhz-en leadni az antennára ! Előerősítőben pedig be volt állítva 5 Watt disszipációra ! Remélem nem akarsz ennyire extrém előerősítőt készíteni mert a beszerzése ma már majdnem lehetetlen (ha csak nincsen már ebből is valamilyen ocó kínai) HI .
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
(#) elektroncso hozzászólása Dec 9, 2014 /

Ezt nézegetem, hogy megpróbálom. Tudom hogy nagy érzékenységet nem fogok vele elérni, de egy próbát szerintem megér. Csak német nyelv hiányában nem tudom eldönteni hogy 65 cm a drót hossza, vagy a kör átmérője. Bár szerintem a drót hossza lesz az, mert nincs ott az átmérő jele.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Az egy keret antenna lesz kb 65 cm átmérővel. Durchmesser = átmérő
Igazándiból a magnetic loop szerű , mármint mágneses hurok antenna.
Mivel keret így némi irányhatása is van.Ezért érdemes lenne forgatni is.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Jobban jársz 10 méter másfeles vezetékkel.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Alu drótot adok hozzá,ha kell ajándékba...
(#) elektroncso hozzászólása Dec 12, 2014 / 1

Elkészültem a morze gyakorlómmal. Még hiányzik a játékport kábel amivel össze lehet majd kötni a számítógéppel, ezáltal a gépen futó program az általam ,,leadott" jeleket visszaalakítja betűkké, így tudom hol mit rontottam. Egy másik kábellel össze lehet kötni a számítógép hangkimenetével, a program által adott és általam vett jeleket is ezen a készüléken keresztül tudom megfigyelni. Számítógép nélkül egyszerű oszcillátorkén működik. A CWplayer nevű programot használom hozzá.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
(#) szendi001 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Ez jól meg lett lőve felfelé
(#) Atys67 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

A dobozolási technikát még finomítani kell, de a lényeg hogy működik.. Igaz én 17 éves koromban még dobozt sem csináltam, minden úgy lógott szerte szét.. Az első rövidhullámú sávvevőm 1 négyzetmétert foglalt el az asztalon, és csakis én tudtam hová szabad nyúlni, hogy ne rázzon..
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
(#) elektroncso válasza Atys67 hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

A hangszóróra gondolsz? Az elé megy egy díszlemez, de nem találtam itthon ide passzoló darabot eddig. Ezt a fránya préselt fát meg nem lehet úgy fúrni hogy szép legyen a lyuk pereme. Ezért döntöttem a díszrács mellett, csak még nem találtam megfelelőt.

Szendi:
Hogy gondolod hogy meg lett lőve felfelé. Nem is lett olyan magas a doboz. A kép csalóka. Csak 9 cm magas.
(#) Atys67 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Igen, de máris visszavonom.. A rács feldobja az összképet. De valami öntapadós tapéta vagy esetleg műbőrborítás igencsak széppé tenné. Én a pákaállomásomat borítottam így Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Én építettem ilyen dobozba cuccokat. Úgy értettem, hogy egy sima RC oszcival is lehet tanulni, de ez fainul össze van kötve PC-vel és be is van dobozolva. sőt szól is.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Egyébként szőnyeggel szoktam borítani, több erősítőm is készült így, széppé teszi.
Következő: »»   87 / 256
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem