Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Sziasztok!
Egy kis retró. Nemrég megjelent teljes egészében az 1983-88 között adott sorozat, a Mi és a computer. Nem néztem végig a sorozatot, csak egy-egy részt. Nagyon tetszik az egész, persze ezek már nagyon elavult dolgok, de ne felejtsük el, hogy ez az alapja a mai korszerű számítógépeknek is. Ha egyszer az életben lesz időm, végignézem. A korabeli számítógépek mellett kifejezetten jól mutatnak a 80-as évekbeli TV-k. Super Color, Super Star, Junoszty, stb. egy-egy csöves, és annál inkább több modulos, csupa finomságok. Imádni való az analóg módon rögzített korabeli digitális zene is. (Van egy garázsnyi modulos TV-m, a létező legjobb szereléstechnika, jól javítható. Ma már sajnos nem moduloznak, csak ipari készülékeken, vezérlőberendezéseken látni hasonló megoldásokat. Pl. újfajta mozdonyok.) A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
Nem tudom mennyire ismered az 1983-88 házi computer technikákat. Pld.: ZX Spectrum ára Bécsben 3 havi átlagfizetés, 3.5MHz órajel, 16-48 Kilobájt(!) RAM, 192X256 képfelbontás, otthoni tévé volt a monitor. A 16 kB változatot 1 havi átlagfizetésből lehetett 48 kB-ra bővíteni.
Mégis sokkal nagyobb csoda volt akkor az első számítógép, mint ma egy újabbra, gyorsabbra csere, bármilyen csodabogárra. A legbugyutább játékok a tévén hatalmas élményt jelentettek mindenkinek, azért is, mert addig ilyet még csak nem is látott a legtöbb ember. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
Nagyszerű alkalom a mostani, hogy legurítsak egy sört:
Kedves barátom megkért, rakjam újra össze a számítógépét. Az alkatrészek szépen, antisztatikus védőzacskóban, egy régi Compaq doboz, tokban az alaplap CD-je. Nem mai darabok, egy Mercury alaplap, de a CD-t nem tudom olvasni. Semmi gond, a CD-re szitázva ott a webcím, alaplap azonosítva, letöltés, kattintás: "Várj 39 másodpercet". Várok, kézikönyv letöltve. Jöjjenek a drájverek, katt: "Várj 299 másodpercet". Várok, megjelenik a szöveg: "az adott fájl nem található a szerveren"...
Édes Istenem, a gyermekkorom!
A fél osztály hozzánk járt programozni. Aztán valahogy a matek jegyeim beleálltak a betonba, az Édesapám meg elzárta előlem a 48k-s Spectrumot. Komolyan mondom, jelentkeztek az elvonási tünetek... Jóval később, felnőtt fejjel, amikor már rendszergazda voltam, egy vidám esti kvaterkázás alkalmával ""felelősségre vontam"" az Öreget: Képes voltál elzárni előlem a számítógépet, aztán most meg ebből próbálom eltartani a családomat?! Amit válaszolt, azt most nem idézném... ![]() Idézet: „Amit válaszolt, azt most nem idézném...” Az ifjabb korosztály lelki fejlődésének elősegítése okán ez talán annyira nem is nagy baj. ![]()
Kollégám mesélte, hogy Tatabányán mennyit piszkálta az apja, amikor a HT1080Z-t nyomkodta, hogy miért ezt a (nem írom ki) nyomkodja, amikor tanulhatna valami normális dolgot is.
Úgymint? Motorszerelőre mindig szükség van a bányában...
Van nálunk egy ZX Spectrum, csak nem működik a billentyűzet. C64 alaplapom is van, de táp nélkül. Egy ismerősöm ígért egyet, ami elvileg hibás. Majd a kettőből talán lesz egy működő Commodore. A Spektrumot is meg akarom javítani, és tényleg nem lehet nagy baja, mert a TV-n bejön a jele. Lehet, hogy csak kontakthiba, vagy valami elkót evett meg a frász 20 év padláson állás alatt.
Billentyűzethiba tipikus a Spectrumnál, a billentyűzet panelra vezető szalagkábelen szakadt a vezető festék. Én ráfektettem a vezető csíkra egy 2-3cm hosszú vékonyka drótszálat, utána szigszalagot, ez odaszorította a drótot. Bevált. Persze a szakadáshoz, áthidalni. Több vezető is szakadt lesz.
Lehet, hogy már sok helyen levált a vezető, a billentyű részen is, akkor nem javítható.
Ide süssetek mire bukkantamBővebben: Link, Ennek az árából már majdnem egy mostani gép vehető!
Nekem egy DIDAKTIK GAMMA-m van itthon a Spectrum klónok közül. Szépen működik, csak a gombjai ragadnak le néha. Van hozzá eredeti zöld-fehér monitor is. Nemrég barkácsoltam hozzá átalakítókábelt, mert a monitoron tuchel van a mikroszámítógépen meg koax. Ezzel kimarad az RF tuner, nem kell a hangolással küszködni.
Viszont lehet hogy át kéne menni ide:Bővebben: Link.
Jaaaj!
Ha Frankye megbocsát az offolásért, akkor elmesélem, hogy az én Spectrumom immár egy (azt hiszemem) Videoton VT-10 klaviatúrába lett "belecsinálva", anno kb. 1985. (Ezt tényleg csak saccolom.) A klavcsiját gyakorlatilag én csináltam, Édesapám konstruktív közreműködésével. Szerintem hamarosan előszedem a padlásról, csinálok róla pár fotót, már csak az érdekesség kedvéért és megpróbálok betölteni egy-két játékprogit arról a fél köbméter magnókazettáról, ami még maradt. Akit érdekel még estleg ez a "korabeli" téma, az dobjon egy mailt!
Engem érdekelne. De nem lehetne abban a témában amit belinkeltem. Maximum megkérünk szépen egy moderátort hogy írja át a téma címét mikroszámítógépekre.
![]()
Nekem még Microdrive is van ám. Had dicsekedjek. Meg nyomtatója is, hőpapíros. Interface-el. Működik mind. Abban az időben lett az első színes tévénk, és elbűvölt a Spectrum mindösze 8 színű színvilága.
Oké, ha van egy kis szerencsénk, még a Sinclair 1000-esemet is megtalálom.
Ő tulajdonképpen egy ZX-81-es, de már KÉT KILOBÁJT RAMMAL!!! ![]()
Húúú!
Mennyire irigyeltem azokat a boldog Microdrive tulajdonosokat! (A progi nyitóképe kb. 3 mp. alatt töltődött be!!!) Pici kazettáról. Állítólag a készülékről annak idején a BM-en tanították, hogy bárhogy máshogy meg lehet oldani, DE EZ ÍGY NEM MŰKÖDHET!
Köszi a választ, ha egyszer lesz időm, megnézem. A szalagkábelt nem lehetne kicserélni?
Billentyűzetről jut eszembe: Házi készítés, bár nem lehet túl hosszú az élettartama. ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
Csak kettő?
![]() ![]()
Nem lehet cserélni, egy anyag a billenytyű fóliával.
Már akkoron is létezett valami filctoll, amivel lehette javítani a fólia "folytonossági hiányát".
Ez persze kb. 1 hétig működött. A komplett fóliacsere (ha jól emláékszem 4.000 Ft., volt, akkoriban nagyon sok pénz!) Mivel a mi gépünk fokozott használatnak volt kitéve, ezért került sor a teljes "revízióra".
Nemmondod!
![]()
Én csak ámulok ezeken a történeteken!
Nálunk a legrégebbi számítógép '95-ös, működik, de OP rendszer nincs rajta. Intel pentium I, 233 MHZ, 128KB ram. Még megvan (és működik) a hozzá tartozó 10 kilós CRT. Iszonyúan hangulatos ha egyszer egyszer bekapcsolom, és egy régi linuxal Floppyval indítom. Anyám ki akarja dobni, de mondtam neki, ennek lassan már újra értéke lesz.
Neme?
![]() Amúgy a gép már a második generációt szolgálja kifogás nélkül. Még annó apám vette (maga a gép 1989-es gyártmányú), most meg én szokom időnként bekapcsolni, írok bele valami egyszerű programot és örülök az eredménynek. Tesóm aki már az agyatlan PC játékok világában nő fel múltkor csodálkozva ült le a gép elé amikor egy egyszerű tippelgetős játék programját írtam bele. Jól el volt vele, pedig semmi grafika nem volt, csak a puszta sorok.
Ne dobjátok ki. 10 évvel ezelőtt én is kihajítottam dolgokat, amit ma már nem tennék. Ma már egy csöves rádió egyre többet ér. 25 éve még szinte macera volt megszabadulni tőle, annyi volt. Szerencsére viszonylag sok csöves dolog megmaradt. Igaz, nem elektronika, de Németországban a használt Trabantok ára elvileg egyre növekszik. A 90-es években még szemétként tekintettünk rájuk. A papa Ladájával 10-15 éve még szinte szégyen volt utazni, (szerencsére nem adta el) ma már egyre büszkébben megyek végig vele a város utcáin.
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
Számomra hasonló élmény a Raspberry PI. két napig csak gépelsz, és mikor sikerül megjeleníteni az első két karaktert az LCD-n, na az nagy élmény tud lenni!
Én volnék a középút? Játszok én a mai PC játékokkal IS, meg kell hogy mondjam van azoknak is hangulatuk, csak teljesen más, mint egy 10-20-30 éves játéké. Az is más kérdés, mit értünk agyatlan játék alatt.
Ismerős.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
Ha rajtam múlik, nem fogjuk. Csöves rádióm is van, meg egy Videomagnóm, ennek is lesz majd értéke X év múlva. A Trabant a legjobb autó!
Igazad van, áramvezető festék. Több féle van, valóban ez lehet jó megoldás. Olyan kellene, amelyik száradás után rugalmasabb marad, mert a fólia mozog. Meg kell próbálni.
Másik Spectrum hiba az "ULA" ic. hibája volt, az erősebb melegedés miatt. Cseréje 1 havi átlagfizetés volt. Én megúsztam, talán azért, mert fúrtam sok kis lukat a hűtőlemez fölé a dobozra, így jól tudott szellőzni hűlni.
Attól függ milyen játék, van jó, de elvből már akkor sem játszom. Semmi félét! Néha látom miket játszik a tesóm, csak fogom a fejem és inkább elmegyek programozni a Gammát. A PC-t meg ki nem dobjátok, nekem van itthon egy 99-ből. Win98-al. Sokkal másabb (emberközelibb). Más érzés bekapcsolni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |