Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED mátrixos kijelző
Témaindító: Satterhand, idő: Aug 20, 2005
Témakörök:
A MAX7219 közös katódos kijelzőhöz való, de jelen esetben nem fogod használni a beépített dekóderét és mivel 8x8-as a kijelző és elforgathatod őket, hogy megfelelően álljanak. A kijelző szervezése viszont ezzel az ic-vel bonyolultabb lesz mint ha oszloponként megfelelő számú shiftregiszter dolgozna benne és a sorokat pedig valami nagyobb áramú ic / tranzisztor kapcsolná.
Gyakorlatilag egy mini videokártyát kell csinálni hozzá.
Igen, nekem is az jutott eszembe, amikor a commodore 64-esen egy vonalat akartam húzni és annak is 8x8-as mártixokba volt szervezve a képernyőmemóriája. Ami nekem van sure elctronics kijelzőm, az HOLTEK HT1632C vezérlővel szerelt. Egy ic elvisz 32x8 ledet (4db mátrixot)
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Most nézem ezt a HT1632-es IC-t, hát azt kell mondjam, megtetszett!
![]() Persze szokás szerint sehol sem kapni, csak kínából...
Ezt át kell még egyszer gondolnom mert a kapcsolást jól kell megtervezni hozzá, különben szívás lesz az egész...
És lehet kapni kijelzővel összeépítve is...Már csak egy arduino ( esetleg pic) +program .
Reméljük működni fog (meg hogy sikerül levasalni!)
![]() Köszönet a Sprintes QFP52 makróért orcika70-nek! A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Szuper!
![]() Közben közelebb kellett rakni a lábakat, mert úgy nem ment bele a próbapanelba.
Szia Istvanpisti.
Itt válaszolnék a ki mit építettben feltett ledmátrix órára. Látom, hogy fejleszgeted. Én is megépítettem, de lenne egy két javaslatom. Hasznos lenne, ha a külső hőmérőt kikapcsolhatóvá, vagy opcionálissá tenni. Esetleg egy távolabbi fejlesztés lehet, hogy a külső hőmérő 433MHz-en kommunikáljon az órával. Én a fényerő szabályzást nem bántanám, az 555 jól teszi a dolgát, szerintem nem kellene a feladatot átvállalnia a kontrollernek. Vélemény? ![]() Gábor
Szia!
Igazából véletlenül csöppentem a LED mátrixos óra építésébe, segítettem működőképessé tenni az órát, aztán jött a nyák vásárlási lehetőség és most írogatom a programot.. Jelenleg a menüt próbálom megírni, abban lesz lehetőség a belső, a külső hőmérő és a dátum periodikus kijelzésének tiltására/engedélyezésére. (Most nálam xx:15 másodperckor a belső, xx:30 másodperckor a külső és xx:45 másodperckor a dátumot jeleníti meg. Vezeték nélküli hőmérőben nem gondolkodom, de nyilván megoldható. A fényerő szabályozást azért gondolom a uC-rel megoldani, mert minden adott hozzá, feszültség mérési lehetőség, programozhatóság. Programból lehetne állítani a szabályozás meredekségét és nem kellene külső egység. Még nem nyúltam hozzá, a végén lehet nem is fogok.
Felteszem ide a menüvel bővített óra forráskódját.
ATMEGA328 kell hozzá, mert a kód mérete nem fér el egy ATMEGA8-ba. A hardver ettől eltekintve megegyezik lajos1969 fórumtársunk által publikálttal. Van 4 gombunk fel, jobbra, balra, le. A kód megkülönböztet 2 féle lenyomást, rövidet, illetve hosszút (kb. 3 sec), így 8 féle reakcióra van lehetőség. A menü működésének leírása : (angol nyelvű rövidítéseket próbáltam használni, mert az ékezetes karakterek még nem jól működnek nálam) kicsit bonyolult lett a megvalósítás, jó lenne egy dedikált menü egy enter és egy ESC gomb, de hát jelenleg nincs. Na tehát, a menü működése: - belépés a MENÜ-be a fel gomb hosszú lenyomásával itt a le és a fel gombokkal lehet lépkedni a menüpontok között : ("SET TIME", "SET DATE", "SET BR." (fényerő, ha nem az 555-ről működik, én egyelőre nem építettem be), "IN Y/N","OUT Y/N", "DATE Y/N )" - az adott menüpontba a bal, vagy jobb nyomógombok rövid megnyomásval lehet belépni - Időbeállítás "SET TIME" : belépés után a jobbra, balra gombokkal lehet kiválasztani, azt a mennyiséget (óra, perc, másodperc), amit változtatni szeretnénk a kiválasztást alsó sorban aláhúzás jelzi a program. Ekkor a fel, le gombokkal lehet léptetni. A másodpercet nem lehet egyesével változtatni, hanem a fel, le gombokkal nullázni lehet, amikor szükséges. Kilépni a jobbra gomb hosszú megnyomásával lehet. - Dátum beállítás "SET DATE" : a logikája ugyanaz, mint az időbeállításnak tehát jobbra, balra gombokkal kiválasztjuk a módosítandó mennyiséget, majd a fel, le gombokkal módosítjuk, kilépés szintén a a jobbra gomb hosszú megnyomásával - Fényerő beállítás "SET BR." : belépés a jobbra, balra gombokkal, módosítás a fel, le gombokkal, kilépés a jobbra gomb hosszú megnyomásával - A belső hőmérő kijelzésének engedélyezése/tiltása " IN Y/N" : nem kell a menü pontba külön belépni, hanem a bal, jobb gombokkal kell kijelölni, hogy az Y(es), vagy a N(o) legyen kiválasztva, ezután a fel, le gombokkal a előző, következő menüpontra lehet lépni. - A külső hőmérő kijelzésének engedélyezése/tiltása "OUT Y/N" : a logika megegyezik az előző pontban leírtakkal -A dátum kijelzésének engedélyezése/tiltása "DATE Y/N" : a logika megegyezik az előző pontban leírtakkal Ezeken kívül a következő billentyű lenyomásokkal lehet valami reakciót elérni (amikor nem a menüben téblábolunk) - Le hosszú lenyomás "LongDown" DEMO5 - bal hosszú lenyomás "LongLeft" DEMO4 - fel rövid lenyomás "ShortUp" DEMO1 - jobbra rövid lenyomás "ShortRight" DEMO2 - bal rövid lenyomás "ShortLeft" DEMO3 - le rövid lenyomáS "ShortDown" WELCOME TEXT1, WELCOME TEXT2, WELCOME TEXT3 (Minden egyes lenyomás után a következő szöveget írja ki, jelenleg 3 féle van.) A demók a demos.h állományban az üdvözlő és menü szövegek a string.h állományban vannak, szabadon átírhatók. Remélem, hogy nem csak nálam fog működni, hanem nálatok is, jó szórakozást... Még vannak ötleteim (és hely is a kontrollerben) a megjelenítés bővítésére, ha jutok valamira, akkor jelentkezem. Valószínűleg csak szerdán fogok tudni reagálni, ha írtok valamit. (munkahelyi elfoglaltság)
Szia!
Kipróbáltam a progit egész jól megcsináltad nekem tetszik! ![]() Percenként csipogott azt a régi istrukciód alapján sikerült megoldani, az ékezetes betűk nem tetszettek neki ezt is korrigáltam!!
Köszönöm a javítást, és az ékezetes karaktereket, nekem nem volt időm ezzel még foglalkozni. A csipogást sem állítottam, mert az én órámban még nincs benne a buzzer, emiatt nem is vettem észre a percenkénti csipogást.
Egy rövid videó a működésről!!Bővebben: Link
Az elválasztó kettőspontok animálásra csináltam 4 variációt, csak kísérletképpen :Videó
0.24 m.perctől óra-perc elválasztó, és 0.38 nál a perc-másodper szuper. Ezt a kettőt ha lehet, menüben választhatónak vagy véletlenszerűnek beletehetnéd a programba.
Szia!
Már elkészült, de éjszaka és nem volt időm feltölteni. Ma sem biztos, hogy lesz. Menüből választható lesz 5 féle elválasztó.
Pontosan. Szuper lett.
Úgy látom amit küldtem videót, adott egy kis ihletet.
Szuper ez is.A Program mikor lesz elérhető?
Most!
Azért csak most, mert nem voltam itthon. Lajos kérésére beletettem a "LedBoard_8x48_define.h" fájl végére néhány definíciót, melyek változtatásával lehet a fényerőt fix időpontokban állítani. Valamint a demo1()-et bővítettem még megjelenítési és törlési módokkal...
Szia!
Kipróbáltam ezt a verziót tökéletes szép munka!! Csak az ékezetes betűk helyett most furcsaságokat ír ki, pedig jók benne a kódok?????Az effektek az elválasztókra működik meg a fényerő kikapcsolása is.
Tényleg!
Nem értem, majd holnap megnézem, mi az oka.
Oké! Köszi! Majd teszek fel videót holnap.
Lehet, hogy az ami a character tábla után van írva??? 0x00,0x38,0x38,0x00,0x00,0x00,0x10,0x10,0x00,0x00, //::192,193 0x00,0x24,0x6c,0x00,0x00,0x00,0x6c,0x24,0x00,0x00, //::194,195 1 pötty hiány 0x00,0x6c,0x48,0x00,0x00,0x00,0x48,0x6c,0x00,0x00, //::196,197 1 pötty hiány 0x00,0x48,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x48,0x00,0x00, //::198,199 1 pötty 0x00,0x00,0x24,0x00,0x00,0x00,0x24,0x00,0x00,0x00, //::200,201 1 pötty 0x00,0x48,0x48,0x00,0x00,0x00,0x00,0x6c,0x00,0x00, //::202,203 vonalak 0x00,0x24,0x24,0x00,0x00,0x00,0x6c,0x00,0x00,0x00, //::204,205 vonalak
Persze ezzel volt a baj, de javítottam, remélem jó lesz...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |