Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1701 / 2208
(#) Gránátalma válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 7, 2015
Kiszedtem a visszacsatolásból a párhuzamos kondit, illetve 500k Ohmra növeltem az ellenállás értékét, nálam így szinte észrevehetetlen lett a kitérés.
Teljesen nem tűnt el, de nagyon nagyon pici.
Viszont nagyon nagy az erősítés most.
(#) Orbán József válasza Gránátalma hozzászólására (») Jan 7, 2015
Én azt beszéltem meg magammal hogy így hagyom. A mászkálás olyan infra frekvencia, amit minden jóravaló végfokban kiszűrnek, nincs értelme 1Hz körüli frekvenciát átvinni, kezelni.
Kipróbáltam azt, hogy a kimenetre egy általános értékű (470 nF) kondit tettem, másik végére 50 K Ohmot. Egy átlagos végfok bemenetét utánozva.
Az ingadozás egyáltalán nem képes ezen keresztül hatni. Azoknak volt, van igazuk, akik megépítették és boldogan használják a kondicionálót és nem törpölnek a miérteken.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) numeroflip hozzászólása Jan 7, 2015
Néztem a fantom tápra egy másikat : Bővebben: Link Ez meg a folytatása lenne: Bővebben: Link
Ha ez jó, akkor ezt már át tudom rakni bármelyik kapcsolásba
A Gyraf-nál:Bővebben: Link
a bemeneti trafó az csak azért kell, hogy legyen mikrofon, és hangszer bemenet is?
Ha pedig rá teszem a Fender végfokját, nem lehet egyszerűen kikerülni egy kapcsolóval a kimenő trafót? Vagy az hülyeség lenne? Mert akkor nem kéne ott babrálni vele.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) Gránátalma válasza numeroflip hozzászólására (») Jan 7, 2015
A bemeneti trafó azért kell, hogy legyen hangszeres bemeneted is. A kimeneti meg azért, hogy illeszteni tudd más erősítőkhöz, illetve hogy inverz jelet is ki tudj adni(fordított fázissal) HA kihagyod gondolom illesztetlen lesz az előfok és nemhogy stúdiózni nem lesz elég, de hobbigitározni se...
Amit most találtál fantom táp már mindjárt stabilabb, nem az a feszültségsokszorozós marhaság.
De Elliot soundon van még fantomtáp dögivel, ott találsz kisjelű illetve hangszeres előerősítő illesztéseket is. Mind működik, tesztelt én is onnan építem a stúdiós cuccokat.
Ha kiadott lemezek felvételéhez jó, gondolom neked is megteszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) sturbi válasza granpa hozzászólására (») Jan 7, 2015
Ez egy sima katodin fázisfordítós, pentódás kapcsolású PP erősítő, alacsony, 54 V anódfesszel. A végcsövek segédrácsai a tápfeszre gerjedésgátló ellenállás nélkül fel vannak kötve (nem kötelező gerjedésgátló, ha nem szükséges). A kimeneten csövenként 3.3 K az Ra értéke, ez anódtól anódig (Raa) 13.2 K-t jelent. Ez minden PP-nél így van, csak nem szokták külön kiírni Ra értékét csak Raa értékét (tehát amikor egy EL84 PP-nél megadják hogy Raa=8 K, akkor az az egyik anódtól a tápig 2 K Ra-t jelent. Ha az egyik anódtól elindulsz, akkor tápig 2 K, majd a másik anódig 8 K, pedig a táptól a másik anódig is 2 K van. Azért van ez így, mert az induktivitás is négyszeres a primer két végén mérve, mintha középtől mérsz bármelyik vég felé, innentől meg omega L az impedancia).
(#) sturbi válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 7, 2015
A második fokozat indulóáramos rácselőfesz megoldása (persze van ilyenkor rácselőfesz, amint azt pacuka sporttárs szabatosan le is írta) és a nagy rácslevezető ellenállások alkalmazása a nagy értékű csatolókondikhoz okozza valószínűleg a problémát, ahogy azt discuss kolléga nem túl szabatosan elővezette. Ilyen a kapcsolás, ki tudja miért, nem valószínű, hogy probléma ez.
(#) Orbán József válasza sturbi hozzászólására (») Jan 7, 2015
Idézet:
„Ilyen a kapcsolás, ki tudja miért, nem valószínű, hogy probléma ez.”

Mint fentebb utaltam rá, túlléptem a problémán, nem tud a végerősítőn átjutni a lengedezés.
Nem vagyok önelégült, hogy (csak) én tettem szóvá, inkább csak csodálkozom.
(#) FordPrefect válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 7, 2015
Igaza van sturbinak, a két fokozat között közötti 220n-t cseréld ki 22-47 nF-ra, ez így előálló 5-10 Hz-es alsó határfrekvencia bőven elég, szerintem az infra lengés is meg fog szűnni. És feljebb rosszul értelmezted a specifikációt, nem a lezáró ellenállás 200 ohm, hanem a kimeneti impedancia. Nagyon nem mindegy!
(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Jan 7, 2015
És át tudnád/lehet konvertálni valós ellenállás értékre?
(#) numeroflip válasza Gránátalma hozzászólására (») Jan 7, 2015
Köszönöm a választ. Nem úgy értettem, hogy kihagyom, hanem megmarad, és utána lesz egy előfok kimenet, ahogy normálisan, de ha a végerősítőt is használnám, akkor még a trafó előtt átkapcsolom arra a körre. Ha erre gondoltál, és ismételten baromságot írtam, elnézést kérek Csak abból kiindulva, hogy a Fendernél sincs az előfok és a végfok között trafó... Vagy netán a bemenő trafó miatt kell? Mert akkor azt a részt a Marshall féle megoldással lehet helyettesíteni
Köszönöm az oldalt, nagyon érdekes, de én jelenleg inkább egy csöves gitárerősítőt akarok építeni, mint előfokot, de ha már csinálok egyet, akkor csinálnék egy "külön" előfok részt is rá.
De ha nem lenne jó így, itt van 2 alternatíva: Bővebben: Link
meg amit még legelőször linkeltem:Bővebben: Link
De a legjobb az lenne, ha a Gyraf-ot meg tudnám csinálni.
(#) Gránátalma válasza numeroflip hozzászólására (») Jan 7, 2015
De itt nem hagyhatod ki a trafót, mert a kimenetedet illeszti. Értem mire gondoltál, de a trafó oda KELL, akármire kötöd az előfokot.
A fendernél azért nincs trafó, mert azt úgy méretezték, hogy trafó nélkül a saját végfokjához kapcsolható gond nélkül...
Ez meg egy univerzális előfok, amit elvileg mindenhez tudsz csatolni. De ehhez kell a trafó oda.
Ha áthidalod semmi nem lesz az előfokból, nem fog hajtani semmit.

Akkor próbáld meg a gyrafot összehozni. Próba szerencse, biztos jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) soos csaba hozzászólása Jan 7, 2015
Sziasztok!
Nekem mar rég szemet szúrt EZ a kapcsolás, csak nem leltem semmi infót az interneten az LI, L2, L3-as pontos adatairól! Valaki nem tudja véletlen hogy milyen értékű tekercsek kellenek oda?, és hogy légmagosak e vagy ferrit magosak?. Köszönöm!
(#) ronin75 hozzászólása Jan 7, 2015
Szia, szerintem az 3db glimm (lámpa) NE-2 tipusú.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) numeroflip válasza Gránátalma hozzászólására (») Jan 7, 2015
Ok, rendben, de akkor már csak egy kérdés van: ha oda akarom tenni a végfokot, akkor jó lesz oda az a trafó, vagy inkább ne rakjam utána a végfokot, vagy mit csináljak, ha oda akarom tenni?
soscsaba, az számomra is kérdőjel, de nézd meg azt a kézzel rajzolt kapcsolást amit linkeltem, az is legalább olyan jó, de még jobb is talán.
(#) FordPrefect válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 7, 2015
Nem értem a kérést. A kimeneti impedancia 200 ohm, ez valós ellenállás, azaz ohmikus. Gyakorlati szempontból 0-nak tekinthető. Utána van a kimeneti csatoló kondi, amit szerintem szintén érdemes lecsökkenteni az adott terhelő ellenállás (következő fokozat bementi impedanciája/ellenállása) függvényében.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) numeroflip válasza Gránátalma hozzászólására (») Jan 7, 2015
Kösz, végül is a kis Champ-al is sok stúdiófelvételt csináltak, szóval túl rossz nem lehet
De, a kis, meg nagyjelű bemenet az nem gond ha nincs, mert a marshall alapján bármelyikbe lehet tenni. Viszont ennyi erővel a Pro Juniorra is lehetne egy kimentet tenni az előfokra nem? De lehet, hogy a Champ is egy jó választás a majd egyszerűségével, aztán csinálok egy jobb tranzisztoros előfokot külön. Visszatérve akkor szerinted a Gyraf után nem volna jó a végfok?
(#) Gránátalma válasza numeroflip hozzászólására (») Jan 7, 2015
A gyraf után még indig jó bármilyen végfok CSAK sz pnod kell a trafóval.

Nekem is van egyTweed champ előfokom felvételekhez.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) numeroflip válasza Gránátalma hozzászólására (») Jan 7, 2015
Mert másik kimenő kellene akkor? Úgy hogy a szekunder impedanciája annyi legyen mint a végfok kör impedanciája? de akkor nem lesz gond az előfok kimenetével? Vagy ez nem ilyen egyszerű, ebbe már ne fogjak bele?
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) FordPrefect válasza FordPrefect hozzászólására (») Jan 7, 2015
Még valami. Sajnos nem ismerem az X10-D EREDETI rajzát. De most találtam a neten olyan rajzot is, ahol a csatolókondik egy nagyságrenddel kisebbek. Bővebben: Link(csakúgy, mint az előző oldalon javasoltam). És nem vagyok benne, hogy nem ez a jó. Lehet, hogy ezek az általatok előzőekben linkelt rajzok valami okostojás által elkövetett "javítások". Mindenesetre a csövesek nem szeretik, ha az átvitel alsó határát az infrahang tartományába teszik, különösen nem ilyen nagy értékű rácsellenállások esetében.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Jan 7, 2015
Ezt könnyen kipróbálhatom, de talán nem sokat jelentenek... A bemeneti csatolóra a generátorom nem ad 1Hz-t a kimeneti csatoló előtt meg már létrejöhet a hinta, csak esetleg a 220nF-on nem jut ki. De, mint írtam, tettem egy olyan prószát, hogy 470nF-al tovább csatoltam, amit 50k Ohm-al lezártam. Ezen se jutott tovább, tehát egy kommersz erősítőbe már be sem jut. Arről nem is beszélve, hogy szokott lenni alul-felülvágó RC tag a bemeneteken - már amelyiken. Viszont egy csomó csöves kapcsolást láttam, aminek az eleje egyencsatolt, oda biztosan bemenne... Szóval valami van... Egyik fórumtársunk most vett egy kit-et, nyilván az sem eredeti, de valamit hátha mutat. Megérzésem az, hogy csak a kettős tápos kapcsolások művelik ezt a hibát, de tévedhetek is. Találgatok, jobb híján.
(#) Gránátalma válasza numeroflip hozzászólására (») Jan 7, 2015
Nem kell méretezni semmihez a kimenőjét, csak szimplán megtekerni.
A kapcsolási rajzból semmilyen adat nem derül ki a menetszámokat, vagy bármi egyebet illetően, így nehezen képzelem el, hogy megtekered a trafóját. De próbáld meg.
(#) numeroflip válasza Gránátalma hozzászólására (») Jan 7, 2015
Mit értesz az alatt, hogy "megtekerni a trafóját"?
(#) Gránátalma válasza numeroflip hozzászólására (») Jan 7, 2015
Elkészíteni.
Vagy van készen ilyen trafód?
(#) numeroflip válasza Gránátalma hozzászólására (») Jan 7, 2015
Ott van típusszám, szóval ez egy létező/kapható trafó: OEP A262 A2E :Bővebben: Link
Szóval így szerintem már nem lehet probléma
(#) Gránátalma válasza numeroflip hozzászólására (») Jan 7, 2015
Nem is drága. Akkor hajrá.
(#) ngyzoli válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 8, 2015
Üdv!
DC-szervo biztosan nem lehet,mivel a két csőfél között RC-csatolás van.Mondjuk a második trióda katódellenállásának elhagyása több,mint érdekes,nem ismeretlen régebbről ez a megoldás,de ilyet épphogy a bemeneti fokozatoknál alkalmaztak,legalábbis én jobbára ilyen rajzokkal találkoztam.Egyébként tényleg előfordulhat,hogy "fantomot kergetünk",és egyszerűen ilyen a konstrukció... Mindenesetre ki fogom próbálni,hátha rájövök(rájövünk)valami megoldásra.
Valami úri huncutság mégiscsak lesz itt.A vcs-kondival miért van paralel az a 470K-s ellenállás?? A visszacsatolás ezáltal DC lesz,de annak viszont a bekezdő mondatomban említett ok miatt nincs értelme!Rejtélyes...
(#) granpa válasza sturbi hozzászólására (») Jan 8, 2015
Köszönöm a magyarázatot, erre nem gondoltam (Nem tudom miért, talán mert gépész vagyok?).
(#) suhanc92 hozzászólása Jan 8, 2015
Sziasztok,Boldog új évet mindenkinek!
Nos,az új év új építkezésre sarkallta a szerény kis tudományt,úgyhogy építettem egy JCM 800-as Master Volume előfokot.A gond csak annyi hogy a Gain potméter szabályzásával iszonyatos módon elkezd sikítani az erősítő.Hogyha a Treble és a Middle potmétert is szabályozom,akkor meg tudom szüntetni ezt a fülsüketítő sikító hangzást,főleg a Treble potméterrel tudom ezt beszabályozni.Amúgy az erősítő tökéletesen működne,csak ahogy mondják " a nyaka véres kissé"
Annyit még hozzáteszek hogy az első cső/első csőfélről a Gain potméterhez párhuzamosan a 220K ellenálláshoz bekötöttem egy 500pF-os és egy 1nF-os kondit is,valamint az első cső után továbbhaladó jel útjába bekötöttem még egy úgyszint 500pF-os kondit a 100nF-os és az első 470K ellenálláshoz.Graetz hidas az egyenirányítás,aluláteresztő szűrővel a tápegység.
A potenciométert még nem cseréltem ki próbaképpen,hogy hátha az volna a baj.
A Gain a Bass valamint a Master Volume potméter fémfogantyús.
Tudnátok tanácsot adni hogy mégis mi lehet a baj?
Válaszotokat nagyon szépen köszönöm mindenkinek!
Üdv
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
(#) suhanc92 hozzászólása Jan 8, 2015
Jaj,képet pedig elfelejtettem...

preamp_0.png
    
Következő: »»   1701 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem