Fórum témák
» Több friss téma |
Ennek a gépnek nem a bontott motorja lesz a leggyengébb láncszeme. Egy favázas, fióksínes gép még semminél működött normálisan.
Na az nem igaz!
Mindig nyugodtan használtam használt léptetö motorokat! Ezekben mi menne szét? Az az egy a lényeg, hogy olyat vegyél, ami még nem volt szétszedve. Azért, mert ha egyszer is kihúzták a forgórészt az állóból, akkor oda a motor ereje. Ha még is bontani kell amotort, mert rövid a kábele, vagy csapágyat cserélsz, akkor a burkolatot leszedheted a végéről, de ne húzd ki a forgórészt. A motor ettől elveszti az ereje 40%-át. Cserélni? 5 csavar és kész. minden motor szabványos. Valószínű, hogy a NEMA23 motorok lesznek a megfelelőek egy fa géphez is.. Rengetegen ilyet használnak. Az én kisgépemben 0,5Nm-es motorok voltak 2.0A 1,8V és az alut is meg lehet vele munkálni. az orsóim 3 és 6mm menetemelkedésúek. ja, és minden motor 200 lépes/1 kör. Biztos vannak kivételek, de ritka. Nerémisztgesd a kezdőket! Igen!Köszi a helyreigazítást (nekem usb-s vezérlőm van )
Melyiket használod?
Láttam a gulasort-nál usbs cuccot, amihez Magyar progi is volt. Láttam a Sirnyetegfélét is, meg most láttam a Kínaiak is csináltak valami okosat. Az még drága. Csak érdekel a dolog. Nekem különben nagyon bevált az LPT portos hagyományos cucc.
Én a cncusb-vel kísérletezek (még nincs teljesen kész a mechanika) . Egészen jó kis cucc még képfájlból is tud dolgozni . Azért választottam mert a laposon csak usb van..
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
Idézet: Például az sem szerencsés, ha felmelegszenek. Egy használt, bontott motornál nem lehet tudni az előéletét (azt sem szétszedték-e?). Nem a Nema szabványú motorok csavaros rögzítése volt a gond, hanem a villamos paraméterek eltérése. Nálam előfordul sokszor, hogy később, akár évek múlva kell ugyanazt legyártanom a gépen. Bármilyen jól is sikerült bekalibrálnom itthon, és bármilyen jól is eltaláltam a motortuningot - különböző beszerzésű motorok között voltak különbségek - amik így a legyártott munkadarabon is nyomot hagytak. Nem rémísztgetem a kezdőket, csak engem pélául bosszantanak az itthon kallódó léptetőmotorjaim, mert eladni nincs pofám őket, felhasználni meg már nem lehet - így ipari hulladék. Ha nagyon kell itt van - viheti ingyen, mert nekem maximum levélnehezéknek jók, vagy egy-egy CNC vezérlést kipróbálni. „Ezekben mi menne szét?”
Gondoltam, hogy azért. A Gyulának is az van.
Olvastam a neten, hogy ehhez is kell a 2GHz proci, tehát azért sok terhet nem vesz le a gépről egy ilyen. A Gyula mesélte, hogy egyszer bele döngölte az asztalba a vezérlő a főorsót menet közben. Nem tudja hogy, mert nem volt hibás a G-kód. Lehetnek még ezzel hibák.
Nem értem hogy lehet különbség a motorcserével a munkadarabban?!
Ezek szerint lépesvesztésed volt. Akkor a motortuningot elrontottad, vagy szorul a váz. A G0 parancs mindig annyival mozgatja a cuccot, amennyit te meghatározol maximálisan. az is lehet, hogy a géped egyik tengelye sokkal dinamikusabb mint a másik. Tehát nem mozog olyan gyors reakcióval mint a másik. Amikor a G-kódban az van, hogy a marószerszám mindig ugyanakkora sebességgel haladjon, akkor a dinamikátlan tengely motortuningja vissza veszi a sebességet minden tengelyen egyszerre. Ilyenkor megéghet az anyag, vagy meg is olvadhat. Ez viszont gép vagy hűtés, vagy kenés hiba.
Ez a mostani állapot, tegnapelőtt felraktam az X tengely motorját és menetes orsóját rögzítettem az összes sínt ,már csak az anyák rögzítése van hátra és mehet rá az elektronika .
Háát.
Vannak még hiányosságok, de azért nagy öröm mikor elindul egy gép. Én is így voltam annak idején. Az asztal felrögzítése és merevsége szerintem javítható. Ha a kocsikat rögzíted az vázhoz és a rudak mozognak együtt az asztallal, akkor mindig alá van támasztva a megmunkált felület és nem a váznak kell a nyíróerőkkel birkózni. Most ha kitolod az asztalt az egyik szélre, akkor ott vannak a csapágyak, de a másik végén dolgozik a gép. Nem tudom érted-e? Küldjek képet az enyémről? Akkor jobban látszik.
Bővebben: Link1
Bővebben: Link2 Bővebben: Link3 Bővebben: Link4 Ezek a képek egy régebbi állapotról tanúskodnak. Az asztal rögzítése maradt így. A mostani állapotról is teszek be képet.
Értem amit leírtál , de már nem fordítom át , meg akkor a méteres sínt is el kéne vágni az asztal méretére . Egyenlőre ez így marad (az asztal szélétől 10-10cm el vannak felfogatva a csúszkák) így azért olyan hatalmas erők talán nem fognak ébredni a nyákfúrásnál.
Az volt az első terv , acélt biztosan nem fogok vele marni ...
Az nem a cncusb volt, hanem az uccnc300-as, és azóta sem csinált ilyet. Most írják át a teljes belsejét, úgyhogy javítják folyamatosan. ez legalább magyar fejlesztés.
Ez teljes egészében a géped kiépítésétől függ, illetve milyen további terveid vannak még. Pl. a mechanikus végálláskapcsolókat a legkevésbé sem érdekli, hogy 24V-t vagy 5V-t kapcsolnak (most tekintsünk el attól, hogy 24V-on lehetséges, hogy kevesebb áramot kergetne át az elektronika, ami növeli a kontaktok élettartamát. ez amúgy ebben az esetben valószínűleg el is hanyagolható). Ha azonban aktív szenzorokat is használni kívánsz, akkor azok általában 24V-osak (ez a leggyakoribb ipari standard fesz.).
Ha saját magad, akarsz kiegészítő elektronikát eszkábálni, akkor viszont praktikus lehet az 5V, mert könnyebb lesz illesztened a részeket egymáshoz (bár ez filléres optokapukkal megoldható a 24V-al is). Tehát oszd meg velünk mid van már meg (szenzorok, tápegységek, elképzelések ) és akkor jobb tanácsot kapsz.
Tervezek csak. A kérdésem onnan származik, hogy a végállást gyári proxokkal szeretném. Viszont amit kapni lehet kézi jeladó az 5V-os. Szeretném az esetleges illesztő áramköröket elkerülni.
Értem. Ha még csak most kezded el építeni és nincs semmid én a helyedben a 24V-ot választanám. Ha közelítéskapcsolókat akarsz használni mechanikusok helyett, akkor vigyázz, hogy jó legyen az ismétlési pontosságuk különben nem tudod majd referenciapontként is hasznosítani őket (ha nagy teljesítményű gépet építesz, ami önmegsemmisíteni is tud, akkor ne spórold ki a mechanikus végállásokat se).
Kézi jeladó alatt mit értesz? Milyen szoftverrel akarod majd vezérelni?
Például egy ilyenre szükség lehet már az inditáskor is:Kézi jeladó
CNC géppel még nem találkoztam, de 17 évet eltöltöttem szervo hajtásokkal. Ezért is kérdezek, mielőtt belefogok. A következő problémám az E-stop korrekt megoldása lenne.
CNC-vel még én sem foglalkoztam, de a Siemens-nek szélturbinákat helyezek üzembe világszerte. Elég komoly cuccok, és ott az E-Stop is elég jó. Azt kell tudni róla, hogy két kör van, számos helyen ezek a kapcsolók pedig "normaly closed" típusúak. Szóval szerintem ha több van akkor láncba kösd, és minden nyomógombod két áramkörös legyen, bármelyik áramkör bármely köre szakad, E-Stop esemény adott.
Igen ezt nem látom senkinél. Mindenhol csak a szoftveres E-Stop megy. Illene (vagy nem?) a bontó érintkező segitségével mágneskapcsolóval a hajtásokat leválasztani a tápról.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
Ennek az az oka, hogy itt elsősorban kis teljesítményű otthoni gépekről van szó. A legtöbb még ahhoz sem elég erős, hogy saját magában kárt okozzon, ezért aztán elég a szoftveres E-Stop is.
Persze lehetne cifrázni, ha már kétkörös biztonsági kör, akkor azt illik safety kategóriás relé(k)be (sárga) kötni. Fel kell fűzni a mechanikus végálláskapcsolókat is rá (esetleges biztonsági felülbírálással megspékelve). A munkaterületet lehetne védeni biztonsági fényfüggönnyel. A relén keresztül hardveresen engedélyezni a motorvezérlőket, lekapcsolni a betápot és mellékesen értesíteni a szoftvert is, hogy ne erőlködjön. Csak éppen ez már nem túl olcsó.
Ehhez hasonló nekem is van (mondjuk nem sokat használom). USB-n csatlakoztatható az enyém a számítógéphez (vezeték nélküli cucc, adtak hozzá egy kis dongle-t). és plugin-on keresztül vezérli a mach3-at.
Bővebben: Link
Ezt is néztem mint lehetséges kiegészitő eszközt. Mi a tapasztalatod, mennyire használható? Nem terheli a processzort?
Minden funkciója működik. Azért használom ritkán, mert simán elérem a billentyűzetet és gyorsabb a kurzorral mozgatni a gépet, mint ezen a kütyün kapcsolgatni a tengelyek között. Procit nem tudom mennyire terheli, ilyen jellegű problémáim nem voltak. Én egy lapost használok a CNC vezérlésére és ethernetes a vezérlőm.
Valahol olvastam, hogy késik a művelet amit végrehajtatsz vele. Sokaknak meg eléggé foglalja a gépét a működés, igy ezt alakalmazni nem szerencsés.
Sziasztok! Közben én is belefogtam egy masina építésébe. Pár képet felteszek róla. Az utolsó képen az esztergámat alakítottam át, hogy marni is tudjak a CNC építéséhez. De lenne hozzátok egy olyan kérdésem, hogy kinéztem egy léptetőmotort. Azt írják róla, hogy 3 A -es és 3 Nm tud. Valaki tud erről a motorról valamit?
Ime a Bővebben: Link Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Igen!Köszi a helyreigazítást (nekem usb-s vezérlőm van )