Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Kicsit ki halt ez a topik... Hát hozok bele egy kis életet a kérdésemmel... Építgetem az erősítőm és dizájnként a potméterek köré LED világítást szeretnék (hangerőnél ha fel tekerem erősödik, ha lentebb veszem elhalványul). A probléma a következő. A "dimmereléshez" egy LM1036-os hangszínszabályzóról kapná a jelet, amit egy LM324-es IC kapcsolgatna. De... Kevés a fényerő... Hogyan tudom megerősíteni a fényerejét? ITT az alkalmazott kapcsolás. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Csökkentsd a LED-ek ellenállását 510 ről mondjuk 330 ohm-ra.
Köszi az ötletet. Nemsokára ki is próbálom.
Arra gondolj ám, hogy a 324 invertáló lábon I led * R fesz van és ez a fesz nem tud a neminvertáló fölé menni. Azt nem tudom, mi lehet ott, de valszín még lejjebb kell menned R értékével. Max source árama az IC-nek 20 mA.
Tápfesz mennyi, a nem invertálókon mennyi a max fesz feltekert állásban?
Ha jól nézem az adatlapon, a 17. láb zenerrel meg van fogva 5 volt környékén, tehát nagyon le kell venned az RLed értékét.. a nyitófesz 3,x volt +10 mA> ez kb. 68..82 ohm-ot jelent. Biztonságból 100 ohm-mal kezdjél és lassan tekerd a potit felfelé, közben mérd az ellenálláson a feszt és számolj... U/R max 20 mA. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
A tápfesz ami az IC-re kerül 12VDC, a maximum feszültséget nem tudom még megmondani.
Pl. 100 ohm esetén 2 voltot mérhetsz max poti állásban... ha nincs annyi, akkor még csökkentheted.
A lényeg az, hogy teljesen feltekert állásban ne érd el a 20 mA-t az ellenállásokon. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
2V megfelelő fényerőt biztosít az általam választott LED-nek?
A leden nem, mert a nyitója 3 volt felett van.
Az ellenálláson mérd a rajta eső feszt és abból számolj vissza, hogy ne tudjál a számolt 20 mA fölé menni. A leden mért fesz sokat nem mond, az kialakul rajta . Ezért írtam, írom még1x: ha a 100 ohm ellenálláson max állásban mérsz pl. 2 voltot, az 20 mA... de ott már nagyon virít ez a led... ha kevesebb fény is elég ( valszín..), akkor növeld az ellenállást. Nyugodtan mérj meg egyet, a multi lógjon azon az ellenálláson addig... és írd ide, mit mértél. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Értem. Akkor előbb mérnem kell és utána számolnom, hogy elég lesz-e neki a feszültség. HA kész a teljes áramkör le is mérem.
![]()
Figyi... a 17. láb kiad max. 5.4 voltot. Tegyél a 324 bemenetére ekkora feszt, adjál neki 12 volt tápot és csináld meg az egyik részt 1 ellenállással, 1 leddel.
Indulj meg 220 ohmtól lefelé, mérj rajta feszt és mikor folyik azon 20 mA kb., de inkább kevesebb picit. Akkor maxon vagy, a többi addig nem is kell ( 1036 sem). A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Sziasztok!
Egy világító (megvilágított) képet szerettem volna készíteni. Az üveglapokat rossz szkennerből mentettem. De sajnos az elképzelésem és a valóság közel sem ugyan az. 5050-es RGB led szalaggal (30db/m) megvilágítottam az üveg éleit. Azt gondoltam, hogy majd szép világos lesz. De sajnos nem így lett. Ha a felső üveglapot plexire cserélném javulna valamit a helyzet? Vagy esetleg több ledre lenne szükség? Próbáltam hátulról is megvilágítani a képet. De akkor a kép nem olyan szép. A kontraszt és a színek is elmennek. Az úgy sajnos nem jó. Van valami ötletetek számomra? A képet színes lézernyomtatóval nyomtattam. Normál papírra. Még esetleg ha A4-es fotópapírra előhivatnám akkor javulhat a helyzet. (Csak ez most jutott az eszembe...) A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2016
Keress rossz LCD kepernyot, torott is jo. Szetszedve alul talalsz egy plexilapot, pontosan erre jo, amit akarsz.
Laptop torott kijelzoje meg jobb, mert vekonyabb. Az egesznek a titka a plexi feluleten levo fenyvisszaver/atereszto pottyok eloszlasaban rejlik, ezt hazilag igen nehez reprodukalni, a tortt lcd meg ugyis a kukaban landolna.
Köszi. Van törött monitorom. Akkor azt szétszedem és kipróbálom amit írtál.
OK, a ket fenyes feher lapot se felejtsd rola el. Az eleje lehet, hogy inkabb olyan, mint egy vastagabb, attetszo matt lap. Hatul mindig feher fenyes lap szokott lenni. A sok egyeb polarizalo foliat meg leszedheted rola, nem kellenek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |