Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Kedves Janóbácsi légyszi tedd fől ennek a rádió csodának a kapcs. rajzát , ha van egy kis időd
kézirajz is nagyon megfelelne. Gyönyörűűű előre is köszönöm
Nagyon hálássan köszönöm a rajzot , még annyit kérdeznék , a tápok és a fűtést honnan kapta , vagy kapja , hogy volt vagy van megoldva , (régi telepes módszer??) stb
köszönet mindenért
Abban az időben ( 20-as évek) leginkább csak telepes készülékek voltak. A felhasznált cső paraméterei szerint kellett rá feszültséget adni. Én egy 1R5T használtam, tehát 1.4 V (egyen) fűtés, és 60-90 V anód kell hozzá. Lehet telepekről, tápról, vagy ahogy régen mondták teleppótló adapterről. Mivel nekem a műszerész asztalon a javításokhoz különféle univerzális állítható tápok vannak, nem kellett hozzá külön csinálnom semmit.
Jól gondolom, hogy a (g1 kivételével) a rácsokat az anódhoz "drótóztad"?
Persze. Mivel az eredeti csőfoglalaton nem akartam változtatni, így csak 4 láb (kivezetés) állt rendelkezésre. Tehát bármit raktam volna bele, mindent triódának kell átkötni.
Üdvözletem!
Ma hozta a postás ezt a Standard 2020-at. Látszólag a hálózati vezeték kivételével hiánytalan. Káva is szép, egy két karcot és egy "Ányos" nevet visel a furnírjában. Még soha nem láttam közelről ilyen rádiót, megdöbbentő az a kiváló minőség ami jellemzi. A rádió átnézését és esetleges javítását Janóbácsira bízom, nem szentségtelenítek bele, az biztos. ![]()
Kellene kép a belsejéről is.
Nem az első eset, hogy a háború körüli gépek belseje a napi igények szerint van csere-berélve. A Kádár könyv szerint, ez egy 2022-es vagyis a váltóáramú trafós kivitel, ezért könnyebb felújítani.
És nagyon szép állapotban van. Gratulálok hozzá.
Mástól is hallottam hogy ez nem is 2020, mert az az "univerzális" kiadás. Én a radiohistoria-ról tájékozódtam, ott 2020-nak hozzák a váltóáramú, és 2020U-nak a váltó-egyen áramú készüléket. De a lényeg valóban a jó állapot, szerintem a káván lévő karcolásokat és "Ányos" nevet se szeretném eltűntetni.
Ezek csak maradjanak egy törénet részei. Köszönöm, majd találkozunk! Tisztelettel Sovány Attila
vagy 4db új KF (EF80-as cső) hiányozna még és tökéletes lesz.
![]()
Legalább nem csak rádiót látunk.
![]()
Akkor legyen egy magnó is.
![]()
Szép darab ez is, bár nem olyan régi. Meg van saját topicja is.
Köszönöm, hogy megmutattad. Legalább van, aki meg mutat valamit, ami az övé, még ha nem is olyan régi és van saját topicja is
![]()
Nagyon szépen működik már most is, majd kíváncsi leszek a végeredményre!
![]()
Bármikor. Ugyan tényleg van saját topikja, de úgy gondoltam, hogy ez ide is elfér. Tény, hogy nem annyira idős, ez a magnó úgy 70-es évek elején készülhetett. Meglepően hallgatható hangja van külső erősítőről. Nem mellesleg valóban saját tulajdon. Ha megnézed saját adataimat, a weboldal címét, na oda töltöttem fel pár dolgot.Apropó külső erősítő... Nem volt egyszerű eset fotózni.
Videoton Camping BR 103 113 114 típusú rádió készülékben levő AF134 , AF135 és AF136 germánium tranzisztort mivel lehetne helyettesíteni ?
Elsősorban valamilyen kapható szilícium BF jelú PNP típusra gondoltam.
Mivel mindegyik tranyó PNP, ezért BC 212-t tennék a helyedben. Ennek mennie kell elsőre. Ha nem, át lehet számolni a munkapontokat.
Üdv mindenkinek! Egy mai padláslátogatáskor mentettem meg öket egy régi házból.
Lemezjátszó,Dual 1003W Rádió:Horny W367 A Kb 30-éve hevertek ott érintetlenül,miután kissé megtisztitottam öket,ugye muszáj bekapcsolni,mert a szenvedély ezt kivánja.Hiánytalannak tünik mindkettö,nem nyúlkáltak bele,ezért kockáztattam meg a bekapcsolást.A lemezjátszó motorja rendben,de minden görgö,lemeztányér bevan állva,ami nem csoda,szóval tisztitás után minden müködni fog.Ami számomra csodálatos ezekben a szerkezetekben,hogy a gumigörgök tökéletes állapotúak,nem mállnak szét,nem deformálódnak,jó anyagból vannak.A legfontosabb,hogy a hangszedö is benne van tüvel. A rádión egy állomást sikerült csak befognom urh-n,ami teljesen ráadott hangerövel csak nagyon halkan szólt.Skálahúrozás ép,izzók világitottak kis mozgatás után,csövek fütenek.Lesz mit rajta melózni. Szép estét mindenkinek. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
Gratulálok!
Irigykedve néztem a képeket, bár a munka mennyiségére gondolva nem is irigyellek. Szerencse hogy egér úr nem talált rá. Sok kellemes felújítási órát kívánok.
Sziasztok!
Nem olyan régen vásároltam egy Terta - T 426 G tipusu rárdiót. Eléggé megviselt állapotban van szegény. Szeretném felújítani, az elektronikával megbírkózok viszont a fa dobozát nem tudom hogy hogyan lehetne szépen házilag restaurálni ugyanez a helyzet a megsárgult műanyag gombjaival is. Esetleg meg tudnátok osztani a tapasztalataitokat hogy a fa doboz és a műanyag gombokat hogyan a leghatékonyabb felújítani? előre is köszönöm mindenki hozzászólását.
Érdeklődnék hogy a felrepedezett lakkú fakávákat oldószerrel vagy csiszolással érdemesebb eltávolítani a lakkot?
Ki hogyan csinálja mi vált be? Köszönöm a segítséget. Ui: Asztalos képesítésem nincsen.
A citlingelés és a csiszolás célravezetőbb mint az oldószeres(kromofágos) maratás.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
Ha vissza olvasol, többféle leírást is találsz. Vannak lakk és vannak politúr pártiak is. A gombokat lezsírtalanítanám és befesteném megfelelő színű akrill festékkel. Ha gyári színben nem találsz megfelelőt, azokban a boltokban ahol autófestéket kevernek kikevernek bármilyen általad választott színt és a legtöbb helyen tudják spraybe tölteni.
A megsárgult gombokat próbáld meg ultrás vizben körömkefével lesikálni,nem mindig hoz eredményt,de néha gyönyörüen kifehéritette a gombokat amikkel én próbálkoztam.
Szia, szerintem itt olvashatsz pár ötletet: Google: műanyag fehérítés. Hidrogén-peroxid, hypo, ecet, stb. Sok függ attól, hogy szennyeződés az a sárgulás, vagy az anyag sárgult meg. Mindenesetre én semmi képpen nem festeném be a gombokat, amit valaki javasolt. Attól régi és "eredeti" egy rádió, hogy esetleg sárga rajta a gomb. Ha meg van tisztítva és nem a nikotintól vagy a kosztól sárga, akkor szerintem így természetes.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |