Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hálózati feszültség
 
Témaindító: m.joco, idő: Szept 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 11
(#) potyo válasza mate_x hozzászólására (») Feb 27, 2011 / 1
 
Kapacitív úton te magad adod.
(#) mate_x válasza potyo hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Köszi a választ, erre nem gondoltam
(#) szasza1987 hozzászólása Okt 11, 2011 /
 
Hellosztok!
Lenne egy elég "primitív" kérdésem, mégpedig a váltakozó áramról. Ha bedugok mondjuk egy tisztán ohmos foygasztót a konektorba, akkor az áram szinusz hullámának a pozitív félhulláma a fázis vezetőn, a negatív félhulláma pedig a nulla vezetőn fog a fogyasztóm felé áramlani? Ha igen, akkor áram elektronjai félhullámonként megteszik a fogyasztó - és az áramforrás (erőmű) közti utat? Vagy itt keverek valamit és az erőműhöz nem folyik vissza áram, hanem onnan csak érkezik és ennek a 120 kV - os alállomások transzformátorainak földellt csillagpontjához van köze?Mert tudtommal először ott van földellve a rendszer.
A másik kérdésem is ehhez kapcsolódik, hogy a 3 fázisú villanymotoroknak ugye elég a 3fázis, ami létrehozza a forgó mágneses mezőt. Ide nem kell nulla vezető. Itt hogyan is alakul az áram sinusz hullámának pozitív-negatív félhullámának áramlása?
Válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza szasza1987 hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Nagyon kevered. Az elektromos áram félhulláma nem tud elválni egymástól. Elektronok mozgásának szintjén elég nehéz elmagyarázni egyszerűen, ahhoz tudnod kéne némi vektoralgebrai fogalmakat.
Nagyjából úgy lehetne szemléltetni, hogy miközben az elektronok a színuszhullám pillanatnyi értékének megfelelően a vezeték hosszában előre - hátra mozgást végeznek, az áramiránynak megfelelően haladnak is a vezetékben, egyezményesen a fázistól a nulla vezető felé. Ezért mondjuk, hogy a nulla vezetőben áram folyik.
Ebben a folyamatban üzemszerűen a földnek nincs szerepe, csak ha mondjuk a földet alkalmazzuk a visszavezetésre. Ez utóbbit azonban kerülni kell, az életveszélyessége miatt, és a föld egyébként sem túl jó vezető. (veszteségek)
Három fázis esetén, mivel ez egy szimmetrikus rendszer, az áramok különbségével kell számolni. Ebben az esetben három egymástól 120 fokra levő vektor forog, és közben halad előre, és mert szimmetrikus, a nulla vezetőben áram nem folyik, ezért elhagyható. A kisfogyasztói elosztó rendszerben ez nem teljesül, a három fázis terhelése nem szimmetrikus, ezért a nulla vezető sem hagyható el. Az elosztó transzformátor csillagpontját, a nulla vezetőt életvédelmi okokból földelik.
(#) Imre hozzászólása Okt 26, 2011 /
 
Sziasztok! A lakásban régi alumínium kábelek futnak a falban védőföld nélkül. Tavasszal van betervezve a teljes áthuzalozás. Viszont most került felújításra egy szoba, ahol kivéstem a falat, behelyeztem a gégecsövet és behúztam a 3 szál kábelt. Mindezt azért, hogy ezt az egy szobát ne kelljen ez miatt újra szétverni.
Tehát egy csatlakozódobozban a régi helyére bekötöttem mindent, most úgy néz ki, hogy galvanikusan leválasztva az alumíniumról, réz kábeleken megy két konnektorhoz és villanyhoz az áram. Ahogy fentebb írtam, a védőföld nincs a házban, így az újonnan általam berakott két konnektornál bekötöttem a zöld-sárga kábelt, a másik fele pedig üresen van a dobozban, majd tavasszal a villanyszerelő elintézi.
Beüzemeltem a számítógépet, minden működik. Azonban fázisceruzával hozzáértem a konnektorban lévő földelés részhez, és az gyengén világított. A fázis természetesen erősen világít. De mitől világít gyengén a védőföld, ha a kábel másik vége nincs sehova kötve. Rázni nem ráz, mert már hozzáértem.
(#) ötfelezős válasza Imre hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Kapacitás...

Azonban volna két kérdésem.
1. A galvanikus leválasztás azt jelenti, hogy beiktattál egy 1:1 áttételű trafót... tényleg?
2. Gégecsövet muszáj volt alkalmazni?
(#) Imre válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Villanyszerelő boltban kaptam egy csatlakozót. Van rajt 5 kábel hely (lyuk) blankolt kábelt dugtam bele, ami kifele már nem jön, megszorult. Ez elvileg ilyen célokra való. Akkor, ez a minimális áramjelenség jelentéktelen?
(#) ötfelezős válasza Imre hozzászólására (») Okt 23, 2013 /
 
Így 2 év múlva sem értem, mit írsz...
De cserébe te sem válaszoltál a kérdéseimre.
(#) Tomi111 válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 23, 2013 /
 
Üdv!
Szerintem nem trafót tett be, csak a WAGO(vagy más típus) csatlakozóra érti a leválsztást, ami természetesen nem az.
A fázisceruza valószínűleg a fél hálózati feszültséget mutatja, ami a számítógéptáp két kondiján jön létre a bemenetnél. (fázis-föld és nulla-föld között).
A gégecsövet én is gyűlölöm, de tapasztalat, hogy szinte mindenki azt használja, még villanyszerelők is!! Pedig nem ezt tanítják! Egyszóval lusták a csövet hajlítani. Így gyorsabb, csak utána behúzni esetleg nehezebb vagy nem is lehet.
(#) anonym hozzászólása Márc 21, 2014 /
 
Üdv!
Következő esetről kérem véleményeteket:
Családi ház, három fázisú fogyasztásmérő.
Most történt, hogy hajszárítót csatlakoztattam egy konnektorhoz, és az addig hibátlanúl világító csillár teljesen elhalványult.
Ha kihúzom a hajszárítót, újra teljes fénnyel világít a csillár, TV készülék is jól működik.
A lakás bármely konnektorát használva a jelenség ugyanez.
Mi okozhatja?
Segítsetek.
(#) Collector válasza anonym hozzászólására (») Márc 21, 2014 /
 
A hajszárító működik? Mert ez úgy néz ki hogy zárlat, viszont akkor le kéne oldania a kismegszakítóknak is, ezért furcsa.
(#) anonym válasza Collector hozzászólására (») Márc 21, 2014 /
 
Számomra is furcsa, ezért tettem fel ezt a problémát.
A védelem ugyanis nem old le, ez ki is maradt az előzőből.
(#) Johnycorp válasza anonym hozzászólására (») Márc 21, 2014 / 1
 
Szia.

Nulla szakadás/kontakthiba áll fenn. Mivel 3 fázis van, ezért hasonló áramfelvételű (ellenállású) fogyasztók sorosan kerülnek két fázis közé a nulla pont hibája miatt. A feszültség ekkor közel azonos rajtuk.
Azonban ha az egyik fázisra újabb fogyasztó kerül, akkor ez a látszólagos egyensúly felborul.
Az egyik fázison kisebb ellenállás lesz. (csillár+hajszárító). A másik fázis fogyasztóin viszont megnő a feszültség.

A kötődobozokban és az elosztóban sürgősen ellenőrizni kell a kötéseket!
(#) anonym hozzászólása Márc 21, 2014 /
 
Meg van a probléma: Nullavezető és bónuszként a védővezető is szakadt volt az egyik kötődobozban.
Köszönöm a hozzászólást Collectornak és Jonycorpnak.
Collectornak: az előzőekből lemaradt: a hajszárító fel tudott pörögni.
(#) Johnycorp válasza anonym hozzászólására (») Márc 21, 2014 /
 
Örülök, hogy meglett a hiba.
A védővezető szakadása különösen veszélyes.
A védővezető mitől szakadt meg?
Ugye nem volt megégve?
Mert ha igen, akkor rosszul bekötött fogyasztó van rajta (persze, ha nincs FI-relé, ez akkor lehetséges igazából).
Bár ha csak eloxidált, az sem túl biztató.
(#) anonym válasza Johnycorp hozzászólására (») Márc 21, 2014 /
 
Kőműves munkálatok voltak azon a falszakaszon ablakcserével kapcsolatosan, feltehetően ennek a következménye.
(#) djapor96 hozzászólása Aug 27, 2014 /
 
Családi házban lakom új építésű részen, 9 éve épült házban. 3 fázis van bekötve, a ház fogyasztói szét is vannak osztva a 3 fázison.
Eddig nem is volt gond.
Kb. 1 hete azt vesszük észre, hogy nagyobb fogyasztót bekapcsolva az adott fázison lévő lámpák elhalványulnak. Nem kicsit, egyik másik inkább csak pislákol. A mikrohullámú sütő, hol melegít, hol nem.
És nem csak az igazi nagyfogyasztók esetében, egy hajszárító mellett is erőteljes a feszültség esés.
Hangsúlyozom, hogy kb. 1 hete, bármely fázison. (kipróbáltam, még az éjszakain is)

Szerintetek mi lehet? Hol keressem a hibát? Hogy tudom kimérni? (multiméterem van)

Most olvasom az előző beszélgetést. nálunk viszont nem voltak munkálatok.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
(#) djapor96 válasza Johnycorp hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Honnan érdemes elindulni? A kismegszakítóktól? Bárhol lehet a szakadás? Úgy értem olyan részeket is ellenőrizzek le, ami nincs is használatban?

Ezt értsem úgy, hogy azok a fogyasztók amik a szakadt szakaszon vannak, azok fázis-föld vonalon működnek? (ez lehet hülyeség)
(#) potyo válasza djapor96 hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Ez eléggé nullaszakadásnak tűnik, és a fogyasztók a nulla és a föld között mennek. Mérjél feszültséget egy konnektorban a fázis-nulla között, ha ki és bekapcsolod a hajszárítót. 2-3V-nál többet nem illik változnia. A szakadás valahol a három fázis számára közös szakaszon lehet, tehát a lakáselosztóban vagy még az előtt. Kezdésként kapcsold le a főbiztosítékokat, és a lakáselosztóban húzd meg az összes nullához tartozó csavart. Aztán próba, de lehetőleg előtte az érzékenyebb fogyasztókat húzd ki, és ilyenek ki-be kapcsolásával kísérletezz, mint hagyományos villanytűzhely, bojler, vasaló, esetleg hajszárító, ezek ha kis túlfeszültséget is kapnak, nem lesz bajuk tőle.
(#) kristikoma válasza djapor96 hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Bizony, nullaszakadás. Minden kötést át kell vizsgálni, főleg, ha alu vezetékkel szerelték.
(#) potyo válasza potyo hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Idézet:
„a fogyasztók a nulla és a föld között mennek”


Itt persze azt akartam írni, hogy a fogyasztók a fázis, és a földeléssel megtámogatott nulla között mennek, vagy szimplán csak csillagba kapcsolódnak. Bár akkor már elég sok cucc meghibásodott volna valószínűleg, ezért valószínűleg a földeléstől a szolgáltató felé eső szakaszon lehet a nullaszakadás.
(#) djapor96 válasza potyo hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Köszi a válaszokat, ha nem a lakás kismegszakítóknál lévő 0 csatlakozásoknál van a bibi akkor elvileg a villanyóra és az oszlop között lehet a szakadás?

Este megnézem.... Hál' Istennek még a plazma TV nem dobta be az unalmast, de ezek szerint ez is előfordulhat. Egyébként rézdrótok vannak a falban.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
(#) potyo válasza djapor96 hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Bárhol lehet a lakás kismegszakítók és az oszlop között, én az eddigiekből az oszlop és az a pont között mondanám, ahol a bejövő PEN szét van választva PE és N-re, de ez csak további méréssel deríthető ki.

Inkább ne kockáztass, húzd ki a tévét, amíg nem lesz meg a hiba.
(#) taurus hozzászólása Okt 19, 2014 /
 
Ismerősöm bekapcsolta a 2000 W-os villany olajradiátorát, és kb 1 óra múlva a szobában a fali doboz kellemetlen szag kíséretében füstölni kezdett, automata leoldott. Villanyszerelőt hívtak, megégett vezetékek cserélve lettek, majd az volt tapasztalható a lámpák felkapcsolása után, hogy azok sokszor enyhén pislákolnak. Mérőóráig átnézte a rendszert, majd javasolta ezt a szolgáltató felé jelezni. Kijöttek és megállapították, hogy a PEN méretlen vezetékszakasz kötései rosszak, kijavították. A tulaj úgy döntött utána, akkor már a lakás hálózatának alu vezetékeit is lecserélteti, és kiépítteti a védővezetőt is minden dugaljhoz. A villanyszerelő, továbbá a regisztrált villanyszerelő (engedélykérés a plombabontáshoz) valamint a szolgáltató úgy fejezte be a munkálatokat, hogy a mérőóra felett továbbra is olvadóbiztosíték van, FI relé sincs beiktatva, és földelő szonda sincs kiépítve, EPH-ról nem is szólva.

Mindezt azért hoztam szóba, mert több válaszban az olvasható, az a legjobb megoldás, ha szakembert hívunk. Ismerősöm is azt tette az elmúlt hónapban. Lehet, hogy mindez így szabályos, de én nem lennék nyugodt ilyen kialakítású védelem esetén.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) ötfelezős válasza taurus hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Nem szabályos. De...
1. Tehát tisztázzuk, nem mondta a villanyszerelő, hogy az általad felsorolt hiányokat még pótolni kéne? Mert azért sokan előadják azt, hogy: de eddig is működött anélkül...
2. Egy szóval nem mondom, hogy tökéletes ez így, de azért azt hadd mondjam, egy ország működött pont így ezelőtt pár évtizeddel, és a lakosság elenyésző része halt bele pont ebbe. Igaz, hogy az előírások pont a balesetek elemzése miatt is változnak. Valamint az is kétségtelen, hogy már onnan kezdve baj van, hogy felújításkor a mostani szabvány szerint kellett volna megszerkeszteni a dolgokat.
Egyébként sajnos igen szomorú az a helyzet hazánkban, hogy sokan azt hiszik, amit megtanultak 40 éve, az egy életre szól. Persze, igazából ma már egyszerű lehetőség sincs arra, hogy valaki művelődjön. Régen a gyárban a munkavédelmes, a szabványos, az energetikus, stb... ezek ma nincsenek.
De azért nem hiszem, hogy egy műkedvelő mindig jobb, mint egy fejlődésképtelen szakember.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) taurus válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Idézet:
„Tehát tisztázzuk, nem mondta a villanyszerelő, hogy az általad felsorolt hiányokat még pótolni kéne?”


A munkálatok ama fázisában éppen ott voltam, amikor kijavították már a méretlen szakasz hibáit, de a belső alu vezetékek még megmaradtak, és még akkor szóba se jött a rézvezetékre történő csere. Csak kérdést tettem fel ( mint nem érdekelt az ügyben) a szerelő felé, nem kellene egy FI relét beépíteni, növelné a biztonságot.
Enyhén fogalmazva kiosztott, ha érteném a FI relé működését és hogy mire való, nem mondtam volna ilyent. Jól leégetett az ismerősöm előtt. Csendben maradtam, a többi hiányosságokra ezek után rá sem kérdeztem! Az illető korát tekintve kb. 15-18 éve szerezhette meg a szakmáját.
(#) steelbird válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
Idézet:
„...de olyan kicsi árammal, hogy teljesen veszélytelen.”

Védőföld felé az a kicsi áram nem okozhat(na) 40V potenciál különbséget.
Ha egy kondis osztás után, ilyen kis áram esetén már 30-40V -ra emelkedik a feszültség, akkor nagy a belső ellenállása a földelésnek, vagyis nem látja el a funkcióját. Mi van, ha rákerül egy meghibásodás miatt a házra a fázis? Az jóval nagyobb áramot nyom a házra, semmi nem fogja levezetni, ha már egy szűrőkondin átcsordogáló minimális áram is ennyire megemeli a potenciálját.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
(#) kadarist válasza steelbird hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
Így van, meg van szakadva a védővezető, vagy a mikrón belül, a kábelében vagy a lakás hálózatában. Erre kár is több betűt szentelni.
(#) steelbird válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
Idézet:
„ha én a földön állok, akkor ahhoz képest látható a védőföldelésen e műszer által mutatott érték”

Bocsánat, én egyik képen sem látok ilyen mérést. Az már nagy gond, ha a sárga csíkos dróton a földhöz képest bármilyen feszültség mérhető, mert akkor az nem védőföld.
De a képen nincs földhöz képesti mérés, csak a sárga dróthoz képesti mérés látható a 2. és a 3. képen.
A 2. kép egyébként elgondolkodtató. A nulla vezető és a védőföld között miért van pár mA hatására ekkora feszültség különbség? Ez max, totál zárlatos esetben, nagy, a fázis vezetőből a nulla vezetőbe átfolyó áram mellett lehetne így szerintem.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
(#) steelbird válasza steelbird hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
Javítok:
... totál zárlatos esetben, nagy, a fázis vezetőből a védőföldelés felé átfolyó áram mellett lehetne így
Következő: »»   7 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem