Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hálózati feszültség
 
Témaindító: m.joco, idő: Szept 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 11
(#) m.joco hozzászólása Szept 2, 2006 /
 
Több kérdésem is volna.
1. A hálózati feszültség 230v váltakozó áram. Ha váltakozó áram, akkor nincs pozitív és negatív. Akkor a dugaszaljzatban miért hívják a baloldalit fázisnak a jobboldalit pedig testnek. És miért csak a baloldali életveszélyes-vagyis csak az ráz meg?
2. És miért csak akkor ráz meg, ha érintkezünk a földdel.
(#) Programmer válasza m.joco hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Ha jól tom a hálózati áram az 4 vezetéken jön. Ebből három fázis, egy a null. A generátorok 120 fokban elhelyezett tekercsekből állnak, ezek egyik kivezetése közösítve adja a nullt. A többi a 3 fázis. A 220at úgy kapjuk hogy null plussz valamék fázis. A 380V os ipari áram pedig bármeik két fázis között van. Azért is szokták a konnektorok felé írni hogy 3x380. Azért nem ráz csak a fázis mert a null az null és füldelve van nincs feszültségkülönbség. Azért csak akkor ráz ha érinkezünk a földdel mert ha nem akkor nem folyik a testünkön át áram. Nem ráz. Olyan mintha egy izzót csak az elem egyik sarkához érintünk, az se vilgáít.
(#) m.joco válasza Programmer hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
null vezeték bele van veztve a földbe?
(#) m.joco válasza m.joco hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
és mire használják a földelést?mitől véd meg?
(#) deguss válasza m.joco hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Kicsit összetettebb a dolog, oldalakon keresztül lehetne írni róla. Egyszerűen kérdésedre válaszolva, a "nulla vezető" földpotenciálon van, a villanyóráknál össze is van kötve a földeléssel.
A földelés pedig egy külön vezeték, ami a földdel van összeköttetésben (helyileg is) és minden elektromos készülék fém burkolatával.
Ez azért kell, mert ha egy készülék meghibásodik, és a fázis belülről pl egy fém fogantyúhoz ér, a földelés ezt levezeti, és az FI relé lekapcsol. Ha nem lenne földelés, és hozzáérnél az említett fém fogantyúhoz, áram folyna a testeden keresztól a földbe, és meghalnál.
(#) PCB válasza deguss hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Szia !


Idézet:
„a "nulla vezető" földpotenciálon van, a villanyóráknál össze is van kötve a földeléssel.”


A nulla vezető eleve földpotenciálon van mivel az a csillagpont, a csillagpont pedig föld.

Idézet:
„A földelés pedig egy külön vezeték, ami a földdel van összeköttetésben”


És a nulla vezetővel is mivel máskülönben potenciálkülönbség alakulhat ki.
Ha a helyi föld nem lenne összekötve az üzemi nullával
testzárlat esetén a kertben csak a giliszták jönnének elő

FI relé nincs mindenhol.

12-14 évvel ezelött még nem volt kötelező a helyi földelés kialakítása, a villanyóra alatt osztották kétfelé,
így lett a nulla vezetőből nulla is és föld is.

NEFHA

Másik az , hogy a fázis a dugaszolóaljzat bal lukjában van, csak akkor igaz ha oda kötik be. garancia nincs rá
ugyhogy Jocó abba se turkálj

Üdv!
(#) patexati válasza m.joco hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Hálózati feszültséggel (220,380) ne nagyon játsz ha ilyen gyengén állsz az alapokkal inkább olvasgass elektronikai tankönyveket (az alapoktól kezdve) ha akarsz elektronikus dolgokkal foglalkozni! Ha érdekel a kísérleteidet kissebb feszültségen0-48vmax-on próbálgasd mert nagyon veszélyes!!!Ha érdekel akkor bátran írhatsz ide a fórumra ha elakadtál,de az alapokat meg kell tanulni mielött nekiállnál valami javításnak! Nem szabad csak a kért segítségre hagytkozni ha választ kapsz rá mert nagyon veszélyes lehet ha nincs fogalmad az alpokról és a működési elméletről legalább alpszinten!Az elektromosság nem játék!Sok szép dolgot lehet vele megvalósítani,de sima kapcsolási leírás tudás nélkül nagyon veszélyes 220v-nál!Különben ha érdekel komolyan a dolog akkor üdvzölünk a elektromániákusok között hidd el nagyon szép dolg még hobby szinten is (én is hobby szinten nyomom,bár a szakmám viilanyszerelő) de valamikor el kell kezdeni! Gondolom tizenéves lehetsz Annál jobb nem lehet elég korán kezdeni!(Lehet,hogy tévedtem akkor bocs!)
(#) Balázs válasza m.joco hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Ajánlom figyelmedbe Topi eme kiváló cikkjét: [link=http://hobbielektronika.hu/cikkek/cikk.php?id=19]http://hobbielektronika.hu/cikkek/cikk.php?id=19[/link]

Nagyon hasznos írás, le van benne írva sok minden, nem csak a balesetvédelemről, de magáról a hálózati áramról is. Ami téged leginkább érdekel az az "Érintésvédelmi előírások, szabályok" részben van leírva!
(#) Báddzsó válasza Balázs hozzászólására (») Okt 8, 2006 /
 
lenne egy kérdésem, egyik barátomnál már 2. szor kell a pcben alaplapot csérni, mert csak úgy megadja magát mindegyik. Múltkor meg is rázott a gép háza, mikor benne matattam, úgyhogy meg mértem a külömböző dolgokat:
0 és föld között 25V AC-t,
a routerből kijövő utp kábel árnyéka és a pc háza közt 110V (!!!) AC-t mértem. Úgy gondolom ez nem normális dolog ... Szerintetek mit kéne tenni??
Elméletileg a 0 és a föld össze van kötve, de akkor mi ez a 25VAC köztük??
Köszi!
(#) MaSTeRFoXX válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 8, 2006 /
 
Ugye védőföldes aljzatba dugjátok a gépeket?

Mert ha nem, akkor a táp zavarszürőjében található kondenzátorok egyikén keresztül rákerül a fázis a gépházra (mondjuk kisebb feszültséggel, és áramerősséggel)
(#) Báddzsó válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 8, 2006 /
 
természetesen. azér annyira nem vagyunk
(#) MaSTeRFoXX válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 8, 2006 /
 
Biztos hogy jó az a földelés? esetleg tápkábel, vagy a router tápja? Másra nem tudok gyanakodni.
(#) Dudus válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 8, 2006 /
 
Teljesen biztos, hogy nem jó a földelés abban az aljzatban ahová a cuccokat csatlakoztattátok. Attól, hogy az aljzat ránézésre földelt , sajnos a sok önjelölt zseninek hála, nem kötik be sokan a földelést vagy ne adja isten rákötik a konnektorban a nullára. Mérj a konnektorban , lekapcsolt kismegszakítónál!!!!!! a föld és a nulla között ellenállást. Ha rendes nullázott földelésed van 1 OHM alatt kell lennie, ha ez rendben, akkor dugj be egy vasalót és nézd meg, hogy mennyi van a nulla és a föld között bekapcsolt vasalónál. Ha nincs értékelhető különbség akkor a konnektorban nulláztak, ha mérsz egy nem jelentős feszültséget akkor elvileg rendben van....de nálad ezt nem hiszem. Sajnos a kábelTV hálózatok is hagynak kívánnivalót maguk mögött és gyakori, hogy az árnyékolóharisnyán életveszélyes feszültségek mérhetők.
(#) Báddzsó válasza Dudus hozzászólására (») Okt 8, 2006 /
 
köszi a válaszokat, legközelebb nála leszek megmérek mindent.
(#) Master_of_the_web hozzászólása Dec 23, 2006 /
 
Helló!
Napokban szereltem be egy új szobába konnektorokat. Három falon vannak, ebből 2 fal egy fázison és a harmadik egy másik fázison van... Az a helyzet, hogy ez egyik falon lévő konnektorok (ez a másik fallal van egy fázison, és ott meűködnek) Nem működnek rendeltwetéseszerűen, vagyis a fáziscerura világít, erősen a fázisnál kicsit gyengébben a nullánál, ez eddig oké, rádugtam egy rádiót, de nem ment, átdugtam a másik falba és ott ment... Fura volt mert az antennáján enyhe bizsergést lehetett érezni, amikor nem akart menni. Ezután elő a műszerrel, megmértem a konnektor feszültéségt, és megdöbbentő eredményt kaptam: 125VAC volt mérhető rajta. Ez szinte lehetetlen! Ho tud veszteni a feszből?

Legyetek szívesek meséljétek el hol keressem a hibát mer nem akarom feltörni a fissen bevakolt dobozokat (holott mondtam a festőnek hogy a doboz fedelét nem vakolja be és nem fesse le...) Lehet esetleg vmi elkötés az ok?

üdv
(#) Dudus válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
A fázisceruza csak a fázisnál világíthat a nullánál és a fölnél nem. A 125V szerintem úgy sikerült, hogy azt a konnektort sorba kötötted és nem párhuzamosan, mondjuk el nem tudom képzelni ilyet véletlenül hogy lehet. Ha szerencséd van megtalálod azt a fogyasztót, amivel sorba kötötted, mert nem mindegyiknek egészséges ez a megoldás.

A másik lehetőség, hogy a házban nullázott földelőhálózat van vagy valahol nullázással alakítottad ki a földet, ami ebben a formában szigorúan tilos, és a konnektorokba menő nullát az egyesítés előtt valahol megszakítottad, ez esetben a földelésre és a konnektorok nullájára fázis kerül valamely fogyasztón keresztül.

Egy rossz kismegszakító is megtréfálhat, de az átmeneti ellenállása miatt terheletlenül mérve közel jó értéket kellene kapnod és csak terhelve kellene , hogy essen a feszültség.

Mivel úgy látom nem kenyered a villanyszerelés és életeket veszélyeztethetsz, lakástüzet okozhatsz, BÍZD SZAKEMBERRE !!!!
(#) Master_of_the_web hozzászólása Dec 23, 2006 /
 
Ezt elfelejtettem említeni, hogy NEM én csináltam, hanem egy villanyszerelő a kábelezést, én csak a konnektorokat szereltem be. És csak úgy említem, én szereltem rengetegszer villanyt és huzaloztam be épületeket, és eddig minden tökéletesen működik. Ilyen hiba sose fordult elő, mert többször átnézem hogy mit hova kötöttem és felvázolom egy lapra az egész hálózatot, hogy ha valamit csinálni kell vele, az ember átlássa a dolgot. Mostanában nem volt sok időm falat vésni meg csöveket gipszelni.. stb... ezért hívtam egy villanyszerelőt hogy ezt elintézze...
Ő viszont mostanában nem elérhető, és meg kéne oldanom ezt a probléát jómagam, csakhát ő nem vázolta fel a dolgokat és nemnagyon tudom merre cseszhette el....
(#) Dudus válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Így már kerekebb.....

Kapcsold le a kismegszakítókat kapcsold le az összes fogyasztót, és mérd végig egy ellenállásmérővel mi merre megy......jó kis munka , sok hosszú kábel....sok sikert.

A mukit én nem hagynám meglépni és vele rakatnám rendbe egy sörétest a halántékához nyomva, ha nem ért hozzá, nincs ideje máshol kapkodjon és veszélyeztesse a saját családját....

Nem lehet, hogy elfogyott a színes madzagja és mondjuk a földet elkeverted a nullával? ( Bár ha nullázott és nincs FI akkor mennie kellene csak nem jó)
(#) Master_of_the_web hozzászólása Dec 23, 2006 /
 
Na megtaláltam a hibát. Ami vezeték a kismegszakítótól ment a szobáig, alumínum volt, és meg volt törve egy helyen és éppenhogy csak összért a két része. Ezt kicseréltem rézhuzalra, és most már működik jól minden. Ráadásul a rézvezeték csak úgy össze volt tekerve az alumíniummal, ami tudomásom szerint idővel oxidálódna...

Szerintem amúgy nem is szabadna alumínum vezetéket használni most már!

üdv
(#) Dudus válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Szabadni szabad, az elosztóhálózaton sosem használtak mást (úgy tudom). Csak megvannak a szerelésre vonatkozó előírások. Toldani is lehet aluminiumot rézzel de csak a megfelelő csavarosszorítóval....mondjuk szerintem ekkor sem ajánlott.

Az a gond, hogy eltérő kontaktpotenciálú fémek és ha akármilyen pici nedvességet kap (levegőben van bőven) galvánelemet képez és beindul egy "korrózió", ami nagyon hamar megnövekvő átmeneti ellenálláshoz vezet, ami melegedést hoz magával, ami felgyorsítja a folyamatot........leég a kötés.
(#) JZoli válasza m.joco hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Nézd meg ezt az oldalt is, igaz nem magyar de nagyon szemléletesek az ábrák
http://www.williamson-labs.com/
Válaszd a bal oldalon az "Elementary Electricity" sort
(#) m.joco hozzászólása Júl 27, 2007 /
 
A műhelyembe(ami a tömbházunk pincéjében van) szeretnék tenni megszakítót, hogyha rövidzárlat keletkezne, akkor az enyémeket vágja le, ne azokat, amelyek a pincére vannak, mert nem tudom hogy azok hol vannak. Találtam 3db 6A-es kismegszakítót. Ezeket szeretném felhasználni. Az elsőt sorbakötném a fázissal, ahogyan illik, a másik kettőt pedig egymással párhuzamosan kötném, és ezeket együtt pedig szintén sorba a fázissal. Szóval így olyan volna a dolog, mintha lenne egy 6A-es és egy 12A-es kismegszakítóm. Sőt lehet, hogy a 6A-esre és a 12A-esre külön-külön tennék egy dugaljzatot. Szóval ha nagyobb teljesítményű gépet használnék, akkor azt a 12A-esbe szúrnám be, a 6A-esbe pl. a pákát. Szóval használható lenne ez így? Vagy nagy hülyeség? Tudom, hogy a 12A-esben a két kismegszakító nem tökéletesen egyforma, szóval az áram sem oszlana meg 1:1 arányban. Valamelyik biztos egy kicsivel több áramot kapna, szóval szerintem ezért már egy kicsivel 12A alatt kikapcsolna. Viszont ha az egyik egy pillanattal hamarabb kapcsolna le, akkor az összes áram a másikon folyna, ami ezért szintén levágna. Szóval lehetne alkalmazni?????
(#) PCB válasza m.joco hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Próba szerencse
(#) Dudus válasza m.joco hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Nem nagy költség és hidd el megéri, vegyél 10A és 6A -es kismegszakítót B-s karakterisztikával. Általában C-s karakterisztikát használnak előszeretettel így lenne esély arra, hogy a Tied old előbb ki, de egy totális rövidzárnál így sincs esélyed, meg kell keresni azt a biztosítékot...

Párhuzamosan ne kösd! Elvileg működne gyakorlatilag ki tudja....
(#) Gál Norbert hozzászólása Júl 27, 2007 /
 
Nálunk az osszes konnektorban össze van kötve a nulla a foldel. Lehte azért mert régen így csinálták? 40év
Volt nalunk egy villanyszerelő amikor átalakítottuk a lakást
és segítetttem neki felszerelni egypá új konnektort és ős i úgymutatta h a 0át az egyik lukba + a kiálló reszre a fázist pedig a bal lukba. nekunk a falban is csak 2 vezeték van.
(#) szabi83 válasza Gál Norbert hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Idézet:
„a 0át a kiálló reszre”




:no:
(#) m.joco hozzászólása Júl 27, 2007 /
 
És a fázisceruza az hogy működik??? Olyan nagy az ellenállása, hogy a feszültség nagyja arra a kis izzóra jut? De akkor nem volna túl kicsi az áram?
(#) Isti válasza m.joco hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
glimmel + előtétellenállással
A glimm lámpa már elég kis áramnál is világít.
Én földeletlen konnektorból menetem a gépet, és amikor hozzáérintettem egy glimmet halványan világított. Meg amikor rátettem a szigetelt vezetékre akkor is. Persze a másik elektródját kézzel fogtam, de illik hozzá előtétellenállást is használni!
(#) titi válasza Gál Norbert hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Hali!
Régen a konnektorok nem voltak védőfölddel ellátva.
Azért csak két vezeték van a falban.
Sőt régen olyat is csináltak, hogy a kapcsoló nem a fázist, hanem a nullát szakította meg.
Én egy régi részben kő, részben vályogból épített házban lakok, és itt még olyan is volt, hogy két szál vezetékről ment a pincei, és a konyha világítás, az egyik kapcsolója a nullát, a másiké a fázist szakította.
Fogtam is a fejem, mikor megláttam! :eek2:
Bár ez így lehet nem érthető, na mindegy.
Szóval amikor földelt konnektorokat raktam fel, pl a számítógép miatt, én is a konnektornál kötöttem össze a nullát a védőfölddel.

Tudom nem szabályos, de hát az óránál is ezt csinálják, csak onnan jön a védőföld.
Másrészt azért így csináltam, mert túl nagy munka lenne az átvezetékelés. (csövet is kéne cserélni)
(#) m.joco válasza Isti hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Gondoltam, de az ember relatíve nagy az ellenállása, szóval a glimmnek és az előtétnek gondolom mégnagyobbnak kell hogy legyen az ellenállása, de akkor az eredő ellenállás miatt nem lesz túl kicsi az áramerősség???????????????????
És milyen az a glimm? Valamilyen speciális izzó????????
Következő: »»   1 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem