Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Halradar
Témaindító: kemenygolya, idő: Júl 13, 2008
Témakörök:
Szia ! Ha elé teszel valamit, olyan hamar visszaverődik, hogy már nem tudja kiértékelni.Ez nem vízre készült, hanem levegőre. Tehát a sugárzó és vevő nem vízálló.
A rezgést közvetlen kell átadni a közegnek. A halradaros érzékelők piezók. Vízbe merülnek. Ráadásul a vízben és levegőben más a terjedési sebesség.
Szia! Értem, esetleg tudnál ajánlani ilyen piezo elektromos adót és vevőt amiből kiindulhatnék? Láttam egyébként próbálkozásokat, hogy a hc-sr04 modult egy műanyag dobozba tették amit feltöltöttek valamilyen olajjal de nyilván amint másféle közegbe lépnek a hullámok ott vissza is verődnek, habár az ötlet nem rossz. Szerintem valami víz sűrűségű löttybe kéne beletenni és a doboz fala is egy buktató. Gondoltam még arra is hogy lecserélem a hc-sr04-en az adót és vevőt egy vízálló tokozásúra, erről mitgondolsz? Működhet?
Szia ! Ez az elektronika nem biztos hogy elég lesz, vagy át lehet alakítani talán. Nem ez az árfekvés az biztos. Nem véletlen a halradarok ára sem.
Emlékem szerint a vizes alkalmazásokra használt piezók ára is magas. Kell hozzá teljesítmény is. A guglin biztos találsz vízre példákat. Ha átmegy, én ezt találtam:
Még eszembe jutott. A panelod 40KHz-en megy.
http://www.energofish.hu/product.php/ET-VEZET%C3%89KES-HALRADAR/9478/
Ehhez mit szólsz ? Most pont akciós termék.
Szia, igen énis nézegettem ezeket, 8500Ft-ért már van ILYEN, de abban a tévhitben voltam hogy fele ennyiből megépíthetem magamnak. Sajnos a vízben használható ultrahangos adók/vevők sokkal drágábbak mint a levegőben működők, nem tudom miért
![]() Találtam szenzort is, ami 200KHz-en működik mint a gyári halradarok általában, de nem tudom működhet e... Az hogy vízálló az egy dolog de nem biztoshogy vízalatti méréshre is használható: Bővebben: Link
Szia !A 10mm átmérővel a teljesítménye szerintem kevés.
Viszont nekem nem is kell hogy 100m mélységig működjön. 8-10m bőven elég lenne. De látom hogy sokkal komplikáltabb mint elsőre hittem. Az oké hogy vízben gyorsabban terjednek a hanghullámok, de ezt a legkönnyebb lekezelni, csak egy számot kell módosítani az avr kódban. A legnagyobb kihívás a megfelelő ultrahangos adó és vevő megtalálása, az hogy kiszámoljam a visszavert hullám vízben megtett útját már a legkisebb gond lenne. Teljesens sötétben tapogatózok, a külföldi irodalom is gyatra... De nem adom fel, keresem tovább a megfelelő szenzorokat.
Ha egy ilyennel mérsz távolságot, akkor honnan tudod, hogy halról vagy a fenékről verődik vissza? Egy normál ultrahangos távolságmérővel sem tudod megállapítani, hogy nagyobb tárgy vagy fal van az érzékelő előtt.
Szia, van pár ötletem. Pl folyamatosan tárolom az előzőleg mért értékeket egy tömbben, mondjuk az előző százat és ha hirtelen nagy eltérést mérek akkor másról verődött vissza. Hogyha halról verődik vissza a jel, attól még a fenékről is kell hogy visszaverődjön, tudom hogy kb milyen mély a víz az előző mérésekből ezért a vevőt nem is figyelem addíg amíg a fenékről visszavert hullámnak meg kell érkeznie, persze egy minimális ráhagyással. Pl. 2 méteres víznél 5 időegység alatt jön vissza a jel, ezután a következő mérésnél annyi ideig nem nézem a vevőt amíg kb 2.1 vagy 1.9m mély vízhez szükséges idő el nem telik (mondjuk 4.9 időegység után figyelem csak a vevőt). Szerintem ezt szoftveresen elég sokféleképp meg lehet oldani, fantázia kérdése, de minden ötletet szívesen várok, első körben kéne egy vízben használható ultrahangos adó és vevő vagy adóvevő. Az eddigi nyomozások alapján 200KHz-eset használnak a gyári halradarokban. Viszon kételkedek hogy a vízálló tokozás elég e egy vízalatti méréshez vagy sem. Szerintem a vízálló tokozásúak csak kültérre valók és bírják az esőt, azt nem tudom, hogy használható e vízalatti mérésre, ezt kéne kideríteni.
Szia.Örülök, hogy otthon vagy az AVR és software területen. Annak a szenzornak nem túl magas az ára egy próbához + ingyenes a szállítás. Szemrevételezve látni fogod a lényeget : a víz érintkezhet-e, illetve megoldható, hogy érintkezzen a sugárzó felülettel, vagy nem?
A következő videóban látszik az alja is egynek, kb 1:35-nél. Foggalmam nics mi lehet az, de nekem pont arra lenne szükségem! https://www.youtube.com/watch?v=z9U8O_V3if4 Talán valaki látásból megmondja miféle jószág van a panel alján. Basszus most nézem tovább a videót, az csak egy elemtartó....
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2015
Na Bővebben: Link ezen a képen vajon mi az a fehér hátuljú izé? Elvileg az az adó/vevő. ITT is látszik. És még egy felülnézeti kép, hátha valakinek mond valamit: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2015
Egy kis segítő szándékú hozzászólás :
Anno ( ~20 éve) ultrahangos anyagvizsgálóként dolgoztam .(Acélok heggesztését vizsgáltuk) Az akkoriban általunk használt ultrahang fej (10 mm átmárőjű 50 mm hosszjú rúd) védelmére plexi-végű rézcső foglalatot készítettek. A fej és a plexi közt csatoló közeg valami vékonyabb olaj volt ... (Ha jól emlékszem a hangfrekvencia Mhz, az impulzusok meg 200kHz körüliek voltak ...)
Szia! Nagyon hasonlít piezó csipogóhoz, ami kapható az alkatrész kereskedésekben.
Azoknak szinte kivétel nélkül néhány KHz-es a rezonancia, vagy határ frekijük. Anno olvastam olyan projectről, mely ilyesmi lapokból vágott ki kis darabokat, de nem olvastam a sikeres befejezésről. Lehet, hogy bukott az ötlet.
Szia, tudnál linkelni valami hasonlót? Megnézném miféle jószág
![]() @Macsek71: Köszi minden segítség és infó jól jön!
Szerintem valami EHHEZ hasonló piezo korong van a képeken látható halradarba építve. Mit gondoltok róla? Ez átlő vajon egy vékony műanyag tokozást? Vagy egy ilyen már közvetlenül is érintkezhet a vízzel?
Szia ! https://www.steminc.com/pzt/en/piezo-disc?gclid=cj0keqjwgi6pbrdak6a...8p8haq
Ezek arra készülnek, az anyaga és frekvenciája szerint. Ami kapható itthon, piezó korong(pl.:RET 65-02-48 ~10KHz-ig), 2 huzal bekötése egyik oldalon van, tehát a másik oldala érintkezhet a vízzel, szilóval cső végébe ragasztani egy kísérlet erejéig. Amit korábban említetem, a frekijük alacsony ~1KHz - ~6.5KHz-ig.
Még mielőtt belekezdesz a vásárolgatásba. Gondolj bele. A piezo korongok saját rezonancia frekvenciáját milyen körülmények között mérik? Úgy sejtem szabad levegőn. A mért eredményt még a levegő páratartalma is befolyásolja. Vízben a frekvenciának csökkennie kell, így sejtem mivel a rezonáns tömeg megnő. Valamire felragasztva a korongot szintén csökkenni fog a rezonancia frekvencia, mert nagyobb tömeget kell mozgatni. Ezek csak sejtések , mert több évtizede foglalkoztam ilyesmivel. Szerintem tanulmányozgasd a rezgés elméletet először, mert úgy sem fogod tudni elkerülni az elméleti számításokat. Műszeres mérések nélkül is csak a sötétben fogsz tapogatózni.
Egy másik érdekes dolog. Nekem Deeper halradarom van. Elméletileg 90kHz-en és 290kHz-en dolgozik. Gyakorlatban amikor először a fürdőkádban teszteltem feltűnt, hogy kattogó hangot ad ki. Elgondolkodtam . Lehet hogy nem is szinuszos jelet ad ki, hanem egyetlen erős négyszögjel impulzust, ami felharmonikusokban gazdag. Vételkor pedig szűrökkel szűri ki a nem kívánt frekvenciákat ?
Szia, eddig nem is találtam ilyen piezo korongból 200kHz-es változatot viszont az általad belinkelt oldalon van. Sajnos a szállítás 2x annyi lenne mint maga a piezo adó/vevő
![]()
Szia, valóban ez sokkal összetettebb dolog mint elsőre hittem, össze sem hasonlítható a levegőben történő méréssel (csak elméletben). Amennyire az utánolvasgatásokból tudom ezek valóban négyszögjelet adnak ki. Viszont találtam egy olyan kész modult is, ami elvileg mindenféle módosítás nélkül működik vízben, amennyiben hiteles a külföldi fórumozó kolléga állítása: Bővebben: Link
ENNEK a nevében nincs benne hogy non-contact, pedig ugyan az az egész (kicsit más alakú a szenzor rajta, kúpos nem pedig lapos). Azt egyébként nem hiszem el hogy egy műanyagot nem lehet vízalá meríteni. Szerintem a non-contact arra vonatkozik hogy van egy minimum távolság (1-2cm) amin belül már nem tud mérni szóval 0cm mérésére alkalmatlan. A levegővel is érintkaznie kell, az is kontakt. Persze lehet hogy tévedek. Közben találtam 2 kapcsolást, egy fapadosabbat: Bővebben: Link és egy részletesebbet ahol képlettel kiszámolják a szükséges tekercs méretét is: Bővebben: Link Ezeket lehetne akár 200kHz-es szenzorokkal is tervezni egy megfelelő tekerccsel.
Ez is olyan példa, mint amivel beléptél a topikba. Az indukciót azért számolja, mert párhuzamos rezgőkört alkot a piezó kapacitás + külső és indukció, aminek azonosnak kell lenni a piezó rezonancia frekivel. Erre adja rá az impulzus köteget.
Most rendeltem egy műanyag tokozású adót és vevőt (40kHz-eset) kicserélem a HC-SR04 modulon és kiderül életképes e az ötlet. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
Egész szimpatikus. A modul nem tudom mennyit ad ki, de meghajtásnál ügyelj a megengedhető feszültségre, amit meg szoktak adni adatként az adóra. Nem szereti, ha többet kap. Rezonancián mérd meg.
Szia, megjöttek a vízálló tokozású adók és vevők, sajnos az első tesztelés nem sok jóval kecsegtet. A hc-sr04 modulról leforrasztottam az ultrahang fejeket és kivezetékeztem a lábak helyét mert az új szenzoroknak közelebb vannak a lábaik egymáshoz. Ezután megnéztem hogy a vezetékre ha visszakötöm az eredeti szenzorokat működik-e még a szerkezet. Működött
![]() ![]()
Sziasztok!
Egy fejlesztési ötlet körvonalazódik bennem, és talán tudnátok segíteni benne. A kérdés nem igazán ide való, de nem találtam megfelelő témát hozzá. A barátom a hétvégén elcsapott egy őzet, hála istennek csak az autónak lett baja az utasoknak nem. de ez csak a vad kis mérete miatt történt így. Sokkal rosszabb is lehetett volna. Véleményetek szerint, lehetne-e épíeni egy olyan radart, autóba amivel az út menti bozótosban megbúvó vadat legalább sejteni lehetne? |
Bejelentkezés
Hirdetés |