Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   265 / 317
(#) jani1987 hozzászólása Máj 16, 2015 /

Jé lőn csoda. Kézzel hozzáértem a bemenethez és megszólalt a román rádió.
(#) steelbird válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Akkor most rádiót építettél? Azt hittük, torzító lesz.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
(#) Massawa válasza steelbird hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Ez is olyan mint a hajdani charkovi varrogépgyár, akár hogyan rakták össze a hazacipelt alkatrészeket, mindig kalasnyikov jött ki belölük....
(#) jani1987 válasza steelbird hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Ha már így alakultak a dolgok miért ne lehetne két funkciós a a ketyere?
(#) Peet19 hozzászólása Máj 17, 2015 /

Sziasztok!
Tud valaki adni vagy ajánlani egy normális gitár torzító kapcsolási rajzot ami tényleg működik és jól is szól?
Olyat szeretnék építeni ami hangszinszabályzós is, és az az igazi metálos mély hangzása van
Előre is köszönöm a segitséget!
(#) jani1987 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Sok típus van. Milyenre gondolsz?
boss mt2
(#) Peet19 válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Valami hasonlóra gondoltam, köszi. A kapcs.rajzon mik azok a számozott pontok ahol a (azt hiszem a burkolat vonala ahol néha szaggatott) keresztezi az áramkör részét?
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Köszi, nagyon király . Te melyiket ajánlanád vagy esetleg melyiket csinálnád meg? Metallica, Megadeth hasonló hangzáshoz?

Huh. Én az egyszerűség híve vagyok. Lásd a mostani projektet. Csak még kipróbálom hogy egy fuzzot elé téve milyen hangja lesz. (emlékeztetőül: 2db TL072 minden kimenete sorban egymás után téve.)

Én sem akarom túl bonyolítani, csak szóljon rendesen. Majd tervezek én is valami frankót ahol a jelalakot is lehet változtatni de egyenlőre még ismerkedem ezzel a témával.
Ezekről az effektekről mi a véleményed?
http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=5XRMpPOAG5
Beépíthető lenne egy egyszerűbb torzítóba?

Nem effekt, hangszín. Nemrég építettem egy gitár erősítőt LM1875-ből. Akkor a bemenet elé raktam egy passzív kétsávos hangszínszabályzót. Kezdőknek tökéletes, most is ott van a dobozba működő képes állapotba. Majd átépítem. Mindent be lehet építeni, a doboz méret adja a határt. Itt van ez a nagyon randa áramkör amiről beszéltem.

Picture 4.jpg

Ez marha jól szól. Ezt csináltad meg? De a rajzon egy LM386 -os műveleti erősítő van ha jól sejtem. Kicserélted LM1875 -re?
(#) jani1987 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Nem, de azért raktam ide hogy ne legyen meglepi a hangja amikor már készen van.
(#) konyak6 hozzászólása Máj 18, 2015 /

Sziasztok!
Van egy Fender FM210R, és azon gondolkodom hogy a tiszta csatornát kidobnám belőle, és beraknék helyette elöfokcsövet. Ecl86-al megépítettem egy Bassmant, és nagyon tetszik a hangja. Egy trafó, + 2 db 6N2P. Hely van bőven. Nagy hülyeség lenne? Az R50 ellenállás elé terveztem berakni. Vélemény, ellen vélemény?
(#) Gránátalma válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Én nem bántanám az eredeti előfokot.
Megépíted külön dobozba a csöves előfokodat, majd egy jack kábellel betolod a return körbe...csókolom.
(#) jani1987 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Magyarán egy kapcsolóval is megoldható módon áthidalod az előfokot.
(#) Peet19 válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Értem köszi. Kicsit átalakítom a kapcs.rajzot meg kiegészítem a hangszínekkel és felrakom ide mielőtt megépítem hogy szerinted jó-e.
(#) ZSozsóó válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 19, 2015 /

Így van! Nem hinném, hogy megérné a plussz munka. Akkor már inkább bassman + 1 ecc83 és kisakkozható egy jó torz is, mondjuk a fender szandnak épp nem a torz a lényege, szóval elég elvetemült ötletnek tűnik.Ennek a cuccnak a fele amúgy is kidobható lenne, egyszer javítottam egy ilyet, álmomba ne jöjjön elő az a tré nyák...
(#) ZSozsóó válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 19, 2015 /

Nem kell áthidalni semmit...A power in jackbe bedugja és kész. Érdemes odafigyelni, hogy a PA-IN bemenet elég alacsony impadanciás, tehát valamilyen elválasztó/impedancia illesztő fokozat kell a bassman előfokozat hangszín köre után és a tranyós végfok közé.
(#) konyak6 hozzászólása Máj 19, 2015 /

Meg győztetek, nem építem át. Bár szerintem szebb hangja van a 6n2p-nek, mint a TL 072-nek. Építettem már mindkettővel torzítót. Nem a torz csatornát cserélném le, hanem a tisztát. Van hozzá minden, és nem tartana sokáig beledobni két csövet. Rosszabb nem lenne tőle, az értéke se csökkenne. Ne keljen már külön előfokokat hordani. Ezért dobtam fel a témát. Meg nem szeretem az átlagos, sablonos dolgokat. Így egyedi lenne. Más. Ha feltekerem a reverb potmétert, jó hangosan lehet hallani a 220 V-ot. Ezen lehet segíteni? Például a mezei RCA kábelt kicserélni árnyékoltra(ami a zengetőhöz megy). Néztem a Youtube-on ilyen erősítőket, és mindnek van zaja. Itt is hallatszik.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2015

34hj56s.jpg

(#) ZSozsóó válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 19, 2015 /

Pontosan értem, hogy a tisztát cserélnéd le, de épp azt nem értem, hogy a tiszta nem tetszik ,a torz meg igen? Ennyi erőből építeni kell egy egész új erősítőt bele, kidobni a sasszéból azt a holmit és újra kezdeni...De ha neked így tetszik és meg vagy győződve az elképzelésedről ,akkor azt javaslom vágj bele, de komolyan! Ne hallgass soha megmondóemberre Szerintem csak azért mondtuk ,amit mondunk, mert ennyi erőből add el ezt, az árából meg építs olyat, ami tetszik...akár ennek a félvezetős végfokozatát is bele faraghatod, vagy bármit...Szép napot! Zs.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2015
(#) Peet19 hozzászólása Máj 20, 2015 /

Sziasztok!
Mekkora egy humbucker kimeneti feszültsége pengetés közben? Valaki le tudja mérni? Elég csak nagyságrendileg hogy mekkora tartományban mozog pl: az E húrnál. 5-10mV, vagy több 100?
Előre is köszönöm.
(#) Gránátalma válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Szia. Rengeteg dologtól függ..csévetestek,bekötés módja, potméterek maximális értéke,magasság,mágnes típusa, húrod típusa,anyaga...stb

Nekem a PAF kb 300mV RMS t ad, míg egy dp155ös dimarzió 380-450mV. soros ellenfázisú kapcsolásban 250kS potikkal.
Ilyesmi értékekkel számolj.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
(#) Peet19 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Értem, köszönöm, nekem ez így tökéletes. Csak nagyjából kellenek az értékek hogy mekkora erősítőt tervezzek hozzá. A TDA2030-as adatlapjáról szeretném megépíteni az áramkört végfoknak. 32 szeres az Au -ja, és ki akarom számolni hogy mekkora lenne a teljesítménye előerősítő nélkül. Ha Ube 300mV-al számolok akkor Uki 9.6V lenne. Ez egy 4 Ohm -os hangszórónál a kimenő áram 2,4A lenne, így P 23W. Ennyire nem képes az IC. Mit számolok el?

Nem vágom fejből a tda2030 adatlapját, de szerintem plusz előfok nélkül elég ramaty lesz a dinamikája...plusz önmagában az átvitele szerintem(közelakarlenni a) lineáris(hoz), tehát a hangja is elég lagymatag valami lesz.

Ahogy emlékszem a kimeneti árama van maximalizálva 3A környékén,tehát feszültséget nemigen van értelme számolnod,mert efelett limitál...
A garantált kimeneti teljesítménye pedig olyan 14w vagy ilyesmi,nem 20-23...
És az közel nem 300mV os száraz pickup jellel vezérelve,hanem szabvány vonali jellel.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
(#) krieggger válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Esetleg itt van még ez is ha jobbat keresel a tda2030-nál(LM1875): Bővebben: Link
(#) ZSozsóó válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Nem beszélve arról az egyszerű ökölszabályról, hogy a maximális kivezérléshez szükséges feszültségnek a 10X-esét illik kitenni a végfok elé a hangerő poti meleg pontjára, így van bőven tartalék, és egy logos poti pont feles álláson lesz max kivezérlésen. De ez így tényleg pocsék ötlet, nem beszélve arról az egyszerű tényről, hogy lehet a gitárjel 100mV effektív értékű, az attack részben (a pengetés elején) egy humbucker akár 1-2V os csúcsot is produkálhat. Itt az effektív értéknek semmi informatív jelentése nincs, annyira tranziens jel egy gitárjel. A kolléga nagyon az elején járhat a témának, csak buzdítani tudom, járjon utána, próbálja ki. Ezen az úton szerintem mind végighaladtunk, tanulni fog belőle, és közben építget is! Amit tanácsoltál neki azt én is csak megerősíteni tudom, előfokozat kell. Ne feledkezzen meg arról, hogy a TDA bemenete milyen impadanciás, meg a gitár milyen impadanciát képvisel. Itt nem illeszteni kell, hanem minél nagyobbal fogadni a gitárt, a TDA bemeneti lezárása alacsony lesz neki. Példa Milyen egyszerű kis példa, sok tanulság leszűrhető belőle. További szép napot mindenkinek! Zs.
Következő: »»   265 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem