Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültségű kondenzátor
 
Témaindító: nick81, idő: Jan 28, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) Collector válasza ekkold hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Jah, és el is írtam, mert nem 20us, hanem 100ns.
Ezek azok egyébként:
BY713, BY8420, BY8424
Viszont egyiket sem árulják már HQ-nál.
(#) Inhouse válasza Collector hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Az itteni üzletben sem tudtak adni ilyesmit...

Üdv
Inhouse
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Okt 20, 2011 /
 
Üdv!

Szeretnék készíteni néhány nagyfesz kondit 20 kv körüli feszültséghez. (kísérletezéshez kell, úgyhogy jó lenne túlméretezni) Az lenne a kérdésem, hogy dielektrikumnak ( ill. szigetelésnek) jó lenne- e paraffin olaj? Van belőle vagy 15l. Fegyverzetnek pedig akad némi réz meg alu lemez.
(#) elektroncso hozzászólása Jún 28, 2014 /
 
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Tönkrement az LCD monitorunk. Kiszáradtak a tápszűrő kondenzátorok. Mivel kapcsolóüzemű táp van benne low ESR kondenzátorokat szerettem volna bele venni. Viszont az a kondenzátor amelyik az egyenirányított hálózati feszültséget szűri, abból nem találtam azon az oldalon ahonnan rendelni szeretnék ilyen típust. A kondenzátor 100µF 450V-os. Jó lesz ide hagyományos nem low ESR-es kondenzátor is? A többi helyett találtam low ESR-es kondenzátort.
(#) JaniK válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Szia Dávid.
Az a 100µF 450V-os kondenzátor nem kell hogy low esr típusú legyen, szerintem ott nincs is értelme, igen - jó lesz hagyományos típusú is.
Persze attól is fugg, hogy milyen minoségu kondenzátort "érdemel meg az a monitor" azon a bizonyos helyen.
Sok sikert.
(#) elektroncso válasza JaniK hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Szia, így visszagondolva tényleg nincs sok értelme, csak mivel nem mozgok otthonosan a kapcsolóüzemű tápok mibenlétében ezért kérdeztem. LG monitor 8 éve üzemel, most ment tönkre, szemlátomást kinyíltak a kondenzátorok benne. Kicserélem mindet, még mindig olcsóbb mint egy új monitor.
Amúgy Máté vagyok.
(#) JaniK válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Bocsánatot kérek akkor.
Ha esetleg lenne a kozeledben valamilyen régebbi berendezés amiben elofordulhat olyan kondenzátor, a próba idejéig elegendo rovid vezetékkel biztonságosan beforrasztani, csak addig, amíg megbizonyosodhatsz, hogy képese-e indulni a tápegység - saját tapasztalat.
(#) Teece hozzászólása Márc 21, 2015 /
 
Sziasztok.
Monitor tápomba egy 10pf 6kv-os kerámia kondi elfüstölt
Sehol nem találok és már több boltban is jártam és külföldről nem szeretnék rendelni, esetleg tudtok segíteni hogy kinek lehet vagy honnan tudom beszerezni!?
Köszi
(#) invekd89 válasza Teece hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
Üdv!
Nem szokásos érték (általában néhány nF szokott lenni); talán Itt ;elvileg április 8.-tól lesz.
(#) ferci válasza Teece hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
Szia!
Jól nézd meg azt kondit, mert 10 pF érdekes lenne monitorba.. én is inkább nF-ra tippelek.
100-200 pF még csak elmenne...
(#) Teece hozzászólása Márc 22, 2015 /
 
Bővebben: Link

Ilyenről van szó, ugyan ez van a másik oldalon is és az nyílt meg
(#) ferci válasza Teece hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Akkor lehet mégis.. - a 100 % kedvéért kivehetnéd a jót és megmérni, tényleg annyi-e...
(#) Zickwelleirnerg hozzászólása Márc 31, 2015 /
 
Sziasztok!
Feltöltök egy kondenzátor, minél gyorsabban (kis ellenállással) kisütöm, annál nagyob a feszültség és áramerősség (bár rövidebb ideig). Nos, ennél is tovább akarok menni, és azt akarom, hogy a kondenzátorból kisütött áram menjen egy nagy induktivitású tekercshez, ami ezzel ellentés irányú és megrövidebb ideig tartó, de még nagyobb feszültséget fog nekem indukálni.
Hogy ez az önindukciós áram ne vágja tönkre a kondenzátort diódákkal elzárom a kondenzátortól, viszont, hogy legyen neki is áramkör (de a kondiból ne ezen menjen tovább az áram), ezért szikraközzel rövidre zárom.
Még mielőtt megvalósítanám szükségem lenne egy hozzáértőhöz, aki megmondja, hogy megvalósítható-e az ötlet. Esetleg képleteket tudtok adni rá? Nagyon köszönöm a segítséget!

Zickwelleirneirg
(#) kadarist válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 31, 2015 /
 
Idézet:
„kisütöm, annál nagyob a feszültség és áramerősség”


Szia!
A feszültség inkább nagyon kicsi lesz a kisütés alatt.
(#) Zickwelleirnerg hozzászólása Márc 31, 2015 /
 
Szia!
Igazad van! Elírtam! Kondi kisütésnél az áramerősség lesz nagy, és az önindukcióhoz abból kell nagy, ha jól gondolom.
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 31, 2015 /
 
Ha nagy önindukciós tüskét szeretnél, akkor ne így old meg, mert ez így inkább egy "fél rezgőkör" tekintve hogy diódát tartalmaz. A tekercsen egy relatíve nagy, fix egyenáramot kell átfolyatni, majd valamilyen gyors félvezetővel megszakítani az áramot rajta, az garantáltan hatalmas feszültségtüskét fog produkálni.
(#) Zickwelleirnerg válasza Collector hozzászólására (») Márc 31, 2015 /
 
Esetleg nem a robbantásos fluxuskompressziós generátorról (FGG) beszélsz? Szerinte, hogy tudnék a lehető legnagyobb feszültséget (kV-os nagyságrendűt) létrehozni akár kis aksikból vagy elemekből (minimális áramerősséggel)?
Illetve mitől hatékonyabb a melyik ötlet az előbb leírttól, feltéve, hogy működőképes?
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Márc 31, 2015 /
 
Idézet:
„Esetleg nem a robbantásos fluxuskompressziós generátorról (FGG) beszélsz? Szerinte, hogy tudnék a lehető legnagyobb feszültséget (kV-os nagyságrendűt) létrehozni akár kis aksikból vagy elemekből (minimális áramerősséggel)?”

Arról beszélek amit leírtam, olvasd el még egyszer.
(#) Zickwelleirnerg válasza Collector hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /
 
Idézet:
„valamilyen gyors félvezetővel megszakítani az áramot”

Ezt kevésbé értem, hogy egész pontosan mire gondolsz... de van több ötletem is a tüske létrehozására. Pl. itt van ez a transzformátoros is a képen (ZP9100). Feltöltöm a kondit, s kisütéskor a transzformátorhoz megy az áram, ami feltranszformálja azt nagyobb feszültségre, majd ez az áram visszakanyarodik ehhez a transzformátorhoz és újra feltranszformáljuk az áramot ... addig, amíg át nem tud ugrani az áram a szikraközön.
Erős kételyeim vannak ezzel kapcsolatban is. Ebben formában szerintetek működhet? Nem akarok sok pénzt kidobni...

ZP9100.JPG
    
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /
 
Ha a felső a szikraköz, akkor mi az az alsó 3 össze nem kötött pont? Kapcsoló?
Azt sem jelölted, hogy milyen a transzformátor tekercselési iránya, pedig itt az is számít.
Még ha működne is az elképzelésed, a transzformátor szekunderkörét, ami -tekintve hogy nagy áttételű trafóról beszélünk- a primer kis impedanciája terhelné be (a terhelés visszafelé az áttétel négyzetével arányos!), így még nagyfeszültséget sem kapnál.
(#) Zickwelleirnerg válasza Collector hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /
 
Bocsánat, a jelöléseket lefelejtettem. Szóval alul (1. sor) van egy elem, ami az ellenálláson keresztül feltölti a (2. sorban lévő) kondenzátort, ha a kapcsoló (2. sor bal széle) olyan állapotban van (az a kapcsoló). Ha feltöltöttük, akkor a kapcsolót átrakjuk a másik állapotába és az áram megy a trafóhoz, ami (primer) N menetes a 3. sorban és mondjuk (szekunder) 100*N menetes a 4. sorban, ott fog még nagyobb feszültség indukálódni, ami ha nem bír átmenni a szikraközön (5. sor), akkor vissza megy a 3. sorban lévő trafó (primer) meneteihez és körbe-körbe menne.
Ezzel X darab mennyiségű N - 100N áttételű trafókat szeretnék megspórolni. Mert ha X darab 100-as áttételű trafót egymáshoz kötnék, akkor elvileg 100^X-szeres feszültséges kapnék. Viszont ennek az az előnye (ha működne), hogy elég egyetlen trafó és minden csak az aktuális szikraköztől függ.
Idézet:
„a primer kis impedanciája terhelné be (a terhelés visszafelé az áttétel négyzetével arányos!)”

Túl nagy lenne az ellenállás? Ezt kevésbé értem, (sajnos kevés a tapasztalatom is,) ki tudnád jobban fejteni, kérlek?
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /
 
Idézet:
„Túl nagy lenne az ellenállás? Ezt kevésbé értem, (sajnos kevés a tapasztalatom is,) ki tudnád jobban fejteni, kérlek?”

Azt látom hogy nem érted, de úgy látom a tekercselési irányt sem. Előbb az alapokat kell megtanulni, amit én most itt nem kezdenék el leírni. Információ van a neten, vannak könyvek, tanulni kell.
(#) Zickwelleirnerg válasza Collector hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget. De akkor legalább egy kapcsolási rajzot kapok? Elismerem, hogy még sok hiányosságom van, de minden gond nélkül össze tudok szerelni egy kis szerkezetet... lényeg, hogy kis aksiból a lehető legnagyobb tüskefeszültséget csinálja és lehetőleg ne egyszer-használatos legyen.
(#) Collector válasza Zickwelleirnerg hozzászólására (») Ápr 5, 2015 / 1
 
Ez a lehető legnagyobb nem tudom mit jelent a te esetedben, mert még mindig nem mondasz semmi konkrétumot a 12V-on kívül. De látva a helyzetet, egy Van de graaff generátort kéne építened, oda csak egy motor kell a többi elem lehet passzív is. Nekem 300mm-es gömbbel 50 centi szikrát tud csinálni. Igaz nem impulzusban.
Ha mindenáron impulzus kell, akkor egy lökőfeszültség generátort építs, 12V-ról viszont kell egy feltranszformáló inverter (pl. sorkimenő) ami a generátor bemenetére kerül.
(#) ApaSas hozzászólása Máj 26, 2015 /
 
Üdvözlök mindenkit! Segítségre volna szükségem. Van egy orvosi kütyüm, ami nagyfrekvencián üzemel. Kifolyt benne a kondenzátor(szögletes). 100nF 2000VAC (nem mai darab). Ha valaki tudna segíteni, mit vegyek helyette, vagy lenne ötlete hogyan érem el ugyanezeket az értékeket. Esetleg típus,üzlet ahol ezeket meg is kaphatom. Voltam néhány üzletben, sok helyről kértem ajánlatot, de sehonnan sem kaptam pozitív visszajelzést. Tisztelettel ApaSas
(#) Collector válasza ApaSas hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Bővebben: Link
Ha csak 2kVAC és 100nF kell, akkor innen válogathatsz.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2015
(#) ApaSas válasza Collector hozzászólására (») Máj 27, 2015 /
 
Az első üzlet az övék volt, de elküldtek. Sajna én nem értek ehhez, ők pedig cikkszámot, vagy pontos típust szerettek volna
Ami még probléma, hogy csak 1db-ra van szükségem.... (legyen kettő, de nem 1000!) Ha azt mondják vegyek ebből kettőt és kössem sorba vagy párhuzamba az oké. Találtam egy ilyet:
• Kapacitás 100nF
• Üzemi feszültség 2kV DC, 700V AC
Ha ebből veszek 3-at és "sorba" kötöm az jó? Nem cseszi el a kütyüt?
(#) Collector válasza ApaSas hozzászólására (») Máj 27, 2015 /
 
Azt nem tudhatom, hogy milyen helyen van a kondenzátor a készülékben, van-e valami speciális paramétere a megadottakon kívül. Ha van, akkor azt is ismerni kell.
Ha sorbakötsz kondenzátorokat, a kapacitásuk csökken. 3x 100nF sorosan 33nF-ot eredményez.
(#) Gafly válasza ApaSas hozzászólására (») Máj 27, 2015 /
 
Idézet:
„3-at és "sorba" kötöm az jó?”

Akkor az pont 33 nF.
Ha veszel kilencet, akkor már majdnem jó, csak egyenletesen osztódjon meg közöttük a feszültség...
Én inkább egy kondenzátort használnék.
Másik kérdés, amit eddig nem érintettünk, az hogy mekkora frekvencián és mekkora teljesitményű lenne az a kondenzátor (fénykép esetleg?)?
(#) ApaSas hozzászólása Máj 28, 2015 /
 
Lefotóztam minden szögből. Leírásom nincs hozzá. A netten találtam hasonló készüléket
MWO-Lakhovsky's Multiple Wave Oscillator
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem