Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Rakj egy 8cm-s PC ventit a bordára. Csinálhatsz hozzá fordulatszám szabályzást is vagy bekötöd fix feszültségre
![]()
Hellósztok olyan kérdésem lenne hogy ilyen fet hol kaphatok ? IRF3205 BZF3.Mert hiba kerestem rá nem találtam sehol. Igaz autó erősítőbe kellene
A fórummotor automatica belinkelte a HEstore-on.
![]()
Már látom
![]()
Köszönöm a tippeket, de más gond volt, mivel kb 13 éves gép az alaplapi táp megadta magát idővel, meg néhány kisebb cucc. Ezek cserélve lettek. Már csak egy kérdésem lenne mivel biztosra szeretnék menni és semmi gözöm ezekről.Tehát: van 3 db 50w is 8ohm és 2 db 100 w os 6 ohm os hangfalam ezt szeretném rákötni az 5x90 wattos erősítőre ami állítható 4 vagy 8 ohm ra , kérdésem melyikre állítsam ezekre a hangfalakra h biztonságosan menjen és szóljon is ha kell.Köszönök mindent előre.
A 6 ohm-os hangsugárzók miatt állítsd az erősítőt 4 ohm állásba, jobb a békesség. Az 50W/8 ohm túlhajtását is megelőzheted ezzel.
Megpróbálom érzékeltetni, hogy 2x400w/4-ohmra mekora borda illik. Bővebben: Link A dobozban van egy ventillátor is, ami úgy működik, hogy amikor a fedlapot felteszed, az két oldalt ki van vágva, itt beszivja a levegőt, ami végig halad a borda felületén, majd középen ahol a hét borda találkozna, de nem találkozik, szóval itt lemegy és hátul távozik. Tehát ha 2x400w-ban gondolkozol akkor ekkora bordákkal kellene számolgatni. Hatásfokuk nagyjából egyforma, mivel mindkettő AB osztályban dolgozik. Ha mindenképp ennél a bordánál maradsz, akkor forgasd össze őket, tehát a bordák nézzenek szembe egymással, és a két végére tegyél egy egy ventit. Kvázi egy szél csatornát kell kialakitani amit átfúj és átsziv egy egy ventillátor. De venti mindenképp kell, passziv módban ez igy nagyon kicsi lesz. Másik kérdésedre válaszolva, jól gondolod, a tápot csökkentve a melegedés is csökken, de akkor meg nem kell ennyi tranyó. Jó lesz ez, csak meg kell hűteni rendesen.
Köszönöm válaszod erre gondoltam én is a szélcsatornás megoldásra, a hétvégén bütykölök rajta egy kicsit és felteszem a képeket.
A fene tudja , a most nem régen javitott Pálfi erősítőben 2X800 WATT ra nézd csak mik vannak benne , igaz a ventilátor 120x120 -as és leviszi a fejem olyan erős !
Bővebben: Link
Igen, ezek nem túl nagy bordák, de egyfajta szélcsatornában van ez is, igy ha jól fúj a venti, még jó is lehet. A SIVA ppa800 ban nem volt túl erős a venti, igaz egy egész éjszakás buli után sem volt túl meleg a teteje.
![]()
Megvettem az erősítőt! ITT egy videó róla. Hány wattos lehet a végfok? És a trafó? A hátuljára rá van írva, hogy hobbielektronika. A trafó AC-ba tud 2x24V (ezen van a végfok) és 2x 35V-ot. (ezen semmi sincs) A végtranyók: csatornánként 2 db BD249. Majd kapni fog egy koppanásgátlót, és a végtranyókat a panelba ültetem majd.
Ha mondjuk 2*36 voltot kapna akkor 100w kifacsarható belőle.
De ez szörnyű elrendezés... A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
Ahogy elnéztem a videót elég kicsi az a toroid, szerintem 150 VA -nél nem nagyobb. A két végfoknak közepes hangerőn még el megy, de kivezérelve nem hiszem hogy bírná a toroid .
Ird már le légyszives, hogy mit nem birna a toroid ha az erősitőt kivezérli.
Szia. Ez igy kb 2x40w-os quad 405. Ami szerintem szobába teljesen jó. Sőt. Ezekkel a félvezetőkkel szinte megölhetetlen az erősitő, amellett hogy szép hangja van. Az elrendezés valóban nem bomba, de ezt te is meg tudod oldani. Nem javaslom semmiképp nagyobb tápról járatni, legalábbis 2x36Vac azaz 2x50v-ról és 100w-ra erőltetni szerencsétlen BD249-es tranyókat, mivel ezek 100V-os tranzisztorok, a táp a felső határukat verdesné. Teljesen jól van ez igy ahogy van, pláne annyi pénzért. A táfeszültséghez a toroid teljesitménye tökéletesen elég. A belsőt tedd rendbe és egy jó kis erősitőd lesz. Én is épitettem kisebb tápfesszel quadot, abban kb 120VA trafó lakott, azóta is tökéletesen üzemel. Ö lenne az : Bővebben: Link
Sokáig nem bírná a terhelést túlmelegedne, kiverné a hőbiztosítékot ha egyáltalán van.. benne vagy leégne trafó. Kivéve ha rosszul ítélem meg a toroid teljesítményét.
Teljesen rossz nyomon vagy. 2x24v-os trafóról a kivehető hangteljesitmény teljesitmény kb 40w. Erre nem elég egy 150w-os transzformátor?
Szerintem is 2 x 40 W- al elmegy a trafó, de azért ez a végfok annál többet tudna.
Sokkal többet nem biznék azokra a BD tranzisztorokra.
Mert miért ne, elmondanám hogy bírnak annyit mint az 2sa-2sc tipúsok csak kisebb feszültséget viselnek el.
100V-os igaz. Nekem +-55v-ról ment és bírta. De a kapcsolás alkalmas 100W ra. Mivel a trafó adatai nem ismertek lehet kell nagyobb és a biztonságos üzemeltetéshez más tranzisztor de 100w kifacsarható belőle
![]()
Persze, de rá is tennéd az életedet? Naugye... Én olyan erősitőket épitettem, amik ma is mennek. Facsarjátok a 100w-ot a BD-ből..... valameddig.
Hát ha te mondod....nekem a bab is hús... Mindenesetre egy 100v-os tranzisztort 2x50v ról járatni... biztos jó dolog egy ideig...
Nekem annyiról megy 3-3- db BD249C -250 c van benne semmi gond még egy se ment el a vadászmezökre, abban azért igazad van kockázatos.
Én azért is írtam hogy BIZTONSÁGOS üzemeltetés végett más tranyó. A legelső hozzászólásom is arra irányult hogy a kapcsolás képes 100w-ra igaz ez némi átalakítással jár! Amikor 55V-ról járattam az még "kislány" koromban volt. Azóta tanultam illetve láttam ezt azt és én se feszegetem a határokat
![]()
Sziasztok!
A következő problémával fordulok hozzátok: A cikkek közt leközölt eredeti B5 végerősítőt építem. Az erősítőt élesztve beállítottam a megfelelő nyugalmi áramot (15 mV a 0,33 ohmos ellenállásokon) majd az offszetet +-5mV on belülre. Egy 8 ohmos kis hangszóróra kötve az erősítő kimenetét az jól működött így az élesztéshez használt 10ohmos ellenállásokat 2A-es biztosítékokra cseréltem a foglalatokban és rákötöttem egy 4 ohmos hangfalat. Miután bekapcsoltam pár pillanat alatt előtte a biztosítékokat. Azóta megintcsak 10 ohmos ellenállásokkal próbálkozva világossá vált, hogy kb 6 Ohmosnál kisebb terhelésnél az ellenállások elhaláloznak, felette semmi gond nincs. Szerintetek mi okozza ezt és hogyan küszöböljem ki? üdv: gábor
Szia! Ide való a kérdésed. A témájába írd meg mekkora tápfeszültséget használsz és mellékelj egy képet az erősítőről!
Az elrendezés tudom hogy sz*r, már el is kezdtem rendbe rakni. Épül majd bele egy koppanásgátló DC figyelő lágy indító kapcsolás is. A trafó méreteit leírom azért: A belső luka 4cm, a külső átmérője: 10,5cm, a magassága: 5cm. A szekunder úgy van kialakítva, hogy: Van egy középső ág, és amellett 2 szál drót. Ott van szimmetrikusan 24V. Aztán a 24 V ágak mellett van még 2. ott mértem a szimmetrikus 35V. A szekunder drótjának az átmérője 1,2mm. A primeré: olyan 0,5mm köröli.
Lenne még egy kérdésem: Lehet e hidalni a két végfok panelt? Vagy ez a quad-nál nem támogatott? Köszi mindenkinek a sok választ! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |