Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Készítettem TDA 2003-al igen szinte semmilyen komplikáltabb alkatrészt nem kívánt vagy megoldást nem kívánt, de csak megadott rajzról dolgoztam
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
Sziasztok. Adott egy EBE5310 végfok. Hibásan került hozzám, miután megcsináltam, egy kérdés fogalmazódott meg bennem. Ha csak a végfokozatot és a meghajtást nagyobb tápfeszültségről járatnám, mennyivel lehetne nagyobb teljesítményt kivenni? Kellene e esetlegesen módosítani valamit még? Az eredeti végtranzisztorokat 2N3773-ra cseréltem. A gyári 2X27V-os feszültséget 2X50V emelném a végfokozatnál, illetve a meghajtó tranzisztoroknál....
Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
Legalább nem kell a buliba külön füstgép
![]()
Helló!
Lehet nem ide tartozik a kérdés, de azért felteszem. Találtam 3 kapcsolást, a véleményetekre lennék kíváncsi. Meggyire megbízhatók? (a BSS-es dolgokkal már egyszer kétszer befürödtem) Az első egy keverő, a második egy hangszín szabályzó, a harmadik meg egy tranzisztoros kivezérlésjelző.
Működőképesnek tűnnek.
Sziasztok!!! meg mondom öszintén elöször szerelek erősitőtt , Tv ket szotam javitani. Az erősítőbe stk végfok van . stk4893tápja működik be kapcsol de de benne volt az stk csak sisterget mintha a tv adás zúgás lenne hol keresem a hibátt s hogy a voltok amika rajzon vannak azok a z erősitőbe is meg felelőjek legyenek az erősítő tipus száma: A8037 Onkyó!!!! Aki tud segiteni segitsen előre is köszönöm!!!
Csak az LM324-et felejtsd el, az komparátor és használható ugyan audio célokra, de igencsak zajos, a torzításáról nem is beszélve. A tranzisztoros kivezérlésjelző pedig elég kiábrándító, mert minél több led világít, annál fényesebb az összes, ugyanis a már kinyitott tranzisztorokon is nő a nyitőáram, ami miatt nő a fényerő (megcsináltam annó).
zavar11. Ilyen helyesírás után gondolom a TV javítás kondenzátorcseréből ál.. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
Akkor mit ajánlasz bele? (valami 4 csatornás kellene, aminek ugyan olyan a lábkiosztása, mert már kész a NYÁK terv, és nem akarom újból kezdeni) Vagy ha ez nem lehetséges, akkor 2db TL072?
Ha a TL072 menne bele maradhatna a többi alkatrész? (pl a mikrofon előerősítőnél a 100K-s visszacsatolás(?)? Köszi a választ! ![]()
Inkább TL074-et, én is arra cseréltem a 324-eket ugyanabban a nyákban.
Tökéletes!
![]() Köszi a választ! Amúgy a hangszínszabályzóról mi a véleményed? Abba viszont mehet a TL072 ugye? (sztereó lesz)
Rendben! Megfogadom a tanácsodat! Ha kész a ,,mű,, rakok fel képet a Ki mit épített-be!
Nem kevered valami mással a LM324 -et? Az a gyári adatlap szerint is műveleti erősítő.
A minősége az persze olyan, amilyen...
Akkor ezek szerint nem működő képes a dolog. Köszönöm a választ.
2n3773 140 v ceo... Miért ne működhetne? Simán! Sőt elmondanám hogy volt kezem közt ilyen emelt feszültségű Beag ebe 5310 vígan elment magasabb feszről egyedül a meghajtást kell hozzáigazítani.És az alacsonyabb fesztűrésű alkatrészeket.
Üdv.
Az mitől lehet, hogy egy TDA híd abszolút csendben van ? Táp van, a kimenet 0V. Átforraszgatam mindent. Mute/Stby funkciót hiába kötöm +tápra semmi. Néha beindul.
Szia! Mennyi a 9, 10-es lábak feszültsége testhez képest? A választ akár a témájába is írhatnád.
A hangszínszabályzót már néhány éve készítettem sztereóba 747-el, és TL072-vel is azonnal indul. Mind két IC-vel tökéletesen működött, nagy szintről 0 dB-ről, zajszint semmi, de csodát nem szabad várni a kapcsolástól. A magas, közép emelése vágása 20 dB körüli, de a mély katasztrofálisan gyenge nem több 15 dB-nél.
Mivel nem voltam megelégedve vele, nem sokkal az elkészítés után kiirtottam az erősítőből ezt a hangszínszabályzót. Sajnálom, hogy csak negatív tapasztalatot tudtam megosztani a kapcsolásról.
tl o74cn ic hez nincs valami jó kis kapcsolási rajzotok . 1 ic 4 be illetve kimenetet tud. Előfoknak akarom. 2 ict 4-4 lemeneten. minden külön szabályozva.
Szia! Ismét kérlek pontosabban fogalmazz! A helyesírást már nem is említem
![]()
Nos Uraim, van egy olyan problémám, hogy megépítettem az APEX B-500-as végfokot. Tökéletesen működik nincs zaj nincs sistergés, búgás, jó dinamikai hangkép! Most +-75V-os tápegységről van hajtva 4*22000µF pufferral, viszont 4ohmos terheléssel úgy gondolom hogy teljes kivezérlésen túlságosan is melegszik! A kapcsolási rajzból mi derül ki számotokra maga a konstrukció nem tudja igazán a 4ohmos terhelést ezen a tápfeszen? Hozzá teszem hogy 8 ohmos terheléssel tökéletesen működik!
Ha esetleg a végtranyók számát megnövelném 2-2-vel a pozitív illetve negatív oldalon akkor lehetséges hogy 4 ohmos terhelésnél stabilabb lenne? Előre is köszönöm válaszotokat. Az alábbi linken nagyobb felbontásban is megtalálható a kapcsolási rajz. Kapcsolási rajz NYÁK - Beültetés
Persze, hogy jobban melegszik, mivel kétszer akkora a terhelés rajta. Vegyél a hátadra 40kg-ot, szépen mászkálsz vele, aztán még 40kg-ot.......naugye.
A tranyók számának növelésével a disszipálandó hőt nem tudod csökkenteni, viszont több tranzisztoron jobban megoszlik, igy kisebb terhelés jut 1-1 tranyóra. Mindenképp jó döntésnek tartom. De ugyanilyen meleg lesz a bordád több tranyóval is. Egy kép jó lenne a bordáról, mert lehet, hogy az a probléma, hogy kicsi.
Igen, ennyi tranyóval a 4ohm ekkora tápfesz mellett, nagyon határeset. Több tranyóval egy hanygyafülnyivel kevésbbé melegedne, de az említésre sem méltó, viszont ahogy a kolega is mondta, jobban el lenne osztva a terhelés.
Nocsak, a jó öreg Texas erősítő tuningolt változata...
![]() A melegedés nem a tranzisztorok számától függ, hanem a teljesítménytől, ahogy a kollégák írták. A teljesítmény pedig a tápfeszültségtől, meg a terhelő impedanciától. Több végtranyó esetén is ugyanúgy fog 4 Ohm -nál fűteni, csak többfelé oszlik meg a hő. Ha ketten cipelnek 1 mázsát, vagy négyen, attól még a súly ugyanannyi, csak 4 ember esetén egyik sem erőlködik annyira ![]()
Nem azé hanem a VF2 elrendezésé (a Q1 Q2 bázisa a stabilizált tápfeszeken van). A Phase Linear csinált nagyon régen ilyet tranyókkal, abból koppinthatták.
Igen, a Q1,Q2 földelt bázisú, szinteltoló. Okos kis kapcsolás, bár nekem FET-tel jobban tetszik, kissé megemelt tápfesszel az előfoknál. De lehet ezt ragozni...
Szia
Mellékelek pár fényképet a végfokról, remélem tudok segíteni vele, illetve ha jól értem akkor 4ohmos terhelésre túl nagy a tápfesz, ha csökkentem gondolom kevésbé is melegedne, most hirtelen amit fel tudtam túrni toroidot az +-65V-os egyenfeszt ad le, mekkora hatásfokkal számoljak egy ilyen végfokkal?
Szia! Ezzel a négy tranzisztor párral még a ±85V/4 ohm is a biztonságos üzemi tartományon belül van, egyetlen feltétel a kellően intenzív aktív hűtés biztosítása. Ez utóbbiról van már elképzelésed?
A hatásfok olyan paraméter ami a kivezérlés mértékétől is függ, az elvileg kivehető legnagyobb szinuszos teljesítmény 40%-ra számíthatsz, mint legnagyobb disszipációra.
Egy válasszal még adósod vagyok. Ha növeled a végtranzisztorpárok számát, akkor magasabb bordahőmérséklet engedhető meg, a magyarázat az adatlap Power Derating ábrájában rejlik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |