Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   165 / 278
(#) mpisti válasza kissadam hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Egy menetzárlatos géppel nem lehet hegeszteni. Nem hogy rosszul, sehogy. Ugyanis a menetzárlatos tekercsrész nagyon rövid idő alatt felizzik, sokkal hamarabb, mint a hőkapcsoló reakcióideje. Mivel a menetzárlatos rész impedanciája lényegesen kisebb mint a hegesztőáramköré, ezért a trafó által a hálózatból felvett teljesítmény nagyobb része a zárlatos részt melegítené. A hűtés elégtelensége okozza a problémát, azt kellene rendbe rakni úgy, hogy a hűtendő alkatrészek minél nagyobb felülettel érintkezzenek az áramló levegővel. Nem utolsósorban a házba nem befújni kell a hűtőlevegőt hanem a meleget kell kiszívni. Ebből következik hogy az esetek 70%-ban a gyárilag beépített ventilátor egyáltalán nincs az optimális helyen.
(#) GeorgeAudio hozzászólása Jún 11, 2015 /

Sziasztok!
Van egy villám csapott wel3-3a panelem ahhoz keresnék rajzot.
Előre is köszönöm a segítséget.
Gyuri
(#) kissadam válasza mpisti hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Mondjuk ez igaz, hogy a zárt menetekben nagyon nagy áramok alakulnak ki, amik igen csak hamar leégeti az egész trafót.
A hozzászólásod második fele gondolom pisti35-nek szólt.
(#) JZoli válasza kissadam hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

A felső dobhoz viszonyítva (ha nem torz-átméretezett a kép) valóban kicsinek tűnik az a trafó, főleg 180A-nek!
(#) pisti35 hozzászólása Jún 12, 2015 /

Tettem fel képeket a trafóról és a ventilátorról, a méretarány miatt egy gyufaskatulyát is odatettem.Amúgy jól hegeszt a gép, csak lehet hogy tényleg kicsi a trafója és ezáltal kisebb a teljesítménye 25% 175A (de a gépre 180 van írva).Ez 35%-on lehet hogy kb 160A nak felel meg és a gép nem 180as csak 160as. Vagy még arra gondolok hogy a trafó és a mellette lévő egyenirányító együttes melegsége miatt kapcsol le. Lehet egy kellene az egyenirányítónak is egy plusz ventilátor, a gép felső részében lenne hely egy 120x120as ventilátornak és feltenni vele szemben az egyenirányítót is, akkor pont a trafó fölött helyezkedne el. A ventilátor 150x150as és kifelé fúj.
(#) mpisti válasza kissadam hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

"A hozzászólásod második fele gondolom pisti35-nek szólt." Ez így van. De nem akartam külön válaszolni Pisti35-nek, ezért egy hsz.ban leírtam amit a gépek hűtésével kapcsolatosan tapasztaltam. Sajnos sok gyártó a gép hűtését másodrangú kérdésként kezeli, pedig sok esetben a használhatóság záloga a hűtés. Pl. az ominózus gépben az egyenirányítót kényelmi megfontolásból fekvő hűtőfelülettel szerelték, így a beszívott levegő nem a lemezek közt, hanem azokat megkerülve áramlik. Ha állítva szerelik, az egyenirányítóhűtés hatásfoka sokkal jobb lesz. Arról nem beszélve, hogy a trafót közvetlenül a ventilátor elé tették, így a levegőben jókora turbolenc
(#) pisti35 válasza mpisti hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Akkor elég ha felállítom az egyenirányítót ott ahol most van, vagy tegyem feljebb a trafó fölé + egy ventilátorral? A kábelek elég hosszúnak néznek ki, kivéve a fojtó és az egyenirányító közötti vezetéket mert abba viszont bele kellene toldani ha változtatni akarom az egyenirányító helyzetét.
(#) BlackForce válasza pisti35 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Az biztos hogy sokat segitene a diódahid hűtésében ha a lapok függőlegesen állnának.Már venti nélkül is jobban hülne függőlegesen(mivel a meleg levegő mindig felfelé áramlik).
Mekkora a venti mérete?
(#) pisti35 válasza BlackForce hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Az előbb írtam hogy 150x150-es, de rosszul mértem mert van az vagy 170x170-es is. Akkor nyugodtan megfordíthatom az egyenirányítót függőlegesre.
(#) Hetope válasza pisti35 hozzászólására (») Jún 16, 2015 /

Úgy fordítsd az egyenirányító blokkot hogy át tudjon menni a lapok között a venti levegője és még az sem ártana hogy a kondikat is érné a levegő !
(#) pisti35 válasza Hetope hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Én úgy gondoltam hogy derékszögben meghajlítok egy laposvasat, amit a gépház aljához csavarral rögzítek és ehhez rögzíteném az egyenirányítót. Csak nem tudtam hogy mennyire szabad forgattatni az egyenirányítót, (nehogy elszúrjak valamit) Az mindegy esetleg hogy a kondi fejel lefele van? Én nem értek az elektronikához azért is kérdezlek titeket, nektek ezek amatőr kérdéseknek tünnek de nekem nem azok. Vagy lenne még egy variációm van a gépházon egy 120x120as ventilátornak kialakított hely, ezzel szemben el lehetne helyezni az egyenirányítót pont a trafó felett helyezkedne el. Ennél a megoldásnál még a trafót is hátrébb tudnám helyezni a ventilátortól hogy szellősebb legyen.Minden kábel el is érne kivéve az egyenirányító és a fojtótekercs közötti kábelt, ebbe beleszabd toldani annyit hogy elérjen? Ti mit ajánlotok elég ha fordítok az egyenirányítón vagy helyezzem feljebb.
(#) Hetope hozzászólása Jún 17, 2015 /

Szerintem azt is megcsinálhatod hogy leszereled az elkó csomagot és feljebb szereled a dióda hidat mert nem kell kitalálnod semmilyen tartót hanem a vertikális oldalfalba fúrsz egy olyan lyukat mint ami most van az alsó lemezben. A kondikat pedig fel állítva aláhelyezed és rögzíted úgy hogy sem ők sem a csatlakozó vezetékek ne tudjanak berezegni. Van ahol bilincsel rögzítik másutt pedig csak meleg ragasztóba dugják de e két véglet között létezik még számtalan megoldás de terajtad múlik hogy melyik tettszik meg vagy ha nem is tetszik de azt találod a leg megbízhatóbnak akkor azt csinálod !
(#) dobo hozzászólása Jún 18, 2015 /

Sziasztok lenne egy kis problémám .
Nemrég cseréltem fokozatkapcsolót a co hegesztőmben.
Azótta fokozatváltásnál leveri a 16 amperes C-s kismegszakítót.
Otthol 25 amperes kismegszakítónál nem volt gond vele.
De most egy másik helyen kell használnom és ha fokozatot váltok egyből leveri a megszakítót.
Ha nem váltok fokozatot hanem kihuzott állapotba váltok akkor nincs gond hegeszt minden fokozatban széppen.
Kimértem a kapcsolót nem zárja rövidre a tekercseket átkapcsoláskor .
Szerintem a trafó indítási árama veri le .
Tudtok hozzá valami lágyindítási trükköt esetleg?
(#) Ricsi89 válasza dobo hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Azzal a kapcsolóval valami nem stimmel. Tudtommal a trafó csak akkor megy, amikor nyomod a pisztolyon a gombot.
(#) Hetope válasza dobo hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Hegesztés közben nem ajánlatos fokozatot váltani !
(#) dobo válasza Hetope hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Bocsi rosszul fogalmaztam a fokozatot természetesen üres járásban váltom.
Holnap ha lesz időm kimérem az áramait minden fokozatban hátha okosabb leszek.
Átnézem a teljes gépet lehet elkötöttem valamit.
Rámérek érintésvédelmi szempontból is nehogy testzárlat legyen valahol .
(#) Hetope válasza dobo hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Teszteld le magát a kapcsolót úgy hogy leakasztasz minden kivezetés a bemenetet pedig izzón keresztül vezeted és elkezded tekergetni a kapcsolót. Ha a tekergetés közben felvillan az izzó akarmiljen rövid időre is akkor kötelező az a kapcsolót lecserélni ! Persze ez akkor igaz ha a fázist is és a nullát is kapcsolgatod . Kilehet vizsgálni akkor is ha csak a fázist kapcsolgatod de akkor több izzóra van szükség.
(#) adchef hozzászólása Jún 30, 2015 /

Üdv Mindenkinek! Utólag találtam ezt a topicot lehet, hogy ide kellett volna ezt a hozzászólást. Ha megnéznétek megköszönném!
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2015
(#) Hetope válasza adchef hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

Először mérd meg hogy a panelra jövő feszültség megmarad-e amikor indítod a kitoló motort!
(#) adchef válasza Hetope hozzászólására (») Júl 4, 2015 /

Köszönöm a segítő szándékot! Közben megoldódott a probléma. Belefutottam egy selejt Tl-082-be. Újabb csere után minden patentul működik.
(#) stuller hozzászólása Aug 13, 2015 /

Köszöntök mindenkit!

Most regisztráltam ide, és éppen egy témában keresnék tanácsot, hátha ti tudtok segíteni.
Egy Einhell BT-GW 190 D típusú CO2 hegesztő gépem elromlott, és ha valaki így látatlanban ért hozzá vagy már találkozott ilyen hibával és megosztaná a tapasztalatát velem azt megköszönném. A betáp kábele szakadt volt, de hogy mióta volt így elvágva azt nem tudom, egyszer csak nem indult el a hegesztő. A betáp kábel a csatlakozó tövében volt sérült, rövidebbre vágtam, majd vissza kötöttem mindent a helyére, de utána sem indult el a gép. A jelenség az volt, hogy jelezte a berendezés, hogy feszültség alatt van, a hűtő ventilátor is bekacsolt, mikor a pisztolyon a gombot bekapcsoltam, akkor a relé meghúzott(kattant), de semmi sem történt, sem a huzal adagoló motor nem indult el és az ívet sem húzta.
Ellenőriztem a 230V-os betápnál és 400 V-os betépra kapcsolva sem történt változás.
A hővédelmet jelző izzó sem világított, de attól még a huzal adagoló motornak kéne menni.
A panelre beérkezett a 230V, a két üveg biztosíték sértetlen volt.

Ha valaki esetleg találkozott már ilyen hibával, akkor azt megoszthatná velem, hogy most mit tegyek. Előre is köszönöm.
Üdv.: Stuller Józsi
(#) mpisti válasza stuller hozzászólására (») Aug 13, 2015 /

Mivel ez a gép a tolómű feszültségét a főtrafóról kapja, egyértelmű hogy a tólómű nem megy ha a főtrafó nem kap feszültséget. Valószínűleg a 30A-es fekete zárt kapcsoló érintkezője nem ad át.
Már néhányat kellett cserélnem ilyen hiba miatt. Aztán még hibás lehet a fokozatkapcsoló is, de ez eléggé ritka.
(#) stuller hozzászólása Aug 13, 2015 /

Köszönöm az infót. Majd írok mire jutottam. Köszönöm szépen a gyors válaszodat.
(#) stuller hozzászólása Aug 15, 2015 /

Szia M. Pisti,
Kimértem, és sajnos a relé jó, a relére beérkezik a 230VAC és tovább is adja. A fokozat kapcsoló alatt te mit értesz, magát a 6 pólusú kapcsolót? Mert azt is kimértem, pólusonként külön külön átad, nincs szakadásban egyik fokozat sem. Esetleg ezen új infó után is van ötleted, hogy hogyan keressem a hibát?
Előre is köszönöm a válaszodat.
Üdv.: Józsi
(#) mpisti válasza stuller hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Akkor már csak a főtrafó tekercseire vagy menetei közé épített hőkorlátozó kapcsolót kellene megvizsgálni hogy átadja -e az áramot. REmélem nem fáziskeresővel keresed a hibát?
(#) stuller hozzászólása Aug 17, 2015 /

Multiméterrel keresem a hibát, gondolom az jó, nem?
De nem az a hőkorlátozó van kivezetve egy kis lámpára, ami csak a trafó túlmelegedésénél jelez?
Vagy van valami más kapcsoló is a tekercsekbe építve? Akkor azt biztos nem néztem, mert nem tudom hogy hol van.
Csatolok egy képet, hátha azon kb. be tudnád jelölni a helyét, akkor azzal sokat segítenél.

5.jpg

(#) Tambi válasza mpisti hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

(Bocs Fórumtársak ez kissé off lesz)

Szervusz Pisti!

Ismét erőt vett rajtam a plazmavágó építés. Töretlen lendülettel haladunk az alagút sötétje felé. Megkérnélek, persze ha van kedved és időd, látogass át a "Transzformátor információ" oldalra. Roppant csuda dolgok történnek velünk már a "közönséges" trafóépítés kapcsán is.

Nagyon érdekelne a véleményed.

Köszönettel
Tambi
(#) mpisti válasza stuller hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

De igen, a hőkapcsoló van kivezetve a túlmelegedésjelző lámpára, és összesen 1 db van belőle, az is a trafón. Szerintem az egyenirányítóra még nem szereltek. Erősáramú vizsgálatkor, amikor az áram útját vizsgáljuk sem fáziskereső sem multiméter nem felel meg, mert olyan minimális terhelést visz a vizsgált áramkörbe hogy akár szennyeződés akár kapacítiv csatolás meghamisítja a vizsgálat eredményességét. Ezt olyan eszközzel kell vizsgálni,ami minimum 10-15mA terhelőáramot produkál. Ide kiválóan megfelel pl. egy 15-40W 230V-os izzó.Ha az világít, akkor ott biztosan folyik áram.
(#) mpisti válasza Tambi hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Rendben.
(#) Erick hozzászólása Aug 23, 2015 /

Sziasztok!

Javításon van nálam egy EL-melior Wel4-3-as Co hegesztő vezérlő panel. Az alap problémája az volt, hogy a huzaltoló motort nem fékezte meg, hol így hol úgy állt meg a drót, így sok volt a pazarlás. Méregettem a panelt, a forrasztás oldalon cseréltem az 555-ös ic-ket, láttam a +13 feliratot az egyik ponton, rámértem multival, és nem volt csak 5,6V ott. Megnéztem a zenert, ami be volt forrasztva, és 5,6V-os volt. Mivel nincsen 13V-os zenerem, csak 12V-os, így beültettem azt, most már a 13V-os mérési pontnál 12,6V van. A panel működni látszik, a módokat is tudom változtatni manuális, automata és szakaszos hegesztés között, viszont automata módban a mágneskapcsoló folyamatosan be van húzva akármit nyomok... Ha manuális módba váltok, a mágneskapcsoló kikapcsol, és a pisztoly gombjának megnyomására szépen ki be kapcsol, ahogy kell. De automata módba váltáskor a mágneskapcsoló behúz, és úgy is marad. A mágneskapcsolót egy MOC3020 és egy BT137-es triak működteti. Lehet a baj, hogy kicseréltem azt a zenert? Ennek a panelnak nem 13V a belső működési feszültsége? Akkor miért van rajta a 13V felirat? Egyébként ebben az állapotban a fékezés is működik, tehát minden jó lenne, ha a mágneskapcsoló jól működne.
Nem lenne esetleg valakinek egy kapcsolási rajza ehhez a panelhez?

Köszönöm a segítséget előre is!
Következő: »»   165 / 278
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem