Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   272 / 317
(#) Gránátalma válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

A fuzz oknak általában nagy a zaja.
Építsd meg a kalamazoo silicon fuzz-t, annak nincs nagy zaja míg nem tekered ki teeeljesen.
Na akkor annak is lesz zaja.
(#) jani1987 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Azonos lábkiosztás mellett melyik az?
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Pillants e lap aljàra!
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2015
(#) jani1987 hozzászólása Jún 21, 2015 /

A potira kötött kondi szerepe amúgy micsoda?
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Úgy ahogy rájöttem. 100nF-tól felfelé érdemes variálni, annál szélesebb a hangzása.
(#) steelbird válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Melyik potira kötött kondi? A Gain potin lévő 22u, vagy a hangerővel sorban lévő 100nF?
(#) jani1987 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

A gain-re kötve. Azért az értékek módosítgatásával vannak különbségek.
(#) steelbird válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Persze, mert ha kis kapacitásút teszel bele oda, akkor már nem (csak) a gaint fog szabályozni. Oda minimum 22u kell és akkor azt fogja szabályozni a poti, ami oda van írva.
(#) jani1987 hozzászólása Jún 24, 2015 /

Na most már készen van a fuzz face-J201-TL072 soros egymás után rakása. Külön-külön működnek de egymás után kötve csak egy rettenetes búgás hallatszik. Valahol hibádzik a dolog, de vajon hol? Ez a kérdés válasszatok. A FF-J201 +/- -os tápot kapott, míg a TL072 föld szimmetrikusat.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Javítva:
(#) steelbird válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Tápot adsz a műveleti erősítős áramkörnek, összekötöd a két áramkör GND -jét, meg a fetesnek adsz pozitív tápot a műv. erősítős panel pozitívjáról és mennie kell.
(#) steelbird válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Ebből nem derül ki, hogy a fetes áramkörrel hogy kötötted össze.
A jobb, meg a bal oldalt minek kötötted egymás után? Nem igazán érthető. Adott két, kb. 2- szeres erősítésű fokozat, amiket sorba kötsz, aztán lesz belőlük egy 4-5 -szörös eredő erősítésű kaszkád fokozatod. egy csomó felesleges alkatrésszel. Ezt a kis erősítést egy műveleti erősítővel, meg plusz két ellenállással meg lehet ugyanúgy valósítani.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
(#) jani1987 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Azért ez a 2 ic-s sorba rakás viszonylag jó hangot eredményezett. A zsákai találkozóra felviszem ha már egy értelmes felvételt nem tudok csinálni.

Video 2.wmv

(#) TomaFeri hozzászólása Jún 28, 2015 /

Sziasztok! Vettem egy Videoton Szimfónia deluxe rádiót, kérdésem, hogy hová és hogyan kössem be a jack aljzatot a gitárnak? van egy lemezlejátszó bemenet, öttűs csatihoz. azt kéne kicserélni? előre is köszi! Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
(#) jani1987 válasza TomaFeri hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Régen amikor a magnófej helyére kötöttem a gitárt akkor rendszerint úgy jöttem rá, hogy a negatív megy a negatívra, a jel vezetéket meg pontról pontra végig ellenőrzöd. Ahol szól na oda teszed. Még semmit nem tettem tönkre vele.
(#) jani1987 hozzászólása Jún 29, 2015 /

Az alábbi rajz szemlélteti azt a variációt amit egymás után akarok rakni. A kapcsolók feladata az áthidalás, hogy csak a kapcsolt áramkör vegyen részt a hangzás kialakításában. Vajon jó az elképzelés vagy máshogy oldjam meg?
(#) steelbird válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Hát.. a fuzz, meg TL072 -es blokk kimenetek biztos nem fogják egymást szeretni, ha direktben összekötöd őket. Hacsak nincs a blokkokon belül soros ellenállás a kimeneteken. Direkt kimeneteket nem párhuzamosítunk csak úgy.
Ezen még van mit javítani...
(#) TomaFeri válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

ez lett volna a B terv, csak biztosra akartam menni
(#) SBahadurD hozzászólása Jún 30, 2015 /

Sziasztok!

Gitár és külső (USB-s) hangkártya közé szeretnék egy nagyon egyszerű hangerőszabályzót (gyakorlatilag hangerő csökkentőt) rakni. Ez lényegében egy potenciométer.

A kérdésem az lenne, hogy milyen értéket érdemes választani? Azt olvastam valahol, hogy a gitárok kimenetének impedanciája 4-500 kohm. Ez igaz? Ez esetben nekem 4-5 Mohm (egy nagyságrenddel nagyobb) potméter választása megfelelő lesz? Nem lesz ez már túl nagy a hangkártya bemeneti terhelőáramához? Milyen nagyságrendbe eshet egy hangkártya bemeneti impedanciája? Annak is "illik" egy viszonylag nagy értéknek lennie, nem?

Nagyon-nagyon szeretném elkerülni az aktív eszköz használatát a feladathoz.

Szóval mit javasoltok? Mekkora poti kell? Köszi a választ előre is!
(#) steelbird válasza SBahadurD hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Szia.
Szerintem 500k -1M körüli poti jó lesz. A kártya előfokának a plusz terhelése csak teljesen feltekert potinál fogja éreztetni magát. A kártya adatlapján talán van róla adat, hogy mennyi a bemenő impedanciája.
Viszont zavarvédettség szempontjából nem jók ezek a túl nagy értékű ellenállások, úgyhogy jól le kell majd árnyékolni a potit.
De... egy gitárnak nem nagyon van akkora kimenő jele, hogy az túlhajtsa a kártya vonal szintű bemenetét, vagyis nem logikus csökkenteni a jelét, mert kisebb jelből kell visszaerősíteni utána, ami plusz zaj. Csak akkor fordul inkább elő, hogy túlvezérli a bemenetet, ha a mikrofon bemenetre dugod. Akkor viszont felesleges a poti ellenállása miatt aggódnod, mert az amiatt adódó illesztetlenség jóval kevesebbet ront az eredő hangminőségen, mint az, hogy mikrofon bemenetre dugtad. Én sokszor rögzítettem már gitárt line bemenetről, de inkább az volt mindig a probléma, hogy nem elég nagy a jel, amit kapok.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
(#) teddysnow válasza SBahadurD hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Szia

A gitár hangerőszabályzója miért nem jó?
(#) Gránátalma válasza SBahadurD hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Egyáltalán miért kell csökkenteni a jelet?
(#) steelbird válasza Gránátalma hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Jó kérdés...
(#) jani1987 válasza Gránátalma hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Nehogy lefulladjon.
(#) SBahadurD hozzászólása Júl 1, 2015 /

Na kérem, arról van szó, hogy a bátyámnak van egy ilyen külső hangkártyája. Azt mondja, hogy a gitár túlvezérli az eszközt. Ha a gitár saját hangerőszabályzóján veszi alacsonyabbra a jelet, az meg nagyon tompává teszi a hangját, eltűnnek belőle a magasok. Ezért szeretne valamilyen hangerőcsökkentőt, ami nem torzítja ennyire el a jelet. Nekem egyből a potméter jutott eszembe, mint egyszerű megoldás.
(#) ZSozsóó válasza SBahadurD hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

De értsd már meg, hogy a gitárban is potméter van! Tehát a Te logikád a következő: ha a gitárban levő potméter nem jó, akkor kötök utána mégegyet, hátha azzal jól lesz, nem vezérli túl meg nem lesz tompa...tompa lesz...Ami az adatlapról nem derül ki, hogy mekkora is a hangkártya bemeneti ellenállása. Ide valmai feszültség követő fokozat kellene, magas bemeneti impedanciával, alacsony kimenetivel, oda már lehetne tenni potenciométert. Meg persze feltételezem, a hangkártya 0dB-es álláson van üzemelve, mert az a lehető legalacsonyabb erősítése. Szép napot! Zs.
(#) Massawa válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Meg eleve az egy mikrofon elöerösitö ( dual mic preamp) aminek kicsi a belsö ellenállása és ez teszi tönkre ( terheli le) a gitárhangot.
(#) steelbird válasza SBahadurD hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

No, én végignyálaztam a hangkártya gépkönyvét, abban benne van ugyan a specifikáció, de semmit nem írnak a maximálisan megengedett bemeneti szintről. A bemeneti aljzatok kombináltak, gondolom, jól használja a bátyád és a közepén lévő 6,3 -as hüvelybe csatlakozik nem pedig XLR dugót használ.
Az XLR a miki, a Jack a line bemenet. Ha a line bemenetet is túlvezérli, akkor sajnos ez ilyen. Tesznek említést arról a gépkönyvben, hogy ha effekten keresztül van rádugva a gitár, akkor meg kell róla győződni, hogy azon nincs-e nagyon ráadva a hangerő. Na, ez utal arra, hogy nem nagyon bírja a nagyobb jelet, de semmi más. Elvileg egy gitár natúrból nem vezérelhetné túl.
A gitárok jelének optimális illesztéséhez 300 kOhm - 500 kOhm körüli fogadóimpedancia szükséges. Elvileg az is teljesül, a kártya gépkönyve szerint a line bemenet impedanciája >300kOhm.
Az, hogy a gitáron lejjebb tekert hangerő potival tompább lesz a hang, az illesztetlenség, illetve emiatt kialakuló relative nagy kapacitív terhelés miatt van.
Vagy eleve erősen kapacitív az átviteli út terhelése, vagyis vagy a kábel nem megfelelő, vagy a hangkártya bemenete terhel nagy kapacitással. Ez kiszűrhető mási tipusú kábel kipróbálásával, illetve a gitár más eszközre dugásával.
Ez a tompulás mindenképpen illesztetlenségre utal.
Ha közbe teszel a gitár és a kártya közé egy nagy impedanciás potit, azzal nem fog megoldódni a tompulásos hangszín probléma. Itt most impedanciát kellene illeszteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
(#) SBahadurD válasza steelbird hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Köszi a választ!
Ha esetleg közé teszi az effekt pedált, és az effekt pedál kimeneti jelét osztom le egy potival, az lehet megoldás? Gondolom az effektpedálnak nagy bemenő és kis kimeneti impedanciája van.
(#) SBahadurD válasza SBahadurD hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Vagy lehet akkor, hogy úgy már a gitár saját hangerőszabályzójától sem torzul a jel?
Következő: »»   272 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem