Fórum témák
» Több friss téma |
Egy jófajta táp pl így tartja a feszültséget terhelés alatt is: Bővebben: Link
Az illető csinált annó több videót is a saját maga által épített IGBT-s műterhelésével, nem tudom hova lettek, a youtube csatornán ezen kívül nem túl sok van. Volt köztük olyan is valamelyik "noname" márka tápjával, névleges terhelés környékén, aminek a kereskedője addig "küzdött", hogy végül levette a videót a srác, ami a tápot nem éppen úgy mutatta be, hogy "hű de jó" lenne ![]() Amit vegyél figyelembe, hogy ezek a gépek a kb 65W-os TDP-jű processzorral (i3 és ha jól tudom az I5 is ilyen) kb üresjárásban 65W körül fogyasztanak, és teljes terhelés alatt pedig kb olyan 100-110W-ot, alaplapi videokártyával (azaz a cpu-ba építettel), tehát ennek mentén szükséges a hozzá vásárolt táp teljesítményét meghatározni vásárlás előtt ![]() De akár egy konnektorba dugható fogyasztásmérővel meg is mérhetsz egy ilyen gépet, hogy meggyőződj róla... Egyébként márkára pedig pl az FSP jó minőségű tápokat gyárt. Régebben egészen olcsón is árulták őket, mostanában valószínű annyiba kerül, mint pl a Chieftek vagy hasonló tápok. A jó tápban van pl mindenféle védelem: túláram, túlfeszültség, rövidzárlat, ami a legolcsóbbakban valószínűleg nincs... A még drágábbakban meg van pár kék meg egyéb színű led, meg világítós ventilátor ![]() Aztán persze azok a tápok is el tudnak romlani, amiket drágán adnak, és/vagy amúgy jobb minőségűek mint az egészen olcsók... A kW-os tápok meg biztosan hegesztőtrafónak készültek, csak nem tudták mindet eladni ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2015
Egyébként megtaláltam itt a prohardveren van néhány tápteszt még ugyanattól a szerzőtől, ha minden igaz: Bővebben: Link
Vagy pl még egy rövid youtube videó: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2015
Valamit nagyon keversz a TDP kapcsán. Thermal Design Power a rövidítése, vagyis a tervezett hőkeret, amibe bele kell férjen az, amit eldisszipál, bármikor. Vagyis, soha nem fog felvenni 100-110 W-ot. Üresjáratvban akár 15 W körül is beérik, de ez sokmindentől függ, teljes terhelés alatt pedig maximum 65 W lehet.
Stol videói pedig megvannak, ő soha nem szedett le gyártói kérésre anyagot, volna is eszében.. A PH-n volt esemény ebből régen, de erről nem mondhatok többet.
Kedves Alkotó!
Alaplap ügyében egy nagyon egyszerű tanácsot tudok adni: Vedd azt, amire a legtöbb garancia van és az igényeidhez mérten a legegyszerűbb, legkevesebb extrát tartalmazza. Amire nincs szükséged, az nem is romolhat el, és hidd el, egy olcsó és egy drága lap között nem a gyártgás minősége elsődlegesen az eltérés oka, hanem a felszereltség. Sok, érdekes rövidítéssel, wow-ficsőrrel találkozhatsz, ezekkel mind nem kell foglalkozni: Minden lapon minőségi, japán elkók, alacsony RDSon-ú FET, kisveszteségű tekercsek lesznek. Egyszerű használatra tök felesleges 12 csatornás VRM, 3 csatorna is példásan stabil lesz éveken keresztül, nem lesz szűk keresztmetszet a drága típushoz kéepst vékonyabb rézfólia ésatöbbi. Én még mindig úgy gondolom, hogy az Intel lapjai a SOHO egyik legjobbjai stabilitásban, megbízhatóságban, de ha Foxconn, MSI, vagy más márka van rajta, az is lehet olyan jó. Csak régi, neves szereplők vannak már az alaplapok piacán, nincs Tomato, PCChips, és hasonlók. Az, hogy adott modellel sok gond akad, minden gyártóval előfordul, az Asusnak pocsék időszaka volt a P5-ös lapjaival, a Giga is kapott rendesen a P3x/4x lapokkal, az MSI meg előtte szívott nagyot és az nVidia, meg az AMD viszont jól megszivatott minden gyártót a szériahibás lapkakészleteivel. Mindenkinek lesz hite vagy ellenhite adott márkában, szerintem ezzel kár foglalkozni, ha van 3 év gari, akkor vedd meg akár 12 ezresért az aktuális elegendőt, aztán 3 év után, ha mégis elszáll, és enem tudod javítani, akkor már addigra fillérekért lesz másik lap. Egy jó ház, normális szellőzéssel-hűtéssel és egy egyszerű, de minőségi tápegység sokkal többet fognak számítani tartósságban, mint a lap gyártója.
Felső kategóriás lapból bár számszerűleg kevesebb jön vissza, de arányát tekintve, sokkal több a gond ezekkel, mint egy egyszerűbb verzióval. Még régebben a megboldogult Usersből amiket elhoztam e-hulladékként alkatrésznek, ott is kiugró volt az arány, a lapok közel harmada prémium kategória volt, pedig azokból jó, ha egy jutott sok eladott lapra.
I3, i5 ugyanazt a HD4600-at viszi. A legkisebb i3-ban van HD4400, aminek hátránya úgy 5-10 % között lehet. Mindkét IGP elég decens jószág, ésszerű játékra is teljesen alkalmas.
A 120 G semmire sem elég az relatív. nekem, rendszergazdaként a munkavason 2x36 GB, a netezősön 1x80 GB van, a laptopn meg 64 GB. És mégis elég. Pedig van fotó és film is, bár utóbbit vagy a Youtube, vagy ha ritka, akkor az eredeti DVD tárolja.
Ez nem típusa, hanem márkája. Ha a típusát is leírod, könnyebben tudunk segíteni. De F12 talán hoz fel boot menüt, viszont ha UEFI bootol, akkor kicsit babrálni kell.
Félreérted, amit írtam. A TDP nyilván a CPU-ra vonatkozik, az a 65W. A fogyasztásnál viszont a teljes gép fogyasztására írtam, amit írtam, hiszen ez a lényeges
![]() ![]() Vagyis ezek alapján tehát a kb "leggyengébb" azaz olyan 350W-os táp bőségesen elegendő, alapvetően! (Viszont érdekes, hogy általában pedig ha ezek az energiatakarékos, pl órajel-szabályzásos üzemmódok aktívak akkor a gépek fogyasztása még kevesebb, viszont a boltban kapható tápok teljesítménye meg talán évről évre nagyobb és nagyobb még mindig? ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2015
Ja, így már értem, azt hiszem, későre jár..
![]() Az energiatakarékos üzemmódokat szerintem nincs értelme kikapcsolni. Amikor szükség hozza, ott a lóerő, azon kívül meg hidegebb minden és a villanyóra sem pörög annyira. Nekem a netezős vasam (i3-4330, 4 GB RAM, Intel x25M 80 GB, ADSL modem, ezek ellátva egy Dell 110 W-os adapter+Modecom ITX tápegységgel a passzív üzem miatt) a legizmosabb játék alatt is 70 W-ba nem tud belekarcolni. Netezéskor 35 W, nyugalomban 20-25 W.
Kíváncsi lennék, nem kekeckedésből, hanem mert tényleg érdekel, ha tudsz csinálni mondjuk SNM-mel(itt hirtelen letöltve pl egy 1.9.1+ verziót találtam) egy teljes terhelési tesztet, hogy úgy hány W-ot eszik?
![]() Az én általam írt W-ok így "készültek" ![]() mod: Az más kérdés, hogy mennyire "reális" a dolog, viszont végülis a teljes terhelés akkor is annyi, hogyha esetleg nem nagyon van olyan program, ami ugyanannyira "kihajtaná" a gépet, mint mondjuk ez a teszt... A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2015
Az én i5-ömben még HD2500 van, mert régebbi generációs. De sok grafika szerepelt a kérdésben, ahová teljesítmény és tárhely is kell. Az időállóság igénye megint csak az erősebb felé billenti a mérleget. Igazad van, ennek mértéke relatív. Amikor összeraktam a gépem, azt hittem, sosem telik meg. 120-as ssd és 2TB-os hdd van benne. Két év kellett csak, s elfogyott a tárhely. Mostanában hetente törölgetek valamit, hogy elférjek.
A dvd-iddel meg ne röhögtess a mai világban, mikor minden online elérhető, a világ bármely pontjáról. Jó, hogy nem a cd-kkel jössz itt nekem...
Van CD-m is, nem kevés. Van egy olyan furcsa, hülye szokásom, hogy meg szoktam venni, amit szeretek, és túl azon, hogy veszteségmentes forma, van hozzá booklet, kézzelfogható, offline is elérhető. Nyilván azzal kontrázol, hogy veszteségmentesen is lehet online venni, a bookletet nézegessem képeken, ha akarom, és ma már nincs olyan, hogy offline. A Philips CD850-et, JVC XV-D721-et (nyomógombok vannak rajta, azonnal üzemkész, stb., és ez olyan, amibe csak egyszerre egy lemez megy bele) meg kiválthatom egy jobb DAC-kal/VGA-val, aminek az árát majd a 247. megvett online lemezzel meg is spóroltam. Más kérdés, hogy van jópár olyan anyagom, ami nem lelhető fel online, mert annyira rétegtermék, a CD, DVD lejátszó a netezős vas felét fogyasztja, és egyszerűen csak működik. És mondok még egy meredeket, ülj le, kapaszkodj: DVD-RAM-ra archiválok. Ami valóban fontos anyag, az elfér kőkemény 5 lemezen, amihez nem kell hozzányúlni évente remegve, hogy vajon rajta van-e még, amit ráírtam. Persze feltolhatnám fizetős felhőbe (ingyenessel ne vicceljünk), átrakhatnám pendrive-ra, vagyis költhetnék rá, csak azért, hogy téged ne röhögtesselek vele, de sajnos ez az érv nekem nem elég jó.
Prime95-tel hajtogattam, ott néhány W-tal kevesebb jött ki, mint grafikaintenzív dolog alatt.
Ott a pont! Jól megfogalmaztad a lényeget.
![]()
Ha Te nyitod, akkor oké. Viszont ha felveszel egy alkalmazottat, akkor máris kicsúszott a kezed közül minden.
Fontos, személyes adatokat én is offline tárolom, és a "beszerezhetetlen" programokat is. De amiről Te beszélsz, a munkakörödből adódó speciális felhasználás. Jól leírtad a lehetőségeket, jelenleg az a trend. Mért kéne egy akár többszáz gigás telepítő készletet befőttként tárolni, mikor korlátlan alkalommal letölthető a fejlesztő oldaláról? Mint a telefonoknál is, ez már a pc-n is egyre jobban működik. Természetesen ha az átlagos usert és felhasználói programokat nézzük. Hidd el, nekem is van bőven adathordozóm, konkrétan egy kisszekrénnyi. De egyre ritkábban van rájuk szükség. Ha tehetem, inkább letöltök egy ingyenes programot - mert általános feladatokhoz rengeteg van -, mint hogy fél napot turkáljak a porlepte doboz kupacban. Az optikai lemezek veszteségmentességét meg hagyjuk. Szerinted miért dolgozik az összes meghajtó hibajavítással? És akkor a mechanikai sérülésből, túlkorosságból és egyéb okokból teljesen olvashatatlanná vált lemezekről nem is beszéltünk...
Azért az sem koser amit te állitasz.
Manapság minden adatátvitel hibajavitokat használ, még akkor is ha csak 50 cm-s LAN vagy USB stb. kábelen megy át a jel. Ma ide jutottunk. Valamikor a villanykapcsolot átbillentetted akkor felgyúlt az izzo, ha ma ezt computerrel teszed akkor egy sereg visszacsatolással és hibakorrekcioval (debouncing) kell ellátni a berendezést, hogy világos legyen.. ![]()
Teljesen tévúton jársz. Sehol nem beszéltem munkakörből fakadó adatokról. Zenékről, filmekről volt szó.
Gyári, préselt lemezről beszéltem, azok sokkal tartósabbak, mint a legtöbb írható média. Vannak írottak is, Plextor lemezek, meg régi, arany Kodakok, azok bírják, de ezek nem archívok, csak raktározott lemezek. Hibamentességről sem beszéltem, ha jól látom, ezt sem tudom, honnan szedted.. A RAM lényege pont az, hogy sokkal hibatűrőbb. Ahogy a tömörítetlen zene is a karcolódó CD-n. A HDD és a flash sem hibamentes, azok sem megbízható tárolók alapvetően, pláne sok évnyi tárolás után.
A HDD felszínén, ami van, az a jelalak, amit az olvasófej lát-arról ember el nem hinné, hogy értelmezhető adattá lehet varázsolni.
Elvben minden média igy müködik, ezért kell a hibakorrekcio. Valamikor ha egy TTL regiszterbe beirtál egy bitet, a kutya sem ellenörizte, hogy ott van-e, ott kellett neki lennie. Ma elküldesz 1 bitet az USB droton valahova legalább 2 bitet fogsz visszakapni, hogy tényleg oda-e ért és a regiszter be is irta......
És egyre inkább ilyen irányba "fejlödünk". Lassan már TV-t sem nézhetsz, rádiot sem hallgathatsz anélkül, hogy egy sereg berendezés ezt ne jelezné valahova vissza, "és gondoskodna arról" hogy te tényleg azt teszed amit akarsz. ![]()
Így van. 3-4 éve amikor gépet cseréltem Giga alaplapot kerestem, mert előtte az volt évekig és meg voltam vele elégedve. Aztán a második napon több óra szenvedés meg küszködés után felhívtam a boltot hogy cseréljék ki nekem egy Asrock-ra, mert ez úgy sz.. ahogy van. Utána pár nappal olvastam a neten hogy mostanában nem érdemes gigát venni mert sok velük a gond. Asrock lapot sosem vettem volna, de most kettő is van belőle, mennek mint a doxa, szóval meg vagyok velük elégedve, és mellesleg az egyik legolcsóbb volt.
Szidták a "hozzáértők" megjelenésük után az FM2-es AMD procikat is, hogy annak az árából jobbat is össze lehet hozni. Ja. Előtte 40-50 felett kellett csak VGA-ra költeni ha játszani akart az ember valami újabb játékkal, az A10 5800-n meg ment minden. És 32 volt újonnan, a proci+VGA (IGP) egyben. Idézet: „Asrock lapot sosem vettem volna, de most kettő is van belőle, mennek mint a doxa, szóval meg vagyok velük elégedve, és mellesleg az egyik legolcsóbb volt.” Nahát, nem csak én mondtam jót az Asrock-ról. ![]()
Azért írtam, amit, mert ez egy számítógépes téma, nem zenei. Nyilván jogos, ha adatokat, programokat hordozó médiákra asszociálok, nem filmekre, zenékre. De Te emlegettél veszteségmentes tárolást, arra reagáltam. Na, ilyen nincs... Nem csak az optikai, hanem a mágneses tárolásnál sem. De a lényeg akkor is az, hogy sok grafikai munkához nem elég a 120-as ssd.
Kicsit erőltetett magyarázás annak fényében, hogy már az első reagálásomkor említettem a filmet, zenét. A veszteségmentes kapcsán úgy érzem, te pontosan tudod, mire gondolok, tehát ismét szükségtelen magyarázni.
![]()
Akkor meg nem értem, mért is tépjük a szánkat? Nyilván a megvásárolt zenéim, filmjeim nekem is optikai lemezeken vannak. Biztos, hogy nem a gépen fogom tárolni, a lemezt meg kidobni. Viszont nem is a pc-n nézem, hallgatom őket, így végképp nem passzolnak témailag Alkotó új gépéhez...
Mondom, hogy tudod.. A téma kapcsán pedig épp az imént te vetettél fel szervesen ide kötődő gondolatokat. Nem baj, nekem nem fáj.
Idézet: „... veszteségmentes tárolás... Na, ilyen nincs... Nem csak az optikai, hanem a mágneses tárolásnál sem.” Na neee. Jól is néznénk ki. ![]() Az eltárolt adatot 100%-ban visszakapod a merevlemezről, SSD-ről, CD-ről, DVD-ről, memória kártyáról, stb. Az más tészta, hogy az eltárolásnál/visszaolvasásnál a rendszeren belül lehet adatvesztés, de ezt a rendszerre kidolgozott, és kívülről nem észlelhető, befolyásolható hibajavító eljárások helyreállítják. A lényeg az, hogy a kimeneten az van, ami a bemeneten volt. ![]()
Sziasztok.
Mozilla-t , használok, mert más nem indul a frissen újba tett gépemen. Egyik napról a másikra nem indulnak a youtube filmecskék. Letöltöttem az operát de az nem megy fel , valami SSE2 kér. Az mi honnan tölthetem le. Esetleg mit csináljak a Mozilla-nak? A Chromot sem találok ami felmenne. Előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |