Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramfigyelő kapcsolás
Lapozás: OK   7 / 10
(#) zsetonovszky hozzászólása Aug 17, 2015 /
 
Sziasztok! Van egy akkus fúró motorom és olyan kapcsolás kellene nekem ami úgy figyeli az áramát hogy leterhelve a motort egy led világítson,de ha terheletlen akkor ne világítson. Mondjuk terheletlenül 2,5A vesz fel, de még nem világít viszont terhelve 2,9 - 3ampernél már világítana
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
(#) proli007 válasza zsetonovszky hozzászólására (») Aug 17, 2015 /
 
Hello! Elvileg meg lehet oldani ilyen egyszerűen is. De ez azért nem egy precíziós kapcsolás, mert sok mindentől függhet a jelzésének helye. Ha tényleg pontosan szeretnéd jelezni, akkor referencia feszültség és komparátor kell hozzá. Egyébként a terheletlen és terhelt áram elég közel van egymáshoz, az is okozhat gondot. (Mármint hogy mechanikától és több dologtól is függhet a motoráram, egyáltalán nem biztos, hogy ez a 2,5..2,9A igaz lesz holnap is..)
(#) MATA hozzászólása Aug 18, 2015 /
 
Üdv mesterek!
Proli007-től kellene kis segítség van itt ez a zümmeres kapcsolás azt szeretném kérdezni hogy ahhoz hogy nagyobb áramnál kapcsoljon akkor elég ha az R4 100ohm-os ellenállást csökkentem?Még azt is kérdezném ha 24V-os a betáp akkor kell-e valamin módosítani a kapcsolásban?Köszönöm!

Zummer.png
    
(#) proli007 válasza MATA hozzászólására (») Aug 18, 2015 /
 
Igen, az R4-et kell csökkenteni. (Nem lesz teljesen arányos, mert a diódán is folyik némi áram.)
Maximum azt kell megnézni, a zümmer-nek nem sok-e a 24V. Ha igen, soros ellenállás a megoldás.
(#) MATA válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2015 /
 
Köszönöm a gyors választ ismételten!
(#) Kokany82 hozzászólása Aug 9, 2016 /
 
Üdvözlök mindenkit.
230v-os redőnymotorhoz szeretnék egy elakadás észlelő kapcsolást,hogy ne károsodjon,ha véletlen akadályba ütközik.
Valakinek van valami ötlete ehhez? Egy vezérlő pic bemenetére lenne rákötve ami stop funkciót lát el.Ha lehet minél kissebb méretben szeretném megvalósítani.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
(#) Medve válasza Kokany82 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Hali, én ezt egy műveleti erősítővel oldom meg, ami egy söntöt figyel.
(#) Kokany82 válasza Medve hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Helló.
Küldenél egy rajzot és egy kis infót, a működésről?
(#) kaqkk válasza Kokany82 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
A redőnymotor 230v os így (szerintem) a figyelés legegyszerűbben áramváltóval oldható meg .
De felesleges , ugyanis ha felfelé megy a redőny nincs lehetőség elakadásra , ha meg lefelé akkor nem nő az áram mert nem szorul hanem lazul az egész redőny . Csak halkan teszem hozzá hogy a gyári motorok sem tudják .
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) Kokany82 válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Akkor a gyárilag akadályérzékelős motorok hogy vannak megoldva?
(#) kaqkk válasza Kokany82 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Redőny motorról beszélsz ? Nekem már 5 éve vannak fent az elektromos redőnyök (4 redőny 1 távirányítóval ) de még nem volt elakadásom , értelmetlennek tartom az érzékelést , mert ha a redőnyt fe vagy le akarom engedni akkor ott vagyok a szobában és látom hallom mit csinál a redőny , ha véletlenül elakadna csak egy gombnyomás és megállítottam . aztán ráérek agyalni mi volt a gond . Ha elakadás érzékelő lenne rajta egyszerűen megállna majd azon kéne agyalni miért nem indul ...
(#) Kokany82 válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Igen,redőny motorról. Azért gondoltam erre,mert nekem lesz olyan funkció,hogy összes le és fel. Ebben az esetben nem tudom figyelemmel kísérni mindet egyszerre.
(#) kaqkk válasza Kokany82 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Ilyen opció nekem is van a távon , évente egyszer hasznájuk ,kár is vele terhelni a picet, de még mindíg nem értem miért építed te a vezérlést amikor már a rádiós motorok távval alig drágábbak mint a sima vezérlés nélküli mocik . Nálam is egy táv van rátanítva 4 redőnyre és csak a 230v ra kellet rákötni a motorokat semmi extra bekötést vezérlést nem kérnek ...
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) Medve válasza Kokany82 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Igy valahogy lesz, többet az AD8602 adatlapjából tudhatsz meg.
(#) kaqkk válasza Medve hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Evvel az a baj hogy 230v nál kell az érékelést megoldani ....
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) kaqkk válasza Kokany82 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
(#) didyman válasza Medve hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Ez a kapcsolás így nem túl ésszerű nekem. A FET-től elveszi a nyitófeszültséget, ettől a terhelőáram leesik, a söntön pedig a feszültség lecsökken. Ekkor az OPA ismét nyitja a FET-et, az áram ismét folyik, a söntön megint eléri a küszöbértéket a feszültségesés. Késleltetés nincs, csak az OPA sebessége fogja csillapítani, amitől valószínűleg beáll egy egyensúlyi érték, ami körül oszcillálni fog, a FET meg gyorsan tönkremelegedni.
(#) Medve válasza didyman hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Ja, hát ez ilyen. A 230V-os alkalmazásra meg nem figyeltem. Optocsatolóval kellene pl, úgy ahogy a master-slave konnektoroknál használják. Valahol megvan a rajz...
(#) ferci válasza Kokany82 hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Szia!
Szerintem is csinálj egy kis áramváltót, a szekundert egyenirányítod, szűröd, előterheled, a feszültséget leosztod, zenerrel megfogatod és mehet a pic-re.
Asztalon pedig be tudod lőni a normál üzemi áramra és az elakadás állapotára.
Áramváltó helyett a soros ellenállás-optó- stb.. is lehetne, de az kicsit veszélyesebb.
(#) kaqkk válasza ferci hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Lehet kapni áramváltó tekercset többféle "méréshatárral " egyszerű mint a százas szög , 1k előterhelés és már mérhető a kimenet ....
(#) Kokany82 hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
És ptc-vel meglehetne oldani? Egy motoros kapunál láttam, hogy elakadás esetére ptc-t használt.
(#) ButyiBa hozzászólása Ápr 10, 2017 /
 
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni a következőre. Adott egy szigetüzemű napelemes rendszer 1 db 300 W-os napelemmel mely maximálisan 30 Volt és 10A-t tud leadni természetesen egyenáramról van szó. A napsugárzás intenzitásának függvényében szeretnék fogyasztókat rákapcsolni a rendszerre. Amikor felhős és nem termel eleget vagyis az áramerősség a napelemről kevesebb akkor kevesebb fogyasztó legyen rajta. Ha nő a napsütés intenzitása akkor a napelem áramerőssége is megnő így ekkor plusz fogyasztót kellene rákapcsolni. Ahhoz, hogy egy felhő hatására ne kezdjen fel-le kapcsolgatni jó lenne a lekapcsolást időzíteni ( addig akkumlátorról megy ha nincs elég teljesítmény ) a fogyasztó védelmében. A felkapcsolásnak azonnal meg kellene történnie.
(#) Galvan hozzászólása Aug 23, 2018 /
 
Erőt-Egészséget!
Max. 600 Volton (DC, és jellemzően 400-450 Volt között) működő szerkezetnél kellene egy áramfigyelő, mely egy relét kapcsolna be, ha az áramerősség (0-1A között, és állítható legyen az érték) egy adott érték fölé megy. Ha az adott érték alá esik, akkor a relét kapcsolja ki. A sűrű ki-be kapcsolgatás megakadályozására késleltetni kellene a szerkezetet pár másodperccel (állítható időköz).
(#) Peter65 válasza Galvan hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Szia!
Jó lenne tudni, hogy milyen segéd tápfeszültség áll rendelkezésre, ha van.
Ha a mérendő áramkör valamelyik feléhez rögzítve van valamilyen segédfeszültség, akkor célszerű lenne ott egy söntöt beiktatni, és azzal megoldani a mérést. Az érzékelést, időzítést pedig komparátorokból is felépítheted.
Ha a mérendő körtől leválasztott segédtápegységed van, akkor halelemes áramérzékelés lenne célszerű szerintem. Vannak viszonylag olcsó IC-k, de ezekből amit én legérzékenyebbnek tudok , az 5A-es (ACS712-5), és a szigetelés minősége is gyenge lehet. Drágábbak a modulok, de azokba több menet befűzve érzékenyebb lehet a mérés, és a szigeteléssel sem lesz baj (pl.: HCS-LTS06A).
Ha nincs semmilyen segédtápfeszültség, akkor lehet a mérendő körből is venni. Régebben készítettem olyan áramfigyelőt, amiben néhány soros diódán ejtettem annyi feszültséget, hogy a mérőerősítő működjön. Viszont a relét nekem kellett elkészíteni (reed csőre tekercset), mert 1-2 voltos relét nem nagyon lehet kapni. Ha a relé helyett jó lehet opto mosfet relé, akkor az egyszerűsíti a megépítést.
És persze még sok egyéb lehetőség van, vagy akár vehetsz egy komplett áramfigyelő modult is.
(#) Peter65 válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Magánban adott még néhány információt Galván. Valamilyen elektrolízises dologhoz kellene neki, és ha megnő az áram, egy kis keverő motort kellene elindítani. Ezek figyelembe vételével rajzoltam valamit, ami talán megfelelő neki. A kivitelezésnél különös gondossággal kell eljárni, mert mind a kettő egymástól elválasztott áramköri rész veszélyes feszültség-szinten van.

100_5981.JPG
    
(#) mihist4 hozzászólása Nov 6, 2018 /
 
Sziasztok!

Adott egy Legrand Valena ellenőrzőfényes váltókapcsoló.

Legrand-nál vannak jelzőfényes és ellenőrzőfényes kapcsolók.
Mikor még nem vettem meg úgy gondoltam, hogy a jelzőfényes akkor jelez ha nem világít a fogyasztó, így meg lehet találni a kapcsoló testét a sötétben, ha felkapcsolod, akkor elalszik a glimm lámpa.
Illetve az ellenőrzőfényest úgy gondoltam, hogy ha folyik rajta áram akkor jelez a kontrol glimm. Ez akkor fontos, pl. az én esetemben is, ha a fogyasztó nincs a kapcsolót működtető személy közelében.

Szóval van több db ellenőrzőfényes alternatív kapcsolóm, s nem így működnek. Egyszerűen párhuzamosan rákötötték a glimm-et az egyik záró érintkezőre, aminek, főleg váltókapcsoló esetén semmi értelme.

Megoldás lenne egy lámpaszálat behúzni a glimm betápjának, de vannak olyan helyek, ahova már ezt nem tudom megtenni.

Tehát kellene nekem egy olyan áramfigyelő, ami a 65-ös dobozba még elférne a kapcsoló mögé. A fogyasztók csak Led izzók lennének. Tehát a glimm csak akkor világítson ha tényleg megy áram a kapcsolón keresztül. Természetesen AC-ról beszélek.

Köszönöm előre is.
(#) proba válasza mihist4 hozzászólására (») Nov 6, 2018 / 1
 
Ha konstans, és kicsi a terhelésed, a fázissal sorba kötsz egy ellenállást vele ellenpárhuzamosan kötött két ledet, és kész is vagy. ( esetleg párhuzamosan velük túlfeszültség védelemként néhány diódát ) Ha ragaszkodsz a glimmhez, nem tudom lehetne e tekerni valami egyszerű kicsi traszformátort ami alkalmas lenne a célra. Pár menet a lámpával sorba, a glimmhez meg 1-200 menet.
Ha ez nem tetszik, van alternatív kapcsolónak olyan változata, aminél végig megy a kapcsolt szál, ha van nulla a közelben az is jó lehet. ( keresztváltó kiesett ebben az esetben.)
Bővebben: Link Bár ez nem áramot figyel.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2018
(#) mihist4 válasza proba hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Udvari világítás lenne. Max. összesen kb. 60W Led izzókkal.
Ehhez is jó a sorbakötött ellenállás ? Nem fog nagyon melegedni az ellenállás. A rajta folyó áram kb. 260mA. Egy kriksz-krassz rajzot csinálnál, ha van időd.

Nem ragaszkodok a glimmhez, elfér benne LED.

A belinkelt alternatív kapcsolás nem semmi. De sajna van közben 2 keresztváltó.
(#) Peter65 válasza mihist4 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Szia!
Azt azért jó lenne, ha megadnád, mekkora áram várható. Elsőre egy kicsi áramváltót tennék be Bővebben: Link , aminek a primerje annyi menet lenne, hogy az eredő gerjesztés elérje a 10...15A-t (1A-es terhelés esetén legalább 10menet). A szekundere meg kettő ellenpárhuzamosan kötött ledet tennék. Ez így a hálózati feszültségről is le van választva, viszonylag jól viseli a túlterhelést is.
Most olvasom, hogy ledes lámpához, kb. 1/4A-hez kell. 40 menetet azért már csak vékonyabb huzalból tudsz belefűzni, de még mindig ez a legjobb megoldás. Esetleg 4-4 sorba és ellenpárhuzamosan kötött diódából (vagy 2db diódáshídból) felépített áramkörön lehetne 2,8V-t ejteni, ami már elég lehet egy led meghajtásához. Ez jobban melegszik, és nincs leválasztva.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2018
(#) mihist4 válasza Peter65 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Kb. 260mA. Ledes terhelés kb. összesen 60W. A Ledek indulási árama nagyobb lehet.
Melyik áramváltó kellene ehhez ? Egy rajzot esetleg, a félreértések végett, ha időd engedi.
Köszönöm
Következő: »»   7 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem