Fórum témák
» Több friss téma |
Lehülyül?
Szia!
Nagyon alacsony a bemeneti impedanciád. Az 1k poti úgy beterhel a pikupnak, hogy ihaj. 1M poti minimum szerintem, plussz erre a célra a jFet a jó megfejtés...Amúgy a kapcsolás önmagában működhet, ha az alkatrész értékeket átgondolod! Zs.
Hogy "hülyül le" egy végfok panel?
![]()
hát dugj egy low-high bemenetes erősítőre 2 gitárt és tedd ki a PA elé, aztán meglátod.
Nem fogsz tudni úgy gitározni vele, hogy valamelyik ne gerjessze a végfokot. Ha meg mind a kettőt kitekered teljesen kb csak négyszögjelet kapsz vezérlőjel gyanánt. szerintem.
Lehet rosszul értelek, de gyanítom nem azért van rajta 2 bemenet, hogy 2 gitár legyen egy időben rádugva.
Úgy látom, hogy még sose találkoztál ilyen fajta "keverőkkel"..
Csupán az elhúzás érdekes ebben az esetben, de a végfokot semmivel sem zavarja. Természetesen jobb a külön előerősítés minden bemenetnél, de ahol találkoznak a csatornajelek, szerinted ugyanez a gond fennállna. Nem is tudom, minek vannak, voltak keverőerősítők 1 vonal szintű kimenettel. A becsatolt kapcsolásban csupán a bemenő értékeken kell javítani., de ezt már írták is. A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
Köszönöm mindenkinek a választ!
1M potikat kell szerezzek még de az is lesz. Kipróbálom este.
A régi Regenteknél ezt úgy oldották meg, hogy két előfok volt a két bemenetnek és úgy csatlakozott a végfokhoz.
Az utcánk végében van egy hangszerüzlet ahol a legnagyobb örömömre találtam 12AU7 és ECC83 csöveket. Nem tudom kinek milyen tapasztalata van velük, de melyiknek van szebb hangja? Vagy van-e különbség köztük. Az egyik 4 ezerbe, a másik 5 ezerbe kerül.
A börzén (most szombaton/holnap) szerintem van olcsóbban is. Nézzek neked? (foglalattal együtt)
A kettő nem kompatibilis egymással, 12au7=ecc82, 12ax7=ecc83.
Üdv mindenkinek! Építettem egy gitár torzítót, a gondom az vele hogy csak akkor torzít amikor a tápról lecsatlakaztatom, (9V elem) ekkor szól (torzít) kb 1-2 másodpercig azt is nagyon gyengén. Magas szintű bemenetre csatlakoztattam. Mi lehet a problémája? A tranzisztorok: bd244, és egy bd 243
Köszi előre is!
Ilyet találtam itthon, gondoltam hátha működni fog velük. De akkor kicserélem bc547 re.
Biztos jó fog lenni..
![]() Gondolj csak bele... 220 kohm bázis egy teljesítménytranyónak? A pnp-npn miatt meg tuti csak az egyik ment vmennyire.
Persze mindkettőt
![]() ![]()
Szia!
Nem az a kérdés, hogy melyiknek van jobb hangja(mert mind a kettőnek jó a hangja[valamire]) hanem, hogy neked melyik hang tetszik, melyik szól jobban a te cuccoddal, a te közönségednek...
Ezt szeretném megépíteni, mert már adapterről is menne.
Akár pcf82-ből is építhetsz, annak sem lesz semmivel rosszabb hangja szerintem 12V ról, mint egy 5 ezer forintos 12ax7-el vagy 12au7-el. Régi TV-k ből lehet túrni millió egy darabot, vagy PCHxx típust, az ech-s kapcsolásodba az is beilleszthető, csak a fűtőfeszt emelni kell adatlap szerint. Kísérletezni teljesen jó lesz neked egy ilyen megoldás szerintem...
Szia Jani!
Már építheted, a HE találkozón megkapod a csöveket 6н1п-ев (ECC83), nem írom le, mennyiért, ne irigyeljen senki érte. Ezért érdemes börzére járni!. ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2015
Se panelom, se maratóm nincs. Ma jöttem meg Zsákáról és a forrasztó felszerelésen kívül a találkozóra felvitt torzítót hoztam el amit majd szombaton bemutatok és javítunk a minőségén.
Ehhez nem kell panel, marató, ezt egy darab 'deszkán' is összerakhatod. Foglalatod van?
A találkozóra hoz majd madzagos kolléga. De akkor majd egy konkrétabb tervet kellene kitalálni, hogy ne modul rendszerben rakjam össze.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2015
Ezt össze lehet rakni a foglalat aljára, meg egy darab faroslemezre. Vagy lyukacsos nyákra. Ehhez felesleges nyákot tervezni meg marni...
Bővebben: Link
Sziasztok! Remélem, nem a sokadik hozzászólást írom ugyanabban a témában. Szóval szeretnék csinálni egy gitár kombót, kizárólag gyakorlás céljára. A Király Tibor féle VF-3-at gondoltam bele végfoknak. Alkalmas-e a célnak? Úgy vagyok vele, hogy ha nem lesz drágább és/vagy rosszabb, mint egy tizen-pár ezres cucc, pl ez meg ez, erről nem is beszélve, akkor már elégedett leszek. Persze ha jobb lesz, mint a fent felsoroltak, az külön öröm az alkotói munka mellé. Ezen kívül gondban vagyok a gitár hangszóróval, mert árban kb annyi, vagy inkább a duplája, mint a gyári kombó. Egy árban barátságosabb, 90 dB körüli érzékenységű közép/mélyközép sugárzó nem lenne jó?
Szia!
Rossz irányból közelítesz, vedd meg inkább a gyárit. Komolyan...nem rossz indulatból mondom tényleg! További szép napot! Zs.
Kifejtem kicsit bővebben! A VF3 helyett inkább valami jobb minőségű IC-s, pl az LM1875, 3876, 3886 ot preferálnám. A VF3 a gerjedés melegágya, eleve a működési elve alapján sem szimpatikus, hogy egy kiszámítható műveleti erősítő kapcsolást megbolondítunk, a tápáramával rángatunk tranzisztorokat, az újonnan előállt más nyílthurkú erősítés kicsit kiszámíthatatlanná teheti a viselkedést. A műveleti erősítő miatt úgyis benn a "műveleti erősítő jelleg", sok alkatrész, nagy negatív visszacsatolás stb...akkor miért ne használnánk olyan eszközt, ami erre is való (LM3886 pl). Árban semmivel nem leszel hátrébb, minőségben meg szerintem fényévekkel előrébb. A 3886-al számtalan cuccot építettem, megbízható, kiszámítható, kezes jószág, tápra sem érzékeny, plug and play dolog.
A másik ,ami nagyon fontos az a hangszóró. Nem jó akármilyen eszköz, ha megnézed a gitár hangszórók papír szélű tányérok, a túlvezérlési karakterisztikájuk is más, egyszóval ahogy óborhoz a lopó, gitár cucchoz meg gitár hangszóró kell és pont. Szobában gyakorolni vagy egy gyári kész dolgot javaslok, vagy egy kis interfészt kell építeni, rá a pc vonal bemenetre, ASIO driver és egy amplitube vagy egyéb VST eszköz egy VST host-al mindent lenyom. Amit felvázoltál sem áll meg annyiból mint pl a linkelt kis fender kombájn, de legyen ugyanannyi, de hangban és szolgáltatásban semmivel nem kapsz jobbat. Persze az építés öröméért lehet próbálkozni, pláne ha adott minden alkatrész és a külalak sem érdekel annyira. Azért írtam a tévutat, mert az árral példálóztál, ez a megközelítés alapjában tökéletesen hibás, az egyedi semmivel nem lesz olcsóbb, sőt...ha megnézed, hogy a ráfordított 40-50 órában 400 forintért óránként a főutcán szórólapot osztogatsz...
Totálisan félreértesz, építettem ugyan csövest, de épp a félvezetőst preferálom. Úgy vagyok vele, hogy csövesből nehéz rosszat csinálni, félvezetősből meg jót nehéz... Hozzászóltam épp, olvass vissza, azt csinálsz tőlem, amit szeretnél! Én csak az észérvekre céloztam.
Most olvasom. Azért is töröltem a hsz-t, mert már megválaszoltad. De hát gyorsabb voltál...
![]()
Nézd, én csak azt mondom, hogy az egyedi gyártásban van ráció, de csak akkor, ha tisztességesen csinálod, olyan szempontok alapján, hogy az különb legyen, mint egy kínai tömeg termék. Ebben az esetben nem lesz olcsóbb, sőt sokkal sokkal drágább még anyagáron is, nem beszélve a rá fordított időről ,amit mással is el tudnál tölteni, hibakeresés, javítás, fejlesztés. Félre ne érts, én már vagy 15 éve ezzel kelek és fekszek, innen nézve ha készítek egy cuccot, fél milla alatt nem is adhatnám, ha rentábilis akarnék lenni, de még azzal sem lennék az. Ennyit nyilván senki nem fizet...innen nézve ez nekem soha nem térül meg forintálisan. DE, a rá fordított idő nem ment a bitangba, tanultam ,tapasztaltam, szórakoztam. Ha ezt az utat akarod választani, akkor hajrá, csináld, ahogy gondolod, természetesen a VF3 működik, meg egy mélyközép is szólni fog. Valahogy. De ha annyit szeretnél, hogy elpöntyörögj egy gitáron otthon, akkor vagy vegyél egy kis kombót, vagy egy pár száz forintból kihozható interfészből dugd rá a gitárod a pc-dre, és neves cuccok hangját is megközelítheted szoftveresen! Csak ennyit akartam még hozzátenni!
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |