Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   276 / 317
(#) Mengyán válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Köszi szépen a részletes választ! Ez a PC-s dolog felkeltette az érdeklődésem, de az LM1875 is. A többit túl soknak tartom, nem vagyok a gigawattok szerelmese. Röhögni fogsz, de 2 erősítő van itthon, az egyik egy TDA2030-as (PC), a másik egy 80-as évek elején épült tranzisztoros, kb 2x20W-os (Ho-Fi torony), de ez utóbbi vagy 10 éve nem volt bekapcsolva. Vagy vissza lehet fogni a másik két IC-t is? Max 20-30W-ban gondolkodom. Hogy őszinte legyek, felületesen néztem át az adatlapjukat, és csak annyit láttam, hogy egyik 56W-os, a másik még több. Elsősorban az építés öröméért csinálnám, másodsorban az árért. Mert igenis olcsóbb is tud lenni. Egyrészt van itthon csomó alkatrész, rétegelt lemez és normál lemez hulladék, sőt, szálcsiszolt saválló hulladékot is tudok ingyen szerezni, hogy a külalaknak is adjunk, stb. Valamint nálam nem az az opció, hogy szórólapozhatnék 400Ft-ért a főutcán, hanem hogy ingyen is túlórázhatnék a munkahelyemen. Hát akkor inkább értelmes és hasznos dologgal töltöm az időmet.
(#) Mengyán válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Mindenképpen úgy akarom csinálni, hogy az különb legyen, mint egy kínai. Külalak tekintetében sokat tud jelenteni egy olyan lakatos ismerős, aki szálcsiszolt savállóval is dolgozik. Láttam már sok "pazar" cuccot, ami "nem kínai tömegtermék", pedig csak 20% helyett 2000% volt rajta a haszon. Az időt az imént írtam, vagy értelmes dologra fordítom, mint pl gitár kombó építése, közben tanultam, tapasztaltam, szórakoztam, vagy ingyen is túlórázhatom, hogy a főnököm ne csak évente 5x tudjon nyaralni menni, hanem akár havonta is.

Kicsit más: Van-e értelme a tápot berakni alulra, hogy minél távolabb legyen az elektronikától? Normál EI vasmagos trafó jó, vagy csak toroidban gondolkodjak? Vagy van még jobb?
(#) ZSozsóó válasza Mengyán hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Naigen, a túlóra detto nálam is...Az olcsóbbsággal azért vitatkoznék, de legyen neked igazad! Az IC önmagan em tud "wattokat", ő is csak egy műveleti erősítő, a bevezetett feszültségt az erősítész szeresére növelve megjeleníti a kimeneten. Amennyiben a tápfesz ezt engedi és a végtranzisztorok is bírják a tokon belül. Magyarán egy 3886 adatlapját ha megnézed, akkor láthatod, hogy a minimális tápfesz ,amin még működik (van benne védelem a túl kis tápfesz ellen), az kb +/- 9-10V. Ennél az ingadozások, fesz esések miatt illik kicsit többet adni ,tehát mondjuk legyen +/-12V. A kimenete emlékeim szerint 3-4V nyira tudja megközelíteni a tápfeszültséget, tehát esetünkben ez legyen mondjuk 8Vcsúcs. ennek effektív értéke 5,5V körül van ,tehát egy 4 Ohmos hangszórón ez jelent 7,5W- ot, 8Ohmon 3,75W körül, 16Ohmon pedig alig 2W-ot. Szó nincs itt 56W-ról... még az áhított 20-30W is messze van, ehhez tápfesz emelésre lesz szükség, ebben segít neked az adatlap Output power vs. supply voltage grafikonja, kiválaszthatod a hangsugárzóhoz illő teljesítményt és tápfeszt. Ezután még szükséged lesz előerősítőre is, mert a gitár hangszedője egyrészt nem nagyon terhelhető egy ilyen végfok alacsony impedanciás bemenetével, másrész ta jelszint is alacsony, nem beszélve a szükséges frekvencia menet korrekciókról ,ami gitárnál nem azt jelenti, hogy ha a hangszín potik delelőn állnak ,akkor teljesen egyenletes az átvitel...A minimum szerintem egy Gain, Tone, Volume poti egy ilyen kis gyakorló kombóra, ilyet is találsz neten sokat, ha érdekel a dolog. Ide is csak annyit tudok mondani, hogy gitárhoz gitár előerősítő kell, nem hifi, mert akkor puha, töketlen szand lesz az eredmény! Tápot elhelyezni oda helyezd, ahová szeretnéd, én inkább az elektronika mellé tenném ,semmi értelmét nem látom messze tenni ,mert akkor meg a tápvezeték lesz hosszó, abból inkább rossz származHAT mint jó. Az Ei és toroid önmagában nem garancia semmire, mindegyikből van olyan ami szór meg van olyan ami nem. Ehhez ismerni kell a trafót magát. Bőven elég ha a trafót a nagy impedanciás, érzékeny pontoktól tartod távol (bemenet, előfokozat). A végfokot már nem fogja zavarni! Látom belevágsz, sok sikert előre is én veled vagyok! Zs.
(#) Gránátalma válasza Mengyán hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Szia!
A VF nagyon sok neked gyakorlásra, pláne ha ilyen kis 10wattos kombókkal akarod összehasonlítani...
A hangszórót meg kell venned, olyan drágán, ha normális hangot akarsz. Nem véletlenül kerülnek annyiba, meg nem véletlenül kell az a gitárerősítőkbe.

Fogadd meg Zsozsó tanácsát, a műveleti erősítős cuccal nem nagyon fogsz mellélőni. A gyári erősítők is azzal készülnek 10-15wattos kategóriában...
(#) Mengyán válasza Gránátalma hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Megfogadom Zsozsó (druszám ) tanácsát. A gyári 10W-os kombókban is kimondott gitárhangszórók vannak? Kissé furcsának tartom, az árakat tekintve. Mondjuk ebay-en meg alibabán és társain még nem néztem szét. Természetesen ha gitárhangszóró kell, akkor olyan kerül bele, vagy ha nem, viselem a következményeit. Ez utóbbi csak akkor, ha itthoni készletből gazdálkodok.
(#) Mengyán válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Erről mi a véleményed? Kissé jobban hangzik az ára, mint az általam eddig látott átlagos 100EUR/30.000HUF
(#) ZSozsóó válasza Mengyán hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Ez egy teljesen kiváló hangszóró ,ha szép tiszta gitárhang a cél. A gyári kombókban noname kínai holmi van, de amúgy gitárra való, hidd el végre! Látod, itt vagy, 8 horgas orrú Mátyás csak a hangszóró, 1-2 ezer a végfokozat, előfokozat szintén, de jobb potikkal meg neutrik csatival még több is lehet, potigomb megint nem filléres, még ha az általam vázolt 3 poti s megoldásnál is tartunk, gyorsan elérünk a kis fender kombó árához. De persze ez jobb is lehet, csak tisztességesen kell megépteni. Mondjuk egy tisztességes kombó doboza minimum rétegelt lemez, csapolva, ragasztva, aztán a dukkó vagy műbőr, hangszóró selyem, fogantyú ,sarokvédő...ezért ondtam én, hogy kizárt, hogy kijössz egy kínai tömegtermék árából. Az más kérdés, hogy a műszaki tartalom nagyságrendekkel magasabb, tehát ár/értékben a tied nyerhet! További szép napot! Zs.
(#) teddysnow válasza Mengyán hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Én ezt csináltam a "házkörüli lomokból". Semmi rakéta technika, Fet-ek és TDA2040, hangerő és Tone. Még nyákot se csináltam hozzá (az igaz, hogy olyan is lett), de szeretem hangját a videó alatt az szól.
Szerintem egy tanuló vagy 10.000-es projektre ez is bőven jó.
(#) akos70 válasza teddysnow hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Ez tök jó.
Az enyémben is egy Tesla szól, ehhez még a doboz is adott volt. Szerintem itthoni bohóckodásra bőven megteszi.
(#) ZSozsóó válasza teddysnow hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Pontosan, tökéletes egy ilyen lökő is. Ilyenek szoktak lenni a kis kínai holmikban, tanuló dologra első osztályú. Itt már a DC védelmet is majdnem lehagynám, mert amit használni szoktam finder relé kb a szóró árának az 1/3 ada... Persze érdemes beletenni, meg clip indikátort is, nehogy szétégjen szegény, itthoni projektjeimnél egyszerűen nem törődök evvel, mert a 4db V30 elpusztításához emberfeletti energia kellene.
(#) teddysnow válasza akos70 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Köszi, a tiéd is klafa. Tetszenek ezek a régi cuccok.
(#) teddysnow válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Igen, a kis kínaiból ami bemegy az kijön, de a V30 az V30.
(#) szendi001 válasza Mengyán hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Ha 15 Watt elegendő, egy Marshall klón nyák terve megvan. Csak le kell vasalni a nyákot, összelapátolni és szól mint az atom.
Van LM386-os mini kombóm is, ha érdekel, gyakorolni.
(#) Mengyán válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Igen, érdekel! Meg tudnál írni egy típust, hogy melyiknek a klónja? Csak hogy utánanézzek, youtube-on belehallgassak.

Bővebben: Link. Parancsolj. Teljes részletességgel, nyák tervvel.

Köszi!

Most nézem, komolyan a kici-óccó Marshall-ban TDA2030 van!? Na Zsozsóó, ez az, amiről beszélek! Ilyet csak építeni szabad, nem venni. Nem tudom, valahogy lelomboz, amikor bele kell nyúlni egy hiper-szuper erősítőbe, mert pl kitépték/benyomták az egyik csatlakozót, és végfoknak 2030-ast találok benne. Egyik haver is azt mondta, hogy nem épít sz*r (annyira azért nem, mint amilyennek ő tartotta) TDA2030-al erősítőt, majd vesz gyárit. Ugye kitaláltátok, mi volt benne? Nekem 800Ft volt, neki 30e, de az övé jobban nézett ki.

Szerk: nekem semmi bajom a 2030-al, tud úgy torzítani, hogy nincs szükség "Gain"-re.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015

Jelentősen téves információid vannak műszaki tartalom tekintetében. Az adott IC ebben a munkapontban nem torzít jelentősen, mert rendes +- tápja van és van rajta vagy egy 50 Wattos táptafó, amit nem rángat. Válasszuk szét a kérdést. Az adott konstrukció előfokja "Marshall hangú", azaz az alkatrészei úgy vannak méretezve, hogy "Marschallosan" szóljon. Hogy a végfok 10 Watt vagy 100 irreleváns. Az adott előfokra az utolsó IC lábához kötve egy nagyobb végfokot kötve jelentősen nagyobb hangerőt is elérhetsz. Én építettem több kombót. A nehézsége az alábbiakban rejlik: Masszív fa láda, ami bírja koncertet és a sört. (1 munkanap) Merev kontakt hiba mentes szerelés. (2 munkanap) Hangszóró ára, és csak itt jön a végfok...
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
(#) Gránátalma válasza Mengyán hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

A TDA 2030 ebben a kapcsolásban köze lineáris munkaponton van, pont azért, hogy az előfok által előállított "sound"-ot vigye át teljesítménnyé, ne pedig azt torzítsa el...a legtöbb félvezetős erősítő végfok így működik. Az előfok állítja elő a hangszínt.
Ezért tudsz f szán bekötni szimulátorokat az effekt loop return körébe, mert a végfok a szimulátor hangját fogja visszaadni, nem pedig a "szimulátor+végfokmarhaságai és torzításai" hangot.

A csöves erősítőknél a végfokrészen a csövek és a kimenő trafó sajátosságai miatt jelenik meg az a jelenség, hogy egyáltalán nem úgy szól a végfokkal az előfok, mint egy másikkal.
Többek közt a marshall sound a légréses kimenőnek köszönhető...stb stb

A legtöbb kiskombóban "15W-osak" TDA IC van. A munkapontja kb 10wattot enged meg ebben az esetben. A 15watt a kombóknál téves infó amúgy, nem a felvett és nem is a leadott teljesítményt mutatja, hanem a hangszóró névleges terhelhetőségét....
Csak ugye a boltban jobban mutat, hogy 15wattos a cucc, minthogy 10wattos.
(#) ZSozsóó válasza Mengyán hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Tegyél bele LM1875-öt, ha attól jobban alszol! Tökéletesen kompatibilis lábkiosztásban a TDA2030-al, ezután intuitívan gondolj bele, hogy vajh mekkora egetrengető változás lesz a hangban? Mikor az előfokozat nagyságrendekkel nagyobb torzítással működik, mint akár a TDA. Továbbra is az a sejtésem , hogy kész terméket még nem állítottál elő, mert az árakkal dobálózol megint és valahogy nem látod át az egészet, hogy mibe kerül valami a megtervezéstől addig, hogy bedugod a kanócot és zenélsz! Szedjük össze nagy vonalakban tehát: végfokozat + tápegység ~ 2.000.- , előfokozat potikkal csatlakozókkal ~ 2.000.- , potisapka, ki/be kapcsoló stb ~2.000.- , normális rétegetl lemez vagy minimum mdf lap + ragasztó stb trillárom haj 3-4.000.- , hangszóró pl a fent linkelt 4.000.- , műbőr a dobozra + ragasztó + trillárom haj 3-4.000.- rendes előlap szitázva vagy gravírozva 3-4.000.- , hangszóró elé a szövet benne van a műbőr árában kb...sarokvédők meg a fogantyúra is laza csuklómozdulattal számíthatsz 3db jó magyar ezrest. És nincs olyan, hogy ez nem kell meg az nem kell, az ócska kínai szaron ez van! Tehát ha Te ilyet nem teszel a Te műszaki tartalmad már eleve rosszabb. Nem az elektronika árát kell összevetni egy komplett termékkel, ha így lenne értelmes ember nem adna autóért pár száz ezer fointnál többet, nemhogy 10 milliókat...Tehát az így elkészített mindenben korrekt kis gyakorló kombó ára szumma: 20-25e magyar forint körül van. Ebben még nem vetted meg a teljes flakon ragasztót a fához, a műbőrhöz stb, merthát amúgy csak pár csepp kell ,de pár cseppet nem adnak. És akkor itt jön, hogy nem kell rétegelt, jó lesz a bútorlap kezdetű népi mese, de láttam már osb-ból is retteneteket, nem kell lebőrözni, majd lefújom (amit amúgy szépen is meg lehet természetsen csinálni, nem leszólás) papírra nyomtatott, laminált előlap...olyan mint a zsiráf, szép és jó, de nekem nem kéne...Megmutatom a legkisebb fejemet, nekem ez vagy 50 magyar ezresembe fájt, de úgy gondolom megérte. Minden saját tervezés, áramkör is természetesen, nem ilyen összeollózott rettenet. Sasszit cad programmal terveztem, cnc vágta, galvanizálva. Szakember kárpitozta, elő- hátlap cnc gravírozott, mester tekercselte a trafót stb stb...3:00 -től hallható a kis rettenetEl tudod képzelni mennyi meló volt ezzel? A nagyobb csövesemet meg sem mutatom, azzal rettenet meló volt, de ezt jobb szeretem És megkérdem, olcsón jöttem ki? Az életben pénzért nem teszem, míg egy nóném kínai fender kombót, amit 15 ért veszek, 10 ért simán elvisznek. Igaz ez jobb, de akkor is...ha már pénzről beszélünk, a kínai valamit jobban csinál...
(#) Zenner hozzászólása Aug 26, 2015 /

Üdv!

Nem szeretnék beleszólni a dolgokba, pusztán Zsozsóó kolléga mondandóját erősíteném meg.
Én is úgy álltam neki erősítőt építeni, hogy majd olcsóbb lesz, mint a gyári. Annyi, hogy én csövesben gondolkodtam, fej kivitelben és a hangszóró már megvolt. Nagyon sok idő ráment, mire elkészült és azt mondhattam, hogy igen, ez úgy szól, ahogy szeretném.
Viszont nem lett olcsóbb sőt, amennyi pénzt beleöltem abból vehettem volna használtan egy komolyabb csöves fejet. Ami mondjuk kinézetre is rendben van és nem 5, hanem 50W-ot tud. Nyilván szobába rengeteg, de lehet még így is jobban jártam volna

Elég sokszor építettem át, megfordult benne pár kapcsolás, de megérte. Sokat tanultam belőle.
És hiába, a csatolt képen nagyon nem az látszik, hogy mennyi munka volt vele. Zsozsóó is alátudja támasztani, szinte végig kísérte az építését, ezúton is köszönet a sok segítségért!

Ha már kép akkor említenék róla pár szót. Az előfok egy ENGL e625 koppintás megfejelve egy effekthurokkal és egy 5W-os véggel. A trafókat Fleta készítette. 4-8-16 Ohm-os láda csatlakoztatható rá, az effektkör kimenete szabályozható és mivel a végfok lekapcsolható, így lehet előfoknak is használni vonali felvételhez, vagy hangosításhoz. Ezen felül van még benne egy zajzár.

Túl sokat nem ad vissza, de a semminél ez is több. Itt hallható egy hangminta.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
(#) steelbird válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Szia! Követve a magasröptű, szórakoztató hozzászólásokat, megakadt a szemem ezen:
Idézet:
„.... rendes előlap szitázva vagy gravírozva 3-4.000.-”
Ez nagyon jó ár ekkora előlapnál, szitázva pedig egyenesen főnyeremény. Kik és hol készítenek ilyen áron előlapot?
(#) h3ll hozzászólása Aug 26, 2015 /

Üdvözlet mindenkinek!

Egy zenekari ismerősöm megkeresett, hogy tudnék e neki egy gitárerősítőt építeni ami 100-150W teljesítményű. Soha nem foglalkoztam gitár erősítőkkel és igazából az elektronika is kb 1,5éve kezdett el foglalkoztatni. Amit eddig megépítettem az egy stereo erősítő TDA7293-as IC-ből és a egy labortápegység van folyamatban. Valaki tudna ebben segíteni és ajánlana egy jól bevált kapcsolást és nyáktervet (tranzisztorosat, vagy IC-set) erre a teljesítményre plusz előfokot és hangszínszabályzást ?
Előre is köszönöm!
(#) steelbird válasza h3ll hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Szia!
Nem szeretnélek róla lebeszélni, de kellő gyakorlat és ismeretek híján nagyon sok a projektben a buktató.
Olvass vssza egy-két oldalnyit és megérted, mire céloztam.
(#) h3ll válasza steelbird hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Igen, ezt már megtettem, azért is gondoltam kérek segítséget.
Gondolom egy hidalt TDA-ás megoldás ide nem elegendő?
(#) szendi001 válasza Mengyán hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Na jó nem menjen el a kedved. Ha dobozt fabrikálsz vasalok egy Nyákot neked a hétvégén.
(#) ZSozsóó válasza steelbird hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Nyilván ebben az anyag nincs benne, csak munkadíjra gondoltam...magasröptű hozzászólásomat ezennel töröltetem. Én tőlem mindenki azt épít, amit akar, annyiért, amennyiért akar. Én csak azt mondom, hogy nekem van egy színvonal, én a sajátomat a kínai mellé oda merem tenni, tehát elértem a kínai színvonalat. Pl egy osb lapból készült cucc mondjuk egy fénymásoló papíros laminált előlappal, pl sarokvédők nélkül szerintem még a kínai szintet sem éri el. Mindettől függetlenül nagy élmény a készítőnek, meg bátorítok is mindenkit, hogy építsen csak, csak ne akarjuk már a hulladékból összerakott holmi árát összehasonlítani egy kész termék árával ,ami nyilván mondjuk színpadképes. Befejeztem a témában a hozzászólást...További szép estét mindenkinek! Zs.
(#) steelbird válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Ne értsd félre, én komolyan kérdeztem , hogy hol csinálnak ennyiért szitázva előlapot.
Az írás pedig tényleg szórakoztató volt... trillárom, haj...
(#) Gránátalma válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Fú egyik haverom filctollal rajzolt előlapos csöves cuccon nyomja a rákendrólt koncerten IS.... szörnyen néz ki, hánynék tőle, de bitangos a hangja az már egyszer biztos ha már így megemlítetted az előlapokat.
Szép estét!

Szerk.:
Mondjuk én pont ne mondjak semmit a filctollra:
filctoll, lakkozva
(#) ZSozsóó válasza Gránátalma hozzászólására (») Aug 27, 2015 /

Abszolút félre értitek. Anno én is így csináltam, nincs ezzel semmi baj, néha olyan szakadék dolgokkal zenéltem, hogy ihaj...Én csak azt nem tartom korrektnek, ha egy ilyen dolgot hasonlítok össze egy amolyan dologgal! Én mindig azt vallottam a félvezető/elektroncső vitában, hogy mindegyikből lehet jót is meg rosszat is csinálni, ergó a kutya nem az eszközben van elásva. Ugyanez érvényes a filctollas dologra - maradjunk akkor ennél - . Ott az élő példa a pedálodnál, ízléses, szép munka! Ellenben láttam már sok slendrián dolgot is, ami megint lehet mondjuk egy koncepció is akár, a lehetőségek végtelenek! Szép napot mindenkinek! Zs.
Következő: »»   276 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem