Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális karóra mikrovezérlővel
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 24, 2015 /
 
Sziasztok!
Mint a téma címe is, itt tudnánk beszélgetni a hordható, saját készítésű, vagy átalakítású karórákról!
Felmerülő problémákról, azok megoldásáról, lehetőségekről, stb.
Kezdésnek bedobnék néhány képet, ötletadónak!
Az órákat inkább átalakításra ajánlanám. Az egyik óra (nagyobb) 72 LED Watch néven fut a neten, a másik pedig TVG LED Watch. Ezek tényleg csak a legszükségesebb alkatrészeket tartalmazzák, minimális programmal, fényerőszabályzást csak a 72 LED watch tartalmaz, viszont ennél nincs a LED-ek között árnyékolás, így átvilágít az egyik a másikhoz. A tápjuk két db. 3V-os Lithium cella sorba kötve. A fényerő bőven jó, de ahogy merülnek a cellák, látszik a fényerő csökkenése, soros ellenállás nincs a LED-ek előtt, vagy a fekete pöttybe van integrálva.
Amit én ajánlok, és bevált: Lithium ion cella, LIR2032 (40mAh), vagy pedig rendes, kis méretű rendes lithium cella. A fényerő megfelelő, nyári napsütésnél árnyékolni kell az órát. Töltéshez: MCP73831, SOT-23-5-ös tokozású töltő IC. RTC-nek DS3231, mert nagyon alacsony feszültségről is már működik, de kisebb tokozású kellene ebből, vagy pedig az AVR Timer2-jére kell egy 32678Hz-es kvarc, de akkor nagyon kell vigyázni, hogy ne reset-eljen az IC soha. DS1307 lenne nekem szimpatikus, de kell neki 5V, ha I2C-n akarunk vele beszélgetni (pl. MCP1640 step up IC, de ezt az 5V-ot nem lehet terhelni, ha az akku belső ellenállása nagy!)
Program feltöltéshez én arduino bootloadert használok Atmega328-cal, így a micro USB csatlakozó 5 lába pont elég (+VS, RX, Reset, TX, GND), viszont a programozás megoldható más programmal is!
Amit érdemes még beépíteni, egy piezo hangkeltő, vagy buzzer csipogó (bár az vastagabb sokkal). A Bluetooth kapcsolatnak, vagy a különböző mozgás érzékelő IC-knek nem tudom, hogy van-e értelme, mert csak plusz fogyasztást generálnának.
Ami szerintem nehézséget okoz, megfelelő "csomagolás" készítése. Ezért is ajánlok inkább átalakítani egy "gyárit", ami már alapból hordható.
Jó ötletelést!
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
A DS3231MZ so8 tokozású, melléteszel egy atmega 168M-et, lesz 2db 5x5mm-es tok. Én ezt szeretném kipróbálni, amin vacilálok, az, hogy milyen kijelző és milyen tápellátás legyen. (A DS1337 és a DS1307 valamint a DS1629 a külső kvarcok nagy ponatlansága (20ppm) és a szerelés szabályai miatt (ground plate) nálam már leszetepelt.)
(#) Csupasz válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Szia!
Folytak már ebben a témában kísérletek, és egyéb topicokban rá is találhatsz egyedileg készült órákra. Ezek vagy extra kivitelűek (pl. vicsys nixieórája, vagy sooty ledes karórája. Elnézést, ha valakit nem említettem.
Tehát a cél az volt, hogy vagy extravagáns legyen, vagy retró.
Én inkább maradnék a retrónál.
- Lir 2032 jó lehet, de csak mint írtad is, 40mAh a kapacitása, míg ugyanennek az elemnek 200mAh. Ha már tölthetővé teszed, felmerül legalább a cseppmentesítés, amit meg kell oldani.
- A Ds1307 sajnos bebizonyította, hogy nagyon pontatlan, itt legalább a DS3231 kellene.
Egyéb extrák elhelyezése a tokban a méret miatt elég nehézkes. Én kínából rendeltem órát, aminek csak a tokját használjuk, persze olcsót, megfelelő mérető tokkal.
- Kijelzőt sokan szeretnénk a retro órák szép kijelzőit felhasználni, de szinte lehetetlen hozzájutni a 4 digit+elválasztó nem kapható sehol. Azok a kijelzők amik most kaphatóak, vagy kis fényerejűek, nagyok, vagy csúnyák a számok.
(#) Cavalier hozzászólása Aug 25, 2015 /
 
Én OLED kijelzővel csinálnám, lehetne mutatós óra is belőle, 7szegmenses is, bináris is, vagy éppen ami tetszik. Ilyen 0.9"-1,3" kis oled kijelzők pár dollárért kaphatóak ebayen, táp kell neki, és 2-wire buszon kapja a jelet.
(#) Cavalier válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 25, 2015 /
 
Ez se rossz, bár kicsit drága, de tény, hogy színes, meg minden. A tüskesor helyett valami SMD pad-eket lehetett volna inkább rátenni, így kicsit nagy lett.

Ilyet vettem, bár emlékeim szerint fele ennyiért, most nem találok olcsóbban, csak a 0,96-ost. Persze ez csak egyszínű. A hátára ráragasztok egy arduino pro mini-t, egy li-akksit, töltőt, és kész.
(#) Hp41C válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 25, 2015 /
 
(#) Kovidivi válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 25, 2015 /
 
Ezek is jók, sőt, viszont ketté kell választani, hogy mit akar az ember. Retro órát, vagy mostani okosórához hasonló szerkezetet. Ha utóbbit, akkor én vennék egyet, és átprogramoznám, hiszen ott már minden készen van. Engem a LED-mátrixok és a 7 szegmenses kijelzők nyűgöztek le, az összes hátrányával együtt is.
Csupasz: Azért használok tölthető cellát, mert fejlesztés során akár több percig is megy az óra folyamatosan, ezek az elemek meg kb. 20percet bírnak folyamatos üzemnél.
Használhatnék külső Lithium ion cellát, nagyobb kapacitással, vagy esetleg egy tápegységet 3.7V-on, de akkor az akksi belső ellenállása hiányozna a tesztek alatt. Próbáltam egyszer DC-DC konverterrel nagyobb feszültséget előállítani, hogy a LED-ek nagyobb fényerővel világítsanak, de a LIR2032 nagyon rosszul viselte a csúcsban 500mA-es áramot, főleg, hogy a rövidzárlati árama kb. 600mA. Ekkora áramfelvételnél a kapacitása is szinte negyedelődött! Ami viszont működött: N-csatornás FET-ekkel kapcsoltam a mátrixot az egyik oldalon, így kb. 30%-kal nagyobb lett a fényerő. Letettem a próbálkozásokról, minél kevesebb alkatrészből, minél kisebb helyen kell megoldani a problémát.
(#) Kovidivi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 25, 2015 /
 
Szia.
Ezekből merítek ötletet. Egy hétszegmensest még össze akarok hozni egyszer, csak a kijelzőt kell megtalálni, mert sok féle van.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Mindig is gondot okoz, hogy sokat fogyasztanak ezek az órák, ezért meg kell nyomni egy gombot, és csak akkor látjuk az időt. Láttam egy megoldást, hogy infra LED-del és hozzá való fotodiódával, vagy tranzisztorral megoldható, hogy ne kelljen gombot nyomni az idő lekérdezéséhez. A kijelző felé volt fordítva mindkét alkatrész, és ha elég közel volt valami az órához, akkor visszaverődött az infra fény. Tehát ha kézzel közelítesz hozzá, vagy csak a hasadhoz közelíted az órát, be fog kapcsolni. Többletfogyasztással jár ez a módszer, hiszen kb. 200-500mS-ként meg kell nézni, történt-e közelítés, de szerintem megéri! Főleg, hogy ott van az időt számoló Timer, csak állítani kell az előosztón, hogy sűrűbben legyen interrupt.
Akku élettartamról (LIR2032, 40mAh) szeretnék még nyilatkozni, két hetet bír egy töltéssel az óra, úgy, hogy rendesen van használatban. Szerintem ez elegendő. Évi 25x kell kb. tölteni.
Ami érdekes még, hogy ha az óra hátuljára rakunk egy nyomásérzékelőt (piezo hangszóró?), akkor elég csak megnyomni a kijelzőt, és kaptunk egy plusz gombot, ami nem is látszik.
(#) Csupasz válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 27, 2015 / 1
 
Ebbe a karórába másfél éve lett beletéve a 2032-es elem. Igaz, nem napi rendszerességgel használom. Most volt az első csere, de most is csak azért, mert szét lett bontva. DS1307 helyett DS3231 került beépítésre.

DSC_0423.jpg
    
(#) Kovidivi válasza Csupasz hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Szinte elképesztő!
Gratulálok hozzá!
(#) tibapu válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 31, 2015 /
 
Szia!
Szerinted ezekből(HP 5082-7414) lehetne retro órát készíteni?Esetleg tudok adni1-et,2-őt ha kell.

DSC00093.JPG
    
(#) Csupasz válasza tibapu hozzászólására (») Aug 31, 2015 /
 
Szia!
Lehet, de van vele néhány probléma, amit meg kell oldani.( Túl magas a nagyító miatt, nincs elválasztó, stb..)
(#) Kovidivi válasza tibapu hozzászólására (») Aug 31, 2015 /
 
Szia!
Látok benne fantáziát. Milyen magas? Ha a lábakat elhajtod oldalra, akkor 3mm?
Sok db-od van belőle, vagy ez az összes, amit látunk? Az 5 darabosnál megoldható lenne az elválasztó jel mondjuk simán a középső vízszintes vonal bekapcsolásával, én ezzel indulnék el szívesen. A 4db-osnál pedig nem lenne elválasztás, vagy pedig mint a csatolt képen lenne megoldható, még jól is nézne ki. Egyébként láttam több órát, ami gyári, és tipikusan ilyen kijelzővel szerelt. Hozzá illő óratokot kellene keresni mondjuk Ebay-en.
más: A következő karórába szeretnék rakni infra LED-es közelítés érzékelőt, ami érzékeli, ha elé rakod a kezed, vagy bármi tárgyat, de csak akkor mutatja meg az időt, ha már elvetted a kezed. Ez így szerintem teljesen használható órát fog eredményezni. Egy kézzel is használható lesz, minden körülmény között.
szerk: Most nézem, egymás mellé két db. 4-es kijelző már túl széles lenne sima karórához. A Te kijelződ mekkora méretű?
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015

ora_9.jpg
    
(#) Kovidivi válasza tibapu hozzászólására (») Aug 31, 2015 /
 
Nézd, ez pont olyan mint a tiéd: Bővebben: Link Az a nagy négyzet alakú valami pedig egy csipogó. Bár ez sincs becsomagolva, tehát "használhatatlan". Csak dísznek jó a polcra.
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 31, 2015 /
 
Első nekifutásra én is ezeket próbáltam. Furatszerelten elég sok helyet foglalnak. Az 5 digites nagyon kicsi karaktereket tartalmaz, a nagyított kép hordószerűen torzul. Ha jó a szeme a felhasználónak akkor lehet belőle órát készíteni. Az eredeti 8 mm magas óratokokba csak kilapítva férne bele, amit végül nem vállaltam be mert tul kicsinek találtam a számokat.
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 31, 2015 /
 
A 4 és 2x3 digites igy nézett ki:
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Szia.
Jók a képek! Ha tényleg ilyen dagi ez a kijelző, akkor ki kell vágni a nyákból egy négyzet alakot, és abba kell belesüllyeszteni, a lábai pedig visszahajtva beforraszthatóak. Így lehet vastagságot spórolni. Én nem használnék furatszerelt alkatrészeket, csak SMD-t.
A 4 digites nekem tetszik. Nyitófeszültség 2V körül van, mint sima piros LED-nek, és 20mA-t folyhat maximálisan?
Ezek tényleg ilyen drágák? Ebay-en 3.9$+7$ postaköltségért találtam 1 db-ot...
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Igen, elég drága ha venni akarod, az ebayen eléggé felnyomják az árát. Gondolom inkább gyűjtők veszik. A lábhajtogatástól elvette a kedvemet a fizikai felépítése , mert nincs alaplemeze , a kijelző az icláb kiszélesedő nyelvére (közös katód) van szerelve, mindez a 30 éves rideg epoxiba öntve és köztük vékony aranyszálak közvetlenül az anódokra hegesztve. A láb kemény anyagból van féltem hogy eltörik ha ilyen mérzékben kiegyenesítem, vagy a feszültségtől belül szakad meg. Az orosz kijelzők amit mutattam először 2mm vastagok, puha egyenes lábbal (forrasztásnál könnyen ki lehet olvasztani az epoxyból) hátrányuk hogy nagy üres tér van a digitek között. De ezek felé ha van hely még lehet nagyítót is tenni és anélkül is ugyanolyan a karakterek magassága mint a 4 digites hp-é.
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
A belseje így néz ki:
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Megpróbálok Tibapu-tól egyet átvenni, ha kézben fogom, jobban jönnek az ötletek.
A lábhajligatással én sem szeretnék úgy járni, hogy 1 szegmens meghal, mert akkor dobhatod ki az egészet... 5-ösnek jobban örülnék, ott lenne elválasztó, de szerintem a 4-es kijelző jobban el van terjedve, így többen után tudnák építeni.
(#) tibapu válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Szia!
Én eddig csak kerülgettem ezeket az alkatrészek között.Ha feltudod használni nagyon szivesen elküldöm.
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Az 5 digitesben nincs tizedespont. Ott kötőjel vagy valami animált elválasztó lehetne. A 4 digitesben van tizedespont. Ha 8mm-be elemmel együtt belepréseled 28mm -es átmérővel akkor engem is érdekelne
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Meglátjuk!
Atmega328-ra gondoltam, mint vezérlő, hozzá egy kis méretű RTC (DS1337? DS3231?) Semmi extra. Idő, dátum, hét napja, elemfeszültség kijelzés, USB-ről tőltés. Szétnézek, hátha találok hozzá valami jó óratokot.
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Ds3231 mz-t tudok küldeni.
(#) Kovidivi válasza sooty hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Szia. Köszi a felajánlást, de inkább olyat keresnék, ami könnyen be is szerezhető. Se Conrad, se HeStore nem tartja sajnos. Azt néztem, hogy a DS1337-nek van SMD verziója. A pontossága szerintem elegendő lesz. Olvastam, hogy neked nincs jó tapasztalatod vele, de szerintem az egész csak a kvarctól függ. Én is szívtam vele sokat, aztán kiderült, hogy a kvarc nem 32768Hz-en rezgett, hanem alatta, 32KHz körül. Úgy meg persze, hogy siet az idő. Tényleg, van szuper SMD órakvarcom, itt fel lehet használni, bár valószínűleg a hengeres pontosabb. De nem atomórát építünk , így ha a nyákterven mindkét tokozás szerepel, nem fog senkit összezavarni.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2015
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Nincs lezárva még ez a téma, mert se Conrad-on, se Ebay-en nincs ilyen RTC IC. Olyat keresek, ami könnyen beszerezhető, I2C-s, SO8-as tokozású, vagy kisebb, elterjedt és olcsó is...
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Valahova már használtam ilyet.
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Egy ilyen óra nem napi használatban van , amikor valakinek meg akarom mutatni nincs bosszantóbb, mintha perceket késik, siet, vagy ki van merülve benne az elem. Az ic az aliexpressről két hét alatt megjön. A ds3231 nagyobbik tokozásban 50 fokban is jól teljesít a kocsimban. Nekem ez elég meggyőző. Persze lehet futni köröket a külső kvarcokkal... Mivel a ds1337 nem hőkompenzált máris bukott a mutatvány. Azt mondják a karóráknál a test melege jó hatással van a kvarcok pontosságára ebben lehet még reménykedni A sűrű szerelés is nehezebb mert a külső kvarc környezetében nem vezethetsz adatveztéket, vagy tápot ez újabb hátrány.
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 1, 2015 /
 
Esetleg ds1337c ... De az meg ugyanakkora mint a normál ds3231
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2015
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem