Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   46 / 125
(#) proli007 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Hello! Nézd kicsit egyszerűbben a dolgot. A mechanikus kapcsolók, nem lesznek olyan pontosak, mint egy digitális. De egyébként meg szükség sincs rá, hogy az legyen. Ha fázol, kicsit feljebb tekered, hogy mit mutat az meg lényegtelen. Hiszen a termosztát is csak a lakás egy pontján van felszerelve, és nem a tetején ülsz. Azt mutat amit akar, mert ahol vagy, ott más hőmérséklet van. A szabályozásnál a termosztát felszerelési helyének sokkal több jelentősége van, mint annak, mit is mutat. Sokkal lényegesebb, hogy stabilan működjön. Vagy is mindig ugyan ott, amire beállítottad.
(#) Tylla1 hozzászólása Szept 23, 2015 /
 
Szia!

Köszönöm a választ! Csak azért "feszegetem" ezt a kérdést, mert rövidesen, a fűtési szezon kellős közepén több hétre felügyelet nélkül kell hagynom a rendszert és csak egy temperáló fűtést szeretnék használni. Viszont ahhoz ismernem kell a "termosztát szokásait", hogy fölöslegesen ne pörögjön a gázóra. A stabil működést most tesztelem, de a 10-15 fokos temperáló fűtést nem tudom tesztelni, mert benne lakok az ingatlanban. Röviden ennyi az oka a kérdezősködésemnek.
(#) proli007 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
A három vezeték, egyébként nem "Fázis, nulla és föld". Mert kapcsolnia is kel szegénynek, így általában (nem túl szabályosan), de a zöld-sárgát szokták kapcsolószálnak bekötni. Mert sajnos a kábelgyártók, nem kényeztetnek el bennünket, más szín összeállítású vezetékek garmadával. Mert "árú az, amire igény is van" és ha nem gyártanak, akkor természetesen igény sincs rá.
(#) Tylla1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Megnéztem alaposabban a vezetékek bekötését:

1-es zöld/sárga
2-es barna (fázis)
4-es fekete

a bekötési pontoknál.

Ez így rendben van vajon?
(#) proli007 válasza Tylla1 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Hello! Én azt írtam, hogy általában így kötik be. Mert sehogyan nem lesz szabványos a szín jelölés, de így legalább a nulla és a fázis színhelyes. De a villany nem tudja milyen színű a drót, sőt nem is érdekli.. Tehát teljesen mindegy hogy van bekötve, ha működik, akkor jó.
Ezeknél a mechanikus szabályzóknál az egyébként nagy hiszterézist (ki-bekapcsolás közötti hőmérséklet különbség), úgy csökkentik, hogy "ráfűtenek" cseppet, az ellenállás segítségével. Ezért kell a szabályzóhoz a nulla is. (Meg esetleg a Glimm lámpának is szüksége van rá.)
(#) Tylla1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Értem és köszönöm!
(#) endream hozzászólása Szept 27, 2015 /
 
Sziasztok
Segítséget kérnék egy computherm q7 termosztát bekoteseben.
Van egy 10 éves Vaillant kombi kazán mely egy Vaillant VRT40 manuális termosztáttal van vezérelve 3 vezetekkel 1-barna 2-kék 3-sárga-zöld
Visszaolvastam a bejegyzéseket es az alapján a sárga-zöldet szigeteltem es a barna keket bekotottem az 1-2 pontba de ezzel kiutottem a kazant es meleg víz se volt mikor fűtésre kapcsoltam
Hogy kell akkor bekötni?
Köszönöm előre is, a régi termosztatrol mellekelek egy képet.

image.jpeg
    
(#) SzAndras00 válasza endream hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Szia!
Én annyira nem értek hozzá, de olvass vissza egy-két oldalt, szereld le a Q7-et, tedd vissza a régi Vaillantot, és örülj, ha nem ment tönkre a kazánod!
(#) SteveBarber válasza endream hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Szia!
Esetleg,ha tönkre ment a termosztátod akkor
itt még lehet találsz!!! Bővebben: Link

Érdeklődj,segítenek!!!!!!!
Egyébként a kábelek csatlakozói meg vannak számozva a cirkó alaplapján és a termosztátnál is.
A 7-est a 7-hez,a8-ast a 8-ashoz a 9-est meg a kilenceshez csavard.
Ez 24 voltos,vigyázz!!!!
Nézd át a biztosítékokat,és ha szerencséd van akkor csak azt kell cserélni.


Sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) SteveBarber válasza endream hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Ez még lemaradt!



A Q 7-est meg próbál meg vissza vinni ahol vetted,lehet vissza adják az árát.

Nekem is itt segítettek,hogy jobb a gyári mint a q7!
Szebb meg csicsásabb,de a VRT 40 gazdaságosabb.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) n00bi hozzászólása Okt 1, 2015 /
 
Sziasztok,

Van egy Computherm márkájú, kb. legolcsóbb árkategóriájú termosztátom. A lakásban padlófűtés van, ezért a padló hőmérséklete lenne a mérvadó, a szoba hőmérsékletének változása gyakran nagyon sokára követi a padló hőmérsékletének változását, ezért a következő változást eszközöltem a termosztáton. Leforrasztottam a hőmérséklet érzékelőt, amit egy kb. 5m hosszú, két eres vezetékre forrasztottam rá, majd a vezeték másik végét vissza a termosztátra, a szenzort a padlóra tettem. Alapjában véve működik a dolog, a hőmérsékletet még mindig pontosan mutatja, azonban van egy problémám vele: a hőmérséklet 2-3 tizedet ingadozik. Van, hogy 24.5-ről 24.2-re lemegy 10 másodperc alatt, majd visszakúszik 24.5-re fél perc alatt. Korábban a kijelzett érték stabil volt, a szenzor a zárt termosztát házban volt benne. Ezért kipróbáltam, hogy beraktam a szenzort egy zárt ABS dobozba, de így is megmaradt az ingadozás. A vezeték keresztmetszetét tekintve majdnem végig a 230-nál használatos fali rézvezeték van. A termosztát így is használható, de van-e esetleg valami ötletetek, hogy ezeket a kilengéseket valamilyen komponens beiktatásával hogyan csökkenthetem?
(#) Buvarruha válasza n00bi hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Ha a szenzor tápjára tennél kondenzátort magánál a szenzor lábainál, az segíthetne, de a hosszú kábel a probléma. Amúgy nem tudom miért jó ez, mert nem a padló, hanem a szoba hőmérsékletét kellene szabályozni, ez így kb folyamatosan ki-be kapcsol. Ha túl meleg van, akkor egyszerűen vedd lejjebb a hőmérsékletet.
(#) n00bi válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
A szenzor tápja alatt mit értesz? Két lába van a szenzornak.

A probléma ott van, amikor hazaérek, és feljebb veszem 1 fokkal, akkor addigra padló már rég meleg, amíg a szoba hőmérséklete 1 fokot növekszik, így ez gazdaságtalan (más a hőérzeted padlófűtésnél).
(#) Hp41C válasza n00bi hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Írd meg a szenzor típusát! A kondenzátoros megoldás nem jó a DS18xxx 1-wire hőmérsékletérzékelőhöz.
(#) n00bi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Szerintem sima rezisztív érzékelőről lehet szó (tekintve a termosztát kategóriáját). Nincs ráírva semmi, pici, kék tokozású, két lábbal.
(#) bbalazs_ válasza n00bi hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Ekkora hoingast az ember eszre sem vesz. A rendszer sem, a hiszterezis altalaban 1 fok felett van.
A padlofutes nem mas, mint egy 'cserepkalyha a padlora fektetve', annak megfelelo futesi karakterisztikaval. Ha felcsavarod a futest, akkor mondjuk 2 ora mulva erezheto valami, mert a rendszernek jelentos tehetetlensege van. Nem arra talaltak ki, hogy csavargasd fel-le. Egyszer a viznek fel kell melegednie, masodszor az egesz padlonak, csak utana kezdheti atadni a meleget a levegonek.

Pl. kis baba furdetesehez kiegeszito futest erdemes hasznalni arra a tiz percre.
Ha megis ezzel akarod megoldani, akkor hasznalj programozhato termosztatot, ami beallithatoan elkezd mondjuk 2 orakor futeni, igy mire 4-kor hazaersz, mar kellemes meleg fogad, alvas elott viszont engedi visszaesni a homersekletet a kellemes szintre.
Ha nem tudod, mikor ersz haza, akkor meg valami tavvezerelheto alkalmazast, hogy haza tudj szolni a rendszernek, hogy kezdhet felfuteni.
(#) n00bi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Köszi a tippeket és a kimerítő magyarázatot! Ezek szerint egy mezei termosztát nem a legjobb megoldás ilyen körülmények esetén.
(#) apa750 hozzászólása Okt 1, 2015 /
 
Sziasztok. Olyan gondom volna, hogy Beretta smart cirkóm van és egy cewal termosztátom van hozzá. Ha elindul a fűtés akkor szinte forróra melegíti a vizet és kikapcsol, de viszont jéghidegre hűl a radiátor amikor bekapcsol. Mi lehet ilyenkor a baj? Kérlek segítsetek.
(#) kadarist válasza apa750 hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Szia!
A fűtés elindulása és a bekapcsolás nem egyszerre történik?
(#) fecameca válasza apa750 hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Kicsit érthetőbben kellene fogalmazni, mert így én sem értem.
(#) proli007 válasza apa750 hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Hello! Azért a Cewal-nak számtalan termosztátja van..
De lehet nincs itt semmi gond, csak aggódsz.. Ha a termosztát a szoba hőmérsékletét nézi, és kétállású szabályzó, akkor bekapcsolja a fűtést, majd a szoba eléri a beállított értéket, leáll a kazán. Mivel most még nincs hideg, sokára hűl le a szoba ismét a bekapcsolási értékre. Addig a víz teljesen kihűl. Majd ha hidegebb lesz, sűrűbben fog bekapcsolni.
De nem írtad, hogy ez máskor máshogy volt-e, mekkora hőmérsékleten kapcsol ki és be a termosztát, stb.. Mert lehet, hogy a termosztát hiszterézise (lett) a nagy.
(#) apa750 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Amikor elindul a fűtés akkor addig melegíti a vizet a rendszerben hogy a radiátorokat nem lehet megfogni. Utána kikapcsolja a melegítést. Eltelik egy jó idő és már jéghideg a radiátor amikor újra elkezdi a víz melegítését. Vagy forró vagy jég hideg a radiátor. Mindegy milyen hőfokra állítom be.
(#) Marko Ramiusz válasza apa750 hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
apa750! Nézze meg, hogy a termosztát hőérzékelő eleme hová van téve. Visszatérő vezetéken kell hogy legyen. Üdv.: Joe
(#) zoszka válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Ez így ebben a formában nem igaz és fűtéstechnikailag sem biztonságos. Ráadásul nem is tudná átrakni, mivel fix merülőhüvelyes ntc.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
(#) kalmanka hozzászólása Okt 5, 2015 /
 
Hellosztok,

Abban tudna nekem segiteni valaki, hogy a jelenlegi (par eves Bosch kond.kazan + Computherm 2 vezetekes termosztat) termosztatos rendszeremet hogyan tudnam atalakitani Wifi-s termosztatos rendszerre. Vagyis amit el szeretnek erni, hogy a telefonomon, interneten tudjam a tavolletemben a fütest ki-be kapcsolagatni, vagy a höfokot fel-le allitgatni. Van sok csodaszep termosztat, de valahogy mindegyik 4, meg 5 vezetekkel rendelkezik (asszem) nekem pedig jelenleg csak 2 kanoc van bekötve! Meg lehet ezt valahogy oldani? Vagy van ezeknek a csoda termosztatoknak ilyen bekötesi lehetösege is? Valamint az lenne meg akerdesem, hogy elegendö egy iylen rendszerhez magat a termosztatot megvenni, vagy kell meg valami hozza? Termeszetesen van otthon elerhetö Wifi, amire csatlakozni tudna, de azonkivül kell-e meg valami?

Köszönöm elöreis a valaszokat!
(#) csege40 hozzászólása Okt 5, 2015 /
 
Üdv mindenkinek !Nekem egy régi típusú MMG AM szobatermosztátom van/napocska -hold/.Olyan gondom lenne , hogy a sorkapocsban az egyik csavar feje letört.Így nem tudom be kötni . Neten
keresgéltem de nem találok másik sorkapcsot.Nem tudna valaki segíteni hol tudok ilyet beszerezni?Vagy ha van valakinek fölöslegbe , megvásárolnám akár a régi termosztátot is .

CAM00338.jpg
    
(#) Gafly válasza csege40 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
Az egy egyszerű sorkapocs. 12 egy tucat. Akár mellé is tehetsz egy szeletet. De ha kell, akkor tudok adni egy hasonlót (nem a téglalap alakút, hanem a négyzet alakút, de mondjuk szerintem felesleges).
(#) proba válasza csege40 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
Talán AK 300 tipusra keresve találsz panelba forraszthatót. Csak a lyuktávolságra kell ügyelned.
(#) zoszka válasza kalmanka hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
A Bosch-nak meg van rá a teljes felügyeleti rendszere.
(#) csege40 hozzászólása Okt 5, 2015 /
 
Köszönöm szépen a segítségeteket már találtam is megfelelőt !
Következő: »»   46 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem