Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CRT monitor javítás
 
Témaindító: szgabor, idő: Jan 26, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) mikita81 válasza fecameca hozzászólására (») Okt 22, 2014 /
 
Helló szétszedtem a monitort, a képcső amúgy LG. a gondom hogy a képcsőnyakon lévő panelra 4 oldal t és középen elég robusztus forrasztásokkal egy védőlemezt tettek így nem tudom megnézni a panel forrasztási oldalát, az IC-ét megtaláltam amire alu hűtőt tettek ennek öt lába van. Viszont erre a panelre csatlakozik a VGA kábel is most az megmozgattam és úgy néz ki most van minden szín rendesen. Kérdés ha tényleg visszajön a probléma, érdemes lekínlódni a védőlemezt?
(#) fecameca válasza mikita81 hozzászólására (») Okt 22, 2014 /
 
Esetleg csavarhúzó nyéllel kocogtatva tesztelgetheted, hol van a kontakthiba, de ha a forrasztási hiba a panelen van, le kell kínlódni a bádogot, A leforrasztott füleket egyenként kell felszabadítani, ónszívó nem árt, ha van, és megfelelő teljesítményű páka. Általában hártya vékony forrsztásokból az IC hőtágulása kiszakítja magát, ha nem tudod másképp megnézni, a lemezt le kellene venni. Az a csatlakozó is a forrasztás felől lehet kontaktos, sőt sokszor az egész olyan trehányan van forrasztva, mintha mártóforrasztás lenne. Repedt ónozások, feketéllő alkatrészlábak, gyanús hideg forrasztások.
(#) mikita81 válasza fecameca hozzászólására (») Okt 22, 2014 /
 
Nagyon köszi
(#) nóvé istván hozzászólása Nov 20, 2014 /
 
Sziasztok!
Gondban vagyok, amiben segítséget szeretnék kérni tőletek.
Van egy Samsung SyncMaster 793MB monitorom ami érdekes hibát produkál. Egyszercsak rendszertelenűl ugra-bugra módon barnán becsíkozódik vizszintesen, majd teljesen rapszódikusan megszűnik. Van, hogy egy napig nem jön elő, de van, hogy ötpercenként. Mi lehet a hiba, volt már valamelyikőtöknek ilyen hibajelensége? Mit lehet tenni, hol keressem a hibát?
Mellékelek egy képet a jelenségről. Várnám segítő válaszotokat.

Üdv. Pibácsi

IMG_0106.JPG
    
(#) bodnarmiklos hozzászólása Okt 4, 2015 /
 
FLATRON t710bh monitor hiba jelensége a kép becsikozódik vissza jön aztán a folyamat ismétlődik újra és újra mi lehet a baj?
(#) borvendeg válasza bodnarmiklos hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Cseréld ki a kondikat a tápba.
(#) marty válasza nóvé istván hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Én többször találkoztam már ezzel a hibával és a video-kártya csinálta ezt a problémát.
Próbáld meg megmozgatni a csatlakozót és a kártyát is és előfog jönni a baj szerintem.
(#) Laci66 hozzászólása Okt 12, 2015 /
 
Sziasztok!
Milyen hibát okozhat a túl magasra állított képfrissítési frekvencia?
Tipikusan mi szokott ilyenkor tönkremenni?
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
Ha Valaki ide tévedne: Segítség!
A fenti kérdésemhez mellékelnék képeket. Állítólag az alábbi monitorokat az tette tönkre, hogy túl nagyra állították a képfrekvenciát. Jelenleg nagyfesz nincs, de hogy a táp ment tönkre, vagy a sorvégtranzisztor, vagy az RGB fokozat, vagy valami más azt valaki megsúghatná, mert még rajzot sem találtam hozzájuk, ami alapján mérni tudnék. Magamnak szeretném legalább az egyiket megjavítani, ha lehetne akkor a Philipset, mert az a nagyobb képernyős.
Ha valakinek volna kapcsolási rajza, nagyon megköszönném!
Philips 4CM6089/00T és Axion CK-3148L
Köszönöm: Laci
(#) tibike32 hozzászólása Nov 6, 2015 /
 
Sziasztok!

Van egy monitor, amivel szívok. Ez egy Totoku CDT1593B monitor, ez egy speciális orvosi készülékekhez való monitor. Ha bekapcsolom megy a táp, van fűtése a monitornak. Ha bedugom a VGA kábelt, akkor kikapcsol a táp, valószínűleg a túláram miatt. Ha kiveszem a sorvégfok FET-et és belerakok egy izzót, akkor is ugyan ez a szitu. Átnéztem a tranyókat nem találtam rosszat. Van több ilyen rossz monitorunk is, ugyan ezzel a hibával. Mit nézzek még meg rajta ?
Itt van a rajza
(#) youspinme hozzászólása Dec 14, 2015 /
 
Sziasztok!
Adott egy Sony GDM-F520-as CRT, két hibával. Az első, hogy minden bekapcsolásnál nagyon erősen dominál a zöld szín, amit meg tudok oldani az OSD-n belül ennek a 0-ra állításával, illetve 15-20 perc után magától is megszűnik ez a probléma. A másik: időtől függetlenül néha olvashatatlanul homályos lesz a kép, ilyenkor ki-be kapcsolom és valameddig jó lesz. Csak FPS játékra használom, 1024x768@165Hz-en. Eddig négy kábellel próbáltam ki, ebből az egyik egy jó minőségű VGA, illetve köztük volt egy BNC-to-VGA is, notival is teszteltem, ugyanez a jelenség. Ezeket leszámítva még mindig tűéles a kép, nagyobb felbontáson is, a típusra jellemző vakító fényerő sincs. Némi keresgélés után a flyback transzformátor lehetséges hibájára akadtam, valóban ez lenne a probléma?
A segítséget előre is köszönöm!
(#) quite hozzászólása Jún 17, 2017 /
 
Sziasztok,

Érdeklődnék, hogy egy CRT képcső nagyfeszültségű klipsz gumiját mivel szokták bekenni?

Mert most előszedtem egy évek óta porosodó LG FLATRON 776FM multimédiás monitort, amiben pár éve elszállt a TOSHIBA 2SC5589 nagyfesz tranzisztor, ami persze már nem beszerezhető, így most vettem hozzá FAIRCHILD FJL6920-at, hogy beüzemeljem. Ennyi volt a sztori, de a kérdés az az, hogy anno amikor szétszedtem, emlékszem, hogy a nagyfesz klipsz valami színtelen zselészerű anyaggal be volt kenve nagyon vékonyan. A belső felülete, ami felfekszik a képcsőre. Lehet, hogy valami szilikonszerű anyag lehetett, nem tudom, már a szétszedéskor le lett takarítva a gumi is és a képcső is.

Eddig még nem találkoztam hasonlóval, mindig simán szárazak voltak a gumik.
Van ennek jelentősége?
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2017
(#) quite válasza quite hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Senki?

Nem jár errefelé semmi képcsőmágus?
(#) Johnycorp válasza quite hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Szia.

Alapvetően a nagyfesz csatlakozón lévő gumi szokott csak lenni. Ennek viszont jól kell felfeküdnie, hogy minél inkább eltakarja a szennyeződések elöl.
Nagyon kevés monitornál láttam hasonló anyagot. Az oxidációt próbálja meg elzárni például.
Takarítsd meg a csatlakozó környékét, hogy por és grafit ne legyen ott. De akár vékonyan be is kenheted szilikonnal.
(#) quite válasza Johnycorp hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Szia,

Igen, csak a gumisapka széle volt körbekenve, vékonyan. Én sem találkoztam még hasonlóval, azért is érdeklődtem. A gyár után én voltam az első aki hozzányúlt.
A gumi állapota is kifogástalan, teljesen hajlékony, rugalmas, mintha vadiúj lenne, így nemigen jutna alá semmiféle por és egyéb, elég "cuppantósan" rajta volt a képcsövön a gumi.

De közben az jutott eszembe, hogy azért lehetett bekenve, hogy amikor a pici koreai gyári munkás rányomja a klipszet a szerelősoron a képcsőre, akkor ne alakuljon ki vákuum a képcső felülete és a gumi között.
Így a gumi a rugalmassága miatt és a bevonat miatt "kirúgja" magát, így a fém horog nemcsak oldalról érintkezik a képcső furatában, hanem a gumi próbálná kifelé húzni, így a hajtott körmökig visszahúzza a horgot.

Nem lehet, hogy csupán ez volt az oka?
(#) elektroncso hozzászólása Júl 12, 2017 /
 
Sziasztok.
Egy kérdésem volna a tapasztaltabbakhoz. Egy CRT monitor elektronikát javítok, miután feszültség alá helyeztem, kattogott a primer körben a relé, de nem tudott meghúzni. Méregetés közben kiderült, hogy a sorvégtrafót körülölelő hűtőlemezen levő pirossal bekarikázott tranzisztor zárlatos. Kiforrasztottam, rögtön elindult a táp, világít a bekapcsolást jelző LED. Viszont jár a sorvégfokozat is, mivel nagyfeszültség van. Hallani a koronakisülés hangját. Egy másik kísérlethez kell a kapcsolóüzemű táp és a sorfokozat, ezért javítom. Én arra számítottam, hogy a nagy SEC C5088 típusú tranzisztor a sortranzisztor. Viszont mivel kiforrasztás után is működik a sorvégtrafó így nem az. Akkor viszont melyik részben szolgált szerintetek? A vezetősávokat lekövetve a zölddel bekarikázott MOSFET (SEC SSS5N90) lehet a sorvégtrafó meghajtója. A kérdésem csak annyi, hogy mi célt szolgálhat az a nagy tranzisztor a monitorban? Sajnos kapcsolási rajzot nem találtam a neten.
Előre is köszönöm.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
U.i.: Lefelejtettem a képet.
(#) uniman válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Nem "egy CRT monitor"....hanem biztos van gyártója és típusazonosító száma is! Ezek megadása nélkül mit vársz a "nagyérdeműtől" ?
(#) elektroncso válasza uniman hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Szerinted nem írtam volna meg, ha tudnám? Csak egy panel, amin nincs feltüntetve gyártó. A rajta talált kódok alapján több órát kerestem a neten a kapcsolási rajzot, a sasszi szám a SAMSUNG syncmaster753 típussal egyezik meg (vagy legalább is erre hasonlít a legjobban, ezt adja találatnak a google), de a kapcsolási rajzok nem passzolnak. Még az IC készlet sem, sem a kapcsolástechnika. A sassziszám: BH41-10345D. A doboza, képcsöve nincs meg. Nekem csak a kapcsolóüzemű táp és a sorfokozat kell belőle egy másik munkába, viszont kíváncsi vagyok, hogy mire szolgált a tranzisztor. Mivel más CRT-kben is ott van ez a nagy tranzisztor ezért kérdeztem, hogy hátha valaki tudja. Pl. "Az a soreltérítés végfoka, de nem ő hajtja meg a sorvégtrafót, csak az eltérítőtekercset." Ez most csak tipp tőlem, valami hasonlóra gondolok. Legalább is a vezetősávok az eltérítőtekercs csatlakozójához vezetnek.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2017
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Idézet:
„Az a soreltérítés végfoka, de nem ő hajtja meg a sorvégtrafót, csak az eltérítőtekercset.”

Úgy tűnik, hogy jól tippeltem. Most kerestem egy CRT monitor képcsövet (milyen jó, hogy minden vackot elteszek ). Összekötöttem a megfelelő drótokat, és nincs vízszintes eltérítés! Kép van, de csak egy függőleges vonal képében. Ezek szerint a CRT monitorok nem közvetlenül a sorvégtrafó meghajtástól kapják az eltérítést, hanem külön végfok van rá.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2017
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
A minap neztem meg egy SONY monitor rajzot, es abban is ugy tunt, hogy a sorelteritesnek semmi koze a nagyfesz eloallitashoz. Ami nem is csoda, mert míg a regi TV-kben az egesz sorvegfok ki volt hangolva 15625 Hz-re, itt ez nem lehetseges, mert 20-80 kHz kozott kell mennie az elteritesnek.
(#) uniman válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Hello Elektroncso! Ez a fórum a "CRT monitor javítás"-ról szól...feltételeztem, hogy ezen ügyködsz.
(#) elektroncso válasza uniman hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Kedves Uniman. A fórumunk a Hobbielektronikáról szól. Ez a téma (vagy topik ha jobban szereted az
idegen kifejezéseket) pedig a CRT minitorok javításáról. Azért írtam ide, mert egy CRT monitor elektronikát javítok. Az lényegtelen, hogy javítás után átalakítom XY monitorrá vobbulátor kijelzőnek illetve HF mérésekre. Attól még a javított elektronika CRT monitoré. Mellesleg érdekes feltételezéseid vannak, mikor a kezdő hozzászólásomban írtam vala:
Idézet:
„Egy másik kísérlethez kell a kapcsolóüzemű táp és a sorfokozat, ezért javítom.”
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Köszönöm válaszod!
Nem tudsz ezzel kapcsolatban valami leírást? Amikor a vobbulátoromat kezdtem építgetni tavaly nyáron akkor televízióból indultam ki, utánaolvastam az általános működésüknek és konkrét készülékek rajzaihoz tartozó leírásokat is elolvastam (pl. Gyurkovics Attila Modul tv-készülékek szervizkönyve). Jó volna hasonló leírásokat olvasni CRT monitorokról is, de nincs tudomásom ilyen műről.
(#) erbe válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Ha van kedved hozzá, tudok küldeni néhány Samsung monitor szervizkönyvet.
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Sajnos nincs ilyen irodalmam, csak az az egy SONY kapcsolasi rajzom.
(#) elektroncso válasza erbe hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Küldhetsz. Áttanulmányozom őket. Pár szervizkönyvet félretettem én is amit keresgélés közben találtam és érdekesnek ítéltem.
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Semmi gond, csak kérdeztem.
(#) Sebi válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Igen, van több olyan - főleg 31cm-nél nagyobb képátlójú - monitor, amiben külön van a soreltérítő és a nagyfesztrafót meghajtó tranzisztor. Ez több szempontból előnyös: kisebb az egy tranzisztorra eső teljesítmény, jobb a méretek stabilitása a stabil nagyfesz miatt, valamint jobban kézbentarthatóak a geometriai torzítások - a képcső sarkokon is.
(#) elektroncso válasza Sebi hozzászólására (») Júl 13, 2017 /
 
Köszönöm.
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem