Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   145 / 194
(#) reloop válasza Zosi hozzászólására (») Szept 29, 2015 /
 
Most ezen gondolkodj el el alaposan...
(#) Zosi válasza reloop hozzászólására (») Szept 29, 2015 /
 
Nem zártam az áramkört... mit vártam.
(#) Alkotó válasza Zosi hozzászólására (») Szept 30, 2015 /
 
Pedig már itt szóltam.
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 11, 2015 /
 
Sziasztok! Készítettem egy bemenetválasztót és először arra gondoltam, egy kész, kínai koppanásgátlót használok fel , amit csak ráültetek - mert éppen itt van hely az erősítőben. De rájöttem, talán elegánsabb megoldás lenne, a panelre rárakni ezt is, saját terva alapján. Nincs meg véletlenül valakinek ennek az áramkörnek a kapcsolásu rajza? Tudom - egyszerű visszarajzolni, de hátha megtette már más is. Esetleg van-e jobb ötlet? A táp 2x56,7V (terheletlenül) - ez viszi az erősítőt, de van 12V standby tápom, ami állandóan jár, valamint több megcsapolásom, ha esetleg más feszültség kellene. Az erősítő Quad 405 3 tekercses. Az erősítő egyszer tönkrement és elvitte az egyik kedvenc hangfalam, így egyenfeszre is érdekelne védelem, vagy komplex kapcsolás.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
(#) szamóca válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Ez pl. 80V-ig jó, csak Te a zéner előfeszítő ellenállását 2k2-ről növeld meg 2k5, 2k7 -re.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
(#) kameleon2 válasza szamóca hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Köszönöm! Összeállítom és kipróbálom. Még valami... A DC táp, amit kap az áramkör, a végfokkal közös? Vagy önálló tápot igényel? Mert az OK, hogy az AC tápot figyeli ( gondolom kikapcsoláskor) - bekapcsoláskor időzít - jól értem?
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
(#) szamóca válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Igen, lehet közös a végfokkal. Bekapcsoláskor, R4-en keresztül feltölt C2, és ha eléri T5 nyitófeszültségét kb 2-3s alatt, akkor nyit a tranyó, hacsak nincs egyenfesz a hangsugárzókimeneteken, mert az T1-2-ön keresztül azonnal zárásba vezérli R3-on keresztül.
T4 a kikapcsolási tranziensek ellen véd, mert ha az AC fesz. megszűnik, azonnal ejt a relé.
80V feletti tápfeszről is üzemeltethető, a soros áteresztő tranyó C-Emax növelésével, de hogy ne legyen nagy a disszipációja, olyankor már érdemes nagyobb feszültségű relét, és stabilizátorelemeket alkalmazni, és pár ellenállás értékét megnövelni.
(#) kameleon2 válasza szamóca hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Köszönöm. Mivel hobbi, és mivel nem jelentkezett más - elkezdtem Eagle-ben visszarajzolni a kínait is. Ha elkészültem - közzéteszem. A tiedét összeolvasztom a bemenetválasztómmal. Ha az is elkészült - szintén közzéteszem. Talán így törlesztek kicsit a segítségekért cserébe.
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 14, 2015 /
 
Sziasztok!
Egy Philips erősítőt javítanék ismerősömnek, ennek a koppanásgátlójával kapcsolatos a kérdésem. A hibajelenség leírása: állítólag fél hangerő fölött elkezd ,,pislogni" a háttérvilágító izzó, valami kattog belül és kihagyogat a hang (de nem recseg). Azért mondom, hogy állítólag, mert elhoztam a gépet, és az égvilágon semmi néven nevezhető baját nem tapasztalom, már fél órája szól elég nagy hangerőn.
A kapcsolási rajzát megnézve, sima tranzisztoros végfokozat, kiegészítve egy koppanásgátló áramkörrel. (A rajz részletét csatolom.) Ha jól értem a rajzot, a végtranzisztorok tápfeszültségét figyeli, ezzel vezérli a relét. Az SK13 kapcsoló pedig azért felel, hogy az előlapi gombbal lehessen váltogatni az A/B/A+B kimenetek között, ennek megfelelően más és más terhelésre húz meg a relé.
Már pedig én az ismerős leírásából ennek a relének tulajdonítanám a dolgot: kattogó zaj+hang kihagyás egyértelmű, és a bekapcsoláskor is tényleg látszik, hogy picit megrántja az izzó tápját.

Nos, a kérdésem: lehetséges, hogy ez a kapcsolás akkor is hibát észlel és leválaszt, ha az előírt 8 helyett 4 ohmos hangszórót kötnek az erősítő kimenetére? Mert én a gyári ajánlásnak megfelelően, 8 ohmos dobozokkal tesztelem (4 ohmost nem is mernék rátenni, minthogy nem az enyém), és ha jól feltekerem a hangerőt (csúcsban már elérik a végkitérést az előlapi mutatós műszerek), előbb kezd torzítani, mint hogy letiltana..
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2015
(#) reloop válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 14, 2015 /
 
Szia! A 6433 pozíciószámú tranzisztor előzménye nincs a rajzon, de gyanítom a végfok áramkorlát bontja a reléket, ezért 4 ohm-ra valóban lehet érzékenyebb. A hibát inkább a táp szűrőelkóinak a kiszáradásában keresném. Mérd a feszültségüket terhelés közben!
(#) Tomi94 válasza reloop hozzászólására (») Okt 14, 2015 /
 
Szia!
Ez a rajz másik fele, valóban a kimenetet figyeli. Elkókat megnézem majd, bár szerintem be fog igazolódni a gyanúm. Ugyanis a tulajtól rákérdeztem - most írt vissza, hogy 4 ohm-os HS280-akkal próbálta ki, és most vette az erősítőt, tehát nem nála ,,ment tönkre".
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2015
(#) nzozz hozzászólása Okt 31, 2015 /
 
Sziasztok!
EZ a koppanásgátló használható átalakítás nélkül AC12V -ról? Ha nem, pontosan mit kell módosítani?

Köszönöm
(#) szamóca válasza nzozz hozzászólására (») Okt 31, 2015 /
 
Ha van 16V-os reléd akkor azt kell beletenni, de nagy a valószínűsége, hogy ilyet nem fogsz találni.
Tehát valahogyan le kell csökkentened a működtető feszültséget. Ehhez legegyszerűbb, egy relé elé kötött soros ellenálláson elfűteni a felesleget. Az ellenállás értékének számítása: (Utápfeszültség - Urelé működtetőfeszültség)/Irelé áramfelvétele
Az ellenállás terhelhetősége:> (Utápfeszültség - Urelé működtetőfeszültség)2/R
(#) majdan hozzászólása Nov 1, 2015 /
 
Heló!Megépítettem a majki féle hangszóróvédőt de valamiért nem üzemel megfelelően!Mind három led világít és a relé se húz be!Már sokszor végignézem lekövettem rajzról képekről de nem találtam hibát!Mi lehet az oka?Épített valami ilyen hangszóróvédőt?És működött?Mire kell odafigyeljek?
(#) mineral válasza majdan hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Biztosan sokan megépítették már. És biztosan működött is. Tegyél fel rajzot, képet hogy mi is lássuk, hogy mit alkottál. Mire kell figyelni? Mindenre. Tápfeszültségre, alkatrészek helyes beültetése, azok forrasztása. rövidzárak, átkötések (ha vannak) , relé feszültsége stb stb.
(#) majdan hozzászólása Nov 1, 2015 /
 
Főlraktam képet a rossz hangszóróvédőmről!Mindkettőnél ugyan az a probléma!Azért van kettő mert reménykedtem a második jó lesz de nem!Mindkettőn világít a három led és nem húz be a relé!25v-ot adtam neki és a GND-t rákötöttem a végfokom szekunder közös pontjára és a másik pontját a szekunder egyik pontjára!De semmi mindhárom világít és nem húz be!
(#) majdan hozzászólása Nov 1, 2015 /
 
trafó szekunder váltóáram részére ezt elfelejtettem hozzá írni!
(#) kameleon2 válasza majdan hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Tranzisztorok típusa, tokozása stimmel? Mert újabban divat a lábakat kevergetni. Én már minden félvezetőt mérek beültetés előtt.
(#) majdan hozzászólása Nov 1, 2015 /
 
Tranzisztorok típusa stimmel!De megmérek egyet!Az összes egyforma típus!Igazából nem is tudom hogy normál esetbe mikor kell elaludni a többi lednek!Kár hogy nincsen valaki aki pont ezt a típust csinálta meg,mert lehet hogy ennek így kell működni csak valamit rosszul kábeleztem be és azért nem jó!Kíváncsiságból összeérintettem a GND + negatív pontját és akkor kialudt a clip piros led!De az tuti nem jó úgy,mert a a relé akkor sem húz be!Már eljutottam arra a pontra hogy nem rakok védelmet a végfokomba pedig elég komoly lesz majd rakok fel képet!Ezeket meg kidobom hogy ne is lássam!
(#) reloop válasza majdan hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Szia! Amíg nincs rákötve az erősítőre, az oda való (egyenfeszültség figyelő) csatlakozási pontot kösd a GND-re, akkor kell a relének behúzni, mely együtt jár a sárga LED kikapcsolásával.
A képen nem látszik milyen tranzisztorokat ültettél be, linkeld a NYÁK-tervet amit követtél!
(#) Aida395 hozzászólása Nov 1, 2015 /
 
Sziasztok!

A múltkor vadásztam valahonnan a netről ezt a kapcsolást, nem tudom ki volt a szerzője.
Szimpi volt, mivel a videoton cleopatramba szántam és az erősítő tápjáról működik.
Megépítettem, bekapcsoláskor időzít, de amikor rákötöm az erősítő kimenetét az egyenfesz figyelés miatt, a hangerő növelésével leold a relé.
Másik védelemmel is próbáltam, ami saját tápos, de azzal nem csinálta ezt, azzal működött rendesen, tehát az erősítő végfokai elvileg rendben vannak. Jobban szeretném ezt beépíteni, egyszerűbb lenne ha kiderülne mi lehet a probléma.
Esetleg valakinek valami ötlet miért történhet ez?

Link:
http://kepfeltoltes.hu/151101/929222526image_www.kepfeltoltes.hu_.png

Előre is köszönöm
(#) reloop válasza Aida395 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Szia! Azért az R4-en megmérheted nagyobb kivezérlésnél jelentkezik-e egyenfeszültség. Így ránézésre a C2, C3 nincs meg 100µF a valóságban.
(#) Alkotó válasza Aida395 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Ebben a cikkben olvashatod a szerző eredeti gondolatait a védelemről (a vége felé van a védelem).
A linkeld rajzodat ez alapján készítettem, és nálam jól működik B5-el, és B8-al is.
(#) majdan hozzászólása Nov 2, 2015 /
 
Fölraktam az általam megépített hangszóróvédő terveit pdf formátumban!Aki meg akarja építeni itt meg van minden hozzá,bár az enyém még mindig nem jó

protect.pdf
    
(#) szamóca válasza majdan hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Ez a témában 16 alkalommal volt már felrakva.
(#) Gabó válasza majdan hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
(Asszem) Azt hiszem annó én is szívtam vele, és ott a tranyóknál volt valami. Kapcs rajz alapján ellenőrizd a lábkiosztást.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2015
(#) majdan válasza reloop hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Megpróbáltam amit leírtál de még mindig 3 led világít
(#) proli007 válasza majdan hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Hello! Már bocs, de siránkozás helyett értelemszerűbb lenne mérni valamit. Pld. táp és a tranyók lábain a feszültséget..
(#) majdan hozzászólása Nov 3, 2015 /
 
Sikerült beüzemelni tökéletesen működik!Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) kameleon2 válasza majdan hozzászólására (») Nov 3, 2015 / 1
 
Mi volt a gond végül?
Következő: »»   145 / 194
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem